5 μικρά αυτοκίνητα που αναβίωσαν μετά από 50 και πλέον χρόνια (pics)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 μικρά αυτοκίνητα που αναβίωσαν μετά από 50 και πλέον χρόνια (pics)
Πέντε μικρά μοντέλα που διέπρεψαν σε πωλήσεις τη δεκαετία του '60, επανήλθαν στο προσκήνιο τη νέα χιλιετία με μεγάλη επιτυχία.

Την πρώτη δεκαετία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη γέμισε με μικρά και φτηνά αυτοκίνητα. Βγαίνοντας από την πιο ζοφερή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, η γηραιά ήπειρος δεν είχε τη σημερινή οικονομική ευρωστία, αλλά οι κάτοικοί της ξεχείλιζαν από διάθεση για ελεύθερη μετακίνηση.

Αυτοκίνητα όπως το Fiat 500 και το Mini γνώρισαν τεράστια επιτυχία και έμειναν δεκαετίες στην παραγωγή. Σήμερα, μαζί με κάποια άλλα μοντέλα που παρουσιάστηκαν τέλη της δεκαετίας του '50 ή μέσα στη δεκαετία του '60, αναβίωσαν για πολύ διαφορετικούς λόγους: λόγω των τεράστιων χωροταξικών προβλημάτων στις μεγαλουπόλεις, τα μικρά αυτοκίνητα αποτελούν τη λύση, τόσο ως συμβατικά, όσο και ως ηλεκτρικά.

Το εξαιρετικά πετυχημένο 500 του 1957 είχε μήκος 2,97 μέτρα και βάρος μόλις 500 κιλά, μπορούσε όμως να χωρέσει 4 άτομα. Η αναβίωσή του το 2007 έδωσε και πάλι το “φιλί της ζωής” στη Fiat, αν και πλέον το μοντέλο έχει μήκος 3,55 μέτρα και βάρος κοντά στον 1 τόνο.

insider

Από αισθητικής και εμπορικής άποψης πάντως, ήταν από τις πλέον πετυχημένες αναβιώσεις όλων των εποχών. Το 2019 παρουσιάστηκε και το ηλεκτρικό 500 της εικόνας, που σταδιακά θα υποκαταστήσει όλες τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το εμβληματικό μικρό αυτοκινητάκι της Morris (BMC), που παρουσιάστηκε το 1959, έμελλε να γίνει γνωστό μόνο με το όνομα του μοντέλου, Mini, και να αναβιώσει από την BMW το 1999, με μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο Mini είχε μήκος μόλις 3,054 μέτρα αλλά μπορούσε να φιλοξενήσει 4 άτομα και αποσκευές, ενώ το βάρος ήταν μεταξύ 580 και 680 κιλών.

insider

Το Mini που αναβίωσε το 2001 από την BMW μεγάλωσε σημαντικά, φτάνοντας σήμερα στα 3,82 μέτρα. Όπως και στο παρελθόν, το Mini διατίθεται σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις, ενώ η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του μοντέλου μόλις έφτασε και στη χώρα μας.

Όπως και το σημερινό πολυμορφικό 500 L, έτσι και 600 Multipla του 1956 ήταν βασισμένο στην τρίθυρη συμβατική έκδοση, αλλά λόγω του πολύ αυξημένου ύψους μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα. Οι διαστάσεις του ήταν εξαιρετικά μικρές, με μήκος μόλις 3,53 μέτρα και το βάρος στα 700 μόλις κιλά.

insider

Σήμερα το 500 L που εμφανίστηκε το 2013 έχει μήκος 4,14 μέτρα και φιλοξενεί 5 άτομα, ή 4,35 μέτρα στην έκδοση Living για τη φιλοξενία 7 ατόμων. Το βάρος έχει σχεδόν διπλασιαστεί, καθώς φτάνει έως και στα 1.365 κιλά.

Το μικρό ιταλικό διθέσιο αυτοκινητάκι που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Ιταλία από την Iso το 1953, πέρασε στα χέρια της BMW το 1955 και εκεί πλέον έγινε επιτυχία, αλλά δεν μακροημέρευσε καθώς οι αγοραστικές προτεραιότητες άλλαξαν. Με μια μόνο πόρτα, εμπρός, δύο θέσεις και μήκος μόλις 2,3 μέτρα το BMW Isetta ήταν η “γέφυρα” της εποχής για το πέρασμα από τη μοτοσικλέτα στο αυτοκίνητο.

insider

Σήμερα, με την επωνυμία Microlino, η ελβετική εταιρεία Micro παρουσίασε τη δική της “BMW Isetta” της νέας χιλιετίας το 2016. Το Microlino διατηρεί όλα τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος, είναι όμως μόνο ηλεκτρικό, με δύο εκδόσεις αυτονομίας 125 ή 200 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα 90 χλμ./ώρα. Διθέσιο, έχει μήκος 2,435 μέτρα, χώρο αποσκευών 220 λίτρων και όταν ξεκινήσει να παράγεται το 2021 θα κοστίζει από 12.000 ευρώ.

Για να δημιουργήσει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την Ευρώπη, το e, η Honda κοίταξε πίσω και δανείστηκε πολλά σχεδιαστικά στοιχεία από το N 600, πρόγονο του Civic και πρώτου μοντέλου με το οποίο στην ουσία η Honda “φάνηκε” στην Ευρώπη, το 1968.

insider

Το N 600 είχε μήκος μόλις 2,995 μέτρα και βάρος 510 κιλά, ενώ ο ηλεκτρικός απόγονός του, που θα ξεκινήσει να διατίθεται εντός του 2020, έχει μήκος 3,9 μέτρα και ζυγίζει 1.513 κιλά. Φυσικά έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις χάρη στους 136 ίππους ισχύος και τα 315 Nm ροπής του ηλεκτρικού του κινητήρα. Η αυτονομία του νέου Honda e με μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του φτάνει στα 220 χιλιόμετρα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:14

Μακρόν: Ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου όσον αφορά την ακεραιότητά του

14:11

Ένταξη παλαιών νοσηλευτών και πληρωμάτων ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά - Τι ισχύει για συνταξιοδότηση στα 62

14:09

Μαρινάκης: «Αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προηγούμενο»

14:06

Ιταλία - δημοσκόπηση: Σχεδόν οι μισοί Ιταλοί υποφέρουν από εργασιακό στρες

14:00

Η Ρωσία λέει πως θα υποστηρίξει την Κούβα, καθώς οι ΗΠΑ σφίγγουν τη «θηλιά»

13:52

Μητσοτάκης από Σπάρτη: «Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας»

13:28

Μπακογιάννης: Στο επίκεντρο ασφάλεια, κυκλοφοριακό και αυθαίρετες καταλήψεις

13:23

Το ανατριχιαστικό χαμογελάκι του Μπεν Γκβιρ

13:20

Στασινός: «Κλειδιά» οι ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και χρόνος για ζητήματα δόμησης

13:13

Ζαχαράκη για φοιτητικές εστίες: 10.000 νέες κλίνες και ανακαίνιση τωρινών

13:08

Mars: Νέα επένδυση 190 εκατ. λιρών στο ιστορικό εργοστάσιό της στο Slough στο Ηνωμένο Βασίλειο

12:57

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ

12:57

Στη Λευκωσία ο K. Πιερρακάκης για Eurogroup και άτυπο ECOFIN - Στην ατζέντα στεγαστικό και Μέση Ανατολή

12:47

Κρήτη: Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση σε τρεις νομούς για ναρκωτικά και όπλα

12:46

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμός 3,7% στην Ελλάδα το 2026

12:43

Ουγγαρία: Μέτρα για τον περιορισμό της πρωθυπουργικής θητείας - Στο στόχαστρο ο Όρμπαν

12:34

Κίνα: Το Πεκίνο είναι «αντίθετο στην κατάχρηση δικαστικών μέσων»

12:34

Blue Star Ferries: Το Αιγαίο σε καλεί… κι εσύ απλώς επιβιβάζεσαι

12:30

Kaspersky: Εντόπισε περισσότερες από 92.000 επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού που μιμούνται υπηρεσίες ΑΙ

12:12

Γεωργιάδης: Ζητά άμεση απομάκρυνση αναισθησιολόγου που ζήτησε φακελάκι από το ΕΣΥ

12:10

ΔΕΗ - PPC blue Ρουμανίας: Εγκαθιστούν 106 σημεία ταχείας και υπερταχείας φόρτισης

12:06

Τσάπαλος: «Επιστρέφουμε στην κοινωνία μέχρι και το τελευταίο ευρώ του πλεονάσματος»

12:05

Δήμος Αθηναίων: «Ο Ξενώνας εξαρτημένων δεν κλείνει αλλά αναβαθμίζεται»

12:03

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2023

11:52

Ποια είναι τα συντηρητικά τροφίμων που συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση

11:51

Παπαστεργίου: «Τα τηλεπικοινωνιακά καλώδια φέρνουν την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων»

11:45

Η Πειραιώς συμμετέχει ως Key Partner στο φεστιβάλ καινοτομίας Panathēnea 2026

11:44

H CrediaBank απορροφά την Ευρώπη Holdings, μέσω ανταλλαγής μετοχών

11:38

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτίναξη με ΔΕΗ και τράπεζες

11:38

Σε δημόσια διαβούλευση ο Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταργεί τον δεύτερο γύρο των εκλογών

reader insider