Ο άγνωστος Χ της ανάπτυξης. Όχι... σήμερα, αλλά στο εγγύς μέλλον

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Γενικά στη ζωή αν ξεκινάς από πολύ χαμηλή «βάση», η άνοδος στην αρχή είναι πιο ταχεία και σχεδόν δεδομένη. Το θέμα είναι μετά τι γίνεται. Το ίδιο πολλοί αναρωτιούνται αν συμβαίνει και με την ανάκαμψη. Και πιο συγκεκριμένα με το αν αυτή θα είναι – αυτήν την φορά – διατηρήσιμη και βιώσιμη.

Το τελευταίο διάστημα τα καλά νέα στο εν λόγω πεδίο πέφτουν σαν βροχή. Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις - εντός και εκτός συνόρων - για ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 3,6% που επισήμως προβλέπει για φέτος κυβέρνηση. Άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών έχει προεξοφλήσει υψηλότερο ΑΕΠ. Δεν αλλάζει την πρόβλεψη ακόμη επιθυμώντας να αποκτήσει μεγαλύτερη σιγουριά για την πορεία της πανδημίας και του τουρισμού.

Ναι, βεβαίως, οι αβεβαιότητες παραμένουν. Τουριστικά η χρονιά ενδεχομένως να μην είναι όπως αρχικά αναμενόταν. Και η μετάλλαξη «Δ» φοβίζει επίσης. Αλλά η οικονομία κινείται. Η κτηματαγορά ανεβάζει στροφές, τα μεγάλα επενδυτικά project ξεκινούν. Το Σχέδιο Ανάκαμψης προχωρά, οργανισμοί όπως η ΕΤΕπ σπεύδουν να υπογράψουν νέες συμφωνίες. Οι οικονομικοί δείκτες - όπως ο PMI ή ο δείκτης συγκυρίας του ΙΟΒΕ - ανακάμπτουν ταχύτατα. Οπότε - εκτός και αν ευοδωθεί ένα πολύ άσχημο υγειονομικό σενάριο  - η ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα είναι ανώτερη του 4% φέτος. Και πολύ υψηλότερη το 2022. Είπαμε, η επαναφορά του τουρισμού από τα χαμηλά» του 2020 αλλά και τα «μαζεμένα» λεφτά από Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ βοηθούν.

Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει μετά… Το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται επιβράδυνση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της σε 1,5% ρυθμό μακροχρόνιας ανόδου του ΑΕΠ. Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης λοιπόν δεν έχει ακόμα κερδηθεί οριστικά. Προφανώς όλα όσα γίνονται είναι προς τη σωστά κατεύθυνση. Γιατί το στοίχημα δεν περνά μόνο μέσα από τις (απολύτως αναγκαίες) επενδύσεις, αλλά και από τις μεταρρυθμίσεις και από την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Αλλά και από τη γήρανση του πληθυσμού και από τις μεγάλες δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αναστραφεί πλήρως το brain drain, για να δημιουργηθούν πολλές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας οι οποίες θα οδηγήσουν στην αύξηση της απασχόλησης. Με την ευχή να πάνε όλα καλά και να είναι αυτό που τώρα βλέπουμε η άκρη του τούνελ….

Όλες οι ειδήσεις

20:19

Το Ιράν επιθυμεί «απεγνωσμένα» μια συμφωνία επιμένει ο Τραμπ

20:15

Εθνική Τράπεζα: Στις 17 Σεπτεμβρίου η διαγραφή ιδίων μετοχών

20:10

Aktor: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών - Εύρος τιμών από 0,30 έως 15 ευρώ

20:00

Δοκιμασία για την αξιοπιστία της Fed οι 50 ημέρες μέχρι τα midterms

19:46

Σουηδία-εκλογές: Η ακροδεξιά έχασε έδαφος, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη

19:33

Πιτσιλής στο HEC Paris: Θεσμική ανθεκτικότητα, τεχνολογία και εμπιστοσύνη στη σύγχρονη φορολογική διοίκηση

19:28

Νεπάλ: Εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ινδία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

19:27

ΕΕ: Παράταση επτά ημερών στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

19:22

ΙΣΑ για υπόθεση Μαζωνάκη: Απαντήσεις για τον τρόπο αδειοδότησης των ιατρείων

19:12

Ευρωαγορές: Πτώση με φόντο Μέση Ανατολή, ΑΙ αλλά και Αρκτική

18:57

Τραμπ: «Αρρωστημένη συνωμοσία κατά της AI και των data centers»

18:46

«Το μέλλον είναι στην ΕΕ»: Kοινή διακήρυξη Σκωτίας, Ουαλίας, Β. Ιρλανδίας για «αυτοδιάθεση»

18:42

Aegean: Θετική αλλά μειωμένη η κερδοφορία στο α' εξάμηνο

18:36

Τραμπ: Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να μην πλήττουν ενεργειακούς στόχους

18:26

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τη συμμετοχή Ιράν στη σύνοδο του ΔΟΑΕ

18:17

Κάλας: «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα παγοθραυστικά»

18:07

Κατακόρυφη άνοδος στα εμβάσματα μεταναστών προς τις χώρες τους - Στα 729 δισ. το 2025

18:02

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» το ταμπλό με το βλέμμα σε ομόλογα και Brent

18:00

H Microsoft συντάσσει κώδικα δεοντολογίας για να κρατήσει την AI υπό ανθρώπινο έλεγχο

17:57

ΟΗΕ: Έκκληση για επείγουσα δράση απέναντι σε «πρωτοφανείς κινδύνους» που εγείρει η AI

17:44

ΥΠΕΝ: Απλοποιείται η αυτοκατανάλωση ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

17:32

Νέο «καμπανάκι» Άλτμαν για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Θα χάσουμε τον έλεγχο»

17:28

ΗΠΑ: Η «έκρηξη» των data centers χρειάζεται επενδύσεις 110 δισ. ως το 2030 στην ηλεκτρική ενέργεια

17:25

Κρι Κρι: Στην 20η θέση της κατάταξης των αναπτυσσόμενων εισηγμένων εταιρειών στην Ευρώπη

17:15

Θάνατος Μαζωνάκη: Κατηγορία για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στους δύο γιατρούς

17:04

Βραζιλία: Ο Λούλα ανακτά ελαφρύ προβάδισμα επί του Μπολσονάρου

16:56

Wall Street: Απώλειες καθώς το 10ετές ομόλογο έπιασε το κρίσιμο 5%

16:48

ExxonMobil: Οι ΗΠΑ αναμένεται να καλύπτουν το 30% της παγκόσμιας αγοράς LNG έως το 2030

16:47

Vodafone: Ξεκίνησαν οι προπαραγγελίες της νέας σειράς συσκευών Apple

16:41

Η Open Cosmos άντλησε 300 εκατ. ευρώ σε νέο γύρο χρηματοδότησης


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider