Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι πρέπει να ανακόπτονται πριν θεριέψουν

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η κυβερνητική παραδοχή πως - προς ώρας - ότι περιθώριο υπήρχε διατέθηκε για το πακέτο μέτρων στήριξης από την ακρίβεια που προκαλεί ο πόλεμος και η ενεργειακή/εφοδιαστική κρίση είναι πολύ σαφής. Όπως και η παραδοχή πως προφανώς δεν καλύπτεται παρά μέρος των αναγκών και πως ότι επιπλέον περιθώριο βρεθεί, επίσης θα διατεθεί. Το θέμα είναι πως αυτή τη φορά- εν αντιθέσει με την πανδημία – αφενός η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα και αφετέρου τα κράτη και οι Βρυξέλλες δεν «επιτρέπουν» προς το παρόν στην Αθήνα να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το ζήτημα είναι πως τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία όχι μόνο για την κάλυψη μέρους των βαρών πολιτών και επιχειρήσεων. Χρειάζονται και για την κάλυψη της ελληνικής οικονομίας από τον κίνδυνο ενίσχυσης των πληθωριστικών προσδοκιών. Πιέσεων που ήδη υπάρχουν, εντείνονται και πρέπει να ανακοπούν πριν... θεριέψουν.

Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και σε βασικά αγαθά του «καλαθιού της νοικοκυράς» γίνεται όλο και πιο αντιληπτή από τον καταναλωτή. Ειδικά από όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, η απουσία μίας διασφάλισης πως θα έχει την κάλυψη που χρειάζεται και για όσο τη χρειάζεται δημιουργεί κινδύνους. Η ανάγκη περιορισμού της διάχυσης του πληθωρισμού είναι άμεση. Και απαιτεί την στήριξη των εισοδημάτων, και από πλευράς επιδομάτων αλλά και μέσω των φόρων. Ώστε παράλληλα να διατηρηθεί και η ζήτηση στην οικονομία και η ανάκαμψη. 

Όλες οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΕ συγκλίνουν στη μετακύλιση των αποφάσεων για τον Μάιο με το επιχείρημα πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν απειλείται με ύφεση όπως το 2020. Ωστόσο, τώρα υπάρχει μία άλλη απειλή, η ακρίβεια, η οποία μάλιστα αν «ριζώσει» δεν αναστρέφεται το ίδιο εύκολα όπως μία πτώση του ΑΕΠ. Γιατί η ακρίβεια συνδέεται με τη «ψυχολογία» που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές προσδοκίες και θέλει κόπο για να βελτιωθεί. Εν αντιθέσει με το «χρήμα» μέτρων στήριξης που αυτόματα μετρά ως ανάκαμψη στους εθνικούς λογαριασμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Σύνοδος Κορυφής της 24ης - 25ης Μαρτίου είναι σημαντική. Η κοινή στάση των «4» του Νότου, όπως αποφασίσθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην Ιταλία, είναι ένα καλό βήμα. Άλλωστε η ακρίβεια είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό, μεγάλο, πρόβλημα. Μακάρι να υπάρξουν αποφάσεις που θα δίνουν μία άμεση λύση σε ένα πρόβλημα, η πορεία του οποίου πρέπει να ανακοπεί.

Όλες οι ειδήσεις

13:47

Μιχαηλίδου: Πολύτεκνοι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

13:47

Ζανιάς (EET): Τα σχολεία πρέπει να είναι όμορφα, λειτουργικά και ασφαλή

13:35

H ΠΟΣ-ΜΣΤ θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ

13:35

Τι ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επένδυσε η Ελλάδα στην εκπαίδευση

13:30

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των 22 κατηγορουμένων από την Κρήτη ζήτησε ο εισαγγελέας

13:28

Αγαπηδάκη: Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αλλάζουν την υγεία

13:24

Χρυσοχοΐδης: Ο ΚΟΜΒΟΣ θα δίνει λύσεις σε πραγματικό χρόνο για το κυκλοφοριακό - «Επιδημία» οι τηλεφωνικές απάτες

13:11

Νορβηγία: Ορκίζεται σήμερα ο βασιλιάς Χάακον Η' - Tο 72% των πολιτών τάσσεται υπέρ της μοναρχίας

13:09

Ευρωζώνη: Σε υψηλό άνω των τεσσάρων ετών η μεταποίηση τον Αύγουστο

13:01

Ferryhopper: Ποια νησιά προτίμησαν Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες το καλοκαίρι του 2026

12:55

Νέες λειτουργίες στην Αναζήτηση της Google - Δωρεάν προσφορά του Gemini για φοιτητές

12:53

Μητσοτάκης στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής: «Την επόμενη Παρασκευή όλα τα σχολεία θα είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι»

12:49

Η Emirates διοργανώνει Open Days στην Ελλάδα για πρόσληψη νέων μελών πληρώματος καμπίνας

12:44

BYD: Αύξηση 17,8% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Αύγουστο - «Γκάζι» από τις εξαγωγές

12:44

Χατζηδάκης: Από 1η Ιανουαρίου η εφαρμογή των περισσότερων μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

12:41

Καύσωνας: Περισσότεροι από 5.000 θάνατοι στην Ισπανία - Αντιμέτωπη με νέο κύμα η Γαλλία

12:34

Βερολίνο: «Βλέπει» ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από τα drones στη Λειψία

12:10

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» είναι η πρώτη ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης απειλών

12:09

Πιο συχνά δρομολόγια στο Τραμ από 7 Σεπτεμβρίου

12:02

«Πάτησε γκάζι» ο πληθωρισμός με άνοδο 3,7% τον Αύγουστο - Πιέσεις από υπηρεσίες και ενέργεια - Αναλυτικός πίνακας

11:59

Στην Epiris για 1,4 δισ. δολάρια η Gamma Communications

11:59

Πάνω από 1,7 δισ. ευρώ οι προσφορές για το «πράσινο» ομόλογο της Eurobank

11:57

Μέχρι 21 Σεπτεμβρίου η ψηφοφορία για τα νέα χαρτονομίσματα ευρώ

11:53

Στις αγορές για 200 εκατ. ευρώ η Εθνική Ασφαλιστική

11:51

Γαλλία: Στο στόχαστρο Shein και Temu με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους

11:50

Deal 35 δισ. δολαρίων για Anthropic και Lambda: Ο ρόλος των Nvidia - Hut 8

11:48

Ταμείο Ανάκαμψης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υλοποίησης των οροσήμων και των στόχων

11:46

Πιερρακάκης στη G7: «Οι σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν συντονισμένες δράσεις πολιτικής»

11:42

Άτυπης Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ: Στην ατζέντα θαλάσσια ασφάλεια, διάστημα και Ουκρανία

11:34

ΔΕΔΔΗΕ: Δωρεάν λαμπτήρες LED σε ευάλωτα νοικοκυριά ακριτικών περιοχών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider