3+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Νταβός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
3+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Νταβός
Διακεκριμένοι συμμετέχοντες από την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και τη διανόηση αναμένεται να δώσουν και φέτος το παρών στο φημισμένο χειμερινό θέρετρο των Άλπεων.

Σε ένα μικρό ελβετικό χωριό θα χτυπά σήμερα η «καρδιά» των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

Από σήμερα Τρίτη έως την Παρασκευή θα βρίσκεται σε εξέλιξη η ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και όλα τα βλέμματα στρέφονται στις εξέχουσες προσωπικότητες που θα αψηφήσουν τις πολικές θερμοκρασίες και τους τεράστιους όγκους του χιονιού για να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των πολιτικών του αύριο.

Διακεκριμένοι συμμετέχοντες από την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και τη διανόηση αναμένεται να δώσουν και φέτος το παρών στο φημισμένο χειμερινό θέρετρο των Άλπεων. Η φετινή διοργάνωση, ωστόσο, σκιάζεται από ηχηρές απουσίες, όπως αυτές του Αμερικανό προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέσα Μέι, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στο Φόρουμ λόγω του shutdown που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, «παγώνοντας» όλες τις δημόσιες δαπάνες και παροχές. Η Τερέσα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά εσωτερικά θέματα μετά την απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη «σύναξη» στο Νταβός.

Η ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ διοργανώνεται στο Νταβός τον Ιανουάριο. Η φετινή διοργάνωση διεξάγεται μεταξύ 23 και 26 Ιανουαρίου.

Το WEF συστήθηκε στη Γενεύη το 1971 και είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Σύμφωνα με το καταστατικό του «είναι ανεξάρτητο, αμερόληπτο και δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα συμφέρονται».

Έχει γίνει διεθνώς γνωστό για τη διάσκεψη που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Νταβός, ενώ στη διάρκεια του χρόνου διοργανώνει διάφορες επιμέρους συσκέψεις και συνέδρια σε όλον τον κόσμο.

Επίσης, εκδίδει μια σειρά από ερευνητικές μελέτες και εκθέσεις και συμμετέχει σε διάφορες πρωτοβουλίες.
 

Παρότι στο Νταβός είναι καλεσμένοι οι περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες, πολλές φορές οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται την πρόσκληση λόγω του «ελιτίστικου» χαρακτήρα της διοργάνωσης. Ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που συμμετείχε, πριν τον Τραμπ περυσι,  ήταν ο Μπιλ Κλίντον το 2000. Ο Τραμπ ακύρωσε τη φετινή του συμμετοχή.

Στους ηγέτες που έχουν συμμετάσχει περιλαμβάνονται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Μεγάλο μέρος της λίστας συμμετεχόντων παραμένει μυστικό μέχρι την τελευταία μέρα, ωστόσο πολλά ηχηρά ονόματα διαρρέουν. Για τη φετινή διοργάνωση, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους –από τις γυναίκες προσκεκλημένους- η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), η Τζίνι Ρόμετι (IMB), η Έρνα Σόμπβεργκ (πρωθυπουργός Νορβηγίας) κ.α.

Το Νταβός είναι θέρετρο των Άλπεων όπου παραδοσιακά διεξάγεται η ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο αποτελεί ένα ελβετικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.  

Το Φόρουμ φέρνει σε επαφή παγκόσμιους ηγέτες από διάφορους χώρους, όπως επιχειρηματικό, πολιτικό, ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό. Συνήθως, στη διοργάνωση συμμετέχουν περισσότερα από 2.000 άτομα.

Κάθε χρόνο, η διοργάνωση έχει και μια διαφορετική θεματική: η φετινή είναι «Δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε έναν διαχωρισμένο κόσμο». 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα

23:48

Η ΕΕ θα καλέσει τον πρέσβη της Ρωσίας σε σχέση με την επίθεση στην ουκρανική πόλη Σλαβιάνσκ

23:33

Τυνησία: 900 εστίες φωτιάς σε διάστημα 3 ημέρων κατέγραψε η χώρα

23:17

Τραμπ: Μιλάμε με το Ιράν αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμη για μια συμφωνία

23:14

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow - Τα chip «πλήγωσαν» ξανά τον Nasdaq

23:10

ΔΠΔ: Οι χώρες μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν - Αποσύρεται η Βενεζουελα

22:52

Ιράν: Πλοίο μεταφοράς LPG δέχτηκε επίθεση στο Ορμούζ - Για αμερικανικό πλήγμα μιλά η Τεχεράνη

22:49

Γαλλία: Έκτακτη συνεδρίαση για τις πυρκαγιές - «Θα κάνουμε τα πάντα για σώσουμε το Μπορντό»

22:28

Πετρέλαιο: Κέρδη 10% για το Brent σε εβδομαδιαία βάση, 8% το WTI

22:19

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» και εξελέγη πρόεδρος

21:56

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική – Εκτεταμένες ζημιές και στην επαρχία

21:48

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση με υλικά ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο

21:45

Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 1,5% στην εβδομάδα

21:29

Τεχεράνη: Για κάθε νεκρό Ιρανό θα σκοτώνουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη

21:16

Επτά νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

21:00

Τραμπ κατά ΕΕ για το πρόστιμο στη Google: «Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης»

20:54

Τα μηνύματα της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

20:41

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο - Παραμένουν καθυστερήσεις σε άλλα τμήματα

20:38

ΣΤΑΣΥ: Διακοπή κυκλοφορίας του τραμ στην περιοχή Πειραιά

20:27

Πακιστάν: Αναζητά δίοδο για νέες συνομιλίες HΠΑ-Ιράν με κινεζική πρωτοβουλία

20:14

Πυροσβεστική: Συνολικά 216 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων

20:05

Εκλογές στο Ισραήλ: Μπορεί ο Νετανιάχου να διατηρήσει την εξουσία;

20:03

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς και στον Πειραιά

20:01

Ένας εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα

19:48

Aνάρτηση Μητσοτάκη για τον Ε65: «Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά - Το είπαμε, το κάναμε»

19:38

AKTOR: Η Winex Investments απέκτησε 2,8 εκατ. μετοχές αξίας 31,5 εκατ. ευρώ

19:33

Ρωσία: Έπληξε εγκατάσταση drone κοντά στο Κίεβο

19:25

Οι Χούθι λένε ότι δεν θα κλείσουν το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, την «είσοδο» της Ερυθράς Θάλασσας

19:15

Ευρωαγορές: Ανέκαμψαν οι δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας

19:05

Επιδείνωση του καιρού: Ξαφνικό μπουρίνι στην Αττική - Πάνω από 100.000 κεραυνοί σε στεριά και θάλασσα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider