Η Ευρώπη δεν βάζει μυαλό

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δεν περιμέναμε να γίνουν θαύματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδος. Παρ όλα αυτά, ήταν υπαρκτή η ελπίδα για έστω μία μικρή κινητικότητα με τη λήψη κάποιας απόφασης ή έστω με την έκφραση κάποιας πρόθεσης για μέτρα στήριξης. Η αφωνία που επικράτησε όχι μόνο για το προτεινόμενο νέο ομόλογο, αλλά και για κάποια παρέμβαση θωράκισης από την ενεργειακή κρίση, δείχνει ότι η Ευρώπη δεν βάζει μυαλό.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, περίμεναν να ακούσουν κάτι. Αντ' αυτού το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι θα εξεταστούν τα θέματα σε επίπεδο υπουργών, για να ξαναπάνε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα πήρε κάποιες - πρώτες - αποφάσεις και αυτές ήταν με… το «ζύγι». Καμία σχέση με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ευρώπη δύο χρόνια πριν, όταν ξέσπασε η Πανδημία.

Υπάρχουν, βεβαίως, και ελαφρυντικά. Ότι αυτή η κρίση είναι τελείως διαφορετική. Πως η ένταση, αλλά και η τροπή που θα πάρει είναι ακόμα άδηλη. Αλλά και ότι τα βλέμματα - προς το παρόν - είναι επικεντρωμένα στο τι θα γίνει με το πόλεμο, με τις κυρώσεις, με την ενεργειακή επάρκεια.

Κατανοητά όλα αυτά τα «ελαφρυντικά» για την αναβλητικότητα στο πεδίο των μέτρων στήριξης. Μόνο που κάποιος θα μπορούσε να πει πως συνδέονται και με κάτι άλλο: με το γεγονός ότι πλέον, μετά από τόσο δανεισμό από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το SURE, αλλά και μετά από τόσα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει τα κράτη αυξάνοντας σημαντικά τα χρέη τους, όποια επιπλέον «σημαντική» κίνηση γίνει ξεπερνά το όριο αντοχής των συνθηκών «κανονικότητας» που ισχύουν σήμερα. Συνεπάγεται ένα άλμα προς τα μπρος και δημιουργεί την ανάγκη για μία άλλη Ευρώπη με ταχύτερη ενοποίηση σε διάφορα επίπεδα, αλλά και με ενδεχόμενη αμοιβαιοποίηση σε κάποια πεδία.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα σενάρια που οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταστρώνουν για την πορεία του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης δεν είναι ευοίωνα. Κατά συνέπεια, αν στόχος είναι να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα  του ιδιωτικού τομέα και η συνοχή της κοινωνίας, τότε θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Θα πρέπει να θυμηθούν το πάθημα της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και το «καλό» που προσέφερε η γρήγορη αντίδραση του 2020.

Όλες οι ειδήσεις

12:48

ΕΤΕπ - Εθνική Τράπεζα: Χρηματοδότηση έως 200 εκατ. για πράσινες επενδύσεις σε γεωργία και βιοοικονομία

12:39

Η Κίνα «μπλοκάρει» το deal 2 δισ. δολαρίων για εξαγορά της Manus από Meta

12:33

Θεοδωρικάκος: Kόφτης στις χρεώσεις τραπεζών - Εντός Μαΐου η διαβούλευση για το νομοσχέδιο

12:33

Euronext Athens: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης η αναβάθμιση από STOXX

12:30

Στις ΗΠΑ ο βασιλιάς Κάρολος στον απόηχο του Ιράν και της ένοπλης επίθεσης στον Λευκό Οίκο

12:27

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση απόκτησης των Σχολών Δέλτα από την Deca Investments και τον Ι. Καρανταλή

12:22

AXIΑ- Alpha Finance: Τι σηματοδοτεί η αναβάθμιση του ΧΑ από τον STOXX

12:04

Έκπτωση 75% για το νέο AI model της DeepSeek

12:03

Ο Αραγτσί κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αποτυχία του πρώτου γύρου συνομιλιών στο Πακιστάν

11:58

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επανέρχεται για το myDATA - Χωρίς λύσεις, η εφαρμογή οδηγεί σε αδιέξοδο

11:57

Ανεβάζει τον πήχη η Nissan - «Βλέπει» λειτουργικά κέρδη

11:44

ΝΔ: Αύριο στο Ναύπλιο το 5ο προσυνέδριο παρουσία Μητσοτάκη - Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

11:41

Το SMERC II εξαγοράζει τη Βιοϋγεία

11:38

«Βιολάντα»: Στον ανακριτή δύο διευθυντικά στελέχη

11:32

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Προ των πυλών 70.000 voucher - Δικαιούχοι, κριτήρια και αιτήσεις

11:25

Ανοδικό τέμπο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:13

ΣΕΦ: Έκκληση για άμεση υλοποίηση των μέτρων της Κομισιόν - Στο επίκεντρο ΦΠΑ σε φωτοβολταϊκά και μπαταρίες

11:05

ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΦΚ στήριξαν το πρωτογενές πλεόνασμα του α' τριμήνου

11:04

Δίκη Τεμπών: Το Δημόσιο δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για σταθμάρχη και στελέχη ΟΣΕ

11:02

Η Aktor Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 51% της Sun Force Two - Στα 20,4 εκατ. ευρώ το τίμημα

10:57

Mermeren: Διανέμει μεικτό μέρισμα 1,60 ευρώ ανά μετοχή

10:56

Συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2027 στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ παρουσία Σχοινά

10:38

Γεωργιόπουλος (Alpha Bank): Εμπιστοσύνη και δημογραφικό τα δύο μεγάλα στοιχήματα για τις τράπεζες

10:33

Allianz Trade: Πάνω από 15.000 επιχειρηματικές αφερεγγυότητες παγκοσμίως το 2026-2027

10:32

Ευρωαγορές: Προσεκτική άνοδος περιμένοντας Ιράν και κεντρικές τράπεζες

10:30

Ξενοκώστας (ONEX): Στόχος η επαναφορά της Ελλάδας σε ισχυρή βιομηχανική παραγωγή έως το 2030

10:28

Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Κρήτη

10:24

Κοινωνία της Πληροφορίας: Εντός χρονοδιαγράμματος το 85% - 90% των έργων

10:16

Νέα πτώση πωλήσεων για την Toyota τον Μάρτιο

10:05

ΕΤΕπ - ΤΠΔ: Συνεργασία για βιώσιμες αστικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω του InvestEU

gazzetta
gazzetta reader insider insider