Η Ευρώπη αρχίζει να ξυπνά, η ώρα των αποφάσεων ήρθε

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το ένα μετά το άλλο τα κράτη της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα, με πιο εμβληματικό το πακέτο παρεμβάσεων «μαμούθ» 65 δισ. ευρώ που συμφώνησε να προωθήσει η Γερμανία. Η ελληνική πλευρά προβάλει εδώ και μήνες τον μηχανισμό που ήδη εφαρμόζει για την κάλυψη του επιπλέον κόστους στο ρεύμα, επιχειρηματολογώντας παράλληλα στην ΕΕ για την ανάγκη κοινής παρέμβασης, σε μία εξωγενή κρίση στο πρότυπο όσων εφαρμόσθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Γιατί πολύ απλά οι επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στο χρέος από την ύφεση, την κοινωνική κρίση και τα «λουκέτα» που θα συνόδευαν μία μη παρέμβαση, θα ήταν πολύ πιο μεγάλες από το κόστος της ίδιας της παρέμβασης. Αυτό έδειξε άλλωστε και η – επιτυχής -  πολιτική των 43 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης που ακολουθήθηκε την προηγούμενη τριετία για να αντιμετωπισθούν τα lockdown.

Θετικό είναι πως η φωνή της Ελλάδας ακούγεται. Οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρύθμιση του μηχανισμού σύνδεσης των τιμών ρεύματος και αερίου, αλλά και επιβολής πλαφόν στο αέριο, είναι πλέον στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της ΕΕ. Είναι μέρος των προτάσεων που συζητούνται σοβαρά ανά την Ευρώπη, η οποία επιχειρεί να πάρει αποφάσεις.

Η Ελλάδα όμως περιμένει τώρα την αντίδραση της Ευρώπης στην πράξη. Περιμένει να δει αν οι αποφάσεις των επόμενων ημερών θα οδηγήσουν σε επιπλέον δημοσιονομικό «χώρο» για μέτρα στήριξης. Για να διασφαλισθεί πώς και το πακέτο για το ρεύμα θα μπορεί να χρηματοδοτείται επαρκώς για όσους μήνες χρειασθεί και μέσα στο 2023, αλλά και πώς άλλες παρεμβάσεις στη θέρμανση, στις συγκοινωνίες και σε πολλές άλλες πληγές που προκαλεί η ακρίβεια θα μπορέσουν να γίνουν, μαζί με τη σταδιακή απαλλαγή από τα φορολογικά βάρη των μνημονίων.  

Γιατί κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να προβλέψει πότε θα πάψει να υφίσταται η κρίση και η ανάγκη για στήριξη. Όπως κανείς δεν μπορεί να επικαλείται ως λύση την προσαρμογή των αναγκών στη νέα πραγματικότητα, αφού αυτό που συμβαίνει είναι ένα βίαιο έκτακτο φαινόμενο, μία κρίση που απαιτεί μέτρα κάλυψης. Γιατί επίσης κανείς δεν μπορεί να «παίζει» με  την ανάγκη να διατηρηθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η Ελλάδα αντέχει. Βγήκε από τα μνημόνια, ο τουρισμός, οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές ανακάμπτουν ταχύτατα. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και με το παραπάνω. Το οικονομικό κλίμα συντηρείται, η ανεργία μειώνεται, αλλά, οι προκλήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση είναι και πολλές και μεγάλες. Είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο τώρα που η Ευρώπη, επιτέλους, ξύπνησε να λάβει τις αποφάσεις που θα δώσουν σε όλα τα κράτη τη δυνατότητα να στηρίξουν ισχυρά και με ασφάλεια τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους.

Όλες οι ειδήσεις

17:59

Κούβα: «Στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει αιματοχυσία»

17:51

Λιθουανία: Βρέθηκαν εκρηκτικά στο drone που συνετρίβη - Εικάζεται ότι ανήκει στους Ουκρανούς

17:43

Ρωσία: Η κατασκευή του αγωγού «Power of Siberia 2» στην ατζέντα της συνάντησης Πούτιν - Σι

17:26

Βρετανία: Δεν επιδιώκει την επιστροφή της χώρας στην ΕΕ o δήμαρχος του Μάντσεστερ

17:22

Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση στη Μέση Ανατολή

17:19

Βουλή: Αύριο στην ολομέλεια η ψήφιση της «Αναμόρφωσης του Κληρονομικού Δικαίου»

17:08

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ για το Final Four της Euroleague

17:03

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν εγχώριες ομάδες που συνδέονται με ΗΠΑ, Ισραήλ

17:01

Wall Street: Ανοδικά οι δείκτες καθώς υποχωρούν πετρέλαιο και ομόλογα

17:01

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απέσυρε αγωγή 10 δισ. κατά της Εφορίας για διαρροή των φορολογικών του δηλώσεων

16:57

Ακραία καιρικά φαινόμενα Ιανουαρίου: Αποζημιώσεις €20,1 εκατ. από τις ασφαλιστικές

16:51

Το Trendyol Επίσημος Χορηγός του EuroLeague Final Four 2026

16:42

Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να εξαγάγει σιτηρά από την Κριμαία μέσω αμερικανικών εταιρειών»

16:37

Κομισιόν: Επιμένει στη χρήση αχρησιμοποίητων κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

16:36

Αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Οι προθεσμίες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

16:32

Ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ στο Messinia Challenge 2026

16:30

Handelsblatt: «Aρχιτέκτονας πολυάριθμων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ο Κωστής Χατζηδάκης»

16:24

Ταχιάος: Στόχος να τελειώσει η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά μέχρι τα τέλη Ιουλίου

16:21

Στρατηγική συνεργασία ΟΑΚΑ - ΣΤΑΣΥ για ασφαλείς και βιώσιμες μεταφορές

16:17

Δυστύχημα σε υποσταθμό ρεύματος στα Πατήσια - Νεκρός εργαζόμενος του ΔΕΔΔΗΕ

16:13

Τράπεζα Κύπρου: Στις 24 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος 0,5 ευρώ ανά μετοχή

16:02

Σε Αυστρία και Γερμανία μεταβαίνει ο Ν. Δένδιας

15:51

Μαλδίβες: Εντοπίστηκαν οι σοροί των 4 αγνοούμενων Ιταλών δυτών

15:46

My market: Επένδυση άνω των 14 εκατ. ευρώ για τα καταστήματα σε Πετράλωνα, Παιανία και Βάρη

15:46

Ρωσία: Στο «σημείο χωρίς επιστροφή» η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια

15:42

Ο Όμιλος Fais αποκτά την Blackroll

15:37

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Pfizer

15:33

ICAP CRIF: Στο 25% η διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας την περίοδο 2024-2025

15:31

Έργα αγροτικής οδοποιίας: Εκδόθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων με προϋπολογισμό 194 εκατ.

15:23

Η ρύπανση που προκαλείται από την καύση άνθρακα μειώνει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας

reader insider