Η Ευρώπη δεν βάζει μυαλό

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δεν περιμέναμε να γίνουν θαύματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδος. Παρ όλα αυτά, ήταν υπαρκτή η ελπίδα για έστω μία μικρή κινητικότητα με τη λήψη κάποιας απόφασης ή έστω με την έκφραση κάποιας πρόθεσης για μέτρα στήριξης. Η αφωνία που επικράτησε όχι μόνο για το προτεινόμενο νέο ομόλογο, αλλά και για κάποια παρέμβαση θωράκισης από την ενεργειακή κρίση, δείχνει ότι η Ευρώπη δεν βάζει μυαλό.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, περίμεναν να ακούσουν κάτι. Αντ' αυτού το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι θα εξεταστούν τα θέματα σε επίπεδο υπουργών, για να ξαναπάνε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα πήρε κάποιες - πρώτες - αποφάσεις και αυτές ήταν με… το «ζύγι». Καμία σχέση με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ευρώπη δύο χρόνια πριν, όταν ξέσπασε η Πανδημία.

Υπάρχουν, βεβαίως, και ελαφρυντικά. Ότι αυτή η κρίση είναι τελείως διαφορετική. Πως η ένταση, αλλά και η τροπή που θα πάρει είναι ακόμα άδηλη. Αλλά και ότι τα βλέμματα - προς το παρόν - είναι επικεντρωμένα στο τι θα γίνει με το πόλεμο, με τις κυρώσεις, με την ενεργειακή επάρκεια.

Κατανοητά όλα αυτά τα «ελαφρυντικά» για την αναβλητικότητα στο πεδίο των μέτρων στήριξης. Μόνο που κάποιος θα μπορούσε να πει πως συνδέονται και με κάτι άλλο: με το γεγονός ότι πλέον, μετά από τόσο δανεισμό από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το SURE, αλλά και μετά από τόσα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει τα κράτη αυξάνοντας σημαντικά τα χρέη τους, όποια επιπλέον «σημαντική» κίνηση γίνει ξεπερνά το όριο αντοχής των συνθηκών «κανονικότητας» που ισχύουν σήμερα. Συνεπάγεται ένα άλμα προς τα μπρος και δημιουργεί την ανάγκη για μία άλλη Ευρώπη με ταχύτερη ενοποίηση σε διάφορα επίπεδα, αλλά και με ενδεχόμενη αμοιβαιοποίηση σε κάποια πεδία.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα σενάρια που οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταστρώνουν για την πορεία του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης δεν είναι ευοίωνα. Κατά συνέπεια, αν στόχος είναι να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα  του ιδιωτικού τομέα και η συνοχή της κοινωνίας, τότε θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Θα πρέπει να θυμηθούν το πάθημα της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και το «καλό» που προσέφερε η γρήγορη αντίδραση του 2020.

Όλες οι ειδήσεις

14:42

Καύσωνας στην Ευρώπη: 14.000 θάνατοι στη Γερμανία και 4.500 στην Ισπανία συνδέονται με τη ζέστη

14:27

Bundesbank: Σε τροχιά ανάκαμψης η γερμανική οικονομία

14:23

Walmart: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα, αναβαθμίζει το ετήσιο guidance

14:02

Μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ - Μεταφορά 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως

13:57

Η σπάνια κρίση που δοκίμασε την Αθήνα το 1933

13:53

ΕΒΕΠ: Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πρέπει να περάσει από τους δείκτες στο ράφι και το καλάθι

13:39

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περισσότερους από δέκα βαλλιστικούς πυραύλους προς τη θάλασσα

13:31

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Ψυχικό

13:27

Σε υψηλό άνω του 1,5 έτους το φοινικέλαιο λόγω βιοκαυσίμων και Ελ Νίνιο

13:26

«Βουτιά» 75% στα κέρδη της Alibaba μετά την αύξηση δαπανών ΑΙ

13:20

Πυρκαγιές: Το νέο «μάτι» της Πολιτικής Προστασίας - Κάμερες, drones και δορυφόροι

13:04

Τουλάχιστον 13 νεκροί στο Κίεβο, με τον Ζελένσκι να καταγγέλλει «κλιμάκωση»

12:51

Οι νέοι και οι νέες τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

12:41

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Αθηναίων: Πότε ξεκινούν οι εγγραφές με voucher ΕΣΠΑ

12:39

Η Morgan Stanley βλέπει νέο κύκλο αναβαθμίσεων στις ευρωτράπεζες

12:36

Ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ ο τζίρος στο λιανεμπόριο το β΄ τρίμηνο - Αύξηση 2,8%

12:32

Aύξηση 19,6% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο

12:23

Ετήσια μείωση 10,1% στους εγγεγραμμένους ανέργους στη ΔΥΠΑ τον Ιούλιο

12:12

Έχασε και την τελευταία εξωτερική γραμμή ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

12:07

Σουηδία: Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Riksbank, πιθανή μία αύξηση φέτος

12:06

Προς νέο εξειδικευμένο πλαίσιο για τα 3 μη κρατικά πανεπιστήμια - Δεν χάνεται η χρονιά

11:51

ΤτΕ: «Σωσίβιο» ο τουρισμός για το ισοζύγιο - Άνοδος 15% σε αφίξεις και εισπράξεις στο εξάμηνο

11:45

Υπεγράφη η σύμβαση για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε περιοχές του Π. Φαλήρου

11:45

Πάνω από τα $93 το Brent μετά την απειλή Τραμπ για «πρωτοφανή οικονομικό πόλεμο»

11:19

Χατζηβασιλείου: Η τουρκική θεώρηση για τα θαλάσσια πάρκα είναι παράνομη

11:15

Η Ikea ποντάρει στα μεταχειρισμένα και λανσάρει δικό της marketplace

11:14

Η Νότια Κορέα στέλνει για πρώτη φορά εμπορικό πλοίο στην Ευρώπη μέσω Αρκτικής

11:07

Ιός Δυτικού Νείλου: 47 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

11:03

Η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στο Μαρόκο

10:59

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση προς τις 2.600 μονάδες


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider