Πληθωρισμός Μαρτίου: Νέα επιτάχυνση στο 3,4% στην Ελλάδα - Η 5η μεγαλύτερη άνοδος τιμών στην Ευρωζώνη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός Μαρτίου: Νέα επιτάχυνση στο 3,4% στην Ελλάδα - Η 5η μεγαλύτερη άνοδος τιμών στην Ευρωζώνη
Επιτάχυνση και στον δομικό δείκτη. Επιταχύνονται οι πιέσεις σε βιομηχανικά αγαθά αλλά και στις υπηρεσίες. Αποκλιμάκωση στην άνοδο τιμών στα τρόφιμα αλλά παραμένουν οι ανατιμήσεις οι 3ες υψηλότερες πανευρωπαϊκά. Επιβραδύνεται συνολικά στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός.

Νέα ένταση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάρτιο καταγραφούν τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat. Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει άνοδο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο, 3,2% τον Ιανουάριο αλλά και 3,7% τον Δεκέμβριο, όταν στα κράτη της Ευρωζώνης που έδωσαν στοιχεία η άνοδος είναι 2,4%.

Η διαφορετική αυτή πορεία τιμών μεταξύ της Ελλάδας και των πιο πολλών κρατών της Ευρωζώνης οδηγεί τη χώρα μας το Μάρτιο όχι μόνο σε μία «κατάταξη» πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης σε ταχύτητα ανόδου των τιμών αλλά και σε μία από τις κορυφαίες θέσεις σε αυτόν τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε την 5η ταχύτερη άνοδο τιμών, με δυσμενέστερες επιδόσεις μόνο από την Κροατία, την Αυστρία, την Εσθονία και το Βέλγιο.

Τα τελικά στοιχεία για την Ελλάδα θα γίνουν γνωστά μαζί με αυτά του γενικού δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Απριλίου. Ωστόσο, η πρώτη εικόνα δείχνει πως η νέα πίεση προέρχεται από τα βιομηχανικά αγαθά (με άνοδο 3,4% από 3% έναν μήνα πριν), αλλά και από τις υπηρεσίες (άνοδος 3,9% από 3,5% τον Φεβρουάριο).

Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν βραδύτερη άνοδο μεν αλλά της τάξης του 4,8%, έναντι ανόδου τιμών 5,8% τον Φεβρουάριο, αλλά και αυξήσεων στον σχετικό δείκτη μόνο κατά 2,7% στην Ευρωζώνη. Έτσι τον Μάρτιο και σε αυτό το πεδίο στη χώρα μας καταγράφονται οι τρίτες ισχυρότερες ανατιμήσεις μετά την Κροατία και τη Μάλτα.

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα δέχθηκε και αυτός πιέσεις καθώς αυξήθηκε με ρυθμό 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο, με τον ανάλογο δείκτη στην Ευρωζώνη να έχει άνοδο 2,9% τον Μάρτιο. Η εν λόγω επιτάχυνση στην Ελλάδα στον δείκτη «κλειδί» που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων συνδέεται με την ολοκλήρωση της «επίπτωσης βάσης» της μείωσης των τιμών ενέργειας που προηγήθηκε (στην Ελλάδα ο δείκτης ενέργειας μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 1% έναντι πτώσης κατά 2,8% τον Φεβρουάριο και κατά 6,4% τον Ιανουάριο…).

Η άνοδος του δομικού δείκτη είναι επίσης η 4η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά τις επισημάνσεις που έγιναν για την επικινδυνότητα που συνδέεται με τη διατήρηση της ακρίβειας στην ελληνική αγορά τόσο από το κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To καλό και το κακό σενάριο για επενδύσεις, ανάπτυξη και πληθωρισμό

Γερμανία: Στο 2,3% ο πληθωρισμός το Μάρτιο - Σε χαμηλά σχεδόν τριών ετών

Πληθωρισμός: Νέες διεθνείς πιέσεις παρά την αποκλιμάκωση – Οι πηγές ανησυχίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider