Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δημοσίευσε την πρώτη έκδοση του «Playbook» των Αγώνων, το οποίο περιγράφει τους κανόνες και τους κανονισμούς ασφαλείας που θα τεθούν σε εφαρμογή φέτος.

Παρόλο που δεν αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής, η ΔΟΕ δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει και θα βοηθήσει μεμονωμένες χώρες να εμβολιάσουν τις ομάδες τους πριν από την άφιξή τους.

«Αυτό θα συμβάλει στο ασφαλές περιβάλλον των αγώνων, αλλά και από σεβασμό προς τον ιαπωνικό λαό, ο οποίος πρέπει να είναι σίγουρος ότι όλα γίνονται για να προστατεύσουν όχι μόνο τους συμμετέχοντες αλλά και τον ίδιους», ανέφεραν οι διοργανωτές.

Το «Playbook» αναφέρει ότι όλοι όσοι παρακολουθούν τα παιχνίδια θα πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή ανίχνευσης επαφών της ιαπωνικής κυβέρνησης και να περιγράψουν κάθε δραστηριότητα που σκοπεύουν να κάνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 ημερών τους στη χώρα.

Οι αθλητές θα ενθαρρυνθούν να ελαχιστοποιήσουν την κοινωνική τους δραστηριότητα στην Ιαπωνία και θα πρέπει να παρέχουν μια λίστα με όλους εκείνους με τους οποίους αναμένουν να έχουν στενή επαφή. Επιπλέον, οι αθλητές και οι υπάλληλοι θα κληθούν να μη χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς άδεια και οι μάσκες προσώπου πρέπει να φοριούνται συνεχώς, εκτός από το φαγητό, τον ύπνο ή σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο.

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι οι αγκαλιές, οι χαιρετισμοί και οι χειραψίες θα πρέπει να αποφεύγονται και οι θεατές θα πρέπει να αποφεύγουν να τραγουδούν ή να ψάλλουν. Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες και τους κανονισμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμούς αθλητών.

Επιπλέον, θα υπάρχουν έλεγχοι θερμοκρασίας κάθε φορά που κάποιος εισέρχεται σε ένα γεγονός και οι αθλητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ καθ ' όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα. Όσοι ταξιδεύουν στην Ιαπωνία πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό PCR τεστ εντός 72 ωρών από την πτήση. Όποιος εμφανίζει συμπτώματα εντός 14 ημερών δεν πρέπει να ταξιδέψει.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι οπαδοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Την Τετάρτη, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η απόφαση σχετικά με τον αριθμό των συνολικών θεατών που επιτρέπονται στα γήπεδα και από το εξωτερικό θα ληφθεί μέχρι την άνοιξη.

Οι ΟΑ έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αναμένεται να διεξαχθούν από τις 24 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2021.

Πηγή: CNN