Diem: «Τίτλοι τέλους» στον πειραματισμό της Facebook με το crypto - Πουλήθηκε έναντι 182 εκατ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Diem: «Τίτλοι τέλους» στον πειραματισμό της Facebook με το crypto - Πουλήθηκε έναντι 182 εκατ. δολαρίων
Ο χρηματοδότης του Diem, Facebook, αποτέλεσε τελικά και τροχοπέδη στην ανάπτυξη του, οδηγώντας τελικά στην πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Diem Association.

Το πείραμα της Meta με το κρυπτονόμισμα Diem, ρίχνει «αυλαία», καθώς η Diem Association, η οποία διαχειρίζεται το project, ανακοίνωσε την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης κρυπτονομισμάτων στην Silvergate Capital Corporation για 182 εκατ. δολάρια.

Με πρώτη ονομασία την λέξη Libra το 2019, το έργο γρήγορα αντιμετώπισε εμπόδια από τις αρμόδιες αρχές.

Η Diem Association είπε ότι έγινε σαφές από τον «διάλογο με τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές» ότι το έργο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.

«Ως αποτέλεσμα, η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός ήταν να πουλήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου Diem, όπως κάναμε σήμερα στη Silvergate», έγραψε ο CEO της Diem, Στιούαρτ Λέβι στην ανακοίνωση της εξαγοράς.

H Diem Association είναι ένας ξεχωριστός οργανισμός από το Facebook, αν και η χρηματοδότησή της προέρχεται από την εταιρεία.

Το Facebook σκόπευε το Diem να είναι ένα stablecoin το οποίο είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος σχεδιασμένο να είναι ανθεκτικό στις μεταβολές στην τιμή, αφού η αξία του συνδέεται με λιγότερο ασταθή περιουσιακά στοιχεία, όπως εθνικά νομίσματα ή commodities.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε το εγχείρημα να προκαλεί ανησυχία και αντιδράσεις από τις επίσημες αρχές, οι οποίες το έθεσαν κάτω από το «μικροσκόπιο».

Ο πρώην επικεφαλής κρυπτονομισμάτων του Facebook και συνδημιουργός του Diem, Ντέιβιντ Μάρκους, ανέφερε στο Twitter ότι η ιδέα θα μπορούσε να πάει καλύτερα με έναν πιο «αποδεκτό» promoter.

Σύμφωνα με τους Financial Times «η εχθρότητα των ρυθμιστών έβαλε τέλος στο πείραμα Diem».

Η Meta δεν προέβλεψε τα προβλήματα

Το μέγεθος του Facebook, αναφέρει η εφημερίδα, σήμαινε ότι το Diem ήταν μια «πρόκληση για το status quo» και αποτελεί έκπληξη που η εταιρεία δεν είχε προβλέψει τα μελλοντικά προβλήματα.

Αλλά για τον Στιούαρτ Λέβι της Diem, η τεχνολογία που αναπτύχθηκε ξεσήκωσε πολλές ανησυχίες που προέκυψαν καθώς τα κρυπτονομίσματα απογειώθηκαν: «Μία από τις υψηλότερες προτεραιότητές μας στο σχεδιασμό του Δικτύου πληρωμών Diem ήταν η δημιουργία ελέγχων για την προστασία του από την κακή χρήση από παράνομους φορείς.

«Μεταξύ αυτών των ελέγχων ήταν η απαγόρευση ανώνυμων συναλλαγών, οι οποίες ενέχουν κυρώσεις και κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος».

Ο Λέβι πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να δούμε τις επιλογές στον σχεδιασμό - και τα ιδανικά - του Diem να ευδοκιμούν».

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider