Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι πρέπει να ανακόπτονται πριν θεριέψουν

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η κυβερνητική παραδοχή πως - προς ώρας - ότι περιθώριο υπήρχε διατέθηκε για το πακέτο μέτρων στήριξης από την ακρίβεια που προκαλεί ο πόλεμος και η ενεργειακή/εφοδιαστική κρίση είναι πολύ σαφής. Όπως και η παραδοχή πως προφανώς δεν καλύπτεται παρά μέρος των αναγκών και πως ότι επιπλέον περιθώριο βρεθεί, επίσης θα διατεθεί. Το θέμα είναι πως αυτή τη φορά- εν αντιθέσει με την πανδημία – αφενός η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα και αφετέρου τα κράτη και οι Βρυξέλλες δεν «επιτρέπουν» προς το παρόν στην Αθήνα να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το ζήτημα είναι πως τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία όχι μόνο για την κάλυψη μέρους των βαρών πολιτών και επιχειρήσεων. Χρειάζονται και για την κάλυψη της ελληνικής οικονομίας από τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών προσδοκιών. Πιέσεων που ήδη υπάρχουν, εντείνονται και πρέπει να ανακοπούν πριν... θεριέψουν.

Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και σε βασικά αγαθά του «καλαθιού της νοικοκυράς» γίνεται όλο και πιο αντιληπτή από τον καταναλωτή. Ειδικά από όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, η απουσία μίας διασφάλισης πως θα έχει την κάλυψη που χρειάζεται και για όσο τη χρειάζεται δημιουργεί κινδύνους. Η ανάγκη περιορισμού της διάχυσης του πληθωρισμού είναι άμεση. Και απαιτεί την στήριξη των εισοδημάτων, και από πλευράς επιδομάτων αλλά και μέσω των φόρων. Ώστε παράλληλα να διατηρηθεί και η ζήτηση στην οικονομία και η ανάκαμψη. 

Όλες οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΕ συγκλίνουν στη μετακύλιση των αποφάσεων για τον Μάιο με το επιχείρημα πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν απειλείται με ύφεση όπως το 2020. Ωστόσο, τώρα υπάρχει μία άλλη απειλή, η ακρίβεια, η οποία μάλιστα αν «ριζώσει» δεν αναστρέφεται το ίδιο εύκολα όπως μία πτώση του ΑΕΠ. Γιατί η ακρίβεια συνδέεται με τη «ψυχολογία» που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές προσδοκίες και θέλει κόπο για να βελτιωθεί. Εν αντιθέσει με το «χρήμα» μέτρων στήριξης που αυτόματα μετρά ως ανάκαμψη στους εθνικούς λογαριασμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Σύνοδος Κορυφής της 24ης - 25ης Μαρτίου είναι σημαντική. Η κοινή στάση των «4» του Νότου, όπως αποφασίσθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην Ιταλία, είναι ένα καλό βήμα. Άλλωστε η ακρίβεια είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό, μεγάλο, πρόβλημα. Μακάρι να υπάρξουν αποφάσεις που θα δίνουν μία άμεση λύση σε ένα πρόβλημα, η πορεία του οποίου πρέπει να ανακοπεί.

Όλες οι ειδήσεις

16:59

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street λίγο πριν την αλλαγή του έτους

16:51

Συρία: Νεκρά ή αιχμάλωτα σχεδόν 25 μέλη του Ισλαμικού Κράτους από τις ΗΠΑ και συμμαχικές δυνάμεις

16:48

Μεντβέντεφ: Ο «Χάρος» φτάνει σύντομα για τον Ζελένσκι

16:33

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε λιμάνια της Οδησσού - Ζημιές σε εμπορικό πλοίο

16:30

Νέα δεδομένα στην εργασία το 2026 - Πρεμιέρα με 13ωρο, αυξήσεις και fast track προσλήψεις

16:27

Παιχνίδια εξουσίας και επίδειξη δύναμης στην Ταϊβάν

16:25

Χαλκός: Προς την καλύτερη χρονιά του από το 2009 - Οι παράγοντες που εκτοξεύουν τις τιμές

16:16

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα υποβολής ΑΠΔ Δημοσίου Τομέα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου

16:05

Μαρινάκης για μπλόκα: Το plan b προβλέπει κυρώσεις – Να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο

15:53

Επένδυση 54 εκατ. ευρώ για την Παιδεία στην Κρήτη

15:48

«Σταδιακή επανέναρξη» της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη σήραγγα της Μάγχης

15:31

Η Τουρκία σχεδιάζει συμφωνία με την Συρία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων

15:23

ΟΠΑΠ: Ενεργοποιείται η ειδική άδεια για τροποποίηση της σύμβασης με Allwyn

15:15

Από την ιστορία στο μέλλον: Manager of the Year 2025 ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος της ΚΥΚΝΟΣ

15:14

Μητσοτάκης: Από την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου θα ακούσει τα κάλαντα αύριο Τετάρτη

15:13

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Δωρεά 6 οχημάτων στην Ελληνική Αστυνομία

14:57

Κατά 40% αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας στους ανήλικους σε μια χρονιά

14:53

Ουκρανία: Εκκενώνονται 14 χωριά στο βόρειο τμήμα λόγω των ρωσικών πληγμάτων

14:44

Ιράν: Απειλεί με «σκληρά» αντίποινα απέναντι σε όποια επιθετική ενέργεια

14:37

Εισβολή κρύου από Τετάρτη - Στα «λευκά» και η Αττική

14:32

Tesla: Απαισιόδοξη η εκτίμηση για τις πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο

14:28

Οι 10 λόγοι για τους οποίους λαχταράς ένα σνακ πριν τον ύπνο

14:10

ΔΥΠΑ: Η 49η «Ημέρα Καριέρας» στη Λάρισα στις 10 Ιανουαρίου

14:07

Συνεχίζεται το «ρόλερ κόστερ» για το ασήμι - Άλμα άνω του 5% μετά τις χθεσινές απώλειες

14:07

Τέσσερις αλήθειες που άλλαξαν την Ευρώπη τον χρόνο που πέρασε

13:43

Ρωσία: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ προς το Ιράν για πιθανό πλήγμα

13:34

Από τις φωτιές στις μεγάλες διαδηλώσεις για τα Τέμπη: Το 2025 μέσα από 9 φωτογραφίες

13:23

Ελληνικά ομόλογα: Η λίστα με τους primary dealers για το 2026

13:11

Η ΧΗΤΟΣ, αναδείχθηκε True Leader 2024 από την ICAP CRIF

13:03

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Μόσχα δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο για τα υποτιθέμενα drones κατά κατοικιών του Πούτιν

gazzetta
gazzetta reader insider insider