Καταρρέει το stablecoin TerraUSD κάτω από τα 40 σεντς - Διάσωση αναμένει η αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταρρέει το stablecoin TerraUSD κάτω από τα 40 σεντς - Διάσωση αναμένει η αγορά
Ανέκαμψε μερικώς η τιμή του bitcoin εν μέσω της ευρύτερης σταθεροποίησης του κλίματος στις παγκόσμιες αγορές αλλά και των προσδοκιών ότι θα υποστηριχθεί ένα stablecoin.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:56

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το αμφιλεγόμενο αλγοριθμικό stablecoin TerraUSD, με την αγορά κρυπτονομισμάτων να αναμένει μια διάσωση με επικεφαλής τον βασικό υποστηρικτή του Do Kwon.

Το UST, που έχει φτιαχτεί για να διατηρεί αναλογία 1 προς 1 με το δολάριο, απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την ισοτιμία, για να υποχωρήσει κάτω από τα 40 σεντς, διαγράφοντας αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον κινείται στα μόλις 35 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.

Το αδελφό token Luna, δέχεται επίσης μεγάλες πιέσεις. Έχει χάσει περίπου 83% της αξίας του το τελευταίο 24ωρο.

Η χρηματιστηριακή αξία του TerraUSD πλέον διαμορφώνεται στα 7,7 δισ. δολάρια, δείχνουν στοιχεία της CoinMarketCap. Άξιζε 18,4 δισ. δολάρια προτού χάσει τη σύνδεση με το δολάριο.

Αναμένεται διάσωση

Ο Do Kwon, ιδρυτής της Terraform Labs -η οποία τροφοδοτεί το blockchain Terra- κάνει κινήσεις για να στηρίξει το stablecoin. Έγραψε στο Twitter ότι βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση ενός σχεδίου ανάκαμψης. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε πως η αποσύνδεση της ισοτιμίας του TerraUSD τονίζει την ανάγκη ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τα stablecoins.

Τα stablecoins, λειτουργούν σαν τραπεζικοί λογαριασμοί στην οικονομία των κρυπτονομισμάτων, προσφέροντας ένα υγιές μέσο διαφύλαξης αξίας προκειμένου να αποφευχθεί η διαβόητη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin -στη θεωρία, τουλάχιστον.

Το περίπλοκο σύστημα των αλγοριθμικών stablecoins

Το UST, το τρίτο μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα κοπής και πώλησης tokens για να προσαρμόζει την προσφορά και να σταθεροποιεί τις τιμές. Η τιμή του κατέρρευσε υπό την πίεση του selloff στα κρυπτονομίσματα, πυροδοτώντας περαιτέρω πανικό στην αγορά και αναζωπυρώνοντας τους προβληματισμούς γύρω από τα αλγοριθμικά stablecoins.

Το σαββατοκύριακο, το token έχασε τη σύνδεση με το αμερικανικό δολάριο, υποχωρώντας στα περίπου 99 σεντς. Ακολούθησε ένα κύμα ρευστοποιήσεων και έως τη Δευτέρα το απόγευμα το UST είχε φτάσει στα 60 σεντς. Την Τρίτη, στον απόηχο του tweet του Kwon ότι «βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση ενός σχεδίου ανάκαμψης», το token επιδόθηκε σε ράλι φτάνοντας τα περίπου 94 σεντς.

«Η αγορά επιδεικνύει μια σαφή έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτού του πλοίου να πλοηγηθεί από μόνο του», σχολίασε ο Mati Greenspan, επικεφαλής της Quantum, Economics στο Bloomberg.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά stablecoins, όπως το USDT του Tether ή το USDC του Circle που στηρίζονται από εύκολα ρευστοποιήσιμα ισοδύναμα του πραγματικού κόσμου ή από δολάρια, τα αλγοριθμικά tokens έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τη σύνδεση (και την επενδυτική εμπιστοσύνη) μέσω ενός συνδυασμού μαθηματικών εξισώσεων και ενεργού trading. Στην περίπτωση του UST, οι επενδυτές μπορούν να ανταλλάξουν μια μονάδα του token, ανεξάρτητα από την τιμή στην οποία διαπραγματεύεται, με Luna αξίας 1 δολαρίου. Θεωρητικά το ενσωματωμένο αρμπιτράζ διατηρεί το UST στο ή κοντά στο 1 δολάρια.

Ανακάμπτει το bitcoin

Ανέκαμψε μερικώς η τιμή του bitcoin από το selloff αυτής της εβδομάδας εν μέσω της ευρύτερης σταθεροποίησης του κλίματος στις παγκόσμιες αγορές αλλά και των προσδοκιών ότι θα υποστηριχθεί το TerraUSD, τα προβλήματα του οποίου έριξαν τη σκιά τους στον κλάδο των crypto.

Το μεγαλύτερο token στον κόσμο κινείται πέριξ των 31.000 δολάριων, έχοντας «συνέλθει» από τη βουτιά κάτω από τα 30.000 δολάρια που σημείωσε μία ημέρα πριν. Το ether, το solana και άλλα νομίσματα κινούνται σε περιορισμένο εύρος μεταβλητότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το 40% των κατόχων bitcoin έχει «μπει μέσα», μετά το selloff των τελευταίων 6 μηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider