3+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Νταβός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
3+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Νταβός
Διακεκριμένοι συμμετέχοντες από την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και τη διανόηση αναμένεται να δώσουν και φέτος το παρών στο φημισμένο χειμερινό θέρετρο των Άλπεων.

Σε ένα μικρό ελβετικό χωριό θα χτυπά σήμερα η «καρδιά» των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

Από σήμερα Τρίτη έως την Παρασκευή θα βρίσκεται σε εξέλιξη η ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και όλα τα βλέμματα στρέφονται στις εξέχουσες προσωπικότητες που θα αψηφήσουν τις πολικές θερμοκρασίες και τους τεράστιους όγκους του χιονιού για να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των πολιτικών του αύριο.

Διακεκριμένοι συμμετέχοντες από την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και τη διανόηση αναμένεται να δώσουν και φέτος το παρών στο φημισμένο χειμερινό θέρετρο των Άλπεων. Η φετινή διοργάνωση, ωστόσο, σκιάζεται από ηχηρές απουσίες, όπως αυτές του Αμερικανό προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέσα Μέι, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στο Φόρουμ λόγω του shutdown που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, «παγώνοντας» όλες τις δημόσιες δαπάνες και παροχές. Η Τερέσα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά εσωτερικά θέματα μετά την απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη «σύναξη» στο Νταβός.

Η ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ διοργανώνεται στο Νταβός τον Ιανουάριο. Η φετινή διοργάνωση διεξάγεται μεταξύ 23 και 26 Ιανουαρίου.

Το WEF συστήθηκε στη Γενεύη το 1971 και είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Σύμφωνα με το καταστατικό του «είναι ανεξάρτητο, αμερόληπτο και δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα συμφέρονται».

Έχει γίνει διεθνώς γνωστό για τη διάσκεψη που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Νταβός, ενώ στη διάρκεια του χρόνου διοργανώνει διάφορες επιμέρους συσκέψεις και συνέδρια σε όλον τον κόσμο.

Επίσης, εκδίδει μια σειρά από ερευνητικές μελέτες και εκθέσεις και συμμετέχει σε διάφορες πρωτοβουλίες.
 

Παρότι στο Νταβός είναι καλεσμένοι οι περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες, πολλές φορές οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται την πρόσκληση λόγω του «ελιτίστικου» χαρακτήρα της διοργάνωσης. Ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που συμμετείχε, πριν τον Τραμπ περυσι,  ήταν ο Μπιλ Κλίντον το 2000. Ο Τραμπ ακύρωσε τη φετινή του συμμετοχή.

Στους ηγέτες που έχουν συμμετάσχει περιλαμβάνονται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Μεγάλο μέρος της λίστας συμμετεχόντων παραμένει μυστικό μέχρι την τελευταία μέρα, ωστόσο πολλά ηχηρά ονόματα διαρρέουν. Για τη φετινή διοργάνωση, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους –από τις γυναίκες προσκεκλημένους- η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), η Τζίνι Ρόμετι (IMB), η Έρνα Σόμπβεργκ (πρωθυπουργός Νορβηγίας) κ.α.

Το Νταβός είναι θέρετρο των Άλπεων όπου παραδοσιακά διεξάγεται η ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο αποτελεί ένα ελβετικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.  

Το Φόρουμ φέρνει σε επαφή παγκόσμιους ηγέτες από διάφορους χώρους, όπως επιχειρηματικό, πολιτικό, ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό. Συνήθως, στη διοργάνωση συμμετέχουν περισσότερα από 2.000 άτομα.

Κάθε χρόνο, η διοργάνωση έχει και μια διαφορετική θεματική: η φετινή είναι «Δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε έναν διαχωρισμένο κόσμο». 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:04

ΚΕΦΙΜ: Φορολογία καπνού και εναλλακτικών προϊόντων καπνού - Ένα νέο φορολογικό πλαίσιο κινήτρων μείωσης βλάβης

09:03

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει το retail

09:01

Μπέζος: Πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 737 εκατ. δολαρίων

08:43

ΓΓ Εμπορίου: Το πλαφόν είναι χρήσιμο, αλλά δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα

08:33

Θύμα κυβερνοεπίθεσης η αεροπορική εταιρεία Qantas

08:32

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

08:27

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Μπαϊρού επέζησε και της 8ης πρότασης μομφής

08:22

ΗΠΑ: Αναστέλλουν τις παραδόσεις ορισμένων τύπων όπλων στην Ουκρανία

08:18

Ιράν: Εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών από την Κίνα

08:12

Οι 10 μεγαλύτερες εξαγορές ομάδων στην ιστορία των σπορ

07:58

Οικισμοί έως 2.000 κατοίκους: Δικαίωμα δόμησης για το 93% των οικισμών – Τα κριτήρια και οι εξαιρέσεις

07:53

Βρέχει καλές ειδήσεις υπό τη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ - Ερωτήματα μεταξύ κρητικών Προέδρων κομμάτων - Ανεβαίνει η Ζωή

07:48

Τραμπ: Το Ισραήλ δέχεται κατάπαυση του πυρός 60 ημερών στη Γάζα - Να δεχτεί η Χαμάς

07:45

Τεχνική Ολυμπιακή: Τι έρχεται για Ακίνητα, Πόρτο Καρράς, Μαρίνες και μέρισμα

07:41

Εργάνη: Ρεκόρ 25ετίας στις προσλήψεις του Μαΐου - Οι κλάδοι που έσπασαν τα κοντέρ

07:34

«Φουλ» ρυθμοί για τον αυτοκινητόδρομο Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

07:26

Ακίνητα: Μεγαλύτερες απαλλαγές από τον φόρο κληρονομιάς, χαλαρότεροι όροι για μεταγραφές στα κτηματολογικά γραφεία

07:20

Πράσινα τιμολόγια: Αύξηση 10% τον Ιούλιο – Από 14,2 έως 20,5 ευρώ ανά kWh

07:14

ΧΑ: Τι θα σημάνει η ένταξη στο δίκτυο της Euronext

07:12

«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες για νέα δόση Ταμείου Ανάκαμψης - Εγκρίθηκε το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο

07:06

Το Euronext ταράσσει τα νερά - Έχουμε deal - Ενεργειακά «φάουλ» στην Ευρώπη

23:42

Πορτογαλία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Ιούνιο - Στους 46,6 βαθμούς Κελσίου

23:36

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο

23:22

Wall Street: Πτωτική αρχή στο νέο εξάμηνο με «εξαίρεση» τον Dow

23:07

Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας

22:54

Κέρδη 1% για τον χρυσό μετά την έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου του Τραμπ

22:40

Banco Santander: Εξαγοράζει τη βρετανική μονάδα της Sabadell έναντι 2,65 δισ. λιρών

22:26

ΔΕΗ: Στα 15,6 λεπτά ανά kWh το «πράσινο» τιμολόγιο τον Ιούλιο

22:22

Γερμανία: Απροετοίμαστη η χώρα για το επικείμενο κύμα καύσωνα προειδοποιούν οι ειδικοί

22:02

ΗΠΑ: Τέλος εποχής για τον USAID μετά από έξι δεκαετίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider