Η Ευρώπη αρχίζει να ξυπνά, η ώρα των αποφάσεων ήρθε

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το ένα μετά το άλλο τα κράτη της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα, με πιο εμβληματικό το πακέτο παρεμβάσεων «μαμούθ» 65 δισ. ευρώ που συμφώνησε να προωθήσει η Γερμανία. Η ελληνική πλευρά προβάλει εδώ και μήνες τον μηχανισμό που ήδη εφαρμόζει για την κάλυψη του επιπλέον κόστους στο ρεύμα, επιχειρηματολογώντας παράλληλα στην ΕΕ για την ανάγκη κοινής παρέμβασης, σε μία εξωγενή κρίση στο πρότυπο όσων εφαρμόσθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Γιατί πολύ απλά οι επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στο χρέος από την ύφεση, την κοινωνική κρίση και τα «λουκέτα» που θα συνόδευαν μία μη παρέμβαση, θα ήταν πολύ πιο μεγάλες από το κόστος της ίδιας της παρέμβασης. Αυτό έδειξε άλλωστε και η – επιτυχής -  πολιτική των 43 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης που ακολουθήθηκε την προηγούμενη τριετία για να αντιμετωπισθούν τα lockdown.

Θετικό είναι πως η φωνή της Ελλάδας ακούγεται. Οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρύθμιση του μηχανισμού σύνδεσης των τιμών ρεύματος και αερίου, αλλά και επιβολής πλαφόν στο αέριο, είναι πλέον στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της ΕΕ. Είναι μέρος των προτάσεων που συζητούνται σοβαρά ανά την Ευρώπη, η οποία επιχειρεί να πάρει αποφάσεις.

Η Ελλάδα όμως περιμένει τώρα την αντίδραση της Ευρώπης στην πράξη. Περιμένει να δει αν οι αποφάσεις των επόμενων ημερών θα οδηγήσουν σε επιπλέον δημοσιονομικό «χώρο» για μέτρα στήριξης. Για να διασφαλισθεί πώς και το πακέτο για το ρεύμα θα μπορεί να χρηματοδοτείται επαρκώς για όσους μήνες χρειασθεί και μέσα στο 2023, αλλά και πώς άλλες παρεμβάσεις στη θέρμανση, στις συγκοινωνίες και σε πολλές άλλες πληγές που προκαλεί η ακρίβεια θα μπορέσουν να γίνουν, μαζί με τη σταδιακή απαλλαγή από τα φορολογικά βάρη των μνημονίων.  

Γιατί κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να προβλέψει πότε θα πάψει να υφίσταται η κρίση και η ανάγκη για στήριξη. Όπως κανείς δεν μπορεί να επικαλείται ως λύση την προσαρμογή των αναγκών στη νέα πραγματικότητα, αφού αυτό που συμβαίνει είναι ένα βίαιο έκτακτο φαινόμενο, μία κρίση που απαιτεί μέτρα κάλυψης. Γιατί επίσης κανείς δεν μπορεί να «παίζει» με  την ανάγκη να διατηρηθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η Ελλάδα αντέχει. Βγήκε από τα μνημόνια, ο τουρισμός, οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές ανακάμπτουν ταχύτατα. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και με το παραπάνω. Το οικονομικό κλίμα συντηρείται, η ανεργία μειώνεται, αλλά, οι προκλήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση είναι και πολλές και μεγάλες. Είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο τώρα που η Ευρώπη, επιτέλους, ξύπνησε να λάβει τις αποφάσεις που θα δώσουν σε όλα τα κράτη τη δυνατότητα να στηρίξουν ισχυρά και με ασφάλεια τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους.

Όλες οι ειδήσεις

00:05

Fitch: Αμετάβλητη η αξιολόγηση «ΒΒΒ» για την Ελλάδα

23:58

Έρευνα του Κολούμπια εντόπισε σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με ψευδείς παραπομπές

23:47

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:41

Ζελένσκι: Διατάσσει τον στρατό να μην επιτεθεί στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας για την «Ημέρα της Νίκης»

23:27

Μέχρι το 2060 ο αναπαραγωγικός πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 35% - Τα παράδειγμα Ιθάκης και Γιαννιτσών

23:19

Wall Street: Το deal Intel-Apple ώθησε σε νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P 500

22:59

Γερμανία: Χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν κατά της στρατιωτικής θητείας

22:41

Πετρέλαιο: Άνοδος την Παρασκευή μετά τα νέα πλήγματα, πτώση όμως 6% στην εβδομάδα

22:26

Τραμπ: Το αεροσκάφος που του δώρισε το Κατάρ θα είναι έτοιμο την 4η Ιουλίου

22:05

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% για τον χρυσό

21:57

Κυρανάκης: «Αυστηρά πρόστιμα σε εταιρείες που πωλούν πατίνια εκτός προδιαγραφών»

21:40

«Ευκαιρία εξίσου πολύτιμη με την ατομική βόμβα τα Στενά» λέει σύμβουλος του Χαμενεΐ

21:30

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας - Επιβεβαιώνουν Μόσχα και Κίεβο

21:27

Circana: Άνοδος 6,9% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το α’ τρίμηνο

21:08

Βρετανία: Εκλογική συντριβή για τους Εργατικούς στην Ουαλία

21:04

Intel: «Εκτοξεύεται» 15% η μετοχή μετά την προκαταρκτική συμφωνία με την Apple

20:58

Η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις αρχές του 2026

20:25

Ο Μητσοτάκης συνεχάρη τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του

20:06

BBC: Αυτές είναι οι εταιρείες που θησαυρίζουν από τον πόλεμο στο Ιράν

20:02

ΗΠΑ: Δικαστικό «όχι» στον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη της Βιρτζίνια - Τραμπ: «Τεράστια νίκη»

19:53

Η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη να μεσολαβήσει για Ουκρανία: Θετική συνομιλία Ρούμπιο - Μελόνι

19:44

Γεωργιάδης: Θα παραδώσουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ από αυτό που παραλάβαμε

19:35

«Θηλιά» η ακρίβεια λέει το 72% των Ελλήνων - Αρνητική πρωτιά στην ΕΕ

19:26

Τι απαντά η Fraport στη Ryanair: «Αβάσιμες και καθ’ ολοκληρία προσχηματικές αιτιάσεις»

19:20

Δεύτερη εβδομάδα κερδών στις ευρωαγορές

19:19

Χεζμπολάχ: Στοχοθετήσαμε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

19:10

Δανία: «Ναυάγιο» στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Πλήγμα για την πρωθυπουργό Φρεντέρικσεν

19:03

Σαουδική Αραβία: Απαγόρευσε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βάσεις και εναέριο χώρο για στρατιωτικές επιχειρήσεις

18:57

Κυρανάκης - Ταχιάος: Νωρίτερα το πρώτο δρομολόγιο του Μετρό Θεσσαλονίκης

18:56

ElvalHalkor: Ένατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider