Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ότι δεν θα έβγαζε τη μάσκα του, παρότι στεκόταν περισσότερο από τρία μέτρα μακριά από τον Δρ Άντονι Φάουτσι και τον Διευθυντή του NIH Φράνσις Κόλινς.

«Ξέρετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα και το επόμενο έτος μπορούμε να σώσουμε ζωές, έναν σημαντικό αριθμό ζωών», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Και γι' αυτό ζητώ συγγνώμη αν δεν με ακούτε τόσο καθαρά όσο ίσως θα έπρεπε.»

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι «στο έλεος αυτής της πανδημίας» με νέες, εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές που εξαπλώνονται.

«Ο Ιανουάριος του 2021 ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας που είχαμε. Χάσαμε πάνω από 100.000 συμπολίτες μας. Οδεύουμε στο να ξεπεράσουμε τις 500.000 νεκρούς Αμερικανούς τον επόμενο μήνα», είπε.

«Τα νέα στελέχη που αναδύονται δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις και η κάλυψη εξακολουθεί να είναι το πιο εύκολο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να σώσετε ζωές. Αλλά πρέπει όλοι να βάλουν μάσκα. Ξέρω ότι είναι μπελάς, αλλά αποτελεί και μια πατριωτική ευθύνη. Είμαστε καταμεσής ενός πολέμου με αυτόν τον ιό.»

Παρά τις απώλειες, ο εμβολιασμός προχωράει

Ωστόσο, με περισσότερα από 26 εκατομμύρια εμβόλια να έχουν παραδοθεί στις τρεις πρώτες εβδομάδες θητείας του Μπάιντεν, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ρυθμό να ξεπεράσουν το στόχο του των 100 εκατομμυρίων δόσεων στις πρώτες 100 ημέρες του.

«Μόλις σήμερα το απόγευμα, υπογράψαμε τις τελικές συμβάσεις για 100 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna και 100 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer. Επιπλέον, είμαστε σε θέση να παρατείνουμε τις ημερομηνίες παράδοσης με επιπλέον 200 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ταχύτερα από ότι αναμενόταν», δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη.

«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να έχουμε αρκετή προσφορά για 300 εκατομμύρια Αμερικανούς μέχρι τα τέλη Ιουλίου.»

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής παράσχει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 37 πολιτείες για να ενισχύσει τα υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμού και να ανοίξει περισσότερα κέντρα για τη διαχείριση των δόσεων.

«Ένα άλλο σημείο προόδου είναι ότι προσλαμβάνουμε περισσότερους εμβολιαστές. Τώρα επιτρέπουμε στους συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές να επιστρέψουν και να διαχειριστούν τους εμβολιασμούς», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: New York Post