Γραμμένοι στην πέτρα οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτό που έγινε σαφέστατο κατά την ανακοίνωση του προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2024 είναι πως η επίτευξη των στόχων που τέθηκαν για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι γραμμένοι στην πέτρα. Τι θα κάνουμε, οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν, αλλά και οι θεσμοί παρακολουθούν αφού την επομένη της κατάθεσης του Προσχεδίου στη Βουλή, είχαν προγραμματίσει να είναι στην Αθήνα, για να αποτιμήσουν τις πολιτικές και τους στόχους που τίθενται….

Βεβαίως είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι και φέτος, παρά τα επιπλέον βάρη που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές (δημοσιονομικά αλλά και στο ΑΕΠ), η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά πιθανό να ξεπερασθεί σημαντικά ο στόχος για φορολογικά έσοδα, κατά 5,6 δισ. ευρώ περίπου. Ο λόγος για μία επίδοση που τροφοδότησε και τα μέτρα στήριξης αλλά και τα πλεονάσματα και την (εντυπωσιακή) μείωση του χρέους.

Είναι επίσης σημαντικό πως αυτή η υπέρβαση οφείλεται μεν σε έναν βαθμό στον πληθωρισμό, και στην έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων (630 εκατ. ευρώ), αλλά κυρίως προκύπτει από την ανάπτυξη και από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η αύξηση του τζίρου στον τουρισμό που «φλερτάρει» με τα 20 δισ. ευρώ φέτος (με πρόβλεψη για 21 δισ. το 2024) από μόνη της βοήθησε, αλλά και η άνοδος των μισθών εκτιμάται πως οδήγησε σε συγκράτηση της επιβράδυνσης στην ιδιωτική κατανάλωση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το μέτωπο της του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ», της παλιάς μεγάλης πληγής, η οποία φαίνεται ότι - επιτέλους  - αρχίζει τα κλείνει. Φέτος υπολογίζεται από το ΥΠΕΘΟ στο 15% περίπου των δυνητικών εσόδων, από 23,5% προ 4ετίας, ενώ στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας στόχος είναι να συγκλίνει με τον μέσο όρο της ΕΕ υποχωρώντας στο 9%.  Αυτή η μείωση σημαίνει 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα μέχρι στιγμής και άλλα 2 δισ. ευρώ στο τέλος της διαδρομής. Ο λόγος για ποσό που θα έρχεται κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία και για το οποίο υπάρχει η πολιτική δέσμευση ότι από τη στιγμή που θα καλύπτεται στο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων (τα οποία είπαμε είναι γραμμένα στην πέτρα), θα επιστρέφει στην οικονομία. Θα διανέμεται σε πολίτες και σε επιχειρήσεις μέσα από μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών και άλλες παρεμβάσεις. Άλλωστε, αυτό συνέβη και φέτος με τα λεφτά βεβαίως κυρίως να καλύπτουν τις ανάγκες των κλιματικών καταστροφών.

Άρα, η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,1% το 2024 γιατί εκτιμά πως θα αναπτυχθεί ταχύτερα: κατά 2,3% φέτος και κατά 3% το 2024. Η ανάπτυξη αυτή δεν συνδέεται μόνο με τον τουρισμό, αλλά και με άλλους στόχους για σημαντική άνοδο των εξαγωγών (από 2,7% φέτος σε 6,3% το 2024) και  – κυρίως – των επενδύσεων: αυξήθηκαν το 2022 κατά 11,7%, φέτος κατά 8,3% και το 2024 αναμένεται άνοδός τους κατά 12,1%.

Για να υπάρξει λοιπόν αυτή η διψήφια επενδυτική άνοδος πρέπει στην πραγματική οικονομία να φτάσουν τα λεφτά από την ΕΕ, αυτά τα 36 συν 26 δισ. ευρώ.

Τούτο είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα γιατί τα στοιχεία του Προσχεδίου Προϋπολογισμού δείχνουν πως φέτος υπήρξε μία σημαντική «διόρθωση» στόχων. Δηλαδή ο αρχικός στόχος ήταν να διανεμηθούν 3,66 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναθεωρήθηκε σε 2,07 δισ. ευρώ. Για το 2024 ο στόχος είναι ξανά υψηλός, στα 3,62 δισ. ευρώ και το ΥΠΕΘΟ στο προσχέδιο ανάγει την «έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων» του Ταμείου Ανάκαμψης σε ένα από τα ατού αλλά και τους κινδύνους που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία. Μάλιστα, μαζί με λίγες άλλες παραμέτρους όπως είναι μία ευνοϊκότερη του αναμενομένου εξέλιξη της τουριστικής κίνησης ή η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα κονδύλια της ΕΕ είναι ανάμεσα στα λίγα μέτωπα που είναι σε μεγάλο βαθμό «εγχωρίως» ελεγχόμενα. Γιατί υπάρχουν και τα «εξωγενή» μέτωπα που εκτείνονται από την κλιματική κρίση και την πληθωριστική-ενεργειακή κρίση, έως τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Όλες οι ειδήσεις

15:01

BYD: «Βουτιά» στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων για 3ο σερί μήνα

14:59

Τρ. Πειραιώς: Ενισχυμένος κατά 4,68% ο δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων τον Νοέμβριο

14:49

Κομισιόν: Ενισχύει την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα με 235 έργα - Fast track αδειοδότηση

14:42

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε στη δίκη για διαφθορά χωρίς να αναλαμβάνει ευθύνη

14:42

Μαρινάκης για αγρότες: Το ταχύτερο δυνατό και με τον καλύτερο επιχειρησιακά τρόπο πρέπει να ανοίξουν οι δρόμοι

14:32

Τσάπαλος για επιστροφή ενοικίου: Ενημέρωση των πολιτών από Τρίτη μέσω 1521

14:31

Κοπεγχάγη: Ανακαλύπτοντας μια παραμυθένια πόλη

14:23

ΕΛΤΑ: Δεν τίθεται θέμα αυξήσεων μισθών των στελεχών

14:21

Εργαζόμενοι στην Black Friday: Ήταν ευγενικοί ή αγενείς οι πελάτες;

14:14

Πρότυπο κοινοτικό κέντρο και πρόγραμμα για εφήβους και νέους που αυτοτραυματίζονται αποκτά η Ελλάδα

14:12

«Ψήνεται» συνεργασία Intel - Apple στα τσιπ;

14:00

Ο Μακρόν υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στο Μέγαρο των Ηλυσίων

13:59

Ουκρανία: Ψάχνει 1 δισ. ευρώ έξτρα για την αγορά αμερικανικών όπλων μέχρι το τέλος του έτους

13:36

Πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας για φοιτητές: Από σήμερα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το εαρινό εξάμηνο

13:32

Ανανέωση διπλώματος οδήγησης άνω των 65 ετών: Tι αλλαγές έρχονται - Οι ποινικές διώξεις

13:32

Kυρανάκης: Eξετάζεται η απαγόρευση βαρέων οχημάτων στον Κηφισό 7 με 10 το πρωί

13:20

Αύριο απόγευμα η συνάντηση Γουίτκοφ - Πούτιν για το Ουκρανικό

13:18

Eurobank Equities: Αυξάνει 24% την τιμή-στόχο για την ΚΡΙ-ΚΡΙ στα €22,40

13:14

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αχαρτογράφητα τα κληροδοτήματα των ΑΕΙ και της Ακαδημίας Αθηνών

13:10

Πέφτουν οι προσδοκίες λίγο πριν τον «έλεγχο» της οικονομίας για το γ’ τρίμηνο

12:56

Η EY Ελλάδος παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα εμπειριών AI στο 4o GenAI Summit

12:55

ΔΥΠΑ: Η 49η «Ημέρα Καριέρας» στη Λάρισα το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου

12:49

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας

12:45

Χονγκ Κονγκ: Στους 151 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο συγκρότημα κατοικιών

12:44

Χατζηδάκης: Μήνας πληρωμών για τους αγρότες ο Δεκέμβριος - Ανοιχτή η πόρτα για διάλογο

12:30

Deutsche Boerse: Σε αποκλειστικές συζητήσεις για εξαγορά της Allfunds έναντι €5,3 δισ.

12:29

Airbus: Αντικατέστησε το ευάλωτο λογισμικό στη συντριπτική πλειονότητα των A320

12:26

Η Cosmote μπαίνει στο Ελληνικό: Έρχεται η πρώτη «έξυπνη» πόλη στην Ευρώπη

12:17

Γεωργιάδης: Στο 4,07 με άριστα το 5 η αξιολόγηση πολιτών που νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ

12:09

Ο Τραμπ «διάλεξε» πρόεδρο της Fed - Το φαβορί

gazzetta
gazzetta reader insider insider