Διεθνή
21-04-2019 | 15:00

Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Ρωσία

Μοιράσου το
Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Ρωσία

Η Ρωσία σήμερα συνεχίζει να επανακαθορίζει τον εαυτό της ως παγκόσμια δύναμη.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια δύναμη, με υπεροχή σε όλα τα επίπεδα, ικανή να ανταγωνιστεί ευθέως τις ΗΠΑ.

Όμως όταν η ΕΣΣΔ διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Ρωσία έπρεπε να αναστήσει την οικονομία της.

Ακόμη και σήμερα, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να επανακαθορίζει τον εαυτό της ως παγκόσμια δύναμη, έρχεται αντιμέτωπη με την αύξηση του πληθωρισμού, τη μείωση του πληθυσμού της και μια οικονομία που εξαρτάται πολύ από το πετρέλαιο και το αέριο.

Δείτε εδώ 8 εντυπωσιακά δεδομένα για την οικονομία της Ρωσίας:

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας φτάνουν τα 460 δισ. δολάρια, ενώ η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 29%. 

Οι αριθμοί δείχνουν πως η οικονομία της Ρωσίας πιθανότατα θα «αντέξει» ένα δυνατό παγκόσμιο σοκ, ακόμα και αν ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας παραμείνει όσο χαμηλός είναι σήμερα, περί το 1,5%.

Από το 1989 μέχρι το 1998, το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 45%, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται κατά 700 ανθρώπους την ημέρα ή 250.000 πολίτες ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurasia Daily Monitor.

Μάλιστα σε μερικές πόλεις όπως η Μούρμανσκ έχει παρατηρηθεί μείωση του πληθυσμού μέχρι και 30%, από τη δεκαετία του '90.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του κράτους δείχνουν πως σήμερα 19,3 εκατ. Ρώσοι ζουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεσμεύθηκε πως μειώσει στο ήμισυ αυτόν τον αριθμό, με επενδύσεις 380 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό κλάδων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η στέγαση και η αγροτική παραγωγή για να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Η οικονομική ανισότητα στη Ρωσία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και παρότι η Μόσχα φιγουράρει συχνά στις λίστες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, η υπόλοιπη χώρα μαστίζεται από φτώχεια.

Πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους έχτισαν τις περιουσίες τους κατά τη δεκαετία του '90, όταν η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η ρωσική οικονομία βίωσε μια μεγάλη κρίση από το 2014 έως και το 2017, με αποτέλεσμα το νόμισμα της χώρας να χάσει το 50% της αξίας.

Αιτία για τη βαθύτατη κρίση που έπληξε τη ρωσική οικονομία και το ρούβλι ήταν η μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου του 2014, καθώς και οι διεθνείς ποινές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Παρά το υψηλό ΑΕΠ της ρωσικής οικονομίας, ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 670 δολάρια.

Ένα ποσό που έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2015, όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός ήταν μόλις 437 δολάρια.

Το 2000 οι Ρώσοι αγόρασαν 214,6 εκατ. δεκάλιτρα βότκας, ενώ μέχρι το 2015, αυτός ο αριθμός έπεσε κάτω από τα 100 εκατ. δεκάλιτρα, με την κατανάλωση της σαμπάνιας να εμφανίζει άνοδο.

Σύμφωνα με το BBC, η μείωση στην κατανάλωση της βότκας οφείλεται στην επιρροή του Δυτικού Κόσμου, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τους Ρώσους να εξελίσσονται σε πραγματικούς φανς της μπύρας και του κρασιού.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.