Όταν χτυπάει κόκκινο η ακρίβεια

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η κοινωνική αντίδραση είναι λογική και αναμενόμενη. Ό, τι και να γίνει, όσα μέτρα και να ληφθούν, η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο» και ο φόβος και το χειμώνα αυξάνεται.

Αυξάνεται ακόμα πιο πολύ σε όσα νοικοκυριά έχουν λιγότερα περιθώρια αντίδρασης. Γιατί, να μην ξεχνάμε, προηγήθηκε η πανδημία που προκάλεσε άλλους είδους πλήγμα σε μεγάλο μέρος της οικονομίας και της κοινωνίας κατά την οποία προφανώς δεν μπορούσε κανείς να αντιδράσει με κοινωνικό και μαζικό τρόπο. Στην Ελλάδα μάλιστα προηγήθηκε και η οικονομική κρίση από την οποία λίγο σηκώσαμε κεφάλι, αλλά στην πράξη δεν την ξεπεράσαμε ποτέ. Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η επιστροφή στα εισοδηματικά και κοινωνικά επίπεδα της προ μνημονίων εποχής, δεν πρόλαβαν να καταργηθούν όλα τα «χαράτσια».

 Το ζήτημα είναι ότι στις πιο φτωχές κοινωνίες που καταναλώνουν περισσότερο μερίδιο του εισοδήματος τους, η ακρίβεια είναι περισσότερο αντιληπτή. Κατά συνέπεια επηρεάζεται πιο δραστικά το οικονομικό κλίμα, η κατανάλωση, η δυναμική της ανάπτυξης.

Η Ελλάδα βεβαίως έχει και αντισώματα. Αυτή τη φορά δεν είναι καν στο επίκεντρο της κρίσης,  έχει το «ατού» του τουρισμού, πιο ήπιο χειμώνα, μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ μπορεί να αδράξει την ευκαιρία της μαζικής διοχέτευσης κονδυλίων της ΕΕ στην αγορά.

Παρόλα αυτά, είναι σαφές πως το κύμα ακρίβειας είναι τόσο οξύ που οι κινήσεις που γίνονται ή δρομολογούνται δεν φτάνουν για να το αντισταθμίσουν. Η απώλεια στην αγοραστική δύναμη από τις τιμές στο «ράφι» και στις υπηρεσίες μεγαλώνει κάθε ημέρα που περνά.

Το τι θα γίνει  προφανώς θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για τη θωράκιση της αγοράς και τη συγκράτηση των τιμών ή για την αύξηση των αμοιβών. Αλλά, κακά τα ψέματα, αυτή τη φορά αυτό που μετρά είναι κυρίως οι παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και το αν θα υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή αντίδραση. Γιατί προς το παρόν έχουμε μόνο τις διαβεβαιώσεις από το Eurogroup της Δευτέρας ότι πάμε το 2023 με πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για συγκρατήσουμε τη ζήτηση και το κόστος δανεισμού.

Όλες οι ειδήσεις

08:48

Τέσσερις νεκροί από ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο

08:43

Bloomberg: Εντολή Τραμπ στο Πεντάγωνο για ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα

08:41

Google: 5 συμβουλές για ασφαλή και αποτελεσματική μάθηση στο ίντερνετ

08:40

Dos Hombres: Το Breaking Bad έχει τη δική του τεκίλα

08:33

Οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις επί τάπητος στο τετ α τετ Πιερρακάκη - Σιμσέκ

08:28

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

08:27

FT: Στις 24/2 οι ανακοινώσεις Ζελένσκι για εκλογές και δημοψήφισμα στην Ουκρανία

08:21

Τι θα περιλαμβάνει το «διπλό» ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες και πολιτιστικές υποδομές στη Δυτική Αττική

08:19

Πλησιάζει η ημέρα της κρίσης για τη διάσωση της Avramar

08:15

Ακίνητα: SOS για τα «γερασμένα» κτήρια από τις επικίνδυνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

08:14

Μακελειό στον Καναδά με 10 νεκρούς από πυροβολισμούς σε σχολείο - Τουλάχιστον 25 τραυματίες

08:11

Μάχη για τη δεύτερη θέση έστω και με μια ψήφο δίνει το ΠΑΣΟΚ - Ντόρα κατά Βενιζέλου για το 86

08:08

Τιμολόγια ρεύματος: Οριζόντιο «κούρεμα» των χρεώσεων φέρνει η μείωση των ρευματοκλοπών

07:54

Συνδικαλιστικός «εμφύλιος» στην ΓΣΕΕ μετά την έρευνα για τον Παναγόπουλο

07:48

Απώλειες και καθυστερήσεις δεμάτων από ΕΛΤΑ και Courier: Νέες αποζημιώσεις φέρνει απόφαση της ΕΕΤΤ

07:40

Lamda: Προχωρά νέο μικτό πολυτελές οικιστικό project στο Ελληνικό

07:32

Λιμάνι Ελευσίνας: Έρχεται διαγωνισμός αξιοποίησης - Το αμερικανικό ενδιαφέρον «κόντρα» στην κινεζική παρουσία (ΟΛΠ)

07:15

ΕΛΤΑ: Νέο κλείσιμο καταστημάτων τον Μάρτιο - Ποιες αλλαγές παίρνουν σειρά

07:12

Ανείσπρακτα ενοίκια: Το έντυπο κλειδί που μηδενίζει τον φόρο - Τα SOS για τους ιδιοκτήτες

07:06

Οι «χειρουργικές» κινήσεις στα ΕΛΤΑ - Η Κομισιόν στην Αθήνα για Κάθετο Διάδρομο - Στην «κόψη του ξυραφιού» προγράμματα της ΔΥΠΑ

01:21

Καμία αλλαγή από MSCI στους ελληνικούς δείκτες

23:55

ΗΠΑ: Αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

23:45

Στάρμερ: Δεν θα εγκαταλείψω την εντολή που μου δόθηκε να αλλάξω τη χώρα

23:35

Πολάκης: «Χυδαία» η αίτηση άρσης ασυλίας μου

23:24

Κάρνεϊ: Θα διευθετηθεί η κατάσταση με τη γέφυρα Γκόρντι Χόου

23:14

Wall Street: «3x3» ρεκόρ για Dow Jones - Πιέσεις για S&P 500 ελέω λιανικών πωλήσεων

23:02

Δύο προφυλακίσεις για το κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων - Αύριο απολογούνται οι φερόμενοι ως αρχηγοί

22:50

Οριακή πτώση για το πετρέλαιο με Ιράν και αμερικανικά «μάκρο» στο επίκεντρο

22:32

Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία ζητούν να μειωθεί το κόστος ενέργειας στην ΕΕ

22:14

Ο Τραμπ στηρίζει τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ

gazzetta
gazzetta reader insider insider