Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι πρέπει να ανακόπτονται πριν θεριέψουν

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η κυβερνητική παραδοχή πως - προς ώρας - ότι περιθώριο υπήρχε διατέθηκε για το πακέτο μέτρων στήριξης από την ακρίβεια που προκαλεί ο πόλεμος και η ενεργειακή/εφοδιαστική κρίση είναι πολύ σαφής. Όπως και η παραδοχή πως προφανώς δεν καλύπτεται παρά μέρος των αναγκών και πως ότι επιπλέον περιθώριο βρεθεί, επίσης θα διατεθεί. Το θέμα είναι πως αυτή τη φορά- εν αντιθέσει με την πανδημία – αφενός η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα και αφετέρου τα κράτη και οι Βρυξέλλες δεν «επιτρέπουν» προς το παρόν στην Αθήνα να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το ζήτημα είναι πως τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία όχι μόνο για την κάλυψη μέρους των βαρών πολιτών και επιχειρήσεων. Χρειάζονται και για την κάλυψη της ελληνικής οικονομίας από τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών προσδοκιών. Πιέσεων που ήδη υπάρχουν, εντείνονται και πρέπει να ανακοπούν πριν... θεριέψουν.

Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και σε βασικά αγαθά του «καλαθιού της νοικοκυράς» γίνεται όλο και πιο αντιληπτή από τον καταναλωτή. Ειδικά από όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, η απουσία μίας διασφάλισης πως θα έχει την κάλυψη που χρειάζεται και για όσο τη χρειάζεται δημιουργεί κινδύνους. Η ανάγκη περιορισμού της διάχυσης του πληθωρισμού είναι άμεση. Και απαιτεί την στήριξη των εισοδημάτων, και από πλευράς επιδομάτων αλλά και μέσω των φόρων. Ώστε παράλληλα να διατηρηθεί και η ζήτηση στην οικονομία και η ανάκαμψη. 

Όλες οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΕ συγκλίνουν στη μετακύλιση των αποφάσεων για τον Μάιο με το επιχείρημα πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν απειλείται με ύφεση όπως το 2020. Ωστόσο, τώρα υπάρχει μία άλλη απειλή, η ακρίβεια, η οποία μάλιστα αν «ριζώσει» δεν αναστρέφεται το ίδιο εύκολα όπως μία πτώση του ΑΕΠ. Γιατί η ακρίβεια συνδέεται με τη «ψυχολογία» που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές προσδοκίες και θέλει κόπο για να βελτιωθεί. Εν αντιθέσει με το «χρήμα» μέτρων στήριξης που αυτόματα μετρά ως ανάκαμψη στους εθνικούς λογαριασμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Σύνοδος Κορυφής της 24ης - 25ης Μαρτίου είναι σημαντική. Η κοινή στάση των «4» του Νότου, όπως αποφασίσθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην Ιταλία, είναι ένα καλό βήμα. Άλλωστε η ακρίβεια είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό, μεγάλο, πρόβλημα. Μακάρι να υπάρξουν αποφάσεις που θα δίνουν μία άμεση λύση σε ένα πρόβλημα, η πορεία του οποίου πρέπει να ανακοπεί.

Όλες οι ειδήσεις

11:10

H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

10:51

Σε διαδικασία αναζωογόνησης οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

10:34

ΗΠΑ: Εφετείο απορρίπτει διάταγμα Τραμπ για την επιστολική ψήφο σε 23 πολιτείες

10:25

Δεν «αρέσει» πια η ελληνική επαρχία

10:12

Μητσοτάκης: Έξτρα μείωση 10 λεπτά στο diesel τον Αύγουστο - Στα 15 λεπτά η συνολική έκπτωση

10:06

Προσωρινά στον «πάγο» ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης της DeepSeek

09:50

ESM: Το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ακόμα και στο δυσμενές σενάριο

09:44

Θεοδωρικάκος: Περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες δουλειές για πιο ισχυρή παραγωγική Ελλάδα

09:36

Κτηματολόγιο: Έρχεται το νέο GIS που αλλάζει τη διαχείριση όλων των ακινήτων στην Ελλάδα

09:31

Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς - Μία νεκρή, αναζητείται ο δράστης

09:26

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: Μαζικές εκκενώσεις και «στάχτη» χιλιάδες στρέμματα

09:17

Tottis Bingo: Έσπασαν το φράγμα των 100 εκατ. οι πωλήσεις για τη «βασίλισσα» της γκοφρέτας

09:12

Φρέσκα κεφάλαια αλλάζουν τον χάρτη της πληροφορικής

09:06

Scope: Το στοίχημα της νέας αρχιτεκτονικής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

09:00

Ρύθμιση 72 δόσεων προς τον ΕΦΚΑ: Πάνω από 2.500 οι αιτήσεις των οφειλετών - Οι «κόφτες» που αποκλείουν την πλειοψηφία τους

23:48

Ρόδος: Νέο θανατηφόρο τροχαίο - Θύμα 28χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

23:20

Ταξίδι με παιδιά: Πρακτικός οδηγός ασφάλειας για κάθε οικογένεια

22:52

Ψωρίαση: Τα νέα φάρμακα για την παχυσαρκία ίσως προσφέρουν πρόσθετο όφελος

22:24

Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας την Κυριακή

21:56

Έξυπνες πόλεις: Από τη θεωρία στην πράξη - Τα εννέα βήματα

21:28

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Μία δεύτερη ανάγνωση των στατιστικών των βάσεων εισαγωγής

21:14

Τουλάχιστον 5 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

21:00

Οι επενδύσεις όταν οι παγκόσμιες κρίσεις δεν σταματούν ποτέ

20:48

Γαλάτσι: Βρέθηκε νεκρός 80χρονος μέσα στο σπίτι του - Έφερε τραύματα στον λαιμό

20:36

Τουλάχιστον 19 νεκροί σήμερα σε Ουκρανία και Ρωσία - Ζελένσκι: «Το Κρεμλίνο θέλει να στρατολογήσει 30.000 Βορειοκορεάτες»

20:22

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία της Συρίας

20:08

Πυροσβεστική: 40 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:54

Όλυμπος: Το «βουνό των θεών» διεκδικεί θέση στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

19:40

Δυτική Όχθη: 4 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά από συγκρούσεις με Ισραηλινούς εποίκους

19:26

Καλαφάτης: Ζωντανό εργαστήριο καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης η Χάλκη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider