H πολύ λεπτή ισορροπία παροχών και πλεονασμάτων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η κυβέρνηση λαμβάνει όλο και πιο έντονες πιέσεις από τους εκπροσώπους της αγοράς και από τους καταναλωτές. Το αίτημα για επαρκή στήριξη από την πανδημία και από την ακρίβεια πρέπει προφανώς να «ακουστεί» κατά την οριστικοποίηση του πακέτου της ΔΕΘ.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση του οδικού χάρτη μείωσης των εισφορών και των φόρων - που εξήγγειλε προεκλογικά - πρέπει πλέον να προσδιοριστούν και χρονικά, αφού ο εκλογικός χρόνος από τη στιγμή που υπερέβη η κυβέρνηση τη μισή θητεία, αρχίζει πλέον να μετρά αντίστροφα. Αλλά και η ανάγκη να καλυφθεί η χώρα από την λαίλαπα ανατιμήσεων είναι επίσης επιτακτική.

Δεν πρέπει όμως να υποτιμηθεί και μία άλλη ανάγκη: να τηρηθεί η πολύ λεπτή και κρίσιμη ισορροπία ανάμεσα στην στήριξη της οικονομίας και στην διασφάλιση της επόμενης ημέρας, η οποία θα συνοδεύεται από πλεονάσματα και μάλιστα υψηλά, ότι και αν αποφασισθεί στα κέντρα εξουσίας της ΕΕ.

Οι παρεμβάσεις στήριξης που θα ανακοινωθούν για τα επόμενα χρόνια, πρέπει να έτσι δομημένες ώστε να στηρίξουν την οικονομία και την κοινωνία, αλλά να μην επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία πιο πολύ από ότι πρέπει. Πιο πολύ από ό,τι αντέχουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη και το (κοντινό πια χρονικά) 2022 παραμένει αχαρτογράφητη περιοχή. Δεν είναι σαφές ούτε πως θα κινείται τον επόμενο χρόνο η οικονομία - και κατά συνέπεια πόσο θα τροφοδοτούνται με έσοδα τα κρατικά ταμεία-  αλλά ούτε το πως θα εφαρμοσθεί και πότε θα λήξει η δημοσιονομική ευελιξία που σήμερα ισχύει. Δηλαδή δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή ούτε πότε ούτε πόσο θα «σφίξει» το ζωνάρι.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως πλεονάσματα θα απαιτηθούν και για τη χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, ότι και αν αποφασισθεί, θα είναι υψηλά. «Θαύματα» στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ δεν δίνονται...

Η πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια που θα ξεδιπλωθεί στη ΔΕΘ πρέπει λοιπόν να τα λάβει όλα υπόψη. Γιατί απευθύνεται στο «εγχώριο» ακροατήριο, αλλά και στο «εξωτερικό». Δηλαδή σε θεσμούς και αγορές.

Επίσης πρέπει να γίνει σαφές πως για να χωρέσουν όσο πιο πολλές παρεμβάσεις ελάφρυνσης γίνεται, ο μόνος «υγιής» τρόπος είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που θα τονώσουν το ΑΕΠ. Που θα δώσουν δηλαδή πιο μεγάλο περιθώριο παροχών, χωρίς να κινδυνεύει η ευστάθεια της οικονομίας.

Άλλωστε το ΑΕΠ είναι αυτό που και φέτος τροφοδότησε πιο πολύ το «καλάθι» της ΔΕΘ. Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδος του το 2ο τρίμηνο και η προσδοκία για πιο ισχυρή ανάπτυξη στο σύνολο του έτους φαίνεται πως δίνει κάποια παραπάνω δημοσιονομικά περιθώρια. Περιθώρια για παρεμβάσεις στήριξης που θα εφαρμοσθούν άμεσα και θα χρηματοδοτηθούν από αυτό το επιπλέον «μέρισμα» του 2021.

Να θυμίσουμε πως η χώρα φέτος θα έχει έλλειμμα και μάλιστα υψηλό. Όμως λόγω της πανδημίας το έλλειμμα αυτό μπορεί πιο «εύκολα» να αυξηθεί και να αιτιολογηθεί, δίχως συνέπειες για την «εικόνα» της χώρας. Και τούτο αφού η πανδημία και η ακρίβεια δικαιολογούν πλήρως τις παρεμβάσεις στήριξης.

Αλλά το έλλειμμα αυξάνει το χρέος που πρέπει να απομειωθεί στη... συνέχεια. Από του χρόνου λοιπόν αρχίζουν τα... δύσκολα.

Το «καλάθι» λοιπόν της φετινής ΔΕΘ οφείλει να ορίσει την ισορροπία ανάμεσα στην τόνωση της οικονομίας και στη δημοσιονομική ευστάθεια ώστε η χώρα να οδηγηθεί με τον ασφαλέστερο τρόπο και με όχημα την ανάπτυξη στην «επόμενη ημέρα». Και να μην... παρασυρθεί από την ανάγκη χαϊδέματος αυτιών. Κάθε άλλη επιλογή θα βρεθεί αργά ή γρήγορα απέναντι στην πραγματικότητα.. 

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τραμπ για τιμές στα καύσιμα: «Αν αυξηθούν, ας αυξηθούν»

23:40

Ισλανδία: Η κυβέρνηση θα προτείνει δημοψήφισμα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

23:23

Φόβος για πετρελαϊκό σοκ κατέκλυσε την Wall Street - Διέγραψε όλα τα κέρδη του 2026 ο Dow Jones

22:56

Ισραήλ: Η απόφαση για την εξόντωση του Χαμενεΐ ελήφθη τον Νοέμβριο

22:52

Έφθασαν με C-130, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, οι 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Άμπου Ντάμπι

22:43

Απ. Τζιτζικώστας: Συνεργαζόμαστε με σειρά εταίρων για να εξασφαλίσουμε τον ασφαλή διάπλου στην Μ. Ανατολή

22:34

Πετρέλαιο σε ξέφρενη άνοδο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

22:10

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

21:48

Ερντογάν για πύραυλο από Ιράν: Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό

21:36

Το Ιράν δεν επιδιώκει εκεχειρία ή διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμο να αποκρούσει χερσαία επίθεση - Το Ισραήλ περνά «στην επόμενη φάση»

21:36

Ζελένσκι: Έλαβε αίτημα από ΗΠΑ να συμβάλει στην αναχαίτιση drones – Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια, λέει ο Τραμπ

21:30

Ο Τραμπ απομακρύνει την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας - Η καμπάνια των 200 εκατ. δολ. που την εκθέτει

21:19

Οι πρώτες 100 ώρες πολέμου με το Ιράν κόστισαν στις ΗΠΑ 3,7 δισ. δολάρια

21:05

Ιράν: Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι drones χτύπησαν το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν

21:01

Viohalco: Στα 7,2 δισ. ο τζίρος, αύξηση 20% στα a-EBITDA - Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,27 ευρώ/μετοχή

20:40

Φινλανδία: Η κυβέρνηση θα άρει πλήρως την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ

20:15

Κάλας: Το χάος στη Μέση Ανατολή πηγάζει από τη διάβρωση του διεθνούς δικαίου

20:08

Γερμανία: Η Lufthansa επαναλαμβάνει τις πτήσεις από και προς Λάρνακα από το Σάββατο

20:05

Το Ορμούζ χαρακτηρίστηκε «εμπόλεμη ζώνη», χιλιάδες ναυτικοί μπορούν να ζητήσουν τον επαναπατρισμό τους

20:01

AEGEAN: Νέες ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, ΗAE και Σαουδική Αραβία

19:57

Γερμανία: Δεν σχεδιάζουμε προς το παρόν επιπλέον στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο

19:56

«Εκτοξεύεται» ξανά το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 80 δολ. το αμερικανικό αργό, +5% το Brent

19:49

Τι εισάγει η Ελλάδα από τη Μέση Ανατολή

19:37

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μακρόν για το Ιράν

19:29

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου 8 εκατ. με την CrediaBank

19:13

Ευρωαγορές: Δεν άντεξαν τις «πολεμικές» πιέσεις οι δείκτες

19:00

Fitch: Δεν θα ξεπεράσει τον έναν μήνα το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Πόσο κοστίζει σε κάθε χώρα του Κόλπου

18:59

Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: Δωρεά 10 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ για 47 μικρά νησιά της Ελλάδας

18:52

Τραμπ: Πρέπει να εμπλακώ στον διορισμό του επόμενου ηγέτη του Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider