Η μεγάλη ευκαιρία των 36 + 26 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα πολύ καλά νέα είναι πως τα δάνεια που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης (12,7 δισ. ευρώ συν 5 δισ. που θα έρθουν τώρα από το REPowerEU) πάνε πάρα πολύ καλά. Σε μία οικονομία που λειτουργεί με υψηλό κόστος δανεισμού, τα προνομιακά επιτόκια 1,98% είναι σαν μάνα εξ ουρανού για τις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ και έχουν business plan προς υλοποίηση. Γι' αυτό και η Ελλάδα θα μπορέσει, όπως εξαγγέλθηκε, να υποβάλλει τα σχετικά με τα δάνεια αιτήματα για δόσεις νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Από την άλλη πλευρά, στο σκέλος των επιδοτήσεων ανάλογης αξίας (17,4 δισ. ευρώ συν 795 εκατ. ευρώ από το REPowerEU) όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη, οι δυσκολίες αυξάνουν. Γιατί τα λεφτά συνδέονται με ορόσημα και με στόχους που πρέπει να γίνουν μέχρι... κεραίας. Η δυσκολία φαίνεται από το γεγονός πως ακόμη αναμένεται να ξεκλειδώσει ένα ορόσημο για να εγκριθεί το αίτημα της 3ης δόσης επιδοτήσεων που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις της χώρας το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Και να φανταστείτε πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους «πρωταθλητές» της Ευρώπης σε ρυθμό υλοποίησης. Είναι ανάμεσα στους καλύτερους.

Αυτό όμως δεν λέει τίποτα για μία χώρα που λόγω υψηλού χρέους έχει πολύ μεγάλη ανάγκη τα κονδύλια αυτά της ΕΕ που «χάνονται» μετά το 2026 αν δεν υπάρξει κάποια παράταση (μη ορατή προς το παρόν λόγω της θέσης του ευρωπαϊκού βορρά). Μιλάμε για πολλά λεφτά. Από το Ταμείο Ανάκαμψης που λήγει στο τέλος του 2026 μπορούν να έρθουν επιδοτήσεις και δάνεια αξίας 36 δισ. ευρώ. Επιπλέον 26 δισ. ευρώ δικαιούμαστε από το νέο ΕΣΠΑ που λήγει το 2030. Συνολικά μιλάμε για 62 δισ. ευρώ, για ένα πρωτόγνωρο ποσό κοινοτικών κονδυλίων που μπορεί να καλύψει από έργα υποδομής και επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους, ανέργους και ιδιώτες, έως κρίσιμες παρεμβάσεις για την κλιματική κρίση ή για την αποκατάσταση των πληγών που αυτές προκαλούν.

Τώρα λοιπόν που το ΥΠΕΘΟ ολοκληρώνει την (μία και μοναδική) αναθεώρηση που επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ, στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης σε μία χρονική συγκυρία που οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν ένα νέο μέτωπο αναγκών, είναι η ώρα της ευθύνης όσων συνδέονται με όλα αυτά τα έργα και με τις μεταρρυθμίσεις.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είναι – δυστυχώς – διαχρονικά μέρος της ελληνικής πραγματικότητας και αποτέλεσμα των αγκυλώσεων που παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παραμένουν. Η ίδια η Κομισιόν στον πρόσφατο απολογισμό της για την πορεία του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αποδίδει εύσημα για την καλή μέχρι τώρα πορεία καθώς η Ελλάδα όπως λέει «έχει ξεκινήσει δυναμικά», αλλά εκτιμά πως υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι  για το μέλλον». Εξηγεί πως πλέον η υλοποίηση του σχεδίου «έχει φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο βασίζεται στις περιφερειακές και στις τοπικές αρχές, των οποίων η ικανότητα διοίκησης και υλοποίησης είναι γενικά αδύναμη». Επίσης δυσκολίες βλέπει και στην ολοκλήρωση μιας σειράς παρεμβάσεων που συνδέονται και με τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Πάμε λοιπόν καλά. Αλλά πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή και να την ενισχύσουμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία που ίσως δεν θα ξαναέχουμε ως χώρα στο ορατό μέλλον. Γι' αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως από όσους εμπλέκονται με το κοινοτικό χρήμα, είτε πρόκειται για φορείς του στενού και του «ευρύτερου» δημόσιου τομέα, είτε για τον ιδιωτικό τομέα.

Όλες οι ειδήσεις

23:03

Ρωσία: Η παραγωγή βενζίνης μειώθηκε στο 70% της εγχώριας ζήτησης στα τέλη Αυγούστου

22:49

Ιταλία: H Deliveroo αυξάνει 40% τις αμοιβές των διανομέων μετά τις καταγγελίες για εκμετάλλευση

22:35

Ο Τραμπ υπογράφει διάταγμα για τη δημιουργία εθνικής διαστημικής ακαδημίας

22:21

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος: Σύντομα «τεχνικές συνομιλίες» για τον πόλεμο της Ρωσίας

22:07

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 4 Σεπτεμβρίου

21:53

Λύθηκε το πρόβλημα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια «York» και «Keele» - Ανέκτησαν τις άδειες

21:39

Συνολικά 38 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:11

Η ΕΤΑΔ στην 90ή ΔΕΘ

20:57

Εντολή Ζελένσκι για επιθέσεις με 1.000 drones την ημέρα κατά της Ρωσίας

20:43

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο ΣΚΑΪ

20:38

Κατσαφάδος: «Αλλάζουμε τη φιλοσοφία της κρατικής αρωγής – Νέος μηχανισμός με ταχύτητα, διαφάνεια»

20:24

Όταν ακόμη και η Συρία έγινε αυτάρκης, ποιο το μέλλον της ελληνικής σιτοκαλλιέργειας;

20:16

Θυγατρική της αιγυπτιακής τράπεζας Misr εκτός αμερικανικού συστήματος λόγω συναλλαγών με Ιράν

20:02

«Κόκκινος» ο χρυσός με πτώση άνω του 2,5% μετά από 3 εβδομάδες κερδών

19:46

Μύκονος: Λουκέτο σε περίπτερο - Δεν εξέδωσε αποδείξεις 90.000 ευρώ σε 4 μήνες

19:38

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός πάνω από 950 ευρώ πριν τις εκλογές

19:37

Τουρισμός για Όλους: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης

19:33

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι ώρα να περάσει το χρήμα των κεντρικών τραπεζών στο blockchain

19:31

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες λύσης και παύσης της εταιρείας Q&R USA LTD

19:17

Εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο με πτώση 5%

19:03

Το Βερολίνο καλεί τον Τραμπ να τερματίσει τον «ανεύθυνο» πόλεμο με το Ιράν

18:57

Πέμπτος σερί μήνας κερδών στις ευρωαγορές παρά τις 3 εβδομάδες πτώσης

18:41

Ιαπωνία: Στήριξη του γεν με παρέμβαση - ρεκόρ 96 δισ. δολαρίων

18:23

OPEC: Τρίζει η συνοχή του καρτέλ

18:19

Η παρέμβαση Γουόρς ρίχνει το Bitcoin κάτω από τα 80.000 δολάρια

18:09

Μαρινάκης: Πρωθυπουργός των μουσαμάδων ο Τσίπρας – Παραμένει αμετανόητος

17:58

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 1,74%, κράτησε «επαφή» με τις 2.700 μονάδες

17:52

ΜΕΓΑ: Αύξηση τζίρου το 2025 - Στήριξη εργαζομένων και καταναλωτών

17:41

Τουρνάς: «Ο πολίτης θέλει να γνωρίζει πότε θα λάβει την αρωγή και θα επιστρέψει στην κανονικότητα»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider