Η Ευρώπη δεν βάζει μυαλό

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δεν περιμέναμε να γίνουν θαύματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδος. Παρ όλα αυτά, ήταν υπαρκτή η ελπίδα για έστω μία μικρή κινητικότητα με τη λήψη κάποιας απόφασης ή έστω με την έκφραση κάποιας πρόθεσης για μέτρα στήριξης. Η αφωνία που επικράτησε όχι μόνο για το προτεινόμενο νέο ομόλογο, αλλά και για κάποια παρέμβαση θωράκισης από την ενεργειακή κρίση, δείχνει ότι η Ευρώπη δεν βάζει μυαλό.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, περίμεναν να ακούσουν κάτι. Αντ' αυτού το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι θα εξεταστούν τα θέματα σε επίπεδο υπουργών, για να ξαναπάνε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα πήρε κάποιες - πρώτες - αποφάσεις και αυτές ήταν με… το «ζύγι». Καμία σχέση με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ευρώπη δύο χρόνια πριν, όταν ξέσπασε η Πανδημία.

Υπάρχουν, βεβαίως, και ελαφρυντικά. Ότι αυτή η κρίση είναι τελείως διαφορετική. Πως η ένταση, αλλά και η τροπή που θα πάρει είναι ακόμα άδηλη. Αλλά και ότι τα βλέμματα - προς το παρόν - είναι επικεντρωμένα στο τι θα γίνει με το πόλεμο, με τις κυρώσεις, με την ενεργειακή επάρκεια.

Κατανοητά όλα αυτά τα «ελαφρυντικά» για την αναβλητικότητα στο πεδίο των μέτρων στήριξης. Μόνο που κάποιος θα μπορούσε να πει πως συνδέονται και με κάτι άλλο: με το γεγονός ότι πλέον, μετά από τόσο δανεισμό από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το SURE, αλλά και μετά από τόσα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει τα κράτη αυξάνοντας σημαντικά τα χρέη τους, όποια επιπλέον «σημαντική» κίνηση γίνει ξεπερνά το όριο αντοχής των συνθηκών «κανονικότητας» που ισχύουν σήμερα. Συνεπάγεται ένα άλμα προς τα μπρος και δημιουργεί την ανάγκη για μία άλλη Ευρώπη με ταχύτερη ενοποίηση σε διάφορα επίπεδα, αλλά και με ενδεχόμενη αμοιβαιοποίηση σε κάποια πεδία.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα σενάρια που οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταστρώνουν για την πορεία του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης δεν είναι ευοίωνα. Κατά συνέπεια, αν στόχος είναι να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα  του ιδιωτικού τομέα και η συνοχή της κοινωνίας, τότε θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Θα πρέπει να θυμηθούν το πάθημα της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και το «καλό» που προσέφερε η γρήγορη αντίδραση του 2020.

Όλες οι ειδήσεις

16:46

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 13/2

16:36

Morgan Stanley για Metlen: Κρατά αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα €64 με σύσταση overweight

16:29

Εφιαλτικοί 20 μήνες για Novo Nordisk - «Καπνός» 460 δισ. δολάρια

16:27

Τι αλλάζει σε συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές εταιρειών - Διευκρινίσεις ΓΓ Εμπορίου Ν. Μαραβέγια

16:27

Βάλανε ΑΙ Agents να μιλήσουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα τρομάζει

16:18

Μελόνι για συνάντηση με Βανς: Εργαζόμαστε με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας

16:06

Έξι στους δέκα κλάδους με άνοδο το 2025 - Ανθεκτικές οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή

16:01

Στο «στόχαστρο» της ΕΕ το TikTok για τον «εθιστικό» σχεδιασμό του που βλάπτει κυρίως τα παιδιά

15:57

Η Νορβηγία έτοιμη να ερευνήσει σχέσεις πολιτικών με τον Έπστιν

15:50

ΥπΑΑΤ: Ανάπτυξη 97 στρατιωτικών κτηνιάτρων στη μάχη κατά της ευλογιάς

15:50

Γερμανία: Επανέρχεται σε λειτουργία το αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου

15:48

Philip Morris: Κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις προβλέπει για το 2026 με ώθηση από τα pouches νικοτίνης Zyn

15:43

Κεφαλογιάννης: Υποχρεωτική η εκπόνηση σχεδίων πλημμυρικού κινδύνου με το ν/σ «Ενεργή Μάχη»

15:40

Δήμας: Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία

15:30

Χατζηδάκης: Οι 14 παρεμβάσεις για τη γραφειοκρατία θα είναι άμεσης εφαρμογής

15:26

Jefferies: Στην Ελλάδα το καλύτερο μετοχικό story της Ευρώπης

15:23

«All in» στην AI από 4 Big Tech - Κεφαλαιουχικές δαπάνες 650 δισ. δολαρίων το 2026

15:14

Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία: Δύο υποψήφιοι με διαμετρικά αντίθετες πολιτικές θέσεις

14:52

“Drink Once, Think Twice”: Η Pernod Ricard Hellas ανοίγει το διάλογο με τη νέα γενιά για την υπεύθυνη κατανάλωση

14:49

H Stellantis κάνει το μεγάλο «reset»

14:49

Πονοκέφαλος μετά το φαγητό: Οι πιθανές αιτίες και πώς μπορεί να σταματήσει

14:49

Κορκίδης: Η σωστή διαχείριση είναι το κλειδί για να μη χαθούν έργα και κονδύλια στον Πειραιά

14:45

Το sell off «εξαΰλωσε» 1,2 τρισ. δολάρια στις Big Tech σε 96 ώρες - Φόβοι για «φούσκα» AI

14:35

ΕΣΕΕ με SMEunited: Επιστολή στον Μητσοτάκη με οδικό χάρτη για την προστασία των ευρωπαϊκών ΜμΕ

14:27

Παπασταύρου: Το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι υπογραφές με τη Chevron

14:25

Πλζεν: Η πόλη της ξανθιάς μπίρας που θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό

14:24

Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία

14:22

Τι θυμάστε από τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ του insider!

14:19

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Η ηλεκτρονική τιμολόγηση να μην μετατραπεί από επιλογή σε έμμεση υποχρέωση

14:19

Την Ουκρανία κατηγορεί για απόπειρα δολοφονίας Ρώσου αντιστράτηγου ο Λαβρόφ

gazzetta
gazzetta reader insider insider