Η μεγάλη ευκαιρία των 36 + 26 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα πολύ καλά νέα είναι πως τα δάνεια που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης (12,7 δισ. ευρώ συν 5 δισ. που θα έρθουν τώρα από το REPowerEU) πάνε πάρα πολύ καλά. Σε μία οικονομία που λειτουργεί με υψηλό κόστος δανεισμού, τα προνομιακά επιτόκια 1,98% είναι σαν μάνα εξ ουρανού για τις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ και έχουν business plan προς υλοποίηση. Γι' αυτό και η Ελλάδα θα μπορέσει, όπως εξαγγέλθηκε, να υποβάλλει τα σχετικά με τα δάνεια αιτήματα για δόσεις νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Από την άλλη πλευρά, στο σκέλος των επιδοτήσεων ανάλογης αξίας (17,4 δισ. ευρώ συν 795 εκατ. ευρώ από το REPowerEU) όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη, οι δυσκολίες αυξάνουν. Γιατί τα λεφτά συνδέονται με ορόσημα και με στόχους που πρέπει να γίνουν μέχρι... κεραίας. Η δυσκολία φαίνεται από το γεγονός πως ακόμη αναμένεται να ξεκλειδώσει ένα ορόσημο για να εγκριθεί το αίτημα της 3ης δόσης επιδοτήσεων που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις της χώρας το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Και να φανταστείτε πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους «πρωταθλητές» της Ευρώπης σε ρυθμό υλοποίησης. Είναι ανάμεσα στους καλύτερους.

Αυτό όμως δεν λέει τίποτα για μία χώρα που λόγω υψηλού χρέους έχει πολύ μεγάλη ανάγκη τα κονδύλια αυτά της ΕΕ που «χάνονται» μετά το 2026 αν δεν υπάρξει κάποια παράταση (μη ορατή προς το παρόν λόγω της θέσης του ευρωπαϊκού βορρά). Μιλάμε για πολλά λεφτά. Από το Ταμείο Ανάκαμψης που λήγει στο τέλος του 2026 μπορούν να έρθουν επιδοτήσεις και δάνεια αξίας 36 δισ. ευρώ. Επιπλέον 26 δισ. ευρώ δικαιούμαστε από το νέο ΕΣΠΑ που λήγει το 2030. Συνολικά μιλάμε για 62 δισ. ευρώ, για ένα πρωτόγνωρο ποσό κοινοτικών κονδυλίων που μπορεί να καλύψει από έργα υποδομής και επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους, ανέργους και ιδιώτες, έως κρίσιμες παρεμβάσεις για την κλιματική κρίση ή για την αποκατάσταση των πληγών που αυτές προκαλούν.

Τώρα λοιπόν που το ΥΠΕΘΟ ολοκληρώνει την (μία και μοναδική) αναθεώρηση που επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ, στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης σε μία χρονική συγκυρία που οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν ένα νέο μέτωπο αναγκών, είναι η ώρα της ευθύνης όσων συνδέονται με όλα αυτά τα έργα και με τις μεταρρυθμίσεις.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είναι – δυστυχώς – διαχρονικά μέρος της ελληνικής πραγματικότητας και αποτέλεσμα των αγκυλώσεων που παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παραμένουν. Η ίδια η Κομισιόν στον πρόσφατο απολογισμό της για την πορεία του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αποδίδει εύσημα για την καλή μέχρι τώρα πορεία καθώς η Ελλάδα όπως λέει «έχει ξεκινήσει δυναμικά», αλλά εκτιμά πως υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι  για το μέλλον». Εξηγεί πως πλέον η υλοποίηση του σχεδίου «έχει φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο βασίζεται στις περιφερειακές και στις τοπικές αρχές, των οποίων η ικανότητα διοίκησης και υλοποίησης είναι γενικά αδύναμη». Επίσης δυσκολίες βλέπει και στην ολοκλήρωση μιας σειράς παρεμβάσεων που συνδέονται και με τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Πάμε λοιπόν καλά. Αλλά πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή και να την ενισχύσουμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία που ίσως δεν θα ξαναέχουμε ως χώρα στο ορατό μέλλον. Γι' αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως από όσους εμπλέκονται με το κοινοτικό χρήμα, είτε πρόκειται για φορείς του στενού και του «ευρύτερου» δημόσιου τομέα, είτε για τον ιδιωτικό τομέα.

Όλες οι ειδήσεις

12:47

Estée Lauder: Πέθανε ο Λέοναρντ Λόντερ ο οραματιστής του κολοσσού των καλλυντικών

12:42

Παπασταύρου: Η Ευρώπη πρέπει να ενώσει δυνάμεις για να γκρεμίσει το «τείχος» της ενεργειακής ανισότητας

12:38

Deutsche Bank: Μόνο ένα πλήγμα σε ανάπτυξη και πληθωρισμό θα επηρεάσει τις αγορές

12:34

Skroutz: Σταθερά ανοδική η πορεία στις πωλήσεις βιβλίου

12:30

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,7% στις τιμές εκροών στη γεωργία - κτηνοτροφία τον Απρίλιο

12:23

Nέα επιχειρηματική κίνηση από τον Θοδωρή Ζαγοράκη

12:20

Αύξηση 13,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο

12:13

ΤτΕ: Βλέπει εναρμονισμένο πληθωρισμό 2,5% το 2025 στην Ελλάδα

12:04

Η Metlen απέσπασε τη διάκριση «Best Corporate Bond in Europe» για το 2024

12:03

Ιράν: Ετοιμάζει νομοσχέδιο για έξοδο από τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων

12:00

Γερμανία: Τα φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι έφτασαν το 1 εκατομμύριο - Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο

11:55

Κεραμέως: Το 51% της ψηφιοποίησης έχει ήδη ολοκληρωθεί - Μέχρι τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως

11:38

Ινδία: Αεροσκάφος Dreamliner της Air India επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από τεχνικό πρόβλημα

11:33

Όμιλος Φάις: Επέλεξε την web πλατφόρμα WorkLife της Entersoft

11:27

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία - Στις 110,8 μονάδες τον Μάιο

11:25

Η JYSK Ελλάδας στήριξε τη διαφορετικότητα και τον αθλητισμό στο Navarino Challenge 2025

11:19

Πιερρακάκης: Η κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται τις κρίσεις και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται

11:18

H G7 αναζητά κοινή θέση στη σύγκρουση Ισραήλ- Ιράν, η ΕΕ ζητεί να «αποφευχθεί ο προστατευτισμός»

11:09

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου 2025

11:06

Στάση αναμονής στο ΧΑ - Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

11:04

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές - Βουτιά 7,5% της Renault

11:00

Υπερταμείο: Δύο νέα έργα 3,9 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ με τη ΜΕΤΚΑ

11:00

Η AVE εξαγοράζει το 40% των σούπερ μάρκετ Bazaar

10:34

Από το αυτοκίνητο στη μόδα: Παραίτηση έκπληξη του CEO της Renault, Λούκα Ντε Μέο - Θα ηγηθεί της Kering

10:15

Απολύθηκε και ήθελε κάπου να τα πει: Αυτή και άλλοι χιλιάδες...

10:08

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος - Μειωμένες οι δαπάνες

10:03

Συλλήψεις οπαδών σε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Αθήνα - Εμπλέκονται και σε διακίνηση ναρκωτικών

09:56

Γερμανία: Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος

09:52

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ του επενδυτικού ταμείου SMERC στο Patmos Aktis Suites & Spa

09:46

Παπασταύρου: Οι διαχωριστικές γραμμές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι ξεκάθαρες και πρέπει να παύσουν να υπάρχουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider