Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Οι ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι δίνουν το καθιερωμένο τους «ραντεβού» στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης της διεθνούς ελίτ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι δίνουν το καθιερωμένο τους ετήσιο «ραντεβού» στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γιορτάζει την 50η επέτειό του και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21- 24 Ιανουαρίου.

Η κλιματική αλλαγή ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ορίζοντα δεκαετίας

Η οικονομική και πολιτική πόλωση αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, ωστόσο οι μεγάλες απειλές αναμένεται να προκύψουν από την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης Global Risks (Παγκόσμιοι Κίνδυνοι) που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενόψει της έναρξης των εργασιών του την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ζητήθηκε η ιεράρχηση των κορυφαίων κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη. Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια που εκδίδεται η εν λόγω μελέτη και οι πέντε κίνδυνοι που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες, έχουν όλοι να κάνουν με το περιβάλλον. Ξεκινούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την παρέμβαση του ανθρώπινου στοιχείου και μπορούν να φτάσουν στις μεγάλες φυσικές καταστροφές από σεισμούς και τσουνάμι. Αυτοί χαρακτηρίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2020. Για την επόμενη δεκαετία, ως κορυφαίος κίνδυνος χαρακτηρίζεται η αποτυχία συγκράτησης και διαχείρισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Για την κατάρτιση της μελέτης ζητήθηκε η γνώμη περισσότερων από 750 ειδικών ανά τον κόσμο.

Ορισμένα από τα πιο «ηχηρά» ονόματα που θα δώσουν το παρών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι, σύμφωνα με το CNBC, τα εξής:

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δώσει τελικά φέτος «το παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πέρυσι, δεν είχε παραστεί, εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο shutdown.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, είναι από τα πιο γνώριμα πρόσωπα που αντικρίζει κανείς όταν φτάσει στο χιονισμένο Νταβός. Την τελευταία φορά, ο Σόρος εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική, καθώς και για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «άνοιξε» τις συζητήσεις στο Νταβός το 2017, δηλώνοντας ότι «το αποδυναμωμένο δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ». Οι θέσεις του αυτές σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Η Ινδή ηθοποιός και σταρ του Bollywood είναι επίσης πρέσβειρα ψυχικής υγείας, ενώ αναμένεται να βραβευτεί για τη δράση της από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με καταγωγή από τη Βουλγαρία ανέλαβε τα ηνία του Ταμείου τους τελευταίους μήνες του 2019.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας βρίσκεται πάντοτε στην κορυφή της «ατζέντας» στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Νταβός. Η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς οι χώρες του πλανήτη «ρίχνονται» στη μάχη του 5G. Μέχρι στιγμής η Huawei «τερματίζει» πρώτη στην κούρσα για το 5G.

Είναι μόλις 17 ετών, κατάγεται από τη Σουηδία και ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τον «αέρα» του τίτλου «Πρόσωπο της χρονιάς» του περιοδικού Time για το 2019. Η Σουηδή ακτιβίστρια εργάζεται με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Η πρώην ισχυρή «κυρία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετακόμισε από την Ουάσιγκτον στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έλαβε το «χρίσμα» της προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανέλαβε τα ηνία της Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μόλις στα 34 της, η Σάνα Μαρίν έγινε η νεότερη σε ηλικία πρωθυπουργός χώρας στον κόσμο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:59

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα σύντομα στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης στην ψηφιακή πολιτική

21:55

Nέα άνοδος για τον χρυσό - Με άλμα και το ασήμι

21:48

Ευρωπαίοι ηγέτες: Καμία εδαφική παραχώρηση χωρίς τη συμφωνία του ουκρανικού λαού

21:39

Τουρκία: Κατάρριψη drone που πλησίαζε τον εναέριο χώρο από τη Μαύρη Θάλασσα

21:25

Έγραψε ιστορία ο Έλον Μασκ: Πρώτος άνθρωπος με πλούτο 600 δισ. δολαρίων

21:10

ΗΠΑ: Οι εκτελέσεις αυξάνονται, η στήριξη στη θανατική ποινή μειώνεται

21:05

Θεοδωρικάκος: Η προσπάθεια για να τιθασευθεί το κόστος ζωής πρέπει να είναι συνεχής

20:54

Μερτς: 5 προϋποθέσεις για ενδεχόμενης συμφωνίας για Ουκρανία - Νέο μήνυμα Ζελένσκι

20:43

Δημοσκόπηση Alco: Το 78% θεωρεί δικαιολογημένες τις αγροτικές κινητοποιήσεις - Πρώτη η ΝΔ

20:32

Χάνει και το ορόσημο των 86.000 δολαρίων το Bitcoin με πτώση 3%

20:29

ΚΕΔΕ: Συμβολικό «λουκέτο» την Τρίτη στους δήμους όλης της χώρας

20:20

Αγρότες: Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των εισαγωγών από Λατινική Αμερική

20:12

Κάλας: Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ντονμπάς δεν είναι το τέλος του παιχνιδιού για τον Πούτιν

20:01

Γεράρδος (Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ): Στην Ευρώπη χτίζεται παράλληλο εμπόριο χωρίς κανόνες

20:01

ΕΣΑ: Το τέλος των τριών ευρώ δεν σταματά τη λαίλαπα των ασιατικών πλατφορμών

19:52

Δ. Τσιόδρας: Η εκλογή Πιερρακάκη είναι νίκη σε τρία επίπεδα - της Ελλάδας, της Ευρώπης, του ΕΛΚ

19:50

Η Ικτίνος ολοκληρώνει τη συμφωνία για το ακίνητό της στη Σητεία, ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό αποτύπωμα της Κρήτης

19:47

Άνοδος στις ευρωαγορές - Πιέσεις σε φαρμακευτικό και αμυντικό κλάδο

19:40

Ομόλογο Aktor: Υπερκάλυψη κατά 3,15 φορές - Στο 4,7% η τελική απόδοση

19:28

Το FBI απέτρεψε βομβιστική επίθεση στο Λος Άντζελες

19:15

Θεοδωρικάκος: Aσφαλής, παραγωγική και ισχυρή χώρα το όραμά μας για την Ελλάδα του 2030

19:14

Αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες μετά τις δηλώσεις Τσιάρα - Τι εξετάζεται

19:08

ΗΠΑ: Το 90% των ζητημάτων Ρωσίας - Ουκρανίας έχει επιλυθεί

19:02

Δήμας: Ένταξη του τμήματος Κίσσαμος - Χανιά στη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ

18:58

Προς ιστορικό ρεκόρ η μετοχή της Tesla μετά από 12 μήνες

18:54

Aegean: Νέο μέλος του ΔΣ ο Γεώργιος Χριστόπουλος

18:47

Ζελένσκι: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν παραγωγικές

18:46

Ideal Holdings: Στις 12 Ιανουαρίου η Έκτακτη ΓΣ για επιστροφή 8,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους

18:40

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει την ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου

18:34

BC Partners: «Κλειδώνει» το deal των 800 εκατ. ευρώ για Fortidia

gazzetta
gazzetta reader insider insider