Ο άγνωστος Χ της ανάπτυξης. Όχι... σήμερα, αλλά στο εγγύς μέλλον

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Γενικά στη ζωή αν ξεκινάς από πολύ χαμηλή «βάση», η άνοδος στην αρχή είναι πιο ταχεία και σχεδόν δεδομένη. Το θέμα είναι μετά τι γίνεται. Το ίδιο πολλοί αναρωτιούνται αν συμβαίνει και με την ανάκαμψη. Και πιο συγκεκριμένα με το αν αυτή θα είναι – αυτήν την φορά – διατηρήσιμη και βιώσιμη.

Το τελευταίο διάστημα τα καλά νέα στο εν λόγω πεδίο πέφτουν σαν βροχή. Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις - εντός και εκτός συνόρων - για ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 3,6% που επισήμως προβλέπει για φέτος κυβέρνηση. Άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών έχει προεξοφλήσει υψηλότερο ΑΕΠ. Δεν αλλάζει την πρόβλεψη ακόμη επιθυμώντας να αποκτήσει μεγαλύτερη σιγουριά για την πορεία της πανδημίας και του τουρισμού.

Ναι, βεβαίως, οι αβεβαιότητες παραμένουν. Τουριστικά η χρονιά ενδεχομένως να μην είναι όπως αρχικά αναμενόταν. Και η μετάλλαξη «Δ» φοβίζει επίσης. Αλλά η οικονομία κινείται. Η κτηματαγορά ανεβάζει στροφές, τα μεγάλα επενδυτικά project ξεκινούν. Το Σχέδιο Ανάκαμψης προχωρά, οργανισμοί όπως η ΕΤΕπ σπεύδουν να υπογράψουν νέες συμφωνίες. Οι οικονομικοί δείκτες - όπως ο PMI ή ο δείκτης συγκυρίας του ΙΟΒΕ - ανακάμπτουν ταχύτατα. Οπότε - εκτός και αν ευοδωθεί ένα πολύ άσχημο υγειονομικό σενάριο  - η ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα είναι ανώτερη του 4% φέτος. Και πολύ υψηλότερη το 2022. Είπαμε, η επαναφορά του τουρισμού από τα χαμηλά» του 2020 αλλά και τα «μαζεμένα» λεφτά από Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ βοηθούν.

Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει μετά… Το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται επιβράδυνση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της σε 1,5% ρυθμό μακροχρόνιας ανόδου του ΑΕΠ. Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης λοιπόν δεν έχει ακόμα κερδηθεί οριστικά. Προφανώς όλα όσα γίνονται είναι προς τη σωστά κατεύθυνση. Γιατί το στοίχημα δεν περνά μόνο μέσα από τις (απολύτως αναγκαίες) επενδύσεις, αλλά και από τις μεταρρυθμίσεις και από την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Αλλά και από τη γήρανση του πληθυσμού και από τις μεγάλες δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αναστραφεί πλήρως το brain drain, για να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας οι οποίες θα οδηγήσουν στην αύξηση της απασχόλησης. Με την ευχή να πάνε όλα καλά και να είναι αυτό που τώρα βλέπουμε η άκρη του τούνελ….

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Γερμανία: Οι ηθοποιοί φωνής εναντίον του Netflix

23:54

AMD: Άνοδος 34% στα έσοδα το δ' τρίμηνο - Αισιόδοξες προβλέψεις για το 2026

23:48

Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την επιστροφή του Μαδούρο

23:42

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον θα καταθέσουν στο Κογκρέσο για την υπόθεση Έπστιν

23:34

Συνάντηση Δένδια - Χέγκσεθ: Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας

23:29

Χίος: Σύγκρουση σκάφους του λιμενικού με ταχύπλοο μεταναστών - Νεκροί και τραυματίες

23:20

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street - «Βουτιά» 20% για Paypal

23:08

Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

22:54

Ανοδικά το πετρέλαιο μετά την κατάρριψη ιρανικού drone από τις ΗΠΑ

22:39

Τραμπ: «Διακριτική» συνάντηση με τον Κολομβιανό πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο στον Λευκό Οίκο

22:26

Ανέκαμψαν χρυσός και ασήμι μετά το «γκρέμισμα»

22:07

Λιβύη: Δολοφονήθηκε ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ

21:50

Μιχαηλίδου: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη

21:30

Bitcoin: Κάτω από τα 73.000 δολάρια για πρώτη φορά από την επανεκλογή του Τραμπ

21:25

Πούτιν και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν για την κοινή τους συνεργασία εντός OPEC+

21:11

Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών του Dashboard-myEFKA - Τα οφέλη των πολιτών

21:05

Μέτσολα: Αν η Ευρώπη θέλει να δράσει, πρέπει να είναι μια Ευρώπη που κινείται

20:49

Δημοσκόπηση Alco: «Όχι» των πολιτών για social σε ανηλίκους - Προβληματίζουν ακρίβεια, διαφθορά

20:44

Κούβα: Καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία - Στους 0° Κελσίου

20:29

Το Ιράν ζητά συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν και όχι στην Κωνσταντινούπολη - Αντιδρά η Ουάσινγκτον

20:12

ΕΤΕπ: Xρηματοδοτήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ για την άμυνα το 2025

19:59

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με πρωταγωνιστή των κλάδο των εξορύξεων

19:55

Αραβική Θάλασσα: Καταρρίφθηκε ιρανικό drone που προσέγγισε το αεροπλανοφόρο Λίνκολν

19:47

Intracom: Συμμετοχή θυγατρικής στις ΑΜΚ των Selene και Karenia

19:40

Το ΝΑΤΟ άρχισε τον στρατηγικό σχεδιασμό για μια αποστολή στην Αρκτική

19:30

Γερμανικό φρένο χρέους: Η συνταγματική υποχρέωση, οι ευελιξίες και ο κίνδυνος εκτροπής

19:20

Δομική Κρήτης: Σύμβαση 9,19 εκατ. ευρώ για επέκταση - ολοκλήρωση λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ίο

19:07

Σε συναγερμό Πορτογαλία και Ισπανία πριν από την έλευση νέων ισχυρών καταιγίδων

19:04

Ιράν: Σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης προσπάθησαν να κάνουν νηοψία σε αμερικανικό τάνκερ

18:51

Protergia Dynamic One: Νέο δυναμικό τιμολόγιο για επαγγελματίες πελάτες χαμηλής τάσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider