Bitcoin: «Στα σκαριά» fund 500 εκατ. δολαρίων του Μπουτάν για «πράσινο» mining στα... Ιμαλάια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: «Στα σκαριά» fund 500 εκατ. δολαρίων του Μπουτάν για «πράσινο» mining στα... Ιμαλάια
Η άντληση κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και στόχος είναι η δημιουργία mining χωρίς εκπομπές άνθρακα που θα αξιοποιεί την άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια του Μπουτάν, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τετάρτη.

Επένδυση πολύ… υψηλών προδιαγραφών σχεδιάζει ο επενδυτικός βραχίονας του Μπουτάν και η εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία Bitdeer Technologies Group καθώς αναζητούν επενδυτές για ένα fund αξίας έως και 500 εκατ. δολαρίων που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη «πράσινου» bitcoin mining στο βασίλειο των Ιμαλαΐων.

Η άντληση κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και στόχος είναι η δημιουργία mining χωρίς εκπομπές άνθρακα που θα αξιοποιεί την άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια του Μπουτάν, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τετάρτη.

Το mining είναι ο λιγότερο επικίνδυνος τρόπος για το Μπουτάν να αξιοποιήσει ευκαιρίες και προς το παρόν η χώρα θα επικεντρωθεί στο bitcoin, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ujjwal Deep Dahal, διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού βραχίονα, Druk Holding & Investments.

«Είναι σημαντικό για εμάς να εξετάσουμε περιουσιακά στοιχεία χαμηλού όγκου, υψηλής αξίας ή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για αυτό το θέμα και να προσπαθήσουμε να τοποθετηθούμε με τρόπο ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί παγκοσμίως με την πάροδο του χρόνου για να οικοδομήσουμε την οικονομία μας», δήλωσε ο Dahal.

Οικονομική Στρατηγική

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, το γεμάτο δάση Μπουτάν, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, έχει πληθυσμό περίπου 777.000 κατοίκους και έχει από καιρό επιδιώξει να διαφοροποιήσει μια οικονομία που βασίζεται στα έσοδα από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η Druk διαχειρίζεται τις επενδύσεις της κυβέρνησης σε παραδοσιακούς τομείς, όπως μετοχές, ομόλογα, τεχνολογία, ενέργεια και ακίνητα, αλλά και στο crypto-mining και τις επενδύσεις στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί στρατηγική «για το μέλλον».

Οι bitcoin miners αγωνίζονται για να λύσουν πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους χρησιμοποιώντας υπολογιστικές συσκευές που «διψούν» για ενέργεια, κερδίζοντας σε αντάλλαγμα προμήθεια του crypto. To γεγονός αυτό οδήγησε σε κριτική για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όταν τα «βρώμικα» καύσιμα παρέχουν την ισχύ.

Οι miners πιέστηκαν από την κατάρρευση των τιμών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, το αυξημένο κόστος ενέργειας και τον αυξημένο ανταγωνισμό πέρυσι. Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί το 2023 εν μέσω ανάκαμψης στην αγορά.

Η Bitdeer με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία ανήκει στον Κινέζο επιχειρηματία Jihan Wu, είναι ένας από τους κορυφαίους miners κρυπτονομισμάτων από πλευράς υπολογιστικής ισχύος και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στο Τέξας. Η εταιρεία άρχισε να διαπραγματεύεται στο Nasdaq τον περασμένο μήνα μετά από μια πολύ καθυστερημένη συγχώνευση με μια SPAC που τελικά έκλεισε.

Χρονοδιάγραμμα κατασκευής

Η Bitdeer αναμένει να εγκαταστήσει την λειτουργία 100 μεγαβάτ στο Μπουτάν, με την κατασκευή να προγραμματίζεται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο και να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η εταιρεία και η Druk θα επενδύσουν επίσης στο σχεδιαζόμενο νέο fund, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bitdeer Matt Linghui Kong σε συνέντευξή του.

H Druk αποτόλμησε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μια προσέγγιση «sandbox» όταν το bitcoin ήταν περίπου στα 5.000 δολάρια, είπε ο Dahal. Είχε επίσης κάποιες επενδύσεις με τους πλέον χρεοκοπημένους δανειστές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, BlockFi και Celsius Network, αν και αποτελούσαν ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου της Druk και έχουν «διακανονιστεί», πρόσθεσε ο Dahal.

Το bitcoin εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ σχεδόν 69.000 δολαρίων στο ράλι την εποχή της πανδημίας που κορυφώθηκε το 2021. Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο στη συνέχεια βυθίστηκε κάτω από τα 16.000 δολάρια το 2022, αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει σε περίπου 28.500 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Coca-Cola HBC: Ισχυρή αύξηση καθαρών εσόδων α' τριμήνου κατά 22,2%

Lufthansa: Αύξηση 40% στα έσοδα του α' τριμήνου, περιμένει ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν

Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης η άνοδος των καταθέσεων εν μέσω της τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider