Αυτοκίνητο
01-11-2021 | 10:54

Καθοριστικός ο ρόλος του αυτοκινήτου στη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Καθοριστικός ο ρόλος του αυτοκινήτου στη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Καθοριστικός είναι ο ρόλος του αυτοκινήτου στη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία έρευνα της ΕΕ δείχνει ότι πάνω από το 70% των μετακινήσεων των πολιτών γίνονται με αυτοκίνητο, είτε πρόκειται για ιδιωτικό αυτοκίνητο είτε για ταξί ή για κοινής χρήσης αυτοκίνητο.

Τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι η νούμερο ένα πηγή κινητικότητας για τους Ευρωπαίους, αφού διανύουν περίπου 12.000 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο ετησίως.

Σήμερα, στην ΕΕ κυκλοφορούν 243 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Η μέση ηλικία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν είναι υψηλή, αγγίζει τα 11,5 χρόνια.

Οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της ΕΕ λαμβάνουν 398,4 δισ. ευρώ ετησίως από την πώληση και χρήση επιβατικών αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, το 2020 πουλήθηκαν 9,9 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα. Η διακύμανση των πωλήσεων ήταν πτωτική και σημειώθηκε μείωση 23,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Από τα εργοστάσια αυτοκινήτων που υπάρχουν στην ΕΕ οι εξαγωγές αυτοκινήτων προς άλλες χώρες και ηπείρους έφθασαν τα 5.189.538 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εξήχθησαν παγκοσμίως το 2020 είχαν αξία άνω των 121 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 24,5% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στην ΕΕ είναι οχήματα εναλλακτικής ισχύος.

Οι μέσες εκπομπές νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ είναι 108,2 γραμ./χλμ., μείωση 22,4% από το 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.