Ο Προϋπολογισμός της -πλήρους- επιστροφής στη νέα «κανονικότητα»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Με την προσδοκία – πλήρους πλέον - επιστροφής σε μία νέα «κανονικότητα» για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία, κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2024. Έχει δομηθεί με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση του κύκλου των αναβαθμίσεων, με επόμενο ραντεβού την 1η Δεκεμβρίου για τον Fitch. Ισορροπώντας ανάμεσα στις ανάγκες για στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων με παρεμβάσεις 2,54 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο και για τη διασφάλιση της ανάπτυξης, αλλά και για  επαρκή μείωση του χρέους και άνοδο των πλεονασμάτων.

Το ΑΕΠ το 2024 θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα που είχε το 2009, δηλαδή περίπου στα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανεργία κινείται πλέον προς μονοψήφια επίπεδα, οι εισοδηματικές ανισότητες μειώνονται, οι μισθοί και οι συντάξεις αυξάνονται. Οι δαπάνες για υγεία θα αυξηθούν και αυτές κατά 900 εκατομμύρια ευρώ περίπου το 2024, ενώ ενισχύονται και οι δαπάνες για παιδεία. Κατά 15,1% αναμένεται να αυξηθούν και οι επενδύσεις, με μοχλό  τα 12,17 δις ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και τα 5,7 δις ευρώ των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και τη δυναμική ξένων επενδύσεων που αναμένεται να  αναπτυχθεί.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η Ελλάδα έφτασε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο σε εισόδημα, σε ευημερία, σε «κανονικότητα». Άλλωστε και πριν από τις κρίσεις τούτο δεν ίσχυε. Τώρα, λόγω των διεθνών συνθηκών, η μείωση της απόστασης, η λεγόμενη σύγκλιση, είτε πρόκειται για μισθούς και για συνθήκες διαβίωσης, είτε πρόκειται για ροή επενδύσεων ή εξαγωγών θα απαιτεί πολλά ακόμα να γίνουν...

Προφανώς ήδη πολλά έχουν αλλάξει για την Ελλάδα και σε επίπεδο «εικόνας» προς τα έξω. Στο πακέτο των συστάσεων που ανακοίνωσε η Κομισιόν, δεν υπάρχει πλέον κανένα ειδικό καθεστώς παρακολούθησης και εποπτείας. Η Ελλάδα είναι λοιπόν μία κανονική χώρα. Μάλιστα έλαβε εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα 7 Κράτη που δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό «αστερίσκο» στον προϋπολογισμό τους. Αυτό δεν είναι λίγο, είναι πολύ σημαντικό μετά από όλα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά, είναι προφανές (και στον Προϋπολογισμό), πως λόγω του υψηλού χρέους τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην Ελλάδα η οποία θα πρέπει να συνεχίζει να αποδεικνύει ότι τα καταφέρνει. Και δεδομένων των δύσκολων διεθνών συνθηκών τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Ο πληθωρισμός όχι μόνο αντιστέκεται αλλά είναι πιθανό το σενάριο να ενισχυθεί εκ νέου από μία αρνητική εξέλιξη στο πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, με επιπτώσεις όχι μόνο στο διαθέσιμο εισόδημα (που εξαερώνεται παρά τις μισθολογικές αυξήσεις), αλλά και διογκώνοντας τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους που μειώνουν (με τη σειρά τους) το δημοσιονομικό χώρο. 

Αλλά και η κλιματική  κρίση δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την προσπάθεια, αφού πολλοί πόροι πρέπει να ανακατευθυνθούν σε αυτό το πεδίο (με μεγάλες αποζημιώσεις και για τις καταστροφές που έφεραν οι πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλά και  πάρα πολύ υψηλής αξίας επενδύσεις ούτως ώστε να γίνει η κλιματική μετάβαση όχι μόνο του κράτους και των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών).

Μιλάμε λοιπόν  για μία νέα κανονικότητα με πολλές δυσκολίες αλλά και με διεθνείς αβεβαιότητες και κινδύνους.  Προφανώς η μόνη λύση είναι η φυγή προς τα μπρος. Η διασφάλιση  μίας τόσο ισχυρής ανάπτυξης, η οποία θα τροφοδοτηθεί και τα φορολογικά έσοδα, και την απομείωση του χρέους και τις παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας. Προς το παρόν αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό:  η άνοδος του ΑΕΠ παραμένει πολύ πιο ισχυρή από το μέσο όρο της ΕΕ. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι αυτή η δυναμική να έχει διάρκεια και βάσεις που θα τη διατηρήσουν σε βάθος χρόνου. Με σωστή – και πλήρη- χρήση των πλουσιοπάροχων κοινοτικών κονδυλίων και με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στον ανταγωνισμό, στη φορολογία και σε πολλούς άλλους τομείς που θα οδηγήσουν και θεσμικά την Ελλάδα σε σύγκλιση με την ΕΕ.

Όλες οι ειδήσεις

09:00

Γερμανία: Επεκτείνεται η έρευνα για την ασφάλεια από τα drones μετά το περιστατικό σε αεροδρόμιο

08:55

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας εξαιτίας των πυρκαγιών

08:49

ΗΠΑ: Ο καρκίνος του Τζο Μπάιντεν έχει εξαπλωθεί δηλώνει ο γιος του

08:41

Κέρκυρα: Οι top παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε

08:32

«Moneymaxxing»: Δεν είναι απλά trend αλλά τρόπος ζωής

08:28

Η επίθεση στη Hugging Face σηματοδοτεί την έναρξη μιας επικίνδυνης εποχής κυβερνοεπιθέσεων με AI

08:20

Ενέργεια και τράπεζες οδηγούν την ευρωπαϊκή κερδοφορία - Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις η Deutsche Bank

08:14

Φοιτητική Στέγη: Όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε οικογένεια πριν νοικιάσει σπίτι

08:06

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι γίνεται όταν ο ιδιοκτήτης δεν τα καθαρίσει - Πώς κινούνται δήμοι και ΠΣ, ποιος πληρώνει τον λογαριασμό

08:00

Η χώρα που ζει το δημογραφικό μας μέλλον προβλέπεται να χάσει το 30% του πληθυσμού της μέχρι το 2070

23:58

ΣΕΤΕ: Σημαντική θεσμική εξέλιξη το χωροταξικό για τον τουρισμό

23:35

Βρετανία: Τα αχρησιμοποίητα φάρμακα που κατέληξαν στα απορρίμματα σε έναν μόνον χρόνο θα μπορούσαν να γεμίσουν 75 πισίνες

23:15

Χαρακόπουλος: Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο αποζημιώσεων για βιολογικά προϊόντα

22:48

Ταϊλάνδη: Στους εννέα αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή επίθεση σε σχολείο

22:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου μετά από εμπλοκή του κλεμμένου ΙΧ που οδηγούσε σε τροχαίο

21:47

Τρίκαλα: Στα 1.352 μέτρα, δημιουργήθηκε ένας μοναδικός χώρος αναψυχής

21:18

Ποια είναι η δουλειά του υπολογιστικού γλωσσολόγου στην εποχή της ΤΝ και πόση ζήτηση έχει η ειδικότητα στην αγορά;

21:00

Δύο συλλήψεις στην Κορινθία και μία στη Λέσβο για πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια

20:50

Πάρος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από πισίνα beach bar 4χρονο αγοράκι

20:43

Λίβανος: Η Βηρυτός αναφέρει ισραηλινή εισβολή σε ένα χωριό του νότου παρά την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού

20:31

Δήμος Αθηναίων: Καλεί τους πολίτες να απέχουν από εργασίες σε εξωτερικούς χώρους που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

20:12

Θρήνος για τον Μέσι: Πέθανε ο πατέρας του Χόρχε

19:56

Χαμάς: Δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα

19:47

Συνελήφθησαν 49χρονος και 37χρονος, μέλη της ρωσόφωνης μαφίας

19:19

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί έτοιμοι να πλαγιοκοπήσουν τον Τραμπ αν κερδίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές

19:00

Brexit: Δέκα χρόνια διχασμού και το ερώτημα που επιστρέφει - Ώρα για την ΕΕ ξανά;

18:44

ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν 3 άτομα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης μέσω της υδροπονικής μεθόδου

18:21

Λιβύη: Περιορίστηκε η διαρροή στον πετρελαιαγωγό Zaqout-Sidra

18:12

Θεσσαλονίκη:Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Σίνδο

18:00

ΕΛΓΕΚΑ: Προληπτική ανάκληση προϊόντος μαρμελάδας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider