Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Ρωσία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Ρωσία
Η Ρωσία σήμερα συνεχίζει να επανακαθορίζει τον εαυτό της ως παγκόσμια δύναμη.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια δύναμη, με υπεροχή σε όλα τα επίπεδα, ικανή να ανταγωνιστεί ευθέως τις ΗΠΑ.

Όμως όταν η ΕΣΣΔ διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Ρωσία έπρεπε να αναστήσει την οικονομία της.

Ακόμη και σήμερα, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να επανακαθορίζει τον εαυτό της ως παγκόσμια δύναμη, έρχεται αντιμέτωπη με την αύξηση του πληθωρισμού, τη μείωση του πληθυσμού της και μια οικονομία που εξαρτάται πολύ από το πετρέλαιο και το αέριο.

Δείτε εδώ 8 εντυπωσιακά δεδομένα για την οικονομία της Ρωσίας:

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας φτάνουν τα 460 δισ. δολάρια, ενώ η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 29%. 

Οι αριθμοί δείχνουν πως η οικονομία της Ρωσίας πιθανότατα θα «αντέξει» ένα δυνατό παγκόσμιο σοκ, ακόμα και αν ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας παραμείνει όσο χαμηλός είναι σήμερα, περί το 1,5%.

Από το 1989 μέχρι το 1998, το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 45%, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται κατά 700 ανθρώπους την ημέρα ή 250.000 πολίτες ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurasia Daily Monitor.

Μάλιστα σε μερικές πόλεις όπως η Μούρμανσκ έχει παρατηρηθεί μείωση του πληθυσμού μέχρι και 30%, από τη δεκαετία του '90.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του κράτους δείχνουν πως σήμερα 19,3 εκατ. Ρώσοι ζουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεσμεύθηκε πως μειώσει στο ήμισυ αυτόν τον αριθμό, με επενδύσεις 380 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό κλάδων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η στέγαση και η αγροτική παραγωγή για να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Η οικονομική ανισότητα στη Ρωσία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και παρότι η Μόσχα φιγουράρει συχνά στις λίστες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, η υπόλοιπη χώρα μαστίζεται από φτώχεια.

Πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους έχτισαν τις περιουσίες τους κατά τη δεκαετία του '90, όταν η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η ρωσική οικονομία βίωσε μια μεγάλη κρίση από το 2014 έως και το 2017, με αποτέλεσμα το νόμισμα της χώρας να χάσει το 50% της αξίας.

Αιτία για τη βαθύτατη κρίση που έπληξε τη ρωσική οικονομία και το ρούβλι ήταν η μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου του 2014, καθώς και οι διεθνείς ποινές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Παρά το υψηλό ΑΕΠ της ρωσικής οικονομίας, ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 670 δολάρια.

Ένα ποσό που έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2015, όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός ήταν μόλις 437 δολάρια.

Το 2000 οι Ρώσοι αγόρασαν 214,6 εκατ. δεκάλιτρα βότκας, ενώ μέχρι το 2015, αυτός ο αριθμός έπεσε κάτω από τα 100 εκατ. δεκάλιτρα, με την κατανάλωση της σαμπάνιας να εμφανίζει άνοδο.

Σύμφωνα με το BBC, η μείωση στην κατανάλωση της βότκας οφείλεται στην επιρροή του Δυτικού Κόσμου, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τους Ρώσους να εξελίσσονται σε πραγματικούς φανς της μπύρας και του κρασιού.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:32

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν στη βάση τους οι Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο

21:22

ΗΠΑ: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της Fed

21:21

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργεί και κάποιες παραπάνω ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

21:14

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ

20:56

Μπακογιάννης: «Επικίνδυνη η οικονομική πολιτική της δημοτικής Αρχής Δούκα»

20:45

Γεραπετρίτης: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο»

20:30

ΗΠΑ: «Ανεπαρκής η νέα πρόταση του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο πόλεμος»

20:16

BofA: Tο Brent στα 90 δολάρια είναι το καλύτερο σενάριο για το πετρέλαιο

20:08

Βενιζέλος: Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη, φοβισμένη και καχύποπτη απέναντι στο αφήγημα που επιχειρείται να της επιβληθεί

20:01

Η διεθνής αγορά κρατικών ομολόγων σε δίνη: Εκτίναξη αποδόσεων, πληθωρισμός και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

19:49

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο - Μέτρα για τον Έμπολα λαμβάνουν τα CDC

19:45

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ αναχαίτισε 28 από τα σκάφη του στολίσκου

19:39

Συγκρατημένες απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα παρά το διεθνές sell off

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια

19:28

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες παρά το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης στη Μέση Ανατολή

19:23

Οι ΗΠΑ παρατείνουν για 30 ημέρες την άρση κυρώσεων στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται δια θαλάσσης

19:20

Ισχυρή επιτάχυνση της ανάπτυξης για την SKY express το α’ τρίμηνο του 2026

19:16

Λίβανος: Πάνω από 3.000 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων από τις 2 Μαρτίου

19:08

ΥΠΕΘΟΟ: «Οι ανέξοδες υποσχέσεις του κ. Ανδρουλάκη για το ιδιωτικό χρέος»

19:00

Ελλάκτωρ: Στο 10,41% το ποσοστό της Motor Oil, αυξήθηκε στο 64,626% της Reggeborgh

18:52

Η Αγάπη Σμπώκου η νέα πρόεδρος του ΣΕΤΕ

18:51

Τουρκία: Πυρά ενόπλου κοντά στην Μερσίνη - 6 νεκροί και 8 τραυματίες

18:45

Παράσχης: Ενστάσεις του ΣΕΤΕ για το Ειδικό Χωροταξικό

18:43

Η Ουκρανία καταδικάζει τα γυμνάσια με πυρηνικά στη Λευκορωσία και ζητά την επιβολή κυρώσεων

18:40

Euronext Athens: Εισαγωγή νέων μετοχών της Trastor

18:31

ΠΟΥ: Η Ταϊβάν αποκλείστηκε από την ετήσια γενική συνέλευση κατόπιν αιτήματος της Κίνας

18:22

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση εξαγοράς της Κρητικός από την Μασούτης - Οι δεσμεύσεις

18:16

Ευρώπη Holdings: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 50% της Alpha Insurance Brokers στη Ρουμανία

reader insider