3+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Νταβός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
3+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Νταβός
Διακεκριμένοι συμμετέχοντες από την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και τη διανόηση αναμένεται να δώσουν και φέτος το παρών στο φημισμένο χειμερινό θέρετρο των Άλπεων.

Σε ένα μικρό ελβετικό χωριό θα χτυπά σήμερα η «καρδιά» των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

Από σήμερα Τρίτη έως την Παρασκευή θα βρίσκεται σε εξέλιξη η ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και όλα τα βλέμματα στρέφονται στις εξέχουσες προσωπικότητες που θα αψηφήσουν τις πολικές θερμοκρασίες και τους τεράστιους όγκους του χιονιού για να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των πολιτικών του αύριο.

Διακεκριμένοι συμμετέχοντες από την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και τη διανόηση αναμένεται να δώσουν και φέτος το παρών στο φημισμένο χειμερινό θέρετρο των Άλπεων. Η φετινή διοργάνωση, ωστόσο, σκιάζεται από ηχηρές απουσίες, όπως αυτές του Αμερικανό προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέσα Μέι, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στο Φόρουμ λόγω του shutdown που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, «παγώνοντας» όλες τις δημόσιες δαπάνες και παροχές. Η Τερέσα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά εσωτερικά θέματα μετά την απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη «σύναξη» στο Νταβός.

Η ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ διοργανώνεται στο Νταβός τον Ιανουάριο. Η φετινή διοργάνωση διεξάγεται μεταξύ 23 και 26 Ιανουαρίου.

Το WEF συστήθηκε στη Γενεύη το 1971 και είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Σύμφωνα με το καταστατικό του «είναι ανεξάρτητο, αμερόληπτο και δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα συμφέρονται».

Έχει γίνει διεθνώς γνωστό για τη διάσκεψη που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Νταβός, ενώ στη διάρκεια του χρόνου διοργανώνει διάφορες επιμέρους συσκέψεις και συνέδρια σε όλον τον κόσμο.

Επίσης, εκδίδει μια σειρά από ερευνητικές μελέτες και εκθέσεις και συμμετέχει σε διάφορες πρωτοβουλίες.
 

Παρότι στο Νταβός είναι καλεσμένοι οι περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες, πολλές φορές οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται την πρόσκληση λόγω του «ελιτίστικου» χαρακτήρα της διοργάνωσης. Ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που συμμετείχε, πριν τον Τραμπ περυσι,  ήταν ο Μπιλ Κλίντον το 2000. Ο Τραμπ ακύρωσε τη φετινή του συμμετοχή.

Στους ηγέτες που έχουν συμμετάσχει περιλαμβάνονται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Μεγάλο μέρος της λίστας συμμετεχόντων παραμένει μυστικό μέχρι την τελευταία μέρα, ωστόσο πολλά ηχηρά ονόματα διαρρέουν. Για τη φετινή διοργάνωση, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους –από τις γυναίκες προσκεκλημένους- η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), η Τζίνι Ρόμετι (IMB), η Έρνα Σόμπβεργκ (πρωθυπουργός Νορβηγίας) κ.α.

Το Νταβός είναι θέρετρο των Άλπεων όπου παραδοσιακά διεξάγεται η ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο αποτελεί ένα ελβετικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.  

Το Φόρουμ φέρνει σε επαφή παγκόσμιους ηγέτες από διάφορους χώρους, όπως επιχειρηματικό, πολιτικό, ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό. Συνήθως, στη διοργάνωση συμμετέχουν περισσότερα από 2.000 άτομα.

Κάθε χρόνο, η διοργάνωση έχει και μια διαφορετική θεματική: η φετινή είναι «Δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε έναν διαχωρισμένο κόσμο». 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκαν drones προερχόμενα από το Ιράκ

23:43

Ford: Αναβάθμιση guidance για τα κέρδη του έτους μετά το ισχυρό β' τρίμηνο

23:35

Visa: Αυξημένα κέρδη τριμήνου χάρη στις ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες

23:34

Wall Street: Άλμα άνω των 500 μονάδων για τον Dow - «Βαρίδι» ο κλάδος των τσιπ

23:22

Κίνα: Οι αρχές επιβεβαίωσαν άλλους 30 θανάτους εξαιτίας κατολίσθησης στην Τσονγκτσίνγκ

23:02

Ουκρανός ΥΠΕΞ σε επικοινωνία με τον Αραγτσί - Έκκληση για αποκλιμάκωση

22:53

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το πετρέλαιο

22:44

Νιγηρία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε χωριό της πολιτείας Μπένουε

22:37

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας με απόφαση Κακλαμάνη ο βουλευτής ΝΔ, Δ. Κυριαζίδης

22:23

Συνολικά 25 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Ασπρόπυργο

22:11

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη πολιτιστική κληρονομιά

22:05

Το Ιράν απορρίπτει το σχέδιο του Ομάν για τη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ

21:52

Πτώση 1% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου

21:45

e-ΕΦΚΑ: Παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων

21:31

ΟΗΕ: Ανησυχία για τη «ραγδαία επιδείνωση» της κατάστασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

21:21

Οι Χούθι στόχευσαν με βαλλιστικούς πυραύλους ένα σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο

21:01

Λευκός Οίκος: «Θετική και επικοδομητική η συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου»

20:48

Έληξε η απεργία της ΠΕΝΕΝ στο «ΑΡΙΑΔΝΗ» μετά από συμφωνία με την Attica Group

20:33

Χατζηδάκης: Επενδύσεις 5,4 δισ. στη Δυτ. Μακεδονία με 11.000 νέες θέσεις εργασίας

20:18

Μητσοτάκης: «Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αναβάθμιση υποδομών στην ιστορία του ΕΣΥ»

20:11

Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις σε 1.600 εταιρείες που υποστηρίζουν τη Ρωσία

20:00

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιφερειακή οδό λόγω των εργασιών του Flyover

19:48

Οι φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία στέλνουν προειδοποίηση για την Ελλάδα - Τι προδιαγράφουν οι εξελίξεις

19:47

CEO PayPal: «Θα εξετάσουμε κάθε επιλογή που δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους»

19:45

Η FIFA «βγάζει στο σφυρί» το Μουντιάλ - Το επενδυτικό σχήμα των 20 δισ. και η συμφωνία με την JP Morgan

19:36

Λίβανος: Ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε χωριό που ελέγχεται από το Ισραήλ

19:27

Ισπανία -πυρκαγιές: Βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα, επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

19:25

Η Visa θα απολύσει το 7% του προσωπικού της

19:17

Παπασταύρου: Με το «παρών» στη συνταγματική αναθεώρηση, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να είναι απόν από τις μεγάλες αλλαγές

19:11

Enaon: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2032 για ανάπτυξη του δικτύου διανομής αερίου


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider