Υγεία ή οικονομία; Σε καθεστώς πίεσης η Μέρκελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υγεία ή οικονομία; Σε καθεστώς πίεσης η Μέρκελ

Πλήγμα στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης προκαλεί η πανδημία COVID-19. Ολόκληροι εργασιακοί και εμπορικοί κλάδοι δείχνουν να πνέουν τα λοίσθια, όπως αναφέρεται σε επιστολές που καταφθάνουν στο γραφείου της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Το παρατεταμένο lockdown έχει χτυπήσει ορισμένα επαγγέλματα περισσότερο από άλλα, με τον κίνδυνο ενός τσουνάμι λουκέτων, σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια κλπ., να είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Η Άγγελα Μέρκελ αλλά και οι 16 τοπικοί ηγέτες, εξετάζουν το σενάριο της παράτασης του lockdown μέχρι και τις 14 Μαρτίου, ενώ δείχνουν μπλεγμένοι μέσα στην αντίφαση ανάμεσα στην υγειονομική φροντίδα του πληθυσμού μέσω της λήψης περιοριστικών μέτρων, από την μία, και την σωτηρία της γερμανικής οικονομίας από ένα «σοκ», από την άλλη. Και δεν είναι λίγες εκείνες οι φωνές ειδικών που σχολιάζουν ως παραπλανητικές τις ανακοινώσεις για μείωση των κρουσμάτων, κατηγορώντας ότι υπηρετούν την λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα από ερευνητές, λόγω της εμφάνισης των νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού.

O Ρολφ Απβάιλερ, βιοεπιστήμων πληροφορικής και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και σύμβουλος της καγκελαρίου, προειδοποιεί πως μέχρι το τέλος Μαρτίου ο δείκτης μεταδοτικότητας μπορεί να έχει εκτιναχθεί τουλάχιστον στο 400, παρά τα μέτρα lockdown.

Ήδη, από την εμφάνιση των μεταλλάξεων και μετά, ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων με βάση τις μεταλλάξεις έχει αυξηθεί από τα 1.200 ως τα 6.600, ήτοι αύξηση 77% την εβδομάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, πληθαίνουν οι φωνές για αυστηροποίηση των μέτρων του lockdown. H καθηγήτρια Μέλανι Μπρίνκμαν, από το Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας Χέλμχολτς του Πανεπιστημίου στο Μπραουνσβάιγκ, σε συνέντευξη στο Spiegel, προτείνει «Συνεπή εφαρμογή της στρατηγικής ολικής αποφυγής επαφών για να μειωθούν γρήγορα τα κρούσματα. Μόνο έτσι θα μπορούσε να πέσει ο εβδομαδιαίος δείκτης κάτω από τα δέκα κρούσματα. Οι υπηρεσίες υγείας θα μπορούσαν να ξαναπάρουν τον έλεγχο των ιχνηλατήσεων και εμείς να επιστρέφαμε πίσω στη ζωή, τουλάχιστον σε αυτήν του περασμένου καλοκαιριού. Αυτές οι κουταμάρες, λίγη τηλεργασία εδώ, λίγα αυτοσχέδια υγειονομικά μέτρα εκεί, θα πρέπει να σταματήσουν», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW.

Με αυτή την άποψη, συμφωνούν και άλλοι λοιμοξιωλόγοι της Γερμανίας. Η κοινωνική πίεση στην πολιτική ηγεσία της χώρας, αυξάνεται εκθετικά όσο αυξάνονται και τα κρούσματα. Το δίλημμα «υγεία ή οικονομία;» τίθεται πιο επιτακτικά από ποτέ. Και οι απαντήσεις που δίνονται από τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτές τις διαφορετικές απόψεις θα πρέπει να τιθασεύσει και να ισορροπήσει ανάμεσα τους η Άγγελα Μέρκελ, έτσι ώστε να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις, κατά την σημερινή τηλε-συνδιάσκεψη με τους 16. Μια συνδιάσκεψη που θα κρίνει πολλά για το άμεσο μέλλον της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider