Μαριάννα Μόσχου: Στην ΕΛΕΠΑΠ παρέχουμε ετησίως περισσότερες από 220.000 θεραπείες αποκατάστασης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαριάννα Μόσχου: Στην ΕΛΕΠΑΠ παρέχουμε ετησίως περισσότερες από 220.000 θεραπείες αποκατάστασης
Μιλήσαμε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων για το Πρόγραμμα Οικονομικής Υιοθεσίας Παιδιού.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), Μαριάννα Μόσχου μιλά στο insider.gr για τις δράσεις και τις υπηρεσίες, δίνοντας έμφαση στο Πρόγραμμα Οικονομικής Υιοθεσίας Παιδιού.

Τι ακριβώς κάνει η ΕΛΕΠΑΠ και ποιες είναι οι δομές και οι υπηρεσίες της;

Η ΕΛΕΠΑΠ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα. Εδώ και 83 ολόκληρα χρόνια, η ΕΛΕΠΑΠ έχει προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητική αναπηρία και νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Σήμερα λειτουργεί σε άριστα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, σε 6 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο) και παρέχει ετησίως σε πανελλαδική βάση, περισσότερες από 220.000 θεραπείες αποκατάστασης!

Η ΕΛΕΠΑΠ σήμερα υποδέχεται στις εγκαταστάσεις της βρέφη υψηλού κινδύνου, από 0 έως 18 μηνών, νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας, και ενήλικες με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες και τους προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα, εκπαίδευση και ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα πλαισιώνει και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειές τους.

Η ΕΛΕΠΑΠ στέκεται δίπλα στα παιδιά, και τα βοηθά να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, ώστε να επιτύχουν την κοινωνική και σχολική ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το 60% των παιδιών της αναγνωρισμένης Ειδικής Προσχολικής Αγωγής της ΕΛΕΠΑΠ, καταφέρνουν να ενταχθούν στις πρώτες τάξεις του γενικού Δημοτικού Σχολείου.

Σήμερα περισσότερα από 1.000 βρέφη, παιδιά και ενήλικες συμμετέχουν καθημερινά, σε πανελλαδικό επίπεδο, στα ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης του οργανισμού. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τα παιδαγωγικά και όλα τα θεραπευτικά τους προγράμματα κάτω από την ίδια στέγη, μέσα στο σχολικό ωράριο. Στην ΕΛΕΠΑΠ, τα παιδιά μας πραγματοποιούν όλες τις θεραπείες που χρειάζονται: Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Βιοανάδραση, Υποστηρικτική Τεχνολογία, Μουσικοθεραπεία, Θεραπευτική Ιππασία, Θεραπευτική Κολύμβηση κ.α.

insider

Τα βασικά προγράμματα που λειτουργούν στην ΕΛΕΠΑΠ είναι: το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Θεραπευτικής Προσέγγισης Βρεφών, «ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΞΑΝΘΟΥ». Υποδέχεται βρέφη έως 18 μηνών, με κινητική καθυστέρηση, πρόωρα με μακρά νοσηλεία σε ΜΕΝΝ ή παιδιά που είναι σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Το Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και Θεραπευτικής Παρέμβασης, απευθύνεται σε παιδιά από 18 μηνών έως και 6 ετών που παρουσιάζουν κινητικές, αισθητηριακές και αναπτυξιακές διαταραχές. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούν: ο Παιδικός Σταθμός «Θεία Λένα», μια πρωτοπόρος δομή που απευθύνεται σε νήπια ηλικίας 2 -4 ετών, το Προνήπιο, το Νηπιαγωγείο και το Τμήμα Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά με σοβαρές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες (από 18 μηνών έως 5 ετών) το οποίο δίνει ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον φροντίδας, θεραπείας και στήριξης.

Τέλος, παιδιά με αναπηρίες μπορούν να επισκέπτονται την ΕΛΕΠΑΠ για να πραγματοποιήσουν τις θεραπείες τους, συνοδευόμενα από τους γονείς τους.

Στην ΕΛΕΠΑΠ επίσης λειτουργούν και άλλα τμήματα, όπως η Πρότυπη Μονάδα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών για Παιδιά και Ενήλικες,  που στηρίζει την επανένταξη τους, και το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης, που  παραπέμπονται παιδιά και ενήλικες από διάφορες ειδικότητες, ιατρικές και θεραπευτικές, για την αξιολόγηση των διαταραχών βάδισης.

Πώς χρηματοδοτείται η ΕΛΕΠΑΠ και τι μπορεί να κάνει το κοινό για να συνδράμει στην προσπάθεια; 

Οι ανάγκες που καλούμαστε καθημερινά να καλύψουμε είναι πολλές, και γίνεται πραγματικά μια υπερπροσπάθεια να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα για τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος.

Από τα 6.000.000 ευρώ ετήσιων εσόδων της ΕΛΕΠΑΠ, το 90% δαπανάται αποκλειστικά για τα παιδιά μας με τη μορφή αμοιβών προσωπικού και εργοδοτικών εισφορών, ενώ οι διοικητικές δαπάνες αποτελούν το 10%.

Tο  13% των εσόδων του Ιδρύματος, καλύπτεται από  την Κρατική Επιχορήγηση του  Υπουργείου Εργασίας,  45% από νοσήλια και ασφαλιστικά ταμεία και 6% από κληροδοτήματα.

Όλοι μαζί οι υιοθέτες είναι μία «κοινότητα αγάπης», μία οικογένεια για τα αγαπημένα μας παιδιά

Για την κάλυψη των υπολοίπων εξόδων (€ 2.100.000 περίπου ετησίως), η ΕΛΕΠΑΠ καταβάλλει έναν μεγάλο αγώνα για να εξασφαλίσει αυτό το ποσό, και απευθύνεται σε ιδιώτες, εταιρείες και ιδρύματα. Αισθανόμαστε ειλικρινά πολύ τυχεροί, γιατί στο δύσκολο, καθημερινό αγώνα της αποκατάστασης των παιδιών μας, έχουμε κοντά μας πραγματικά πολύτιμους υποστηρικτές.

Η συνεισφορά του κοινού στο έργο μας είναι πολύ σημαντική, ενώ μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μέσω του site μας, ο ιδιώτης μπορεί να κάνει Δωρεά στην ΕΛΕΠΑΠ, μία οικονομική συνεισφορά με την οποία υποστηρίζονται άμεσα οι ανάγκες των Γενναίων Παιδιών μας με αναπηρία. Υπάρχει επίσης η επιλογή της «Δωρεάς Χαράς», όπου σε χαρούμενες στιγμές όπως γάμος/βάφτιση επιλέγει ο υποστηρικτής να ζητήσει από τους καλεσμένους του δωρεές στην ΕΛΕΠΑΠ αντί δώρων.  Άλλοι τρόποι για να μας υποστηρίξει το κοινό αποτελούν: η συμμετοχή στην Ετήσια Λαχειοφόρο Αγορά μας (με την αγορά λαχνών) η συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την ομάδα της ΕΛΕΠΑΠ αλλά και ο εθελοντισμός! Τέλος, ένα πολύ σημαντικό νέο πρόγραμμα που ξεκινήσαμε, είναι το Πρόγραμμα Οικονομικής Υιοθεσίας Παιδιού, και η ανταπόκριση του κοινού είναι ήδη συγκινητική!

Αντίστοιχα, βλέπετε ανταπόκριση από τις εταιρείες; Υπάρχουν κάποιες που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά σας;

Καταξιωμένες επιχειρήσεις, μέσα από το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας για στήριξη.

Με τις περισσότερες εταιρίες καλλιεργούμε μια μακροχρόνια συνεργασία , μέσα σ’ ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ επιχειρούμε μαζί τους και σημαντικές εθελοντικές δράσεις. Επιδιώκουμε τη γνωριμία των εταιριών και των στελεχών τους με τα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ και τα Γενναία Παιδιά μας, γιατί έτσι αποκτούμε άρρηκτους δεσμούς οικογένειας. Η ανταπόκριση του προσωπικού των περισσότερων εταιριών-υποστηρικτών της ΕΛΕΠΑΠ είναι συγκινητική!

Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, και οι ανάγκες του οργανισμού είναι σημαντικές. Με πίστη στο στόχο μας, συνεχίζουμε να προσπαθούμε για να διευρύνουμε το δίκτυο των χορηγών και των υποστηρικτών μας. Η ΕΛΕΠΑΠ για να συνεχίσει το έργο της, χρειάζεται μακροχρόνια υποστήριξη από εταιρείες που θα σταθούν σταθερά δίπλα της, π.χ. μέσω του Εταιρικού Προγράμματος Οικονομικής Υιοθεσίας Παιδιού. Μία εταιρεία μπορεί να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την κάλυψη των θεραπευτικών προγραμμάτων ενός Γενναίου Παιδιού με αναπηρία, και να το βοηθήσει με αυτό τον τρόπο να κάνει «Βήματα Ζωής».

Τι είναι το Πρόγραμμα Οικονομικής Υιοθεσίας Παιδιού και πώς μπορεί κανείς να συμμετάσχει σε αυτό;

Με το Πρόγραμμα Οικονομικής Υιοθεσίας παιδιού, κάθε υποστηρικτής των παιδιών μας μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση των θεραπευτικών και παιδαγωγικών προγραμμάτων τους. «Υιοθετώντας» ένα παιδί της ΕΛΕΠΑΠ, ο υιοθέτης αναλαμβάνει να καλύψει μέρος του κόστους των θεραπειών αυτού του παιδιού, με οποιοδήποτε ποσό το μήνα μπορεί. Με αυτό τον τρόπο, στηρίζει τα παιδιά μας στον αγώνα τους για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο υιοθέτης λαμβάνει τα νέα του παιδιού του, μαθαίνει για τη πρόοδό του, με τις θεραπείες και τα παιδαγωγικά του προγράμματα. Παράλληλα, τα παιδιά μας, «επικοινωνούν» και αυτά με τους υιοθέτες τους, οι οποίοι λαμβάνουν από το παιδί που έχουν «υιοθετήσει» ζωγραφιές, εορταστικές κάρτες και άλλα συμβολικά δώρα.

Όλοι μαζί οι υιοθέτες είναι μία «κοινότητα αγάπης», μία οικογένεια για τα αγαπημένα μας παιδιά. Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη, και βοηθά τα παιδιά μας να δουν έστω και μικρά βήματα προόδου, αυτά που στην ΕΛΕΠΑΠ ονομάζουμε «Βήματα Ζωής».

Πώς άλλαξε τα δεδομένα η πανδημία και τι κάνει η ΕΛΕΠΑΠ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις;

Στη δύσκολη συγκυρία που βίωσε και βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα, όπως και η χώρα μας, με εντελώς πρωτόγνωρες συνθήκες, η ΕΛΕΠΑΠ αναγκάστηκε να αναστείλει τη θεραπευτική και εκπαιδευτική λειτουργία της από τις 12 Μαρτίου, φροντίζοντας όμως να παραμείνει δίπλα  στα παιδιά, τους ενήλικες και τις οικογένειες  τους,  με τη χρήση της τεχνολογίας. Μετά τις 18 Μαΐου, έχοντας περάσει στη δεύτερη φάση της επιδημίας,  η ΕΛΕΠΑΠ ξεκίνησε τη σταδιακή επαναφορά της παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης των παιδιών και των ενηλίκων των προγραμμάτων της, με την τήρηση όλων των οδηγιών από το Υπουργείο Υγείας  και τον ΕΟΔΥ. 

insider

Παρόλα αυτά, οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνία, δεν άφησαν αλώβητη την ΕΛΕΠΑΠ, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των μειωμένων εσόδων και αυξημένων εξόδων της:

Οι εισπράξεις του ΕΟΠΥΥ για τα νοσήλια , μειώθηκαν δραματικά αφού πολλά παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και παρέμειναν στο σπίτι τους ακόμη και μετά το τέλος της καραντίνας.

Οι δωρεές και χορηγίες μειώθηκαν αισθητά, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής ανασφάλειας που επικρατεί λόγω της πανδημίας.

Τα υψηλά κόστη της αγοράς του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, για την ασφαλή λειτουργία των προγραμμάτων της, επιβαρύνουν σημαντικά το προϋπολογισμό του οργανισμού.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της επαναλειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος αγώνας εκκλήσεων για την εύρεση του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού για την υγιεινή και την προστασία των παιδιών και των γονιών τους, αλλά και όλων των εργαζομένων, συνολικά 267 ατόμων, πανελλαδικά. Οι ποσότητες σε υγειονομικό υλικό, αντισηπτικά, μάσκες, ασπίδες προσώπου, ρόμπες μιας χρήσης, γάντια, κ.λ.π, για κάθε μήνα λειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ, δεν είναι μόνο μεγάλες, είναι και εξαιρετικά δαπανηρές. Με πολλή μεγάλη προσπάθεια, παρά τις αντιξοότητες, τηρούμε με απόλυτη ακρίβεια τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και φροντίζουμε να παρέχουμε καθημερινά, ασφαλή θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά μας, με σεβασμό στις οικογένειές τους και τους συνεργάτες μας.

Προκειμένου να μπορέσουμε μακροπρόθεσμα, να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες, βρισκόμαστε καθημερινά σε μια διαρκή αναζήτηση προσφορών, είτε σε υγειονομικό υλικό, είτε σε χρηματικές δωρεές, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών μας σε είδη προστασίας από τον Covid 19.

Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε ένα Γενναίο Παιδί να συνεχίσει τις θεραπείες του!

Το βίντεο του Gazzetta.gr για την ΕΛΕΠΑΠ:

Η bwin είναι διαχρονικός υποστηρικτής του εργου της ΕΛΕΠΑΠ

Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider