Το «δώρο» του τουρισμού και οι προκλήσεις στην εικόνα προς τα «έξω»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο τουρισμός αντιστάθμισε και με το παραπάνω (κατά 115,6%) μέσω των εισπράξεων Ιουνίου το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών του ίδιου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 3,115 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 2,891 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα στα 3,06 δισ. ευρώ από 3,25 δισ. ευρώ το 2022.

Τα νέα και το επόμενο τουλάχιστο δίμηνο αναμένεται να είναι καλά όσο θα βγαίνουν προς το «έξω» τα στοιχεία για την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, με ισχυρό το ενδεχόμενο για νέο ρεκόρ εισπράξεων και φέτος. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του τουρισμού και το 2024 είναι ένα «δώρο» που θα στηρίξει το ΑΕΠ, τα κρατικά ταμεία αλλά τελικά και την «εικόνα» του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας.

Μόνο που το εξωτερικό ισοζύγιο παραμένει ένα ανοικτό μέτωπο. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να είναι σε αξία μόνο ίσες με το 1/2 των εισαγωγών. Τούτο συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ η πλήρης ανάπτυξη των κοινοτικών έργων θα φέρει μοιραία ένα νέο εισαγωγικό κύμα. Αλλά και στο πεδίο των ξένων επενδύσεων τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μεν σταθερά ισχυρότερες ροές μετά το 2019 αλλά όχι κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2022.  Συνολικά στο 6μηνο το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας είναι στα 8,8 δισ. ευρώ, υψηλότερο από πέρυσι, ενώ η ΕΚΤ με βάση τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο (τα πιο πρόσφατα συγκρίσιμα για όλα τα κράτη) δείχνει την Ελλάδα με το 2ο υψηλότερο άνοιγμα στην  ΕΕ.

Σε εσωτερικό επίπεδο, οι κινήσεις που γίνονται με το νέο πλαίσιο κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές, με τους υψηλούς στόχους των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και συνολικά η ενίσχυση που αποφασίσθηκε στον ετήσιο σχεδιασμό των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά, η διεθνής συγκυρία (από την οικονομική δυσπραγία σε πολλά κράτη, τα υψηλά επιτόκια, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση έως τις πολεμικές συρράξεις), δεν είναι η πλέον ευνοϊκή ούτε για μεγάλο άλμα σε επενδύσεις ούτε για μεγάλη τόνωση των εξαγωγών.  Με άλλα λόγια, όχι μόνο η όποια βελτίωση θα είναι δύσκολη, αλλά και η διατήρηση της εξαγωγικής και επενδυτικής θέσης της χώρας θα είναι επίσης ένα στοίχημα αν το σκηνικό δεν βελτιωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό που θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, αλλά και ευρύτερα για την επιχειρηματικότητα της χώρας.

Είναι σαφές πως οι αναταράξεις σε πολλά επίπεδα θα συνεχισθούν, λιγότερο ή περισσότερο. Ίσως μάλιστα σε κάποια πεδία – όπως είναι η κλιματική κρίση – τώρα μόλις έχουν αρχίσει να φαίνονται. Σε αυτό το πλαίσιο έχει μεγάλη σημασία και να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές κινήσεις, αλλά και όλοι οι φορείς του δημοσίου και οι παράγοντες της αγοράς να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Όλες οι ειδήσεις

22:26

Iράν και Πακιστάν έστειλαν στις ΗΠΑ αναθεωρημένη πρόταση

22:04

Τεντόγλου: Νίκη στο Diamond League με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο

21:45

Άρση απαγόρευσης απόπλου για το «Tera Jet 2» μετά τη βλάβη στην Τήνο

21:32

Αμερικανικός όμιλος προσφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Νάπολι

20:54

Ζελένσκι: Η Μόσχα ετοιμάζει πλήγμα με τον πύραυλο «Ορέσνικ»

20:22

Γερμανία: Δεκάδες τραυματίες από μετωπική σύγκρουση δύο τραμ στο Ντίσελντορφ

20:01

Πολλά τα δισ. για αγροτικά προϊόντα στη συνάντηση Τραμπ - Σι στο Πεκίνο

19:47

Γάζα: Πέντε αστυνομικοί και ένας έφηβος σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

19:25

Δημοσκοπήσεις: Παγιώνεται η πρωτιά της AfD

19:20

Στην εντατική μετά από σοβαρό τροχαίο ο πρώην ποδοσφαιριστής Μάριος Οικονόμου

19:17

Έμπολα: 10 αφρικανικές χώρες σε κίνδυνο να πληγούν από την επιδημία

18:59

Τραμπ στο Axios: «50/50» οι πιθανότητες συμφωνίας με το Ιράν - Θα αποφασίσω την Κυριακή

18:29

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Σάντσεθ

18:18

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα μας εγκαταλείψει

17:56

FT: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε παράταση της εκεχειρίας κατά 60 ημέρες

17:41

Τσάφος: Λογιστικό σφάλμα στη σύγκριση τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας- ΕΕ

17:30

Λίβανος: Νέες προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού για εκκένωση χωριών

17:15

Αυτοψία Ταχιάου στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στο Πήλιο

16:54

Τουρκία: «Ασέβεια» η απελευθέρωση Γιωτόπουλου

16:46

Σερβία: Αντικυβερνητική διαδήλωση διοργανώνουν οι φοιτητές στο Βελιγράδι

16:29

Απαγόρευση εισόδου σε γαλλικό έδαφος στον Ισραηλινό υπουργό Μπεν-Γκβίρ

16:21

Σαντορίνη: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε 17 οικίες - Ελέγχθηκαν 68 άτομα και κατασχέθηκαν 4,7 κιλά κάνναβης

16:11

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες μέχρι 15 Ιουνίου - Οι τιμές, οι δηλώσεις και τα πρόστιμα

15:53

ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η 56η «Ημέρα Καριέρας» για τη Γαλάζια Οικονομία στον Πειραιά

15:33

National Geographic: Ένα ελληνικό νησί στους 15 κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς του κόσμου

15:25

Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον Ν. Ανδρουλάκη, για την προπαγάνδα και το ψευδοαφήγημα»

15:17

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα των δικαιωμάτων της

14:50

Ζελένσκι: Άδικο να μας χορηγηθεί καθεστώς συνδεδεμένου μέλους με ΕΕ

14:48

ΔΝΤ: Οι χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δαπάνες τα επόμενα 15 χρόνια

14:24

Τουρκία: Κλιμακώνεται η κρίση στο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

reader insider