Η μετανάστευση των επιστημόνων δεν απασχολεί κανέναν

Μάριος Θ. Ξηρομερίτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μετανάστευση των επιστημόνων δεν απασχολεί κανέναν

Κανείς από τους εξουσιάζοντες δεν ασχολείται με τη μαζική μετανάστευση ιατρών και επιστημόνων ως να πρόκειται για κάποια κοινωνική ομάδα που δεν έχει ανάγκη την εργασία. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί συνάδελφοι ή εγκαταλείπουν τον χώρο της υγείας (αλλάζουν επάγγελμα) ή εγκαταλείπουν τη χώρα.

Δυστυχώς υπάρχουν κοινωνικές ομάδες για τις οποίες δεν μίλησε ποτέ κανείς και τα ΜΜΕ εθελοτυφλούν ενώ σημαντικότατες είναι και οι ευθύνες των βουλευτών που διαχειρίζονται και έπλασαν αυτό το κράτος- οφειλέτη ,το κράτος φορολογικό δήμιο.

Το κράτος χρωστάει ΦΠΑ σε επιχειρήσεις οι οποίες στενάζουν υπό το βάρος της υπερφορολόγησης ενώ αυτές με τη σειρά τους απολύουν κόσμο καθημερινά και πολλές κλείνουν, όταν η γειτονική Βουλγαρία αποδίδει τον ΦΠΑ σε ένα μήνα με φορολογικό συντελεστή στο 10% . Αποτέλεσμα να κατακρημνίζεται ο υγιής ιστός της χώρας που είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι θέσεις εργασίας που αναπτύσσει αυτή!

Αυτό που συστηματικά όμως ρίχνεται κάτω από το πολιτικό χαλί είναι το γνωστό brain drain δηλαδή η αφαίμαξη από τη χώρα μας των επιστημόνων και των δυνατών μυαλών που θα μπορούσανε να δώσουνε λύσεις και να την ανυψώσουν. Δεν απασχολεί κανέναν ως να πρόκειται για κάτι ανύπαρκτο.

Φλέγον είναι επίσης ότι πολλοί γιατροί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις των επενδύσεων που έχουν κάνει στα ιατρεία τους και αυτό γιατί έχουν βγει εκτός προγραμματισμού από την οικονομική δυσχέρεια των πολιτών και από τις κρατήσεις φόρων (άμεσων και έμμεσων) που έχουν επιβληθεί.

Πολλοί συνάδελφοι μεταναστεύσανε στο εξωτερικό, άλλοι το σκέφτονται και άλλοι βασανίζονται ως ο Προμηθέας ή ο Σίσυφος.

Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας δεν υπάρχει μόνο η βιοπάλη, το άγχος και ο βιοπορισμός των επιστημόνων αλλά και πολλοί εργαζόμενοι άνθρωποι, υπάλληλοι που στηρίζονται και ζούνε από την προσπάθεια των ιδιωτών γιατρών.

Οι κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το κράτος θα πρέπει άμεσα να πάψει να είναι οφειλέτης, θα πρέπει να πάψει να κυνηγά και να καταδιώκει τον ιδιώτη επιστήμονα ως εξιλαστήριο θύμα γιατί αρχίζει να γίνεται είδος προς εξαφάνιση.

Στη χώρα που άνοιξε τον δρόμο της Ιατρικής -από την εποχή του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη- ήδη την έχουν εγκαταλείψει πάνω από 18.000 ιατροί. Αυτό μεταφράζεται σε ζημιά πολλών δισεκατομμυρίων για το κράτος και το ΑΕΠ της χώρας. Οι διαπιστώσεις γίνονται από εμάς τους πολίτες αλλά η ευθύνη των λύσεων βαρύνει τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider