10 μύθοι και η αλήθεια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
10 μύθοι και η αλήθεια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Σε κάποιες χώρες, όπως στη Νορβηγία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ήδη επικρατήσει των συμβατικών σε πωλήσεις. Επειδή δεν θα τα αποφύγουμε λοιπόν, ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Στη χώρα μας το μερίδιο πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακόμα εξαιρετικά μικρό, μόλις 0,6% τον Ιανουάριο του 2020, μοιραία όμως την επόμενη πενταετία θα γνωρίσουν σημαντική αύξηση.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα ακολουθούν κάποιες «δοξασίες», οι οποίες δεν είναι χωρίς βάση.

Καθώς ωστόσο η τεχνολογία τους κάνει άλματα, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα στερεότυπα και να διαπιστώσουμε κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Αν εξαιρεθεί ο ήχος του κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος στα περισσότερα αυτοκίνητα δεν είναι αυτός της… Ferrari, σε κάθε άλλη παράμετρο λειτουργίας ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι με μεγάλη διαφορά καλύτερος. Έχει πολύ υψηλό λόγο ροπής προς την ισχύ του, η οποία μάλιστα αποδίδεται από την πρώτη στροφή λειτουργίας του. Είναι πολύ πιο ελαφρύς. Έχει εξαιρετικά άμεση απόκριση. Και, όπως θα δείτε στο μέλλον, με πολύ λίγα χρήματα θα μπορεί κανείς να αυξάνει ή να μειώνει την ισχύ του κατά βούληση.

Ναι, όπως και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης χαλούν. Ωστόσο, σχεδόν κανείς κινητήρας αυτοκινήτου δεν έχει 8-10 χρόνια εγγύηση, όπως κατά βάση έχουν οι μπαταρίες των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό άλλωστε είναι και το προσδόκιμο ζωής ενός αυτοκινήτου, οπότε ο ιδιοκτήτης δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτα.

Αυτό ήταν αλήθεια, έως σήμερα. Μέσα στο 2020 περιμένουμε πολλά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, στο μέγεθος ενός VW Golf με κόστος κάτω από 30.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ακόμα και με τις σημερινές τιμές, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μετά τις 100.000 χιλιόμετρα έχει εξισώσει το κόστος του με ένα αντίστοιχο συμβατικό, λόγω της πολύ μικρότερης κατανάλωσης και των εξόδων χρήσης και συντήρησης.

Το αντίθετο. Έξυπνες λύσεις διαχείρισης θα επιτρέπουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όχι μόνο να τροφοδοτούνται από το δημόσιο δίκτυο, αλλά και να το τροφοδοτούν. Επίσης, στο χρήστη θα προτείνονται οι ώρες της ημέρας όπου η φόρτιση θα είναι φτηνότερη και πιο οικολογική. Επίσης, σε περίπτωση ανάγκης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να παρέχουν ενέργεια στο σπίτι.

Μόνο ορισμένα υλικά από τις μπαταρίες δεν ανακυκλώνονται. Και πάλι όμως, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων μπορούν, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους σε αυτά, να χρησιμοποιηθούν σε οικιακές και άλλες χρήσεις. Ο κύκλος ζωής τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος των 10-15 ετών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν η ηλεκτρική ενέργεια για τα αυτοκίνητα παράγεται μέσω μεθόδων που εκλύουν CO2, όπως από λιγνίτη ή φυσικό αέριο, πάλι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μικρότερο αποτύπωμα CO2. Στην περίπτωση δεν των ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ηλεκτρικού, έχουν τεράστιο πλεονέκτημα.

Λάθος, πλέον. Ήδη στην Ευρώπη, αλλά και σε ορισμένα σημεία στη χώρα μας, υπάρχουν φορτιστές των 50 Κw/h που φορτίζουν έως το 80% τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε μισή έως μια ώρα, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους. 

Όχι περισσότερο από ότι αυτά με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η αλήθεια είναι ότι δεκαετίες πριν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ήταν επιρρεπείς στις αναφλέξεις, σήμερα όχι. Ταυτόχρονα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διατάξεις αποκοπής της ροής ενέργειας, ενώ οι μπαταρίες τους βρίσκονται σε εξαιρετικά ανθεκτικά, ξεχωριστά πλαίσια στο κάτω μέρος τους αμαξώματος.

Αυτό στο παρελθόν ήταν αλήθεια, πλέον όχι. Έως και τους -10 βαθμούς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα, για ακόμα χαμηλότερες ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες,  τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διατάξεις θέρμανσης και ψύξης των μπαταριών.

Κάποτε αυτό μπορεί να ίσχυε, σήμερα όχι. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα νέας γενιάς έχουν από 250 έως και 400 χλμ. αυτονομία κατά μέσο όρο. Πάντα σε πραγματικές συνθήκες, με χρήση κλιματισμού ή υψηλές ταχύτητες. To Tesla Model 3 της εικόνας, έχει αυτονομία έως και 518 χλμ.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:30

ΕΕΕΠ: Νέο σύστημα για καταγγελίες παικτών και αναφορές παράνομου στοιχηματισμού

15:30

Κλείνει το κατάστημα Notos στη Σταδίου

15:11

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στην PCRAMA Μονοπρόσωπη ΙΚΕ

15:10

Μαρινάκης: «Τα κόμματα διαμαρτυρίας δημιούργησαν πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν»

15:05

Citi: Διατηρεί «buy» για Alpha Bank, αναθεωρεί τιμή-στόχο

15:00

Μητσοτάκης σε πρόεδρο Βουλής Κύπρου: «Πιο ισχυροί από ποτέ οι δεσμοί των δύο χωρών»

14:39

Η Κομισιόν ενεργοποιεί μέτρα στήριξης για αλιείς και υδατοκαλλιέργειας

14:01

Netflix: Δαπάνησε 135 δισ. δολ. σε ταινίες και σειρές την τελευταία δεκαετία

13:51

Αύριο διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές

13:48

Κυπαρίσσης (Optima): Ξεπερνά το RRF η δυναμική στα δάνεια, προς νέα υπέρβαση στόχων

13:43

Κρεμλίνο: Επανέναρξη επιχειρήσεων στην Ουκρανία μετά τη λήξη της εκεχειρίας

13:38

Μπρατάκος: «Ελλάδα και Ισραήλ να διαμορφώσουν έναν νέο άξονα που συνδέει αγορές και ευκαιρίες στην Aνατ. Μεσόγειο»

13:33

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: «Η νοσηλευτική κοινότητα αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του συστήματος υγείας»

13:31

Αυξήσεις μισθών σχεδιάζει εντός του έτους το 72% των επιχειρήσεων

13:28

Κυρανάκης: Ολική ανακατασκευή για 14 ιστορικούς συρμούς της Γραμμής 1

13:26

Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα επενδύει σε βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό όλο τον χρόνο»

13:20

Ταμείο Ανάκαμψης: Στην 7η θέση από το τέλος η Ελλάδα σε δαπάνες - Επιτάχυνση το 2025

13:13

Παπαστεργίου: Οι μισοί Έλληνες μπορούν πλέον να έχουν το ποινικό τους μητρώο μέσα σε πέντε λεπτά

13:06

Δένδιας: Ουκρανικό το drone στη Λευκάδα, εξαιρετικά σοβαρό το ζήτημα

12:51

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2027

12:44

Ζελένσκι: Πάνω από 200 ρωσικά drones έπληξαν την Ουκρανία

12:40

UNESCO: Υπερδιπλασιάστηκαν οι φοιτητές παγκοσμίως μέσα σε 25 χρόνια

12:38

Porsche: Πάνω από 500 απολύσεις και λουκέτο σε τρεις θυγατρικές λόγω κρίσης στην ηλεκτροκίνηση

12:27

Χανταιός: 19 χώρες με πρωτόκολλα καραντίνας - Τι γίνεται στην Ελλάδα

12:18

Πλάσμα: Η αόρατη ανάγκη εκατομμυρίων ασθενών στην Ευρώπη

12:17

Χρυσοχοΐδης για Κάτω Τιθορέα: «Τους παρακολουθούσαμε εδώ και πολύ καιρό»

12:12

Στη Λευκωσία ο Παπασταύρου - Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΝ της ΕΕ

12:09

Αντιδράσεις Κίνας για τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

12:05

Βρετανικά ομόλογα: Σε υψηλό 17 ετών μετά τις πιέσεις για παραίτηση Στάρμερ

12:03

Η ΕΤΑΔ προχωρά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση των Σπηλαίων Διρού

gazzetta
gazzetta reader insider insider