10 μύθοι και η αλήθεια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
10 μύθοι και η αλήθεια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Σε κάποιες χώρες, όπως στη Νορβηγία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ήδη επικρατήσει των συμβατικών σε πωλήσεις. Επειδή δεν θα τα αποφύγουμε λοιπόν, ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Στη χώρα μας το μερίδιο πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακόμα εξαιρετικά μικρό, μόλις 0,6% τον Ιανουάριο του 2020, μοιραία όμως την επόμενη πενταετία θα γνωρίσουν σημαντική αύξηση.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα ακολουθούν κάποιες «δοξασίες», οι οποίες δεν είναι χωρίς βάση.

Καθώς ωστόσο η τεχνολογία τους κάνει άλματα, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα στερεότυπα και να διαπιστώσουμε κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Αν εξαιρεθεί ο ήχος του κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος στα περισσότερα αυτοκίνητα δεν είναι αυτός της… Ferrari, σε κάθε άλλη παράμετρο λειτουργίας ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι με μεγάλη διαφορά καλύτερος. Έχει πολύ υψηλό λόγο ροπής προς την ισχύ του, η οποία μάλιστα αποδίδεται από την πρώτη στροφή λειτουργίας του. Είναι πολύ πιο ελαφρύς. Έχει εξαιρετικά άμεση απόκριση. Και, όπως θα δείτε στο μέλλον, με πολύ λίγα χρήματα θα μπορεί κανείς να αυξάνει ή να μειώνει την ισχύ του κατά βούληση.

Ναι, όπως και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης χαλούν. Ωστόσο, σχεδόν κανείς κινητήρας αυτοκινήτου δεν έχει 8-10 χρόνια εγγύηση, όπως κατά βάση έχουν οι μπαταρίες των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό άλλωστε είναι και το προσδόκιμο ζωής ενός αυτοκινήτου, οπότε ο ιδιοκτήτης δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτα.

Αυτό ήταν αλήθεια, έως σήμερα. Μέσα στο 2020 περιμένουμε πολλά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, στο μέγεθος ενός VW Golf με κόστος κάτω από 30.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ακόμα και με τις σημερινές τιμές, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μετά τις 100.000 χιλιόμετρα έχει εξισώσει το κόστος του με ένα αντίστοιχο συμβατικό, λόγω της πολύ μικρότερης κατανάλωσης και των εξόδων χρήσης και συντήρησης.

Το αντίθετο. Έξυπνες λύσεις διαχείρισης θα επιτρέπουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όχι μόνο να τροφοδοτούνται από το δημόσιο δίκτυο, αλλά και να το τροφοδοτούν. Επίσης, στο χρήστη θα προτείνονται οι ώρες της ημέρας όπου η φόρτιση θα είναι φτηνότερη και πιο οικολογική. Επίσης, σε περίπτωση ανάγκης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να παρέχουν ενέργεια στο σπίτι.

Μόνο ορισμένα υλικά από τις μπαταρίες δεν ανακυκλώνονται. Και πάλι όμως, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων μπορούν, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους σε αυτά, να χρησιμοποιηθούν σε οικιακές και άλλες χρήσεις. Ο κύκλος ζωής τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος των 10-15 ετών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν η ηλεκτρική ενέργεια για τα αυτοκίνητα παράγεται μέσω μεθόδων που εκλύουν CO2, όπως από λιγνίτη ή φυσικό αέριο, πάλι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μικρότερο αποτύπωμα CO2. Στην περίπτωση δεν των ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ηλεκτρικού, έχουν τεράστιο πλεονέκτημα.

Λάθος, πλέον. Ήδη στην Ευρώπη, αλλά και σε ορισμένα σημεία στη χώρα μας, υπάρχουν φορτιστές των 50 Κw/h που φορτίζουν έως το 80% τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε μισή έως μια ώρα, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους. 

Όχι περισσότερο από ότι αυτά με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η αλήθεια είναι ότι δεκαετίες πριν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ήταν επιρρεπείς στις αναφλέξεις, σήμερα όχι. Ταυτόχρονα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διατάξεις αποκοπής της ροής ενέργειας, ενώ οι μπαταρίες τους βρίσκονται σε εξαιρετικά ανθεκτικά, ξεχωριστά πλαίσια στο κάτω μέρος τους αμαξώματος.

Αυτό στο παρελθόν ήταν αλήθεια, πλέον όχι. Έως και τους -10 βαθμούς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα, για ακόμα χαμηλότερες ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες,  τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διατάξεις θέρμανσης και ψύξης των μπαταριών.

Κάποτε αυτό μπορεί να ίσχυε, σήμερα όχι. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα νέας γενιάς έχουν από 250 έως και 400 χλμ. αυτονομία κατά μέσο όρο. Πάντα σε πραγματικές συνθήκες, με χρήση κλιματισμού ή υψηλές ταχύτητες. To Tesla Model 3 της εικόνας, έχει αυτονομία έως και 518 χλμ.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:54

Reuters: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ετοιμάζουν σχέδιο επένδυσης στα στρατιωτικά drones

13:47

Πάνω από 5.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από το 2022

13:42

Η Hellenic Train ενισχύει τα δρομολόγια στη γραμμή Κιάτο - Πάτρα λόγω καρναβαλιού

13:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

13:19

Κώτσηρας: Υφίσταται ειδική νομοθεσία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές

13:07

Αναβάθμιση υποδομών της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων την Κυριακή

13:07

Κοντογεώργης για δημοσκοπήσεις: Κάθε μέρα που περνάει δεν γυρίζει πίσω

13:06

Αύξηση 5,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

13:02

Κατά 0,9% αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

13:01

Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του «Ξενία Βυτίνας» για 40 χρόνια

12:58

Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισο

12:52

Πώς πλούτισε ο Τζέφρι Έπστιν;

12:48

Πετραλιάς: «Ο Άρειος Πάγος θα ορίσει την περίμετρο για τα δάνεια που έχουν υπαχθεί στο ν. Κατσέλη»

12:43

Γεωργιάδης για τα επεισόδια: «Το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει στη βία»

12:38

Μητσοτάκης σε αντιπροσωπεία Κογκρέσου: «Στο υψηλότερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας - HΠΑ»

12:38

Κυρανάκης: «Κατά προτεραιότητα στο ενεργό σιδηροδρομικό δίκτυο οι διαθέσιμοι πόροι»

12:30

Στρατηγική συνεργασία Eurobank - Fairfax Digital Services για ΑΙ μοντέλο που συνδέει Ευρώπη και Ινδία

12:08

«Όσοι επιτέθηκαν, δεν επιτέθηκαν στον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας» λέει η Αγαπηδάκη

11:54

Σε υψηλό 44 μηνών ο PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη

11:52

Τι είναι το φαινόμενο «job hugging» - Μειώνεται η εμπιστοσύνη των εργαζομένων παγκοσμίως

11:26

ΤτΕ: Συρρικνώθηκε 2,8 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2025 - «Άλμα» 9,4% στις τουριστικές εισπράξεις

11:23

Νέες πιέσεις στο ΧΑ με χαμηλό τζίρο - Προς τις 2.260 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:09

Παπαθανάσης: Οι στόχοι του 2026 για δημόσιες επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ - Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα

11:06

Σκέρτσος: Απτά παραδείγματα του «τι σημαίνει πρόοδος για τη χώρα»

10:59

Μπρατάκος: «Αναδείχθηκε η ανάγκη διασύνδεσης των αγορών Ελλάδας και Αρμενίας»

10:55

Eldorado: Στο τρίτο τρίμηνο 2026 μεταφέρεται η παραγωγή χρυσού στις Σκουριές

10:55

«Απάτητο βουνό» ανακηρύχθηκε η ευρύτερη ορεινή περιοχή των Πρεσπών

10:51

Πειραιώς και SIX παρουσιάζουν νέο μοντέλο άμεσης μετασυναλλακτικής πρόσβασης στην Ελληνική Αγορά Μετοχών

10:49

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά μετά τον PMI Ευρωζώνης

10:23

Λαγκάρντ: Η ολοκλήρωση της αποστολής μου θα διαρκέσει ως το τέλος της θητείας μου στην ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider