Η Ευρώπη αρχίζει να ξυπνά, η ώρα των αποφάσεων ήρθε

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το ένα μετά το άλλο τα κράτη της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα, με πιο εμβληματικό το πακέτο παρεμβάσεων «μαμούθ» 65 δισ. ευρώ που συμφώνησε να προωθήσει η Γερμανία. Η ελληνική πλευρά προβάλει εδώ και μήνες τον μηχανισμό που ήδη εφαρμόζει για την κάλυψη του επιπλέον κόστους στο ρεύμα, επιχειρηματολογώντας παράλληλα στην ΕΕ για την ανάγκη κοινής παρέμβασης, σε μία εξωγενή κρίση στο πρότυπο όσων εφαρμόσθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Γιατί πολύ απλά οι επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στο χρέος από την ύφεση, την κοινωνική κρίση και τα «λουκέτα» που θα συνόδευαν μία μη παρέμβαση, θα ήταν πολύ πιο μεγάλες από το κόστος της ίδιας της παρέμβασης. Αυτό έδειξε άλλωστε και η – επιτυχής -  πολιτική των 43 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης που ακολουθήθηκε την προηγούμενη τριετία για να αντιμετωπισθούν τα lockdown.

Θετικό είναι πως η φωνή της Ελλάδας ακούγεται. Οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρύθμιση του μηχανισμού σύνδεσης των τιμών ρεύματος και αερίου, αλλά και επιβολής πλαφόν στο αέριο, είναι πλέον στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της ΕΕ. Είναι μέρος των προτάσεων που συζητούνται σοβαρά ανά την Ευρώπη, η οποία επιχειρεί να πάρει αποφάσεις.

Η Ελλάδα όμως περιμένει τώρα την αντίδραση της Ευρώπης στην πράξη. Περιμένει να δει αν οι αποφάσεις των επόμενων ημερών θα οδηγήσουν σε επιπλέον δημοσιονομικό «χώρο» για μέτρα στήριξης. Για να διασφαλισθεί πώς και το πακέτο για το ρεύμα θα μπορεί να χρηματοδοτείται επαρκώς για όσους μήνες χρειασθεί και μέσα στο 2023, αλλά και πώς άλλες παρεμβάσεις στη θέρμανση, στις συγκοινωνίες και σε πολλές άλλες πληγές που προκαλεί η ακρίβεια θα μπορέσουν να γίνουν, μαζί με τη σταδιακή απαλλαγή από τα φορολογικά βάρη των μνημονίων.  

Γιατί κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να προβλέψει πότε θα πάψει να υφίσταται η κρίση και η ανάγκη για στήριξη. Όπως κανείς δεν μπορεί να επικαλείται ως λύση την προσαρμογή των αναγκών στη νέα πραγματικότητα, αφού αυτό που συμβαίνει είναι ένα βίαιο έκτακτο φαινόμενο, μία κρίση που απαιτεί μέτρα κάλυψης. Γιατί επίσης κανείς δεν μπορεί να «παίζει» με  την ανάγκη να διατηρηθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η Ελλάδα αντέχει. Βγήκε από τα μνημόνια, ο τουρισμός, οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές ανακάμπτουν ταχύτατα. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και με το παραπάνω. Το οικονομικό κλίμα συντηρείται, η ανεργία μειώνεται, αλλά, οι προκλήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση είναι και πολλές και μεγάλες. Είναι λοιπόν πολύ κρίσιμο τώρα που η Ευρώπη, επιτέλους, ξύπνησε να λάβει τις αποφάσεις που θα δώσουν σε όλα τα κράτη τη δυνατότητα να στηρίξουν ισχυρά και με ασφάλεια τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους.

Όλες οι ειδήσεις

08:05

Τελευταία ευκαιρία για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για το 2026

07:58

Βιομηχανικός εμφύλιος στην ΕΕ: Το Made in Europe διχάζει την πράσινη μετάβαση

07:48

Ωριμάζει η συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ukrhydroenergo για μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ουκρανία

07:40

Ακίνητα: Το Τop 10 αναζητήσεων για ενοικιάσεις καταστημάτων και αποθηκών στην Αττική

07:34

Κάθετος Διάδρομος: Σφραγίζει συμμαχίες στη Σύνοδο στις ΗΠΑ - Νέα deals

07:31

Το παρασκήνιο και το στοίχημα της ΑΜΚ της Credia

07:20

Στο μικροσκόπιο τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

07:14

Κομβικός ο ρόλος της Κρήτης στον σχεδιασμό των ΗΠΑ για το Ιράν - Η προϋπόθεση Βελόπουλου για συνεργασίες

07:11

Εβδομάδα τραπεζών - Ράλι και καθυστερήσεις - Ο γόρδιος δεσμός των δασμών

23:56

Ελ Μέντσο: 60 νεκροί στο Μεξικό από τα επεισόδια - 10.000 στρατιώτες στο Χαλίσκο

23:40

Συνελήφθη ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας

23:24

Wall Street: AI και θρίλερ δασμών έφεραν τη χειρότερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 μήνα

23:08

Το νέο AI εργαλείο της Anthropic «βύθισε» τη μετοχή της IBM σε χαμηλό 26ετίας

22:52

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ να είναι ευέλικτη κατά τον καθορισμό των επιτοκίων

22:36

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη

22:36

Πώς οι AI agents μπορούν να εξελιχθούν σε μακροοικονομική «βόμβα»

22:20

Φαραντούρης: Το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει έρευνα για το ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα

22:04

Η Amazon ρίχνει 12 δισ. δολάρια για AI data centers στη Λουιζιάνα

21:48

Υψηλό επταμήνου για το πετρέλαιο

21:32

Τσιάρας: Θετική η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης για φυσικές καταστροφές

21:16

Νετανιάχου για ΗΠΑ - Ιράν: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε σενάριο

21:00

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός με ράλι σχεδόν 2%

20:44

Ερντογάν: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήσαμε για Αιγαίο και Μεσόγειο

20:28

Τι σημαίνει η νέα δασμολογική πολιτική Τραμπ - Σε δοκιμασία οι εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ

20:12

Νέα προειδοποίηση Ιράν: Αν δεχθούμε επίθεση, η φωτιά θα εξαπλωθεί παντού

19:56

Σφοδρή χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ: Έκλεισαν αεροδρόμια - Χωρίς ρεύμα 660.000 νοικοκυριά

19:40

Συρία: Τέσσερις νεκροί από επίθεση του ISIS - Οι ΗΠΑ αποχωρούν πλήρως σε 1 μήνα

19:24

Σκάνδαλο Έπστιν: Συνελήφθη ο Πίτερ Μάντελσον

19:08

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά το κομφούζιο με τους δασμούς Τραμπ

18:52

Bloomberg: Μνηστήρες για την εξαγορά της PayPal

gazzetta
gazzetta reader insider insider