5 μικρά αυτοκίνητα που αναβίωσαν μετά από 50 και πλέον χρόνια (pics)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 μικρά αυτοκίνητα που αναβίωσαν μετά από 50 και πλέον χρόνια (pics)
Πέντε μικρά μοντέλα που διέπρεψαν σε πωλήσεις τη δεκαετία του '60, επανήλθαν στο προσκήνιο τη νέα χιλιετία με μεγάλη επιτυχία.

Την πρώτη δεκαετία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη γέμισε με μικρά και φτηνά αυτοκίνητα. Βγαίνοντας από την πιο ζοφερή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, η γηραιά ήπειρος δεν είχε τη σημερινή οικονομική ευρωστία, αλλά οι κάτοικοί της ξεχείλιζαν από διάθεση για ελεύθερη μετακίνηση.

Αυτοκίνητα όπως το Fiat 500 και το Mini γνώρισαν τεράστια επιτυχία και έμειναν δεκαετίες στην παραγωγή. Σήμερα, μαζί με κάποια άλλα μοντέλα που παρουσιάστηκαν τέλη της δεκαετίας του '50 ή μέσα στη δεκαετία του '60, αναβίωσαν για πολύ διαφορετικούς λόγους: λόγω των τεράστιων χωροταξικών προβλημάτων στις μεγαλουπόλεις, τα μικρά αυτοκίνητα αποτελούν τη λύση, τόσο ως συμβατικά, όσο και ως ηλεκτρικά.

Το εξαιρετικά πετυχημένο 500 του 1957 είχε μήκος 2,97 μέτρα και βάρος μόλις 500 κιλά, μπορούσε όμως να χωρέσει 4 άτομα. Η αναβίωσή του το 2007 έδωσε και πάλι το “φιλί της ζωής” στη Fiat, αν και πλέον το μοντέλο έχει μήκος 3,55 μέτρα και βάρος κοντά στον 1 τόνο.

insider

Από αισθητικής και εμπορικής άποψης πάντως, ήταν από τις πλέον πετυχημένες αναβιώσεις όλων των εποχών. Το 2019 παρουσιάστηκε και το ηλεκτρικό 500 της εικόνας, που σταδιακά θα υποκαταστήσει όλες τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το εμβληματικό μικρό αυτοκινητάκι της Morris (BMC), που παρουσιάστηκε το 1959, έμελλε να γίνει γνωστό μόνο με το όνομα του μοντέλου, Mini, και να αναβιώσει από την BMW το 1999, με μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο Mini είχε μήκος μόλις 3,054 μέτρα αλλά μπορούσε να φιλοξενήσει 4 άτομα και αποσκευές, ενώ το βάρος ήταν μεταξύ 580 και 680 κιλών.

insider

Το Mini που αναβίωσε το 2001 από την BMW μεγάλωσε σημαντικά, φτάνοντας σήμερα στα 3,82 μέτρα. Όπως και στο παρελθόν, το Mini διατίθεται σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις, ενώ η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του μοντέλου μόλις έφτασε και στη χώρα μας.

Όπως και το σημερινό πολυμορφικό 500 L, έτσι και 600 Multipla του 1956 ήταν βασισμένο στην τρίθυρη συμβατική έκδοση, αλλά λόγω του πολύ αυξημένου ύψους μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα. Οι διαστάσεις του ήταν εξαιρετικά μικρές, με μήκος μόλις 3,53 μέτρα και το βάρος στα 700 μόλις κιλά.

insider

Σήμερα το 500 L που εμφανίστηκε το 2013 έχει μήκος 4,14 μέτρα και φιλοξενεί 5 άτομα, ή 4,35 μέτρα στην έκδοση Living για τη φιλοξενία 7 ατόμων. Το βάρος έχει σχεδόν διπλασιαστεί, καθώς φτάνει έως και στα 1.365 κιλά.

Το μικρό ιταλικό διθέσιο αυτοκινητάκι που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Ιταλία από την Iso το 1953, πέρασε στα χέρια της BMW το 1955 και εκεί πλέον έγινε επιτυχία, αλλά δεν μακροημέρευσε καθώς οι αγοραστικές προτεραιότητες άλλαξαν. Με μια μόνο πόρτα, εμπρός, δύο θέσεις και μήκος μόλις 2,3 μέτρα το BMW Isetta ήταν η “γέφυρα” της εποχής για το πέρασμα από τη μοτοσικλέτα στο αυτοκίνητο.

insider

Σήμερα, με την επωνυμία Microlino, η ελβετική εταιρεία Micro παρουσίασε τη δική της “BMW Isetta” της νέας χιλιετίας το 2016. Το Microlino διατηρεί όλα τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος, είναι όμως μόνο ηλεκτρικό, με δύο εκδόσεις αυτονομίας 125 ή 200 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα 90 χλμ./ώρα. Διθέσιο, έχει μήκος 2,435 μέτρα, χώρο αποσκευών 220 λίτρων και όταν ξεκινήσει να παράγεται το 2021 θα κοστίζει από 12.000 ευρώ.

Για να δημιουργήσει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την Ευρώπη, το e, η Honda κοίταξε πίσω και δανείστηκε πολλά σχεδιαστικά στοιχεία από το N 600, πρόγονο του Civic και πρώτου μοντέλου με το οποίο στην ουσία η Honda “φάνηκε” στην Ευρώπη, το 1968.

insider

Το N 600 είχε μήκος μόλις 2,995 μέτρα και βάρος 510 κιλά, ενώ ο ηλεκτρικός απόγονός του, που θα ξεκινήσει να διατίθεται εντός του 2020, έχει μήκος 3,9 μέτρα και ζυγίζει 1.513 κιλά. Φυσικά έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις χάρη στους 136 ίππους ισχύος και τα 315 Nm ροπής του ηλεκτρικού του κινητήρα. Η αυτονομία του νέου Honda e με μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του φτάνει στα 220 χιλιόμετρα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:00

ΥΠΑΑΤ: Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη εμπόδισαν την αποβίβαση εξοπλισμού για τον αφθώδη πυρετό

20:46

Επαφές Σχοινά στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους Επιτρόπους για τον αγροτικό τομέα

20:38

Μελόνι: «Θέλουμε να αναπτύξουμε κοινή παραγωγή με την Ουκρανία για drone»

20:36

Βουλή: Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου την Πέμπτη - Στις 11:00 η παρέμβαση Μητσοτάκη

20:32

ΗΠΑ: Ο στρατός εμπόδισε επτά πλοία να περάσουν από το Ορμούζ το τελευταίο 48ωρο

20:26

Ανησυχία και στην ΕΚΤ για το Mythos της Anthropic

20:21

Εθνική Τράπεζα: Διανέμει 169.060 ίδιες μετοχές σε στελέχη και προσωπικό μέσω Stock Awards

20:11

Ευρύ το φάσμα των εκδηλώσεων του ανευρύσματος εγκεφάλου

20:09

ΟΛΘ: Νέο ιστορικό υψηλό σε έσοδα και κερδοφορία το 2025 - Προτεινόμενο μέρισμα 2,2 ευρώ ανά μετοχή

20:06

Το BBC θα καταργήσει 2.000 θέσεις εργασίας για μείωση εξόδων

20:00

Πώς o Όρμπαν ναρκοθέτησε τον δρόμο του Μαγιάρ προς την ΕΕ

19:51

Αισιόδοξος ο Ρούτε για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βοήθειας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

19:50

Απώλειες στις ευρωαγορές με βαρίδι τα luxury brands

19:44

Reuters: Χάκερς υπέκλεψαν email του ΓΕΕΘΑ - Ποιους λογαριασμούς παραβίασαν

19:33

Συμφωνία για την συντριβή αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines - Αναγνωρίζεται ο ρόλος της ρωσικής άμυνας

19:22

Bloomberg: Παράταση της εκεχειρίας κατά 2 εβδομάδες εξετάζουν Ιράν και ΗΠΑ

19:09

Η Euronet εξαγοράζει την ισπανική fintech PaynoPain

18:56

Ολοκληρώθηκε η θητεία του προέδρου των ΕΛΤΑ

18:43

«Ήρθε η ώρα να ζήσεις στη Ρωσία»: Η Μόσχα προσπαθεί να προσελκύσει νέους εργαζόμενους

18:30

Κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο τις συνομιλίες στη Μέση Ανατολή

18:18

Ευρωκοινοβούλιο: «Ναι» με ευρεία διακομματική συναίνεση στην Έκθεση Τσιόδρα για απλοποίηση της χημικής νομοθεσίας

18:07

Μήνυμα ισχύος προς Ισραήλ από Ερντογάν: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία»

17:56

Τραμπ: «Με την Μελόνι δεν έχουμε πλέον την ίδια σχέση»

17:54

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

17:44

Ισπανία: Αναχώρησε από τη Βαρκελώνη μια νέα αποστολή του στολίσκου για τη Γάζα

17:31

Παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 50ό F-16V από τη Lockheed Martin

17:21

Ισραήλ: Στο υπουργικό η εκεχειρία στον Λίβανο - «Ιστορική ευκαιρία» για να λήξει ο έλεγχος της Χεζμπολάχ

17:16

WSJ: Καταρχήν συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν για νέα συνάντηση

17:16

ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βενεζουέλα ο Τζον Μπάρετ

17:03

Allbirds: Από τα παπούτσια...στην τεχνητή νοημοσύνη - Εκτόξευση 300% της μετοχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider