Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Ρωσία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Ρωσία
Η Ρωσία σήμερα συνεχίζει να επανακαθορίζει τον εαυτό της ως παγκόσμια δύναμη.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια δύναμη, με υπεροχή σε όλα τα επίπεδα, ικανή να ανταγωνιστεί ευθέως τις ΗΠΑ.

Όμως όταν η ΕΣΣΔ διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Ρωσία έπρεπε να αναστήσει την οικονομία της.

Ακόμη και σήμερα, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να επανακαθορίζει τον εαυτό της ως παγκόσμια δύναμη, έρχεται αντιμέτωπη με την αύξηση του πληθωρισμού, τη μείωση του πληθυσμού της και μια οικονομία που εξαρτάται πολύ από το πετρέλαιο και το αέριο.

Δείτε εδώ 8 εντυπωσιακά δεδομένα για την οικονομία της Ρωσίας:

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας φτάνουν τα 460 δισ. δολάρια, ενώ η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 29%. 

Οι αριθμοί δείχνουν πως η οικονομία της Ρωσίας πιθανότατα θα «αντέξει» ένα δυνατό παγκόσμιο σοκ, ακόμα και αν ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας παραμείνει όσο χαμηλός είναι σήμερα, περί το 1,5%.

Από το 1989 μέχρι το 1998, το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 45%, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται κατά 700 ανθρώπους την ημέρα ή 250.000 πολίτες ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurasia Daily Monitor.

Μάλιστα σε μερικές πόλεις όπως η Μούρμανσκ έχει παρατηρηθεί μείωση του πληθυσμού μέχρι και 30%, από τη δεκαετία του '90.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του κράτους δείχνουν πως σήμερα 19,3 εκατ. Ρώσοι ζουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεσμεύθηκε πως μειώσει στο ήμισυ αυτόν τον αριθμό, με επενδύσεις 380 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό κλάδων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η στέγαση και η αγροτική παραγωγή για να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Η οικονομική ανισότητα στη Ρωσία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και παρότι η Μόσχα φιγουράρει συχνά στις λίστες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, η υπόλοιπη χώρα μαστίζεται από φτώχεια.

Πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους έχτισαν τις περιουσίες τους κατά τη δεκαετία του '90, όταν η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η ρωσική οικονομία βίωσε μια μεγάλη κρίση από το 2014 έως και το 2017, με αποτέλεσμα το νόμισμα της χώρας να χάσει το 50% της αξίας.

Αιτία για τη βαθύτατη κρίση που έπληξε τη ρωσική οικονομία και το ρούβλι ήταν η μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου του 2014, καθώς και οι διεθνείς ποινές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Παρά το υψηλό ΑΕΠ της ρωσικής οικονομίας, ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 670 δολάρια.

Ένα ποσό που έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2015, όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός ήταν μόλις 437 δολάρια.

Το 2000 οι Ρώσοι αγόρασαν 214,6 εκατ. δεκάλιτρα βότκας, ενώ μέχρι το 2015, αυτός ο αριθμός έπεσε κάτω από τα 100 εκατ. δεκάλιτρα, με την κατανάλωση της σαμπάνιας να εμφανίζει άνοδο.

Σύμφωνα με το BBC, η μείωση στην κατανάλωση της βότκας οφείλεται στην επιρροή του Δυτικού Κόσμου, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τους Ρώσους να εξελίσσονται σε πραγματικούς φανς της μπύρας και του κρασιού.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:25

Τραμπ: «Στις 8 θα συμβεί» - Προειδοποιεί για επίθεση που το Ιράν «δεν έχει ξαναδεί»

19:23

ΣΑ ΟΗΕ: Βέτο Κίνας - Ρωσίας σε σχέδιο για προστασία της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

19:12

Ρωσία: Διακόπηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μετά από ουκρανικές επιθέσεις

19:11

Το τελεσίγραφο για το Ιράν «αναστάτωσε» τις ευρωαγορές

19:06

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων

19:01

Σειρήνες συναγερμού στο Ισραήλ για ιρανική πυραυλική επίθεση

18:56

Volvo EXclusive Retreats: η σειρά μοναδικών ταξιδιωτικών εκδηλώσεων της Volvo Car Hellas που προβάλλει τον σκανδιναβικό τρόπο ζωής και τις αξίες της μάρκας

18:53

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών στο Ιράν

18:50

CrediaBank: Σε διεθνείς επενδυτές το 80% των μετοχών της ΑΜΚ - Από 8/4 η διαπραγμάτευση στο ΧΑ

18:47

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έπληξε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ουστ - Λουγκά της Ρωσίας

18:34

Λίβανος: Ξεπερνά τους 1.500 νεκρούς ο απολογισμός από τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα

18:29

Αλλαγή σελίδας για τα Starbucks σε Ελλάδα, Κύπρο - Ο Όμιλος Alshaya απέκτησε τα δικαιώματα λειτουργίας 48 καταστημάτων

18:20

NASA: Η πρώτη φωτογραφία δύσης της Γης από το Artemis II

18:20

Ανοδικά το Χρηματιστήριο της Αθήνας εν αναμονή εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

18:13

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 48,1% στα προσαρμοσμένα κέρδη - Μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή

18:11

bwin: Σημαντική διάκριση ως Sports Brand of the Year με 11 βραβεία!

18:02

WSJ: Το Ιράν διέκοψε τις απευθείας συνομιλίες με ΗΠΑ

17:42

Πακιστάν: Συνεχίζονται οι προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου Τραμπ

17:40

Συνάντηση Δένδια με Γκίλφοϊλ: Στο επίκεντρο η σύμπραξη Ελλάδας - Εθνικής Φρουράς Φλόριντα

17:28

Νέο τοπίο διαφάνειας στα ΜΜΕ: Υποχρεωτική η δημοσιοποίηση ιδιοκτησίας και κρατικής διαφήμισης

17:27

Το Ιράν απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι όλη την Μέση Ανατολή «αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου»

17:22

Η Huawei φέρνει ανέπαφες πληρωμές στα Smartwatches της με το Curve Pay

17:03

Μισούστιν: «Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανοίγει νέες δυνατότητες για τη Ρωσία»

17:01

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023 οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

16:57

Gen Z: 1 στις 10 νέες γυναίκες βίωσε σεξουαλική παρενόχληση ή συναισθηματική κακοποίηση

16:53

Απώλειες στη Wall Street καθώς οι ελπίδες για συμφωνία στο Ιράν εξανεμίζονται

16:44

Συμφωνίες Broadcom με Google - Anthropic για AI τσιπ

16:42

Βουλή: Διαβιβάστηκε η αίτηση άρσης ασυλίας των βουλευτών Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

16:38

Bloomberg: Ο Όρμπαν προσέφερε τη βοήθειά του στον Πούτιν - «Στη διάθεσή σας»

16:22

ΥΠΕΝ: Συσκέψεις για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και την ηλεκτροδότηση ενόψει Πάσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider