Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Ρωσία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Ρωσία
Η Ρωσία σήμερα συνεχίζει να επανακαθορίζει τον εαυτό της ως παγκόσμια δύναμη.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια δύναμη, με υπεροχή σε όλα τα επίπεδα, ικανή να ανταγωνιστεί ευθέως τις ΗΠΑ.

Όμως όταν η ΕΣΣΔ διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Ρωσία έπρεπε να αναστήσει την οικονομία της.

Ακόμη και σήμερα, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να επανακαθορίζει τον εαυτό της ως παγκόσμια δύναμη, έρχεται αντιμέτωπη με την αύξηση του πληθωρισμού, τη μείωση του πληθυσμού της και μια οικονομία που εξαρτάται πολύ από το πετρέλαιο και το αέριο.

Δείτε εδώ 8 εντυπωσιακά δεδομένα για την οικονομία της Ρωσίας:

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας φτάνουν τα 460 δισ. δολάρια, ενώ η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 29%. 

Οι αριθμοί δείχνουν πως η οικονομία της Ρωσίας πιθανότατα θα «αντέξει» ένα δυνατό παγκόσμιο σοκ, ακόμα και αν ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας παραμείνει όσο χαμηλός είναι σήμερα, περί το 1,5%.

Από το 1989 μέχρι το 1998, το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 45%, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται κατά 700 ανθρώπους την ημέρα ή 250.000 πολίτες ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurasia Daily Monitor.

Μάλιστα σε μερικές πόλεις όπως η Μούρμανσκ έχει παρατηρηθεί μείωση του πληθυσμού μέχρι και 30%, από τη δεκαετία του '90.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του κράτους δείχνουν πως σήμερα 19,3 εκατ. Ρώσοι ζουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεσμεύθηκε πως μειώσει στο ήμισυ αυτόν τον αριθμό, με επενδύσεις 380 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό κλάδων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η στέγαση και η αγροτική παραγωγή για να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Η οικονομική ανισότητα στη Ρωσία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και παρότι η Μόσχα φιγουράρει συχνά στις λίστες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, η υπόλοιπη χώρα μαστίζεται από φτώχεια.

Πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους έχτισαν τις περιουσίες τους κατά τη δεκαετία του '90, όταν η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η ρωσική οικονομία βίωσε μια μεγάλη κρίση από το 2014 έως και το 2017, με αποτέλεσμα το νόμισμα της χώρας να χάσει το 50% της αξίας.

Αιτία για τη βαθύτατη κρίση που έπληξε τη ρωσική οικονομία και το ρούβλι ήταν η μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου του 2014, καθώς και οι διεθνείς ποινές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Παρά το υψηλό ΑΕΠ της ρωσικής οικονομίας, ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 670 δολάρια.

Ένα ποσό που έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2015, όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός ήταν μόλις 437 δολάρια.

Το 2000 οι Ρώσοι αγόρασαν 214,6 εκατ. δεκάλιτρα βότκας, ενώ μέχρι το 2015, αυτός ο αριθμός έπεσε κάτω από τα 100 εκατ. δεκάλιτρα, με την κατανάλωση της σαμπάνιας να εμφανίζει άνοδο.

Σύμφωνα με το BBC, η μείωση στην κατανάλωση της βότκας οφείλεται στην επιρροή του Δυτικού Κόσμου, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τους Ρώσους να εξελίσσονται σε πραγματικούς φανς της μπύρας και του κρασιού.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:17

Ιρανική επίθεση κατά αεροπορικών βάσεων σε ΗΑΕ και Κουβέιτ

19:02

Βρετανία: Οι βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες

18:47

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια

18:29

Κεφαλογιάννης: «Προχωράμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Canadair»

18:18

ΗΠΑ: «Έχουμε μειώσει την ιρανική απειλή στα Στενά του Ορμούζ»

18:03

Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη

17:55

Οι Metallica «σώζουν ζωές» - 40.000 μονάδες αίματος σε έναν χρόνο

17:32

Αποζημιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό - Τι θα αφορούν

17:16

Η OpenAI διπλασιάζει σχεδόν το προσωπικό της

16:59

Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

16:27

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ - Όρια εξουσίας και λάθος υπολογισμοί

16:11

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

15:54

220.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στην Ψηφιακή κάρτα από 1η Απριλίου - Οι νέοι ΚΑΔ και οι κλάδοι

15:35

Grocery Tourism: Η τάση που έχει μετατρέψει το σούπερ μάρκετ σε γαστρονομικό προορισμό

15:18

Η Γερμανία προωθεί νομοσχέδιο για την ψηφιακή βία και τα deepfakes

15:00

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ σε κράτη-μέλη: «Γεμίστε έγκαιρα τις αποθήκες φυσικού αερίου»

14:51

Πούτιν: «Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης»

14:33

Συνάντηση Μητσοτάκη με Έλληνες που επαναπατρίστηκαν με τα κατοικίδιά τους από τον Κόλπο

14:14

Πώς κοιμάται η Gen Z: Κοινωνικό jet lag, άπνοιες Σαββατοκύριακου και bed rotting

14:03

Ισραήλ: Η Ο υπ. Άμυνας προειδοποιεί οτι η ένταση των πληγμάτων στο Ιράν «θα αυξηθεί σημαντικά»

13:44

Σε επ' αόριστον απεργία τα πρατήρια βενζίνης στις Κυκλάδες από τη Δευτέρα

13:34

Το Ιράν εκδίδει νέο χαρτονόμισμα 10 εκατ. ριάλ εν μέσω του πολέμου

13:25

Κώτσηρας: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία»

13:07

Ενεργειακές υποδομές στο στόχαστρο: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του νέου ενεργειακού ρίσκου

12:46

ΕΚΤ: Η αξιοσωμείωτη πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη και οι προκλήσεις που παραμένουν

12:34

Επίθεση drone στις ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών στη Βαγδάτη - Ένας νεκρός

12:17

Θεοδωρικάκος: «Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας»

12:04

Τράπεζα που δάνειζε χρήματα σε πάπες και αυτοκράτορες βγαίνει προς πώληση

11:47

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 27 Μαρτίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider