Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι πρέπει να ανακόπτονται πριν θεριέψουν

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η κυβερνητική παραδοχή πως - προς ώρας - ότι περιθώριο υπήρχε διατέθηκε για το πακέτο μέτρων στήριξης από την ακρίβεια που προκαλεί ο πόλεμος και η ενεργειακή/εφοδιαστική κρίση είναι πολύ σαφής. Όπως και η παραδοχή πως προφανώς δεν καλύπτεται παρά μέρος των αναγκών και πως ότι επιπλέον περιθώριο βρεθεί, επίσης θα διατεθεί. Το θέμα είναι πως αυτή τη φορά- εν αντιθέσει με την πανδημία – αφενός η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα και αφετέρου τα κράτη και οι Βρυξέλλες δεν «επιτρέπουν» προς το παρόν στην Αθήνα να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το ζήτημα είναι πως τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία όχι μόνο για την κάλυψη μέρους των βαρών πολιτών και επιχειρήσεων. Χρειάζονται και για την κάλυψη της ελληνικής οικονομίας από τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών προσδοκιών. Πιέσεων που ήδη υπάρχουν, εντείνονται και πρέπει να ανακοπούν πριν... θεριέψουν.

Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και σε βασικά αγαθά του «καλαθιού της νοικοκυράς» γίνεται όλο και πιο αντιληπτή από τον καταναλωτή. Ειδικά από όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, η απουσία μίας διασφάλισης πως θα έχει την κάλυψη που χρειάζεται και για όσο τη χρειάζεται δημιουργεί κινδύνους. Η ανάγκη περιορισμού της διάχυσης του πληθωρισμού είναι άμεση. Και απαιτεί την στήριξη των εισοδημάτων, και από πλευράς επιδομάτων αλλά και μέσω των φόρων. Ώστε παράλληλα να διατηρηθεί και η ζήτηση στην οικονομία και η ανάκαμψη. 

Όλες οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΕ συγκλίνουν στη μετακύλιση των αποφάσεων για τον Μάιο με το επιχείρημα πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν απειλείται με ύφεση όπως το 2020. Ωστόσο, τώρα υπάρχει μία άλλη απειλή, η ακρίβεια, η οποία μάλιστα αν «ριζώσει» δεν αναστρέφεται το ίδιο εύκολα όπως μία πτώση του ΑΕΠ. Γιατί η ακρίβεια συνδέεται με τη «ψυχολογία» που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές προσδοκίες και θέλει κόπο για να βελτιωθεί. Εν αντιθέσει με το «χρήμα» μέτρων στήριξης που αυτόματα μετρά ως ανάκαμψη στους εθνικούς λογαριασμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Σύνοδος Κορυφής της 24ης - 25ης Μαρτίου είναι σημαντική. Η κοινή στάση των «4» του Νότου, όπως αποφασίσθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην Ιταλία, είναι ένα καλό βήμα. Άλλωστε η ακρίβεια είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό, μεγάλο, πρόβλημα. Μακάρι να υπάρξουν αποφάσεις που θα δίνουν μία άμεση λύση σε ένα πρόβλημα, η πορεία του οποίου πρέπει να ανακοπεί.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

«Το παράκανε»: Ο Τραμπ απαιτεί από το ABC την απόλυση Τζίμι Κίμελ

23:45

Νιγηρία: Τουλάχιστον 29 νεκροί εξαιτίας επίθεσης ενόπλων στην πολιτεία Ανταμάουα

23:32

Uni Systems: Αυξημένα κατά 22% τα EBITDA το 2025 - Στα 268 εκατ. ευρώ ο τζίρος

23:20

Ο Τραμπ υπέρ της ιδέας να μετονομαστεί σε "NICE" η αστυνομία μετανάστευσης

23:07

Φρέσκα ρεκόρ αλλά με επιφυλακτικότητα στην Wall Street

22:53

Κέρδη σχεδόν 3% για το πετρέλαιο με φόντο την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή

22:40

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη

22:27

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας

22:20

Απώλειες 1% για τον χρυσό αναμένοντας αποφάσεις κεντρικών τραπεζών

22:12

ΗΠΑ: Για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και οπλοκατοχή διώκεται ο Κόουλ Τόμας Άλεν

22:05

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν δικάζεται στην Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος

21:51

ΗΠΑ: Οι απώλειες μέσω social media οκταπλασιάστηκαν από το 2020

21:46

Ο Τραμπ συζήτησε τους όρους του Ιράν με τους συμβούλους του - Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση

21:43

Η Τέιλορ Σουίφτ θέλει να καταστήσει τη φωνή της καταχωρηθέν εμπορικό σήμα

21:40

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ

21:39

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων

21:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα για απάτη 1,5 εκατ. ευρώ σε προμήθειες εξοπλισμού Covid στη Ρουμανία

21:29

Ισραήλ: «Το 2026 θα μπορούσε ακόμη να είναι μια χρονιά μαχών σε όλα τα μέτωπα» λέει ο αρχηγός του στρατού

21:21

Επίθεση στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών: Το Hilton λέει ότι τηρούσε τα πρωτόκολλα της Μυστικής Υπηρεσίας

21:06

Μερτς: «Η ιρανική ηγεσία προσπαθεί να ταπεινώσει τις ΗΠΑ - Χωρίς σχέδιο εξόδου ο Τραμπ»

20:55

Τρίκαλα: Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους διευθυντικό στέλεχος της «Βιολάντα»

20:49

Το EFA GROUP αποκτά το 90% της Superior Air και επεκτείνεται σε MRO, εκπαίδευση και αεροπορικές υπηρεσίες

20:44

Αλεξόπουλος: «Τα διυλιστήρια στην Ελλάδα εξάγουν προϊόντα και καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς»

20:38

Νετανιάχου: «Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ επιβάλλουν τη συνέχιση της δράσης στον Λίβανο»

20:30

Γιατί η Κίνα τα βάζει ξανά με το «Made In Europe»

20:29

Η Trastor οδεύει προς ΑΜΚ για άντληση νέων κεφαλαίων

20:24

Μαρινάκης: «Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία η επίθεση στη δικαιοσύνη από τον κ. Ανδρουλάκη»

20:19

Ο Μακρόν υπόσχεται να μιλήσει με το Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

20:10

Ταχιάος: «Αδύνατον η οδός Πόντου να παραδοθεί ταυτόχρονα με την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς Καλαμαριά»

20:02

Πρωτοψάλτης για Λέσβο: «Κανένα περιθώριο για λάθος, αυστηρή τήρηση των μέτρων»

gazzetta
gazzetta reader insider insider