10 μύθοι και η αλήθεια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
10 μύθοι και η αλήθεια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Σε κάποιες χώρες, όπως στη Νορβηγία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ήδη επικρατήσει των συμβατικών σε πωλήσεις. Επειδή δεν θα τα αποφύγουμε λοιπόν, ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Στη χώρα μας το μερίδιο πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακόμα εξαιρετικά μικρό, μόλις 0,6% τον Ιανουάριο του 2020, μοιραία όμως την επόμενη πενταετία θα γνωρίσουν σημαντική αύξηση.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα ακολουθούν κάποιες «δοξασίες», οι οποίες δεν είναι χωρίς βάση.

Καθώς ωστόσο η τεχνολογία τους κάνει άλματα, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα στερεότυπα και να διαπιστώσουμε κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Αν εξαιρεθεί ο ήχος του κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος στα περισσότερα αυτοκίνητα δεν είναι αυτός της… Ferrari, σε κάθε άλλη παράμετρο λειτουργίας ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι με μεγάλη διαφορά καλύτερος. Έχει πολύ υψηλό λόγο ροπής προς την ισχύ του, η οποία μάλιστα αποδίδεται από την πρώτη στροφή λειτουργίας του. Είναι πολύ πιο ελαφρύς. Έχει εξαιρετικά άμεση απόκριση. Και, όπως θα δείτε στο μέλλον, με πολύ λίγα χρήματα θα μπορεί κανείς να αυξάνει ή να μειώνει την ισχύ του κατά βούληση.

Ναι, όπως και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης χαλούν. Ωστόσο, σχεδόν κανείς κινητήρας αυτοκινήτου δεν έχει 8-10 χρόνια εγγύηση, όπως κατά βάση έχουν οι μπαταρίες των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό άλλωστε είναι και το προσδόκιμο ζωής ενός αυτοκινήτου, οπότε ο ιδιοκτήτης δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτα.

Αυτό ήταν αλήθεια, έως σήμερα. Μέσα στο 2020 περιμένουμε πολλά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, στο μέγεθος ενός VW Golf με κόστος κάτω από 30.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ακόμα και με τις σημερινές τιμές, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μετά τις 100.000 χιλιόμετρα έχει εξισώσει το κόστος του με ένα αντίστοιχο συμβατικό, λόγω της πολύ μικρότερης κατανάλωσης και των εξόδων χρήσης και συντήρησης.

Το αντίθετο. Έξυπνες λύσεις διαχείρισης θα επιτρέπουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όχι μόνο να τροφοδοτούνται από το δημόσιο δίκτυο, αλλά και να το τροφοδοτούν. Επίσης, στο χρήστη θα προτείνονται οι ώρες της ημέρας όπου η φόρτιση θα είναι φτηνότερη και πιο οικολογική. Επίσης, σε περίπτωση ανάγκης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να παρέχουν ενέργεια στο σπίτι.

Μόνο ορισμένα υλικά από τις μπαταρίες δεν ανακυκλώνονται. Και πάλι όμως, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων μπορούν, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους σε αυτά, να χρησιμοποιηθούν σε οικιακές και άλλες χρήσεις. Ο κύκλος ζωής τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος των 10-15 ετών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν η ηλεκτρική ενέργεια για τα αυτοκίνητα παράγεται μέσω μεθόδων που εκλύουν CO2, όπως από λιγνίτη ή φυσικό αέριο, πάλι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μικρότερο αποτύπωμα CO2. Στην περίπτωση δεν των ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ηλεκτρικού, έχουν τεράστιο πλεονέκτημα.

Λάθος, πλέον. Ήδη στην Ευρώπη, αλλά και σε ορισμένα σημεία στη χώρα μας, υπάρχουν φορτιστές των 50 Κw/h που φορτίζουν έως το 80% τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε μισή έως μια ώρα, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους. 

Όχι περισσότερο από ότι αυτά με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η αλήθεια είναι ότι δεκαετίες πριν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ήταν επιρρεπείς στις αναφλέξεις, σήμερα όχι. Ταυτόχρονα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διατάξεις αποκοπής της ροής ενέργειας, ενώ οι μπαταρίες τους βρίσκονται σε εξαιρετικά ανθεκτικά, ξεχωριστά πλαίσια στο κάτω μέρος τους αμαξώματος.

Αυτό στο παρελθόν ήταν αλήθεια, πλέον όχι. Έως και τους -10 βαθμούς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα, για ακόμα χαμηλότερες ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες,  τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διατάξεις θέρμανσης και ψύξης των μπαταριών.

Κάποτε αυτό μπορεί να ίσχυε, σήμερα όχι. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα νέας γενιάς έχουν από 250 έως και 400 χλμ. αυτονομία κατά μέσο όρο. Πάντα σε πραγματικές συνθήκες, με χρήση κλιματισμού ή υψηλές ταχύτητες. To Tesla Model 3 της εικόνας, έχει αυτονομία έως και 518 χλμ.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:24

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη

10:19

Samsung Galaxy Z TriFold: Λανσάρισε τριπλά αναδιπλούμενο smartphone

10:09

Επιστροφή ενοικίου: Ενημέρωση των δικαιούχων στο 1521

10:08

Μπουζνά (Euronext): Γιατί αγοράσαμε τώρα την ΕΧΑΕ - Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

09:59

Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών

09:56

Δεξαμενόπλοιο με σημαία Ρωσίας ανέφερε πως δέχθηκε επίθεση στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας

09:55

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

09:49

Η Costco μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ - Zητά επιστροφή χρημάτων εάν κριθούν παράνομοι οι δασμοί

09:46

Alpha Bank: Με τίμημα 225 εκατ. ευρώ απέκτησε την AstroBank

09:46

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Μαξίμου

09:31

Σούπερ μάρκετ: Τι τζίρο κάνουν οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες στην Ελλάδα

09:26

FT: Η ΕΚΤ φρενάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ προς Ουκρανία με ρωσικά assets

09:23

Bitcoin: Κόντρα στo sell-off, αναλυτής προβλέπει ανάκαμψη ακόμη και από σήμερα Τρίτη

09:22

Alpha Finance: Η αγορά ακινήτων θα διατηρήσει την ανοδική της τροχιά - Υψηλότερες τιμές στόχοι για τις ΑΕΕΑΠ

09:03

Έρευνα AFP: Πώς οι Νήσοι Κουκ βοηθούν Ρωσία και Ιράν να μεταφέρουν πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις

08:59

Δύο νέα ενημερωτικά σποτ της ΕΕΕΠ για τον εθισμό στα παίγνια και τον παράνομο τζόγο

08:58

Enerwave: Νέα προϊόντα ρεύματος και μια μοναδική χριστουγεννιάτικη προσφορά

08:54

Λευκός Οίκος: Ναύαρχος διέταξε δεύτερο πλήγμα εναντίον σκάφους ανοικτά της Βενεζουέλας

08:53

Καραγκούνης: Η Κοινωνική Συμφωνία θα οδηγήσει σε περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

08:51

Ο γιος του μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» ομολογεί την ενοχή του στις ΗΠΑ

08:50

Γερμανία: Ανέγερση μνημείου στο Βερολίνο για τους Πολωνούς θύματα των Ναζί

08:49

Αναδυόμενο κόμβο διαστημικής τεχνολογίας κάνει την Ελλάδα η Open Cosmos

08:45

Καναδάς: Συμφωνία για ένταξη στο πρόγραμμα SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης

08:39

Η ΕΕΕΠ για το μέλλον των επίγειων καζίνο: Από αίθουσες παιγνίων σε ολοκληρωμένα θέρετρα ψυχαγωγίας

08:34

Λ. Ποσειδώνος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 2 έως 5 Δεκεμβρίου

08:25

Έσπασε τα ταμεία το Zootopia 2 - Ρεκόρ με 556 εκατ. δολάρια στο box office

08:16

Αποχωρεί ο επικεφαλής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Apple - Ποιος τον διαδέχεται

08:07

Αγρότες σε κλιμάκωση: Κλειστοί οδικοί άξονες

07:57

Βελτιωμένη προσφορά από την Netflix στη μάχη για την Warner Bros

07:41

Ρευματοκλοπές: Πώς θα «τσιμπάει» ο ΔΕΔΔΗΕ τους παραβάτες - Τα τσουχτερά πρόστιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider