Το 2025 τα αυτοκίνητα Euro 6 θα αποτελούν σχεδόν το 60% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Newsroom
Μοιράσου το
Το 2025 τα αυτοκίνητα Euro 6 θα αποτελούν σχεδόν το 60% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την Κομισιόν για μείωση των ρύπων, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για την υλοποίηση των στόχων.

Το 2025 τα αυτοκίνητα Euro 6 θα αποτελούν σχεδόν το 60% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα αυτοκίνητα πριν από το Euro 6, δηλαδή αυτά που πωλήθηκαν πριν από το 2014 και εκπέμπουν περισσότερους ρύπους, θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν στο 43% των συνολικών εκπομπών NOx.

Αυτά τα στοιχεία έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) που, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση των ρύπων, βλέπει ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για την υλοποίηση των στόχων. Η ηλεκτροκίνηση σε αυτή την περίπτωση αποτελεί μονόδρομο, ειδικά αν η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Φυσικά, τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης είναι πολλά όμως διαφαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση για την επίλυσή τους.

Η παλαιότητα των ευρωπαϊκών στόλων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα και η ανανέωση του στόλου θα πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση των αρμοδίων. Χωρίς κίνητρα και στόχους δεν θα μπορέσουν να πιαστούν τα όρια μείωσης των ρύπων στις μεγάλες πόλεις. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την έρευνα που έγινε πριν από λίγο διάστημα και η οποία έδειξε ότι θα υπάρξει οριακή μείωση των εκπομπών NOx με την εφαρμογή του Euro 7. Επιπλέον, μια τεράστια επένδυση στο Euro 7 για τη βελτίωση των κινητήρων εσωτερικής καύσης θα απορροφήσει τεράστια ποσά από τα διαθέσιμα των κατασκευαστών, σε βάρος της τεχνολογίας στην ηλεκτροκίνηση.

Η ανανέωση του στόλου, κυρίως των αυτοκινήτων που είναι πριν από το Euro 6, θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς αυτά είναι που επιβαρύνουν περισσότερο με ρύπους το περιβάλλον. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμούν κατά μέσο όρο 567 επιβατικά αυτοκίνητα και 83 επαγγελματικά οχήματα ανά 1.000 κατοίκους, και τα περισσότερα από αυτά είναι παλιότερης τεχνολογίας και εκπέμπουν αυξημένους ρύπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamborghini Invencible: «Έρχεται» εντός εβδομάδων το πρώτο υβριδικό σούπερ σπορ αυτοκίνητο στην ιστορία της

Κίνα: Πτώση 10% στις αγορές πολυτελών προϊόντων έφεραν τα lockdown - Στα ρολόγια οι μεγαλύτερες απώλειες

BP: Άλλος ένας πετρελαϊκός κολοσσός με κέρδη ρεκόρ το 2022 -Μπήκε και αυτή στον χορό των δισεκατομμυρίων