Τα robot θα «κλέψουν» εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα robot θα «κλέψουν» εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τους κλάδους της διοίκησης και της παραγωγής είναι εκείνα που απειλούνται περισσότερο από τα robot, τα οποία θα αναλάβουν τα αντίστοιχα πόστα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό υποστηρίζει ο οικονομολόγος από την Bank of England, Andy Haldane, ο οποίος σημειώνει ότι όσον αφορά στη Μεγάλη Βρετανία, 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας απειλούνται από την αυτοματοποίηση και τις «έξυπνες» μηχανές οι οποίες θα μπορούν να εκτελούν χρέη λογιστών, πωλητών και όχι μόνο…

Σε ομιλία του στη Συνομοσπονδία Βρετανικών Συνδικάτων, ο κ. Haldane επεσήμανε ότι η γοργή τεχνολογική ανάπτυξη θα καθιστούσε επικίνδυνη την αύξηση των επιτοκίων πάνω από το ιστορικά χαμηλό του 0,5%.

Όσον αφορά στην επίδραση της τεχνολογίας στην απασχόληση, ανέφερε ότι «θα ήταν άστοχο να πούμε ότι η τεχνολογία έχει βλάψει την απασχόληση όπως επίσης θα ήταν παράτολμο να πούμε ότι η τεχνολογία επέφερε αύξηση στους μισθούς». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, τα επαγγέλματα μέσου εισοδήματος θα μπορούσαν να εκτοπιστούν από τις μηχανές δημιουργώντας ένα κενό στην απασχόληση και μεγαλώνοντας το χάσμα ανάμεσα στους χαμηλόμισθους και τους υψηλόμισθους.

«Η αυξανόμενη χρήση των τεχνολογικών μέσων και των έξυπνων μηχανών θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένας «επιθετικός» φόρος εισοδήματος για τους ανειδίκευτους», αναφέρει ο οικονομολόγος της Bank of England και συμπληρώνει ότι η τεχνολογία δεν αντικαθιστά πλέον μόνο τις χειρονακτικές εργασίες αλλά και την πνευματική εργασία ακόμη και τη δημιουργικότητα.

Όπως εκτιμά, «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν πολύ μικρό μερίδιο από την πίτα σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες robot και η μόνη ελπίδα για να κρατήσουν ένα πόστο θα ήταν μόνο σε θέσεις όπου απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες όπως είναι η φαντασία. Το ίδιο ισχύει και με τα «ανθρωπιστικά» επαγγέλματα, όπως είναι η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.

Κατ’ επέκταση όσο οι έξυπνες μηχανές θα διεισδύουν στον κλάδο της απασχόλησης, τόσο περισσότερο θα περιορίζονται οι ευκαιρίες καριέρας, με διαθέσιμες μόνο θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν πολλά προσόντα, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να έχουν πλεονάζοντα προσόντα και να είναι αναγκασμένοι να κατεβάσουν τον πήχη, απέχοντας από περαιτέρω σπουδές.

Ο κ. Haldane ανέφερε ότι αυτή η προσέγγιση ίσως να είναι αρκετά απαισιόδοξη καθώς στο παρελθόν παρόμοια σενάρια διαψεύστηκαν. Παράλληλα, αναφέρει ότι η προτίμηση στους αυτοματισμούς σε σχέση με την ανθρώπινη εργασία μπορεί να συγκρατήσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι μικρότερος από το 2% που έχει προβλέψει η τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider