Γραμμένοι στην πέτρα οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αυτό που έγινε σαφέστατο κατά την ανακοίνωση του προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2024 είναι πως η επίτευξη των στόχων που τέθηκαν για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι γραμμένοι στην πέτρα. Τι θα κάνουμε, οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν, αλλά και οι θεσμοί παρακολουθούν αφού την επομένη της κατάθεσης του Προσχεδίου στη Βουλή, είχαν προγραμματίσει να είναι στην Αθήνα, για να αποτιμήσουν τις πολιτικές και τους στόχους που τίθενται….

Βεβαίως είναι πάρα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι και φέτος, παρά τα επιπλέον βάρη που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές (δημοσιονομικά αλλά και στο ΑΕΠ), η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά πιθανό να ξεπερασθεί σημαντικά ο στόχος για φορολογικά έσοδα, κατά 5,6 δισ. ευρώ περίπου. Ο λόγος για μία επίδοση που τροφοδότησε και τα μέτρα στήριξης αλλά και τα πλεονάσματα και την (εντυπωσιακή) μείωση του χρέους.

Είναι επίσης σημαντικό πως αυτή η υπέρβαση οφείλεται μεν σε έναν βαθμό στον πληθωρισμό, και στην έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων (630 εκατ. ευρώ), αλλά κυρίως προκύπτει από την ανάπτυξη και από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η αύξηση του τζίρου στον τουρισμό που «φλερτάρει» με τα 20 δισ. ευρώ φέτος (με πρόβλεψη για 21 δισ. το 2024) από μόνη της βοήθησε, αλλά και η άνοδος των μισθών εκτιμάται πως οδήγησε σε συγκράτηση της επιβράδυνσης στην ιδιωτική κατανάλωση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το μέτωπο της του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ», της παλιάς μεγάλης πληγής, η οποία φαίνεται ότι - επιτέλους  - αρχίζει τα κλείνει. Φέτος υπολογίζεται από το ΥΠΕΘΟ στο 15% περίπου των δυνητικών εσόδων, από 23,5% προ 4ετίας, ενώ στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας στόχος είναι να συγκλίνει με τον μέσο όρο της ΕΕ υποχωρώντας στο 9%.  Αυτή η μείωση σημαίνει 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα μέχρι στιγμής και άλλα 2 δισ. ευρώ στο τέλος της διαδρομής. Ο λόγος για ποσό που θα έρχεται κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία και για το οποίο υπάρχει η πολιτική δέσμευση ότι από τη στιγμή που θα καλύπτεται στο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων (τα οποία είπαμε είναι γραμμένα στην πέτρα), θα επιστρέφει στην οικονομία. Θα διανέμεται σε πολίτες και σε επιχειρήσεις μέσα από μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών και άλλες παρεμβάσεις. Άλλωστε, αυτό συνέβη και φέτος με τα λεφτά βεβαίως κυρίως να καλύπτουν τις ανάγκες των κλιματικών καταστροφών.

Άρα, η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,1% το 2024 γιατί εκτιμά πως θα αναπτυχθεί ταχύτερα: κατά 2,3% φέτος και κατά 3% το 2024. Η ανάπτυξη αυτή δεν συνδέεται μόνο με τον τουρισμό, αλλά και με άλλους στόχους για σημαντική άνοδο των εξαγωγών (από 2,7% φέτος σε 6,3% το 2024) και  – κυρίως – των επενδύσεων: αυξήθηκαν το 2022 κατά 11,7%, φέτος κατά 8,3% και το 2024 αναμένεται άνοδός τους κατά 12,1%.

Για να υπάρξει λοιπόν αυτή η διψήφια επενδυτική άνοδος πρέπει στην πραγματική οικονομία να φτάσουν τα λεφτά από την ΕΕ, αυτά τα 36 συν 26 δισ. ευρώ.

Τούτο είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα γιατί τα στοιχεία του Προσχεδίου Προϋπολογισμού δείχνουν πως φέτος υπήρξε μία σημαντική «διόρθωση» στόχων. Δηλαδή ο αρχικός στόχος ήταν να διανεμηθούν 3,66 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναθεωρήθηκε σε 2,07 δισ. ευρώ. Για το 2024 ο στόχος είναι ξανά υψηλός, στα 3,62 δισ. ευρώ και το ΥΠΕΘΟ στο προσχέδιο ανάγει την «έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων» του Ταμείου Ανάκαμψης σε ένα από τα ατού αλλά και τους κινδύνους που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία. Μάλιστα, μαζί με λίγες άλλες παραμέτρους όπως είναι μία ευνοϊκότερη του αναμενομένου εξέλιξη της τουριστικής κίνησης ή η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα κονδύλια της ΕΕ είναι ανάμεσα στα λίγα μέτωπα που είναι σε μεγάλο βαθμό «εγχωρίως» ελεγχόμενα. Γιατί υπάρχουν και τα «εξωγενή» μέτωπα που εκτείνονται από την κλιματική κρίση και την πληθωριστική-ενεργειακή κρίση, έως τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Ισπανία: Ο Θαπατέρο δηλώνει ότι «πάντα» ενεργούσε «με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα»

23:47

Δένδιας: Οι ευρωπαϊκές χώρες ανακαλύπτουν ξανά την αξία της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης και των κοινών αξιών

23:42

ΗΠΑ: Η έρευνα για τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Μινάμπ του Ιράν είναι περίπλοκη και φθάνει στο τέλος της

23:40

Ισραήλ: Tο ΔΠΔ κατέθεσε «μυστικό ένταλμα σύλληψης» του ΥΠΟΙΚ Σμότριτς

23:30

Σουδάν: 28 νεκροί από επίθεση με drone σε κεντρική αγορά

23:23

Πιερρακάκης: «Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ισχύς - Να δημιουργήσουμε τη SiliconValley της Ευρώπης»

23:18

Wall Street: Τρίτη ημέρα πτώσης για τον S&P με φόντο το sell off στα ομόλογα

23:02

Αθώωση Κασσελάκη στην υπόθεση της δήλωσης «πόθεν έσχες» για συμμετοχή του σε εταιρείες

22:48

WSJ: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν τάνκερ στον Ινδικό Ωκεανό που συνδέεται με το Ιράν

22:38

ΗΠΑ: Πτώση 35% στη δημοτικότητα του Τραμπ - Δύο στους δέκα Ρεπουμπλικάνους αποδοκιμάζουν το έργο του

22:35

Ρωσία: Σχεδιάζει την επιστροφή του προσωπικού στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

22:24

Απώλειες άνω του 1% για τον χρυσό

22:15

Φον ντερ Λάιεν προς Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή»

21:58

Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές εν μέσω μπερδεμένων μηνυμάτων για το Ιράν

21:48

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταστήσουν προς το παρόν πυραύλους Tomahawk στη Γερμανία

21:37

Γεωργιάδης: Ανάπτυξη στην περιφέρεια χωρίς αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας δεν γίνεται

21:25

Αγροτικές κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο με φόντο το σχέδιο ττης Κομισιόν για τα λιπάσματα

21:13

Βανς: Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες τους

20:58

Οι Έλληνες είναι δεύτεροι στην καθιστική ζωή στην Ευρώπη - Οι «πρωταθλητές» στην ακινησία

20:50

Γερμανία: Νέα άνοδος της AfD - Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο

20:37

Βρετανία: Ο αναπληρωτής υπ. Εμπορίου ελπίζει να δει τη χώρα να επανεντάσσεται στην ΕΕ

20:29

e-ΕΦΚΑ: Στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

20:15

Τραμπ: «Θα αφήσω τον Γουόρς να κάνει ό,τι θέλει με τα επιτόκια»

20:04

ΗΠΑ: «Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ»

19:53

Ζανιάς (Eurobank): «Οι τράπεζες κάνουν πρωταθλητισμό στη χρηματοδότηση της οικονομίας»

19:49

Χέγκσεθ: «Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη Πολωνία»

19:43

BriQ Properties: Αύξηση 22% στα καθαρά κέρδη για το α' τρίμηνο

19:33

Βερνίκος (ΙΝΣΕΤΕ): «Δυστοπικό το περιβάλλον στις ΜμΕ παρά τη βελτίωση σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες»

19:24

Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές περιμένοντας το Ιράν

19:04

ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη στάσης εργασίας αύριο Τετάρτη (20/5)

reader insider