JPMorgan: Ανθεκτικό το crypto-οικοσύστημα μετά την κατάρρευση του Terra

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JPMorgan: Ανθεκτικό το crypto-οικοσύστημα μετά την κατάρρευση του Terra
Το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου μεριδίου αγοράς από το οικοσύστημα Terra έχει καταληφθεί από το blockchain Ethereum και σε μικρότερο βαθμό από το Binance Smart Chain.

Την bullish θέση πως η κατάρρευση του Terra δεν πρόκειται να έχει ευρύτερες συνέπειες στον χώρο των stablecoins και crypto επιβεβαιώνει με έκθεση της η JPMorgan, ενώ υπογραμμίζει τον μικρό αντίκτυπο που καταγράφηκε έως τώρα και σε άλλους επενδυτικούς τομείς.

Η τράπεζα σημειώνει πως ενώ ακόμα και το μεγαλύτερο stablecoin, Tether, μετά την κατάρρευση του Terra USD γνώρισε μια μαζική ρευστοποίηση ύψους 10 δισ. δολαρίων, έκτοτε έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί σε μια αξίας κεφαλαιοποίησης 73 δισ. δολαρίων, ενώ οι μισές από τις απώλειες του παρέμειναν στην αγορά, καθώς κατευθύνθηκαν στο USDC.

Αν και η JPMorgan αποδέχεται πως η υπόθεση του Terra έπληξε σοβαρά τον χώρο του DeFi εν τω συνόλω, επισημαίνει πως τελικά το πλήγμα είναι μικρότερο από το αναμενόμενο από άποψη όγκου.

Σε όρους εκατομμυρίων ether, η συνολική «κλειδωμένη» αξία (TVL) στον χώρο DeFi γενικότερα μειώθηκε από περίπου 60 εκατ. ether πριν από την κατάρρευση του Terra σε περίπου 55 εκατ. ether επί του παρόντος, καθιστώντας έτσι την μείωση της TVL μικρότερη από 10%.

Συνολικά στο «σύμπαν» του DeFi, το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου μεριδίου αγοράς από το οικοσύστημα Terra έχει καταληφθεί από το blockchain Ethereum και σε μικρότερο βαθμό από το Binance Smart Chain.

Η JPMorgan προσθέτει δε, πως στον χώρο των NFT οι όγκοι παρουσιάζουν ακόμα πιο περιορισμένες επιπτώσεις από την κατάρρευση της Terra. Τα blockchain Ethereum και Solana συνεχίζουν να κυριαρχούν στον συγκεκριμένο τομέα με μικρές μεταβολές μετά την κατάρρευση της Terra.

Όσον αφορά στον χώρο των επενδυτικών ροών, η τράπεζα εκτιμά ότι υπήρξε μικρή επίδραση στη χρηματοδότηση Venture Capitals και, καθώς το παραπάνω αποτελεί μια βασική πηγή κεφαλαίων για το οικοσύστημα των crypto, επισημαίνεται ότι η έλλειψη του θα προανήγγειλε έναν «μακρύ χειμώνα» για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, η έκθεση ξεκαθαρίζει πως αυτό το δυσμενές σενάριο δεν φαίνεται να υλοποιείται.

Στον χώρο των εισηγμένων funds, τα bitcoin funds συμπεριλαμβανομένων των ETF παρουσίασαν τη μεγαλύτερη εκροή από τον Μάιο του 2021 μετά την κατάρρευση του Terra, αλλά αυτές οι εκροές υποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλά και αναφορικά με τα futures, η JPMorgan επισημαίνει πως τα CME bitcoin και ethereum φαίνεται να έχουν φτάσει ήδη στο κατώτατο όριο τους, αφότου εισήλθαν σε υπερπουλημένη περιοχή μετά την κατάρρευση του Terra.

Τέλος, η JPMorgan προσθέτει πως το μερίδιο των stablecoin στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, δεδομένης και της πρόσφατης υπερπώλησης.

Αφού κορυφώθηκε σχεδόν στο 14%, το μερίδιο που βρίσκεται στο 12% επί του παρόντος, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το μερίδιο του 9% που «υποδεικνύει» η τάση του από το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ειδικός των crypto βλέπει το τέλος των αλγοριθμικών stablecoins

JPMorgan: Κίνδυνοι «μετάδοσης» της κρίσης του Tether στις παραδοσιακές αγορές

JPMorgan: Bullish για τα crypto - Θα είναι πρόσκαιρη η διόρθωση της αγοράς

gazzetta
gazzetta reader insider insider