8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης
Επιστημονική φαντασία; Πραγματοποιούν ήδη δοκιμαστικές πτήσεις και την επόμενη δεκαετία θα προσγειώνονται σε μια... ταράτσα δίπλα μας.

Με το δεδομένο πλέον ότι έως το 2050 περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα παρεπιδημεί σε τεράστιες μητροπόλεις των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων, το ζήτημα της αστικής μετακίνησης τείνει να γίνει γόρδιος δεσμός.

Μια από τις λύσεις «αυγό του Κολόμβου» είναι να πάρουμε τα αυτοκίνητα από τους δρόμους και να τα σηκώσουμε στον αέρα, όπου τουλάχιστον θα μπορούν να κινούνται σε πολλές παράλληλες πορείες, αλλά κατά τον κάθετο και όχι τον οριζόντιο άξονα.

Φυσικά, τα ιπτάμενα αυτά μέσα αστικής μετακίνησης δεν πρέπει να κάνουν θόρυβο, άρα θα είναι ηλεκτρικά, δεν πρέπει να απαιτούν δεκάδες χιλιάδες πιλότους, άρα θα είναι αυτόνομα κινούμενα και δεν μπορεί να είναι ιδιόκτητα, άρα θα τα χρησιμοποιούμε μέσω εφαρμογών τύπου Uber.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν μακρινά, όπως όμως θα δείτε στη συνέχεια δεν είναι λίγες οι -μεγάλες και μικρές- εταιρείες, που ήδη διεκδικούν μια θέση στην πρώτη σειρά του μέλλοντος των αστικών μετακινήσεων.

Εδώ έχουμε ένα πραγματικά ιπτάμενο αυτοκίνητο, δηλαδή μια μηχανή δύο σε ένα, που μπορεί να κινείται στους δρόμους αλλά και στον αέρα. Η εταιρεία Aeromobile έχει έδρα τη Σλοβακία και το πρωτότυπο όχημά της έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων ατόμων, είναι ηλεκτροκίνητο και απογειώνεται κάθετα. Φανταστείτε το στην Κηφισίας, Παρασκευή μεσημέρι...

Ακόμα ένα πρωτότυπο ιπτάμενο ταξί από την Airbus, ηλεκτρικό και με δυνατότητα καθέτου απογειώσεων, με δυνατότητα όμως μεταφοράς περισσότερων ατόμων. Έως και τέσσερις, για την ακρίβεια. Το City Airbus βρίσκεται στη φάση των δοκιμών και έχει παρουσιαστεί ήδη και σε δημόσιες εκδηλώσεις, που αφορούν τις μελλοντικές αστικές μετακινήσεις.

Ο ευρωπαϊκός κολοσσός της αεροπλοΐας παρουσίασε και αυτός την πρότασή του για ένα μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως, με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης. Οι δοκιμές εξέλιξης περιλαμβάνουν 48 πτήσεις μέχρι σήμερα, που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα του project, που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του προγράμματος “έξυπνων πόλεων”.

Η ενασχόληση της Boeing με τα ιπτάμενα ταξί δείχνει ακριβώς τη σοβαρότητα αυτών των προτάσεων για το μέλλον. Η αμερικανική εταιρεία πραγματοποίησε ήδη την πρώτη πτήση με το Passenger Air Vehicle, ένα πρωτότυπο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως με ηλεκτρικούς κινητήρες και δυνατότητα αυτόνομης πτήσης σε αποστάσεις έως 30 μίλια.

Εμφανίστηκε μόλις στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας και αποτελεί το όραμα του κορετικού ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων και της Uber για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος. Η πρόταση της Hyundai είναι ένα καθέτου απογειώσεως ηλεκτροκίνητο σκάφος UAM (από το Urban Air Mobility), το οποίο θα συνδέει ταχύτατα τις μεγάλες πόλεις με τα αεροδρόμιά τους. Αποτελεί μέρος του οράματος της Hyundai για τις πόλεις του μέλλοντος.

Ακόμα μια γερμανική start up με έδρα το Μόναχο, η οποία δημιούργησε ένα ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο ταξί με 36 ρότορες και δυνατότητα κάλυψης αποστάσεων έως 300 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βλέψεις μόνο για αστικές μετακινήσεις, αλλά και τη διασύνδεση κοντινών πόλεων με μηδενικό αποτύπωμα σε ρύπους και θόρυβο.

Η γερμανική εταιρεία Volocopter δημιούργησε το Volocity, ένα ιπτάμενο μέσο αστικών μετακινήσεων καθέτου απογειώσεως, ηλεκτρικό και με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης στο μέλλον. Μαζί έχει σχεδιάσει και τους σταθμούς Voloport, που θα αποτελούν τα βασικά σημεία πλησίον υπαρχόντων αεροδρομίων, από όπου θα ξεκινούν τις αστικές τους πτήσεις τα ιπτάμενα οχήματά της.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Απειλεί την Κούβα να μην εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει για τον τυφώνα Μελίσα

23:26

Κυρανάκης: Ζητώ συγγνώμη από την κα Πέρκα - Ήταν λάθος και το αναγνωρίζω

23:22

Γροιλανδία: Η πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν θα συναντήσει αμερικανική αντιπροσωπεία την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη

23:16

Wall Street: Το ράλι chips και τραπεζών διέκοψε τις διήμερες απώλειες

23:00

Ιράν: Το ίντερνετ παραμένει κομμένο εδώ και μία εβδομάδα

22:52

Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Ιανουαρίου

22:47

Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 4% καθώς ο Τραμπ «μάζεψε» τις απειλές στο Ιράν

22:34

Η Ταϊβάν θα επενδύσει 250 δισ. δολ. για την κατασκευή τσιπ στις ΗΠΑ - Συμφωνία για μείωση δασμών

22:19

Λευκός Οίκος: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν αλλάζει τίποτα για τον Τραμπ

22:12

Χρυσός: Πτώση στις τιμές με φόντο την απασχόληση στις ΗΠΑ και το Ιράν

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 11,8 εκατ. ευρώ

21:54

Δένδιας για φρεγάτα «Κίμων»: Η Τουρκία δεν έχει κανέναν λόγο να εκνευρίζεται

21:50

Υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στη Βρίσα Λέσβου

21:43

«The Great Healthcare Plan»: Ο Τραμπ παρουσίασε το νέο σχέδιό του για την υγεία

21:30

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ιρανούς που κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την καταστολή των διαδηλώσεων

21:27

Δήμας: Συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων για την αεροναυτιλία και εγκατάσταση νέων πομποδεκτών

21:17

Γκούλσμπι (Fed): Η «τιθάσευση» του πληθωρισμού πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα

21:07

ΕΕ: Πράσινο φως σε Κύπρο και άλλα επτά κράτη για αμυντικές επενδύσεις μέσω SAFE

21:01

«Η Κίνα είναι αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις», λέει ο ΥΠΕΞ

20:53

Συζήτηση Ρούτε - Ζελένσκι για τις ρωσικές επιθέσεις και τα ενεργειακά προβλήματα

20:35

ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη πώληση πετρελαίου Βενεζουέλας έναντι 500 εκατ. δολαρίων

20:21

Πηγές ΝΔ: Το «αυτογκόλ» της Μιλένας Αποστολάκη και η απάντηση Λαζαρίδη

20:19

Συνάντηση Μητσοτάκη με το μέλος του ΔΣ της Fed Στιβ Μίραν παρουσία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

20:09

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος προσβλέπει στην ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν το 2026

20:09

Συμμετοχή του Θεοχάρη στο Λιβυο-Ελληνικό Φόρουμ Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης στη Βεγγάζη

20:00

Πούτιν: «Ο κόσμος γίνεται πιο επικίνδυνος» - Κανένα σχόλιο για Μαδούρο, Ιράν και Γροιλανδία

19:50

Η Αμερική αντεπιτίθεται: Γεωπολιτικό παιχνίδι για σπάνιες γαίες και τεχνολογική κυριαρχία

19:29

Άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Πηγές ΝΔ: «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια: ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει όσα υπέγραφε!»

19:10

Γρίπη: 871 νέες εισαγωγές και 8 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 15 νοσηλείες στη ΜΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider