Το «δώρο» του τουρισμού και οι προκλήσεις στην εικόνα προς τα «έξω»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο τουρισμός αντιστάθμισε και με το παραπάνω (κατά 115,6%) μέσω των εισπράξεων Ιουνίου το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών του ίδιου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 3,115 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 2,891 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα στα 3,06 δισ. ευρώ από 3,25 δισ. ευρώ το 2022.

Τα νέα και το επόμενο τουλάχιστο δίμηνο αναμένεται να είναι καλά όσο θα βγαίνουν προς το «έξω» τα στοιχεία για την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, με ισχυρό το ενδεχόμενο για νέο ρεκόρ εισπράξεων και φέτος. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του τουρισμού και το 2024 είναι ένα «δώρο» που θα στηρίξει το ΑΕΠ, τα κρατικά ταμεία αλλά τελικά και την «εικόνα» του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας.

Μόνο που το εξωτερικό ισοζύγιο παραμένει ένα ανοικτό μέτωπο. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να είναι σε αξία μόνο ίσες με το 1/2 των εισαγωγών. Τούτο συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ η πλήρης ανάπτυξη των κοινοτικών έργων θα φέρει μοιραία ένα νέο εισαγωγικό κύμα. Αλλά και στο πεδίο των ξένων επενδύσεων τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μεν σταθερά ισχυρότερες ροές μετά το 2019 αλλά όχι κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2022.  Συνολικά στο 6μηνο το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας είναι στα 8,8 δισ. ευρώ, υψηλότερο από πέρυσι, ενώ η ΕΚΤ με βάση τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο (τα πιο πρόσφατα συγκρίσιμα για όλα τα κράτη) δείχνει την Ελλάδα με το 2ο υψηλότερο άνοιγμα στην  ΕΕ.

Σε εσωτερικό επίπεδο, οι κινήσεις που γίνονται με το νέο πλαίσιο κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές, με τους υψηλούς στόχους των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και συνολικά η ενίσχυση που αποφασίσθηκε στον ετήσιο σχεδιασμό των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά, η διεθνής συγκυρία (από την οικονομική δυσπραγία σε πολλά κράτη, τα υψηλά επιτόκια, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση έως τις πολεμικές συρράξεις), δεν είναι η πλέον ευνοϊκή ούτε για μεγάλο άλμα σε επενδύσεις ούτε για μεγάλη τόνωση των εξαγωγών.  Με άλλα λόγια, όχι μόνο η όποια βελτίωση θα είναι δύσκολη, αλλά και η διατήρηση της εξαγωγικής και επενδυτικής θέσης της χώρας θα είναι επίσης ένα στοίχημα αν το σκηνικό δεν βελτιωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό που θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, αλλά και ευρύτερα για την επιχειρηματικότητα της χώρας.

Είναι σαφές πως οι αναταράξεις σε πολλά επίπεδα θα συνεχισθούν, λιγότερο ή περισσότερο. Ίσως μάλιστα σε κάποια πεδία – όπως είναι η κλιματική κρίση – τώρα μόλις έχουν αρχίσει να φαίνονται. Σε αυτό το πλαίσιο έχει μεγάλη σημασία και να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές κινήσεις, αλλά και όλοι οι φορείς του δημοσίου και οι παράγοντες της αγοράς να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Όλες οι ειδήσεις

09:18

Πυρκαγιά σε φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα έπειτα από πλήγμα ρωσικού drone - Ένας νεκρός

09:12

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος χρόνου για τους ιδιοκτήτες - Ξεκινούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

08:55

Ανακύκλωση: Τα λιγότερο γνωστά λάθη που κάνουμε καθημερινά

08:54

Απλοποιείται η χορήγηση δασμοφορολογικής απαλλαγής λόγω μετοικεσίας

08:44

Εντεκάδα από... χρυσάφι - Οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Μουντιάλ

08:39

Παπαθανάσης: 142,969 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030

08:27

Απώλειες για το πετρέλαιο μετά το deal ΗΠΑ - Ιράν

08:15

Η απόβαση των Κυρανάκη - Κεραμέως στην έδρα Σαμαρά - Η πολιτική μοναξιά του Τσίπρα - Το ραντεβού Στέφανου - Άδωνι

08:10

Κλειδί εξελίξεων παραγωγής και εμπορίου η εξαιρετική παραγωγή σκληρού σιταριού στη Βόρειο Αφρική

08:04

Κολομβία: Ο εκλεγμένος πρόεδρος της σκληρής δεξιάς υπόσχεται «νέα εποχή»

07:52

Σπάνιες γαίες: Η παγκόσμια εξάρτηση από την Κίνα και η αγωνία Ευρώπης και ΗΠΑ

07:44

«Σπίτι μου 3»: Στεγαστικά δάνεια με μειωμένο επιτόκιο σε νέους και νοικοκυριά χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος

07:35

UBS: Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί τις αγορές, αλλά το ράλι διευρύνεται

07:21

Οδικός χάρτης 60 ημερών για τελική συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Τι προβλέπει για Λίβανο και Στενά του Ορμούζ

07:17

Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί: Πότε μια κίνηση μπορεί να θεωρηθεί άτυπη δωρεά - Οι φορο-παγίδες

07:12

Κάθετος Διάδρομος: «Άνοιγμα» σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία για τα νέα προϊόντα - Στις 6 Ιουλίου η κρίσιμη δημοπρασία

07:07

Η επόμενη πίστα στην πιστοληπτική αξιολόγηση - To πλαφόν στα ενοίκια - Ακριβά εισιτήρια αλλά γεμάτα γήπεδα

23:54

Μελάνωμα: Μείωση 49% του κινδύνου θανάτου και 59% των μεταστάσεων με mRNA εμβόλια

23:25

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ειρήνη μέσω διαλόγου και αισιοδοξία για τη Χάλκη

22:56

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα - Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

22:27

Σε λειτουργία τα νεοσύστατα 37 Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

21:58

Σορός άνδρα ανασύρθηκε στο λιμάνι του Πειραιά

21:29

Πανελλήνιες: Τελευταία εβδομάδα για ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα - Βγαίνουν οι βαθμολογίες

21:00

Πρόεδρος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Η Αθήνα έχει από τα φθηνότερα εισιτήρια στην Ευρώπη

20:46

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο και απέλασε Έλληνες συνδικαλιστές - Αντιδράσεις κομμάτων

20:27

Έρχεται πολυήμερο κύμα καύσωνα: Από τη Βρετανία μέχρι τα Βαλκάνια

20:08

Ηγέτης Χεζμπολάχ: «Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει στον Λίβανο»

19:49

Πυροσβεστική: 83 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες - 7 συλλήψεις

19:30

Νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών: Οι ενστάσεις των φορέων και το αίτημα για μεταβατική περίοδο εφαρμογής

19:15

Λίβανος: Στους 4.106 οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider