To bitcoin θα καταρρεύσει στα 10.000 δολάρια, εκτιμά ο Mark Mobius

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To bitcoin θα καταρρεύσει στα 10.000 δολάρια, εκτιμά ο Mark Mobius
Το bitcoin θα καταρρεύσει στα 10.000 δολάρια, θα υποχωρήσει δηλαδή πάνω από 40% από το τρέχον επίπεδο, προέβλεψε ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius. 

Το bitcoin θα καταρρεύσει στα 10.000 δολάρια, θα υποχωρήσει δηλαδή πάνω από 40% από το τρέχον επίπεδο, προέβλεψε ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius.

Ο συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, ο οποίος είχε προβλέψει σωστά ότι το bitcoin θα υποχωρούσε στα 20.000 δολάρια φέτος, εκτιμά πως το κρυπτονόμισμα «δεν είναι μακριά» από τα 10.000 δολάρια τώρα που έχει διασπάσει τα τεχνικά σημεία στήριξης των 18.000 δολ. και 17.000 δολ.

Ενώ ο Mobius αναμένει ότι το bitcoin θα κυμανθεί για την ώρα κοντά στο τρέχον επίπεδο των 17.000 δολαρίων, η κίνηση προς τα 10.000 δολάρια είναι πιθανή το 2023.

Πού οφείλεται η «γκρίζα» πρόβλεψη

Ο επενδυτής, που έγινε γνωστός κατά τη «θητεία» του στην Franklin Templeton Investments, εξήγησε στο CNBC πως η πρόβλεψή του πηγάζει από τα ολοένα και αυξανόμενα επιτόκια και την ευρύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Με τα υψηλότερα επιτόκια, η ελκυστικότητα της διακράτησης ή της αγοράς bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων ελαττώνεται από τη στιγμή που απλά και μόνο η διακράτηση του κρυπτονομίσματος δεν αποδίδει τόκο», είπε ο Mobius.

«Φυσικά, υπάρχουν προσφορές επιτοκίων 5% ή και υψηλότερα για καταθέσεις σε crypto, ωστόσο πολλές από τις εταιρείες που προσφέρουν τέτοια επιτόκια χρεοκοπήσαν εξαιτίας της FTX. Καθώς, λοιπόν, αυτές οι ζημίες συσσωρεύονται, ο κόσμος αρχίζει να φοβάται να κρατήσει το νόμισμα για πάρει τόκο».

Υπήρξαν πολυάριθμες επιχειρήσεις που πρόσφεραν στους επενδυτές υψηλά επιτόκια για να τοποθετήσουν τα crypto τους σε αυτές. Συχνά, οι εταιρείες αυτές στηρίζονταν στο δανεισμό των crypto των χρηστών σε άλλους σε πραγματικά υψηλά επιτόκια και εν συνεχεία στο μοίρασμα των εσόδων με τους χρήστες. Αλλά καθώς οι τιμές των κρυπτονομισμάτων κατρακύλησαν και η ρευστότητα «στέγνωσε» νωρίτερα φέτος, πολλές από αυτές τις εταιρείες κατέρρευσαν

Μια τέτοια εταιρεία ήταν η Celsius που κήρυξε πτώχευση τον Ιούλιο. Μια άλλη ήταν η BlockFi, που είχε μεγάλη έκθεση στο ανταλλακτήριο FTX.

Ο Mobius είπε επίσης ότι η άνθιση των crypto συνδέθηκε άμεσα με το τύπωμα χρήματος που έκανε η Fed με αποτέλεσμα η προσφορά χρήματος σε δολάρια να αυξηθεί κατά περισσότερο από 40% τα τελευταία χρόνια. «Υπήρχε άφθονη ρευστότητα για κερδοσκοπία στα κρυπτονομίσματα», είπε ο Mobius.

Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μύδροι της ΕΚΤ κατά του bitcoin: «Ασήμαντο», ακατάλληλο για πληρωμές και επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider