Ειδήσεις | Διεθνή
01-12-2019 | 09:21

Ποιες μεγάλες προβλέψεις για το 2019 επαληθεύτηκαν και ποιες όχι

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
Ποιες μεγάλες προβλέψεις για το 2019 επαληθεύτηκαν και ποιες όχι

Η λίστα με τις πιο ηχηρές προβλέψεις για το 2019. Ποιες έπεσαν έξω και ποιες όχι...

Καθώς απομένει περίπου ένας μήνας για την έλευση της νέας χρονιάς, αυτή είναι η στιγμή που αναλυτές, επενδυτές και τραπεζίτες ετοιμάζονται να ξεδιπλώσουν τις προβλέψεις τους για την πορεία των διεθνών αγορών το 2020.

Η πλειοψηφία εξ αυτών καυχιούνται για τις αντίστοιχες – περυσινές – προβλέψεις που επαληθεύτηκαν, ωστόσο ορισμένοι έπεσαν εντελώς «έξω», αφού ο κόσμος της οικονομίας μπορεί να καταστεί πολύ πιο απρόβλεπτος από όσο νομίζουμε.

Ποιες επαληθεύτηκαν και ποιες διαψεύστηκαν

Το CNBC παρουσιάζει έναν κατάλογο με τις πιο ηχηρές προβλέψεις για το 2019, που διατυπώθηκαν στα τέλη του 2018 και ξεχωρίζει όσες, μέχρι στιγμής επαληθεύτηκαν, αλλά και όσες διαψεύστηκαν.

 

Τα τέλη του 2018 βρήκαν σε μια δύσκολη κατάσταση τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αποχαιρετά το έτος με απώλειες 13% και να σημειώνει τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις του σε μια δεκαετία.

Καθώς οι αναλυτές επιχειρούσαν να προβλέψουν την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για το 2019, ο ενθουσιασμός ήταν λίγος και τα συγκρατημένα σχόλια πολλά. Η JP Morgan προειδοποιούσε την Ευρώπη για πολιτικούς κινδύνους που μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις μετοχές και η Societe Generale προέβλεπε νέα πτώση 8% του πανευρωπαϊκού δείκτη για το 2019.

Ελαφρώς πιο αισιόδοξη η Schroders εκτίμησε πως οι ευρωπαϊκές αγορές «συνάντησαν» τα χαμηλά τους το 2018 και πλέον το 2019 μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά.

Σήμερα, σχεδόν πέντε εβδομάδες πριν την έλευση του 2020, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετρά κέρδη σχεδόν 20% από τις αρχές του 2019.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου πέρασαν από «σαράντα κύματα» τους πρώτους έξι μήνες του 2019, γεγονός που επέφερε μεγάλο «πονοκέφαλο» σε επενδυτές και αναλυτές, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την πρόβλεψη ακόμη και της… επόμενης ημέρας.

Από τις αρχές του 2019 και μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, το πολύτιμο μέταλλο μετρά κέρδη 14%, ενώ διαπραγματεύεται κοντά στα επίπεδα των 1.455 δολαρίων ανά ουγγιά.

Κι όμως οι αναλυτές της Citi φάνηκε πως υποτίμησαν την αίγλη του χρυσού, προβλέποντας στα τέλη του 2018 πως το πολύτιμο μέταλλο δεν θα ξεπεράσει τα επίπεδα των 1.270 δολαρίων ανά ουγγιά το 2019. Στα 1.325 δολάρια «έβλεπε» για εφέτος τον χρυσό η JP Morgan, ενώ η Bank of America δεν είχε αποκλείσει ένα ράλι ακόμη και μέχρι τα επίπεδα των 1.400 δολαρίων ανά ουγγιά. 

Στα τέλη του 2018, η Goldman Sachs επέμενε στην πρόβλεψή της πως η Fed θα προχωρούσε σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το 2019, ενώ η Pimco, ο μεγαλύτερος trader ομολόγων παγκοσμίως, έκανε λόγο για τρεις γύρους αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, η Fed προχώρησε σε μειώσεις των επιτοκίων και μάλιστα τρεις φορές, με τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων να υποχωρούν διαρκώς αγγίζοντας τα χαμηλά επίπεδα του 1,45%, καθώς εντάθηκαν τους προηγούμενους μήνες οι φόβοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2018, η Charles Schwab είχε προβλέψει πως οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα κινούνταν ανοδικά το 2019.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019, τα συμβόλαια του πετρελαίου μπρεντ μετρά κέρδη 18% (μέχρι αρχές Νοεμβρίου) και διαπραγματεύεται πέριξ των 64 δολαρίων το βαρέλι.

Η JP Morgan είχε προβλέψει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα σημειωθεί ήπια ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, ενώ άλλοι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι είχαν προβλέψει πως o «μαύρος χρυσός» θα μπορούσε να φτάσει στα 70 δολάρια το βαρέλι (Goldman Sachs και BofA Merrill Lynch,) στα 60 δολάρια (Citi) ή στα 61 δολάρια (αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας).

Μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, η τιμή του μπρεντ διαπραγματευόταν στα επίπεδα των 63,59 δολαρίων, ήτοι περίπου ανάμεσα στις προβλέψεις που διατυπώθηκαν έναν χρόνο πριν.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.