Έρχεται η μεταπρογραμματική εποπτεία - Εξ αποστάσεως 8-15 Απριλίου με επίκεντρο τα «φέσια» των νοσοκομείων, τράπεζες και μεταρρυθμίσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρχεται η μεταπρογραμματική εποπτεία - Εξ αποστάσεως 8-15 Απριλίου με επίκεντρο τα «φέσια» των νοσοκομείων, τράπεζες και μεταρρυθμίσεις
Τεχνικά κλιμάκια για τα δημοσιονομικά μεταξύ 9-10 Απριλίου. Προπαρασκευαστικές ζητήσεις εν όψει έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων και του ορισμού του ανώτατου «πλαφόν» δαπανών. Προάγγελος για το 2πλό report που θα καταθέσει η Ελλάδα τέλος Απριλίου αλλά και για τις διαβουλεύσεις έως τον 4ετή Προϋπολογισμό του Σεπτεμβρίου.

Με εξ αποστάσεως τηλεδιασκέψεις έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες η 4η «αποστολή» των θεσμών της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ESM για την παρακολούθηση της προόδου στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας στην οποία θα τελεί η Ελλάδα (και τα υπόλοιπα κράτη που πέρασαν από μνημόνια) έως ότου αποπληρώσει το πιο μεγάλο μέρος των δανείων που έλαβαν. Η… τηλεαποστολή θα λάβει χώρα μεταξύ 8-15 Απριλίου, ενώ τεχνικά κλιμάκια θα διενεργούν επί μέρους επαφές με πιο σημαντική αυτή των δημοσιονομικών θεμάτων η οποία ορίσθηκε για 8-10 Απριλίου.

Η ελληνική πλευρά έχει ως στόχο να οδηγηθεί σε ένα θετικό πόρισμα τον Ιούνιο ως ένα ακόμη «εργαλείο» στήριξης της εικόνας της χώρας εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που τότε θα ληφθούν σε διάφορα πεδία με κορυφαίο το κλείδωμα του ανώτατου πλαφόν στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, το οποίο θα καθορίσει τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Και βεβαίως, την πορεία προς τις Ευρωεκλογές αλλά και τα επόμενα βήματα στο πεδίο των αναβαθμίσεων.

Οι επαφές

Η ατζέντα των επαφών «κορυφής», περιλαμβάνει κυρίως θέματα μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, αλλά και την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος με έμφαση στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως από τους servicers η οποία στην προηγούμενη έκθεση του Δεκεμβρίου είχε επισημανθεί πως «συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις».

Στο μικροσκόπιο θα τεθεί και το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκτιμάται μεν πως μειώθηκε, αλλά η μείωση είναι άνιση με ικανοποιητική πρόοδο στον τομέα των συντάξεων, αλλά και «επίμονα υψηλό απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών» στα νοσοκομεία και σε ΔΕΚΟ για το οποίο ζητήθηκαν διαρθρωτικές βελτιώσεις.

Οι συζητήσεις συνδέονται πλέον με το υπόλοιπο πλέγμα παρακολούθησης. Άλλωστε, ανάλογες αποστολές ήταν στην Αθήνα προ ημερών για το Ταμείο Ανάκαμψής και για τις μεταρρυθμίσεις. Δια ζώσης επαφές θα γίνουν την ίδια περίοδο ατύπως με αφορμή το συνέδριο στους Δελφούς.

Τα πορίσματα

Οι συζητήσεις στο καθαρά δημοσιονομικό πεδίο θα είναι προπαρασκευαστικές, αφού εκκρεμεί η τελική έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων (και του ορισμού του ανώτατου «πλαφόν» δαπανών που θα γίνει τον Ιούνιο). Ετσι, η Ελλάδα (και τα άλλα κράτη) θα προχωρήσει με βάση όσα ορίζουν οι «παλαιοί» κανόνες στέλνοντας στα τέλη Απριλίου στις Βρυξέλλες τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας (πολυετής προϋπολογισμός) σε μία σύντομη μορφή περιμένοντας τα… νέα. Το «κανονικό» σχέδιο 4ετόυς προϋπολογισμού θα σταλεί στις 20 Σεπτεμβρίου και θα αξιολογηθεί έως τα τέλη του μήνα από την Κομισιόν για να οδηγήσει στις 7 Οκτωβρίου στην κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή και ακολούθως στην κατάθεση στη Βουλή και του νέου Μεσοπροθέσμου (που πιθανότατα δεν θα κατατεθεί για τον ίδιο λόγο τον Μάιο). Όλα αυτά αν δεν υπάρξει μία αρνητική «έκπληξη» μη συμφωνίας πριν διαλυθεί η Ευρωβουλή για τις εκλογές.

Επίσης, στις 22 Απριλίου θα επικυρωθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία που στέλνει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Με το κλείσιμο του 2023 πλέον να επηρεάζεται και από την νέα αλλαγή της ΕΛΣΤΑΤ στην εκτίμηση για το ΑΕΠ, η οποία δεν αποκλείεται βεβαίως να αλλάξει ξανά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικές επενδύσεις, ένα νέο «πρότζεκτ» της ΕΕ που μας αφορά 

gazzetta
gazzetta reader insider insider