Καιρός για «συμμάζεμα» στα δημοσιονομικά και όχι μόνο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το κείμενο της ετήσιας έκθεσης για τα δημοσιονομικά της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα προ ολίγων ημερών κομίζοντας τα καλά νέα (από πλευράς Κομισιόν) για το πώς θα γίνει η ρύθμιση των αναβαλλόμενων τόκων του 2032, με την οποία διασφαλίζεται το προφίλ του ελληνικού χρέους και η βιωσιμότητά του, έχει κι άλλα στοιχεία. Yπολογίζει την ανάλυση βιωσιμότητας με πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ φέτος, 3% του ΑΕΠ του 2025 και σε ύψη ανάμεσα στις δύο αυτές τιμές τα επόμενα χρόνια.

Το «καλό» είναι πως τα στοιχεία αυτά είναι παρωχημένα και με βάση τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση προωθεί τον στόχο της για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,1% του ΑΕΠ ετησίως φέτος αλλά και το 2025 στη διαπραγμάτευση που είναι τώρα στην αρχή της και θα οδηγήσει στο κλείδωμα του νέου 4ετούς προϋπολογισμού το επόμενο φθινόπωρο. Ωστόσο, και πάλι, πρόκειται για πολύ υψηλό στόχο. Έναν στόχο που συνδέεται με την πίεση που δέχεται (και θα δέχεται διαρκώς) η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια λόγω του εξαιρετικά υψηλού χρέους και των (κατά συνέπεια), μεγάλων αναγκών για την αποπληρωμής του.

Με άλλα λόγια, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, πολύ στενά. Ίσως έτσι εξηγούνται και οι συνεχείς παραινέσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο για συγκράτηση, αλλά και η έγκαιρη διάψευση κάθε προσδοκίας για παροχές το Πάσχα. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει ένας νέος εκλογικός κύκλος (και μάλιστα πιο έντονος από ότι αρχικά αναμενόταν), οι πιέσεις είναι εκ των προτέρων δεδομένο ότι θα αυξάνονται. Από όλες τις πλευρές. Άρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συγκρατηθούν, επίσης από όλες τις πλευρές.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποφευχθεί αυτό που ίσως συνέβη στις προηγούμενες εθνικές εκλογές: η καθίζηση έργου σε διάφορα πεδία τα οποία πρέπει να προχωρήσουν. Αυτό αφορά από τα κοινοτικά έργα, έως τις μεταρρυθμίσεις και όποια άλλη κίνηση θωρακίζει το ΑΕΠ (που δέχεται πιέσεις).

Το ίδιο ισχύει και για το πιο μεγάλο μέτωπο στην οικονομία όπως αποτυπώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, αυτό της πάταξης των πηγών ανατιμήσεων και ακρίβειας. Όταν δεν έχεις τα περιθώρια για να τονώσεις το εισόδημα με αύξηση δαπανών και μείωση φόρων (ή εισφορών που πρότεινε ο Κεντρικός Τραπεζίτης ως προτεραιότητα όταν υπάρξει η δυνατότητα), η μόνη διέξοδος είναι να διαφυλάξεις αυτά που έχεις. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο στην Ελλάδα όταν στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται, είναι ένα καμπανάκι. Ειδικά όταν οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι τόσο ισχυρές: η ΕΚΤ στην έρευνα καταναλωτών που έκανε τον Ιανουάριο και παρουσιάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δίνει κεντρική τιμή των πληθωριστικών προσδοκιών στο 10,1% για το 2023 στην Ελλάδα, έναντι 3,5%, στην Πορτογαλία και 4,9%, στην Ιταλία.

Απαιτείται λοιπόν «συμμάζεμα» όχι μόνο στα δημοσιονομικά, με στοχευμένες και ορθολογικές παρεμβάσεις (εκεί που πραγματικά πρέπει και με υλοποιήσιμες εξαγγελίες από την αντιπολίτευση), αλλά και γενικότερα στη λειτουργία του  κράτους και της αγοράς. Με ανάληψη ευθυνών από όλες τις πλευρές για τη θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί καλά μίλησε ο Κεντρικός Τραπεζίτης  για το εισοδηματικό χάσμα που μας χωρίζει από την ανεπτυγμένη Ευρώπη, τη στιγμή που το κόστος ζωής συγκλίνει (με πρόσθετες παρενέργειες αύξησης των εισοδηματικών αποκλίσεων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), αλλά, η λύση (ή τουλάχιστον η μη περαιτέρω επιδείνωση) είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. Απαιτεί τη συνδρομή όλων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο για το συνολικό αλλά και για το «δικό τους» καλό. Η ίδια η αγορά, άλλωστε, θα πληγεί αν δεν διασφαλισθεί η δυνατότητα κατανάλωσης και η ανταγωνιστική της θέση έναντι του «εξωτερικού», αλλά και η πολιτική σκηνή δεν θέλει να εμπλακεί, ξανά, σε «περιπέτειες».

Όλες οι ειδήσεις

23:59

ΕΕ και ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν τη βία Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη

23:47

Axios: Οι ΗΠΑ εξετάζουν διπλωματική λύση με το Ιράν - Οι όροι Τραμπ

23:33

Σαουδική Αραβία: Κήρυξε persona non grata τον στρατιωτικό ακόλουθο της ιρανικής πρεσβείας

23:18

Το μήνυμα πίσω από την επίθεση στο Ντιέγκο Γκαρσία - Επίδειξη ισχύος από το Ιράν

22:57

Έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις φωτιές σε Πάτρα και Αχαΐα

22:44

Επαλήθευση ηλικίας μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet - Πώς λειτουργεί

22:19

Ασημένιος ο Εμανουήλ Καραλής στο Παγκόσμιο της Πολωνίας

22:00

Οι χώρες της G7 ζητούν από το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

21:42

ΗΠΑ: Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου στις δυτικές πολιτείες

21:20

Νέο ψηφιακό εργαλείο για αξιολόγηση και διαφάνεια στο ΕΣΥ: Τι είναι το πρόγραμμα Health-IQ

20:59

Πέθανε ο πρώην διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ

20:43

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στις ισραηλινές πόλεις Ντιμόνα και Αράντ

20:23

Αυτοψίες σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα μετά τον σεισμό της 8ης Μαρτίου - 74 «κόκκινα» σπίτια

20:03

Πεζεσκιάν σε Μόντι: «Άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ - Ισραήλ για να τελειώσει ο πόλεμος»

19:43

Για πρώτη φορά η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνάει την αμόλυβδη

19:29

Πόσο απροετοίμαστος ήταν ο Τραμπ στον πόλεμο κατά του Ιράν - Ο αιφνιδιασμός και ο ρόλος του Ισραήλ

19:17

Ιρανική επίθεση κατά αεροπορικών βάσεων σε ΗΑΕ και Κουβέιτ

19:02

Βρετανία: Οι βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες

18:47

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια

18:29

Κεφαλογιάννης: «Προχωράμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Canadair»

18:18

ΗΠΑ: «Έχουμε μειώσει την ιρανική απειλή στα Στενά του Ορμούζ»

18:03

Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη

17:55

Οι Metallica «σώζουν ζωές» - 40.000 μονάδες αίματος σε έναν χρόνο

17:32

Αποζημιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό - Τι θα αφορούν

17:16

Η OpenAI διπλασιάζει σχεδόν το προσωπικό της

16:59

Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

16:27

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ - Όρια εξουσίας και λάθος υπολογισμοί

16:11

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

15:54

220.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στην Ψηφιακή κάρτα από 1η Απριλίου - Οι νέοι ΚΑΔ και οι κλάδοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider