JP Morgan: Bullish για κρυπτονομίσματα και νέες τεχνολογίες το Crypto Economy Forum

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Bullish για κρυπτονομίσματα και νέες τεχνολογίες το Crypto Economy Forum
Η νομοθεσία μπορεί να επιβραδύνει, αλλά όχι να ανακόψει την γενική άνοδο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, απεφάνθη το πρώτο Crypto Economy Forum που διοργάνωσε η JP Morgan.

Η νομοθεσία μπορεί να επιβραδύνει, αλλά όχι να ανακόψει τη γενική άνοδο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, απεφάνθη το πρώτο Crypto Economy Forum που διοργάνωσε η JP Morgan αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή πολλών επενδυτών και εταιρειών των crypto οικοσυστημάτων.

Μέσα από το φόρουμ, διαφάνηκε η ιδιαίτερα bullish στάση της JP Morgan για τις προοπτικές την αγορά και τον συνολικό χώρο των κρυπτονομισμάτων, καθώς και για την «επανάσταση» του Web3.0 εν γένει, όπου οι χρήστες κατέχουν και κερδίζουν από ψηφιακά assets.

Στο φόρουμ επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι ενώ η θεσμική αναγνώριση των crypto είναι ήδη αρκετά θεαματική έτσι ώστε να αναγνωρίζονται ως μια διακριτή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, απέχει πολύ από το να έχει εξαντληθεί.

Ποιες νέες εφαρμογές και προϊόντα ξεχωρίζουν;

Η JP Morgan εκτιμά ότι η DeFi, το Metaverse και τα NFT είναι οι τομείς που θεωρείται ότι έχουν το υψηλότερο δυναμικό ανάπτυξης. Τα CBDC, η ψηφιακή μορφή φυσικού χρήματος που εκδίδεται από τις κεντρικές τράπεζες, αναμένεται να κυκλοφορήσουν πρώτα από την Κίνα, ίσως το επόμενο έτος, κάτι που θα ασκήσει πίεση στη Fed και την ΕΚΤ να ακολουθήσουν.

Tα CBDC πιθανότατα θα συνυπάρχουν με «ιδιωτικά» stable coins, συμπεραίνει η τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποστηρίζονται με crypto εγγυήσεις. Η τεχνολογία DeFi, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται στα πρώτα της βήματα με μόνο 4 εκατομμύρια χρήστες αυτήν τη στιγμή, θα μπορούσε να φιλοξενήσει τόσο τα CBDC όσο και «ιδιωτικά» stable coins στο μέλλον.

Ομοίως, το τοπίο των συστημάτων πληρωμών πιθανότατα θα ενσωματώνει τόσο παραδοσιακά όσο και δίκτυα πληρωμών blockchain, καθώς τα τελευταία έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα των συναλλαγών, ειδικά σε τομείς όπως οι διασυνοριακές πληρωμές και η χρηματοδότηση του εμπορίου. Στο τοπίο των πληρωμών, τα ψηφιακά πορτοφόλια προβλέπεται να συνυπάρχουν με πιστωτικές κάρτες και άλλες παραδοσιακές μορφές χρημάτων.

Το Metaverse όπου οι άνθρωποι συνδέονται εικονικά σε πραγματικό χρόνο θεωρήθηκε από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ ως το πιο συναρπαστικό επίτευγμα του Web3.0. Το gaming είναι η πιο φυσιολογική εφαρμογή του Metaverse το οποίο θα βοηθήσει και στην προώθηση των NFT μελλοντικά.

Στο φόρουμ παρουσιάστηκαν εισηγμένες εταιρείες όπως η Coinbase και η Silvergate οι οποίες γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή επενδυτικά «οχήματα» για την έκθεση τους στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.

Πόσο εκτεθειμένες στα crypto είναι οι εισηγμένες;

Η JP Morgan, τέλος, αναφέρει πως το «σύμπαν» των εταιρειών που εκτίθενται στα crypto και που είναι εισηγμένες τόσο στις ΗΠΑ όσο και εκτός των ΗΠΑ, με κεφαλαιοποίηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω, δηλαδή οι Coinbase, Galaxy Digital, Microstrategy, Marathon Digital, Riot Blockchain, Hut 8 Mining Cor, Hive Blockchain, Bitfarms Ltd/Can, Coinshares Inter και Bit Minin-Sp Adr, όλες έχουν με υψηλή συσχέτιση με το bitcoin ή το ethereum που ξεπερνά το 50%. Ούτε η Signature Bank ούτε η Silvergate έχουν να επιδείξουν υψηλή συσχέτιση, όπως επίσης η Paypal και η Square. Η έκθεση της Tesla έχει γίνει αρνητική τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ η NVIDIA, έχει συσχετιστεί περισσότερο με το bitcoin και το ethereum την ίδια περίοδο. Οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών όπως η Activision Blizzard έχουν δείξει μέτρια συσχέτιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider