7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Ιράν και την οικονομία του

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Ιράν και την οικονομία του
Το insider.gr παρουσιάζει τα 7 βασικά στοιχεία της οικονομίας του Ιράν, μιας ενεργειακής υπερδύναμης.

Ως μία ενεργειακή υπερδύναμη χαρακτηρίζεται το Ιράν, όντας η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι οικονομικοί δείκτες της χώρας της Μέσης Ανατολής δημιουργούν έντονο προβληματισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά τον υψηλό πληθωρισμό, την αδύναμη οικονομία της και το Brain Drain.

Μια οικονομία σχεδιασμένη γύρω από τον «μαύρο χρυσό» και τα πυρηνικά.

Το insider.gr παρουσιάζει τα 7 βασικά στοιχεία γύρω από την οικονομία του Ιράν.

Για μία ενεργειακή υπερδύναμη που βρίσκεται κατά διαστήματα στο «μάτι του κυκλώνα» των ΗΠΑ οι αριθμοί του τουρισμού εντυπωσιάζουν.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την προσέλκυση τουριστών στους διάφορους προορισμούς με τις αφίξεις να αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, 8-9 εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό επισκέπτονται το Ιράν από το 2018.

 

Μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις, το Ιράν προανήγγειλε ότι δεν θα τηρεί πλέον τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα υπαναχωρώντας από τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015 με τη συμφωνία της Βιέννης.

Αυτό συνεπάγεται πως πλέον δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου και η Τεχεράνη θα πράττει πλέον «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».

Στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στηρίζονται διάφοροι χώροι έρευνας και ανάπτυξης, δύο ορυχεία ουρανίου, ένας ερευνητικός αντιδραστήρας και εγκαταστάσεις επεξεργασίας ουρανίου που περιλαμβάνουν τρεις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1950, με τη βοήθεια των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Atoms for Peace. 

 

Το πρόβλημα του Brain Drain έχει χτυπήσει και την πόρτα του Ιράν, με τη φυγή ενός εργατικού δυναμικού, υψηλού επιπέδου μορφωτικά, να φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ως αίτια του Brain Drain, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, χαρακτηρίζονται η περιορισμένη στα στενά πλαίσια -γύρω από την ενέργεια- της οικονομίας, καθώς και οι ελάχιστες ξένες επενδύσεις, που δεν δίνουν «καύσιμα» στην ιρανική οικονομία, με τους νέους να αναζητούν θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες.

 

Σύμφωνα με τους Times της Τεχεράνης, τον Αύγουστο του 2019, ο πληθωρισμός στη χώρα είχε αυξηθεί κατά 41,6% σε ετήσια βάση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η οικονομία του Ιράν αναμένεται να συρρικνωθεί, στη σκιά των αυστηρότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η ανεργία, ιδίως μεταξύ των νέων, βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 10,6%, σύμφωνα με το Trading Economics.

Η οικονομία του Ιράν επηρεάστηκε έντονα επί σειρά ετών από τις κυρώσεις που επέβαλε η διεθνής κοινότητα στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το 2015, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί συμφώνησε με τις ΗΠΑ και άλλες πέντε χώρες για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων σε αντάλλαγμα της άρσης αυτών των κυρώσεων. Μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, η οικονομία του Ιράν ανέκαμψε και το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 12,3%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

Το 2017 η ανάπτυξη υποχώρησε στο 3,7%, ενώ το 2018 επανήλθαν οι αμερικανικές κυρώσεις από τον Τραμπ - ιδίως εκείνων που επιβλήθηκαν στον τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας, πλήττοντας τις εξαγωγές και ειδικά αυτές του πετρελαίου.

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από το 14,5% το 2018 στο 16,8% το 2019, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν αισθητά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 600.000 βαρέλια.

Το Ιράν θεωρείται ενεργειακή υπερδύναμη και δικαίως, αν σκεφτεί κανείς πως διαθέτει το 10% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως και το 15% των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Το 2012, οι εξαγωγές πετρελαίου συνέβαλαν στο 80% περίπου των δημόσιων εσόδων του Ιράν.

Παράλληλα, το Ιράν είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου παγκοσμίως και η παραγωγή του αντιστοιχεί στο 11% της συνολικής παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ.

Η οικονομία του Ιράν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον δημόσιο τομέα, με το 60% περίπου της οικονομίας να έχει σχεδιαστεί κεντρικά από την ανώτερη εξουσία. Ο «μαύρος χρυσός» αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της οικονομίας του Ιράν, όντας ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος της χώρας.

Το ΑΕΠ του Ιράν ξεπερνά τα 446 δισ. δολάρια (2018).

Παράλληλα, πάνω από 40 εταιρείες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Τεχεράνης, ένα από τα χρηματιστήρια με τις καλύτερε επιδόσεις στον κόσμο την τελευταία δεκαετία.

 

 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Κίνα: Το Πεκίνο υποστηρίζει τη Σομαλία στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της

20:59

Γερμανία: Αν οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια στον βόρειο Ατλαντικό πρέπει να συζητηθούν στο ΝΑΤΟ

20:46

H  Mercosur ως σημαντική ευκαιρία για Ελλάδα και ΕΕ  

20:21

Magnificent 7: Σημάδια «ρωγμών» στην κυριαρχία των μετοχών τους

19:49

«Ναι» της κυβέρνησης στις δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό που ζήτησαν οι αγρότες

19:36

Walmart: Συνεργασία με την Alphabet για αγορές ενισχυμένες με ΑΙ στην πλατφόρμα Gemini της Google

19:25

HRANA: Οι νεκροί στο Ιράν ξεπέρασαν τους 500

19:00

Συμφωνία-μαμούθ ΕΕ – Mercosur: Γεωπολιτικό στοίχημα με γαλλικό «μπλόκο» και ανοιχτά μέτωπα

18:43

Σδούκου: Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα

18:33

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη

18:20

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για άστεγους κι ευάλωτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

18:11

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής

18:00

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων της ρωσικής Lukoil στην Κασπία Θάλασσα

17:41

Γερμανία: Προτείνει την «Arctic Sentry» - Κοινή νατοϊκή αποστολή στη Γροιλανδία

17:25

Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν

17:18

Φάμελλος: Είναι επικίνδυνη για την χώρα η ανευθυνότητα της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου

17:00

Ηλεκτρισμός: Υψηλό 10ετίας για ΑΠΕ & μονάδες αερίου – Άλμα στις περικοπές

16:52

Τραμπ προς Κούβα: Κάντε συμφωνία πριν είναι πολύ αργά

16:34

ΠΟΜΙΔΑ: Τα επείγοντα θέματα των ιδιοκτητών ακινήτων ενόψει της ΓΣ της ομοσπονδίας

16:09

ΗΠΑ: Πιέζουν τις χώρες G7 για γρηγορότερη απεξάρτηση απ' τις κινεζικές σπάνιες γαίες

15:46

Διπλωμάτες των βόρειων χωρών απορρίπτουν τους ισχυρισμούς Τραμπ για ρωσικά και κινεζικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

15:35

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

15:27

Τραμπ: Έχει στο «τραπέζι» όλες τις επιλογές για το Ιράν - Θα χτυπήσουμε ΗΠΑ και Ισραήλ λέει ο Πεζεσκιάν

15:06

Ουκρανία: Περισσότερες από 1.000 πολυκατοικίες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση στο Κίεβο

14:49

Θεοδωρικάκος: Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες

14:44

Τσουκαλάς: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει τη ΝΔ

14:31

Μαρινάκης: Η 10ετία Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ μέσα από την ιδρυτική της διακήρυξη

14:26

Κοντογεώργης: H κυβέρνηση έχει υπηρετήσει τη μετριοπάθεια απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό και τοξικότητα

14:21

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over

14:15

Τραμπ: Διέταξε την κατάρτιση σχεδίου εισβολής στη Γροιλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider