Τα δίδυμα ελλείμματα είναι, ακόμη, εδώ  

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Κάποτε μιλάγαμε για δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικά και εξωτερικά) και για τους κίνδυνους που μπορεί να προκαλέσουν στην ελληνική οικονομία. Το «κάποτε» αφορά στα χρόνια της ευμάρειας, που αποδείχθηκε επίπλαστη, στα χρόνια που ετοιμαζόμασταν για το ευρώ και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε λοιπόν κάποιοι χαρακτήριζαν ως «γκρινιάρηδες» ή απαισιόδοξους όσους έκρουαν τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Μέχρι που οι εν λόγω φόβοι – δυστυχώς - έγιναν πραγματικότητα, με ό,τι ακολούθησε.

Τώρα η εικόνα στην οικονομία βεβαίως δεν είναι η ίδια. Πολλές πληγές έχουν κλείσει, πολλά ανοίγματα διορθώθηκαν. Δημοσιονομικά, η ελληνική οικονομία θα επικυρώσει σε λίγες ημέρες από την ανακοίνωση της Eurostat τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα γίνουν  - προσεχώς - ακόμα ισχυρότερα: άνω του 2% του ΑΕΠ σε μόνιμη βάση. Βεβαίως, τα πλεονάσματα είναι τόσο υψηλά (δεσμευτικά για την άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής), γιατί πρέπει να μειωθεί το τεράστιο χρέος που μας «κληρονόμησαν» οι κρίσεις και θα οδηγήσει το καλοκαίρι στον «ορισμό» από τις Βρυξέλες ενός απαρέγκλιτου ορίου στην άνοδο των κρατικών δαπανών.

Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, το έλλειμμα παραμένει. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στηρίζεται μόνο από την – σημαντική – άνοδο του τουρισμού, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν αναιμικές και χαμηλότερες σε σχέση με το 2022 με εξαιρετικά μικρή συμμετοχή της μεταποίησης, και με νέα «κρούσματα» εξόδου πολυεθνικών. Όσο για το εμπορικό ισοζύγιο, το πρόβλημα και υπήρχε και παραμένει, αφού τα μνημόνια δεν κατάφεραν να αλλάξουν (τουλάχιστον όχι επαρκώς) τη μεταστροφή του ιδιωτικού τομέα από τα μη εμπορεύσιμα στα εμπορεύσιμα αγαθά. Μάλιστα, τώρα που παίρνουν «μπρος» και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται νέα πίεση για εισαγωγές εξοπλισμού, πρώτων υλών.

Η εικόνα από την ΤτΕ είναι ενδεικτική. Το 2023 οι εξαγωγές μας ήταν 35 δις ευρώ (χωρίς καύσιμα και πλοία) μειωμένες κατά 3% και οι εισαγωγές μας στα 60,4 δις ευρώ κατέγραψαν μείωση κατά 2,7%. Καθώς λοιπόν εισάγουμε πολύ περισσότερα από αυτά που εξάγουμε η μικρή μείωση εισαγωγών οδήγησε σε μείωση κατά 2,3% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (στα 25,4 δις ευρώ). Να σημειωθεί πως το εμπορικό μας έλλειμμα είναι το 2ο πιο μεγάλο σε απόλυτες τιμές στην ΕΕ μετά από αυτό της Γαλλίας (που βεβαίως έχει πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ). Ο τουρισμός βοήθησε με άνοδο εισπράξεων κατά 16,5% στα 20,6 δις ευρώ. Άλλοι τομείς όμως επιδεινώθηκαν με πιο κομβικό στοιχείο τις ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων που περιορίσθηκαν σε 4,6 δις ευρώ (μείωση κατά 38,9% σε σχέση με το 2022). Να πούμε επίσης πως το έτος «ρεκόρ» 2022 των 7,9 δις ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων, μόνο τα 1,5 δις ευρώ ήταν προς την μεταποίηση και όλα τα προηγούμενα χρόνια ο εν λόγω τομέας δεν προσέλκυε ούτε ένα δις. Τον Ιανουάριο είχαμε διψήφια πτώση εξαγωγών και 376 εκατ ευρώ ροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Αρα το πρόβλημα συνεχίζεται.

Το ζήτημα είναι πως το 2024 αλλά και τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία πρέπει να μάθει να πορεύεται σε ένα σκηνικό δυσμενών διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών δεδομένων που θα προκαλούν πρόσθετη πίεση και σε άλλα πεδία που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον «ανοίγματα» στην οικονομία. Ενδεικτικά στο χρηματοπιστωτικό τομέα – στον οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για την απομείωση των κόκκινων δανείων - το υψηλό κόστος δανεισμού ηχεί καμπανάκια σε όλα τα κράτη. Επίσης,  η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πρόβλημα όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις με νέες κρίσεις τιμών να είναι στον «ορίζοντα». Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξάνεται τους τελευταίους μήνες ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι τιμές αγοράς και ενοικίασης κατοικίας συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και τούτο όταν ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτή – παρά τις διαδοχικές αυξήσεις μισθών -  η επαναφορά των εισοδημάτων των εργαζομένων στα προ κρίσεων επίπεδα.

Με άλλα λόγια, διαβαίνουμε μία δύσκολη συγκυρία διεθνώς αλλά και εγχωρίως. Έτσι, οι ευαλωτότητες, τα «ανοίγματα» που συνεχίζουν να υπάρχουν, θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή και φροντίδα για να συγκρατηθούν και για να συρρικνωθούν σε συνθήκες χαμηλότερης ανάπτυξης, μικρότερης ευχέρειας άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής και πιο έντονης πλέον πολιτικής αντιπαράθεσης εν όψει των «τεταμένων» όπως όλα δείχνουν επερχόμενων Ευρωεκλογών.

Όλες οι ειδήσεις

08:55

VentureFriends: Στην τελική ευθεία το τέταρτο fund - Έρχονται νέες επενδύσεις και exits

08:42

Επιδημία Έμπολα: 1.155 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 304 θάνατοι στη ΛΔ Κονγκό

08:20

Πετρέλαιο: Επιστρέφει στις απώλειες μετά τη μίνι άνοδο - Πτώση 2%

08:19

Πληθαίνουν οι μπίζνες του Halcyon Equity Partners στη βιομηχανία τροφίμων

07:56

Το γαλάζιο 98% - Η χυλόπιτα του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Το «καρφί» στον προϊστάμενο

07:48

ΗΠΑ προς Ιράν: Όχι συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα

07:42

Οι συνομιλίες Λιβάνου-Ισραήλ θα συνεχιστούν σήμερα στις ΗΠΑ

07:36

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 235 νεκροί - Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης

07:27

Γραφάκος: DRS το 2026 και νέες μονάδες έως το 2029 - Το χρονοδιάγραμμα για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων

07:19

ΕΥΔΑΠ: Διαγωνισμός 76 εκατ. για «λίφτινγκ» στο Υδραγωγείο Μόρνου

07:11

Σιάμισιης: «Η Ελλάδα δεν έχει ακριβότερα καύσιμα» - Το στοίχημα της διύλισης σε εποχή ακραίων διακυμάνσεων

07:07

«Μπράλος - Άμφισσα» (ΑΒΑΞ): Πώς «ξεχειλώνει» κατά σχεδόν 1,5 χρόνο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου

07:05

ΓΣΕΕ: Επτά χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων το εισόδημα των μισθωτών υπολείπεται της προ-κρίσης περιόδου

07:03

Φορολογική ενημερότητα: Οι νέοι κανόνες για οφειλέτες - Τι αλλάζει σε μεταβιβάσεις ακινήτων, συμψηφισμούς

07:02

Εξάρχου - «AKTOR 2031»: Νέα «δύναμη πυρός» 1 δισ. για επενδύσεις 3 δισ. σε Κατασκευή/Παραχωρήσεις, LNG, FSRU/ΑΠΕ

07:00

Το μεγάλο στοίχημα της AKTOR - Το κόστος του χρήματος - Διαψεύσεις και εξελίξεις

23:57

Ομοσπονδιακή δικαστής στις ΗΠΑ μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ για τους κανόνες επιστολικής ψήφου

23:45

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να στείλει 50 διασώστες στη Βενεζουέλα

23:32

Ελβετία: Ρεκόρ 80ετίας έσπασε η ζέστη τον Ιούνιο - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος

23:20

Πυρκαγιές: Στις 122 οι συλλήψεις για εμπρησμό μέσα στο 2026 - Από αμέλεια οι 115

23:14

Διχασμένη η Wall Street μετά τον PCE: Ρεκόρ ο Dow Jones, στο -6% η Apple

23:03

Ορμούζ: Αναστέλλεται η επιχείρηση απομάκρυνσης πλοίων μετά την επίθεση στον Κόλπο του Ομάν

22:48

Goolsbee (Fed): «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

22:32

Το διυλιστήριο NORSI της Ρωσίας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone

22:21

Helleniq Energy: Εγκρίθηκε τελικό μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Από 8 Ιουλίου η καταβολή

22:09

ΗΠΑ: Έκλεισε το «Αλκατράζ με αλιγάτορες», η φυλακή για μετανάστες στη Φλόριντα

21:56

Τουρνάς: Έρχονται δύσκολες ημέρες – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

21:51

Αλλαγή σκηνικού στο πετρέλαιο - Η ιρανική επίθεση σε πλοίο το έφερε ξανά σε ανοδική πορεία

21:37

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 θάνατοι από πνιγμό καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα - Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

21:22

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: «Ή αγνοεί τους κανόνες ή οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες - Να εξηγήσει πού θα βρει τα 6 δισ.»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider