8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
8 ιπτάμενα «ταξί» δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης
Επιστημονική φαντασία; Πραγματοποιούν ήδη δοκιμαστικές πτήσεις και την επόμενη δεκαετία θα προσγειώνονται σε μια... ταράτσα δίπλα μας.

Με το δεδομένο πλέον ότι έως το 2050 περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα παρεπιδημεί σε τεράστιες μητροπόλεις των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων, το ζήτημα της αστικής μετακίνησης τείνει να γίνει γόρδιος δεσμός.

Μια από τις λύσεις «αυγό του Κολόμβου» είναι να πάρουμε τα αυτοκίνητα από τους δρόμους και να τα σηκώσουμε στον αέρα, όπου τουλάχιστον θα μπορούν να κινούνται σε πολλές παράλληλες πορείες, αλλά κατά τον κάθετο και όχι τον οριζόντιο άξονα.

Φυσικά, τα ιπτάμενα αυτά μέσα αστικής μετακίνησης δεν πρέπει να κάνουν θόρυβο, άρα θα είναι ηλεκτρικά, δεν πρέπει να απαιτούν δεκάδες χιλιάδες πιλότους, άρα θα είναι αυτόνομα κινούμενα και δεν μπορεί να είναι ιδιόκτητα, άρα θα τα χρησιμοποιούμε μέσω εφαρμογών τύπου Uber.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν μακρινά, όπως όμως θα δείτε στη συνέχεια δεν είναι λίγες οι -μεγάλες και μικρές- εταιρείες, που ήδη διεκδικούν μια θέση στην πρώτη σειρά του μέλλοντος των αστικών μετακινήσεων.

Εδώ έχουμε ένα πραγματικά ιπτάμενο αυτοκίνητο, δηλαδή μια μηχανή δύο σε ένα, που μπορεί να κινείται στους δρόμους αλλά και στον αέρα. Η εταιρεία Aeromobile έχει έδρα τη Σλοβακία και το πρωτότυπο όχημά της έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων ατόμων, είναι ηλεκτροκίνητο και απογειώνεται κάθετα. Φανταστείτε το στην Κηφισίας, Παρασκευή μεσημέρι...

Ακόμα ένα πρωτότυπο ιπτάμενο ταξί από την Airbus, ηλεκτρικό και με δυνατότητα καθέτου απογειώσεων, με δυνατότητα όμως μεταφοράς περισσότερων ατόμων. Έως και τέσσερις, για την ακρίβεια. Το City Airbus βρίσκεται στη φάση των δοκιμών και έχει παρουσιαστεί ήδη και σε δημόσιες εκδηλώσεις, που αφορούν τις μελλοντικές αστικές μετακινήσεις.

Ο ευρωπαϊκός κολοσσός της αεροπλοΐας παρουσίασε και αυτός την πρότασή του για ένα μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως, με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης. Οι δοκιμές εξέλιξης περιλαμβάνουν 48 πτήσεις μέχρι σήμερα, που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα του project, που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του προγράμματος “έξυπνων πόλεων”.

Η ενασχόληση της Boeing με τα ιπτάμενα ταξί δείχνει ακριβώς τη σοβαρότητα αυτών των προτάσεων για το μέλλον. Η αμερικανική εταιρεία πραγματοποίησε ήδη την πρώτη πτήση με το Passenger Air Vehicle, ένα πρωτότυπο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως με ηλεκτρικούς κινητήρες και δυνατότητα αυτόνομης πτήσης σε αποστάσεις έως 30 μίλια.

Εμφανίστηκε μόλις στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας και αποτελεί το όραμα του κορετικού ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων και της Uber για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος. Η πρόταση της Hyundai είναι ένα καθέτου απογειώσεως ηλεκτροκίνητο σκάφος UAM (από το Urban Air Mobility), το οποίο θα συνδέει ταχύτατα τις μεγάλες πόλεις με τα αεροδρόμιά τους. Αποτελεί μέρος του οράματος της Hyundai για τις πόλεις του μέλλοντος.

Ακόμα μια γερμανική start up με έδρα το Μόναχο, η οποία δημιούργησε ένα ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο ταξί με 36 ρότορες και δυνατότητα κάλυψης αποστάσεων έως 300 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βλέψεις μόνο για αστικές μετακινήσεις, αλλά και τη διασύνδεση κοντινών πόλεων με μηδενικό αποτύπωμα σε ρύπους και θόρυβο.

Η γερμανική εταιρεία Volocopter δημιούργησε το Volocity, ένα ιπτάμενο μέσο αστικών μετακινήσεων καθέτου απογειώσεως, ηλεκτρικό και με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης στο μέλλον. Μαζί έχει σχεδιάσει και τους σταθμούς Voloport, που θα αποτελούν τα βασικά σημεία πλησίον υπαρχόντων αεροδρομίων, από όπου θα ξεκινούν τις αστικές τους πτήσεις τα ιπτάμενα οχήματά της.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:31

Ψηφίστηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των αποδήμων από τη ΝΔ

15:27

Ρωσία: «Πώς το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ θα συνυπάρχει με το ΣΑ του ΟΗΕ;»

15:19

Το Instagram θα ειδοποιεί τους γονείς για τυχόν αναζητήσεις των παιδιών τους για αυτοκτονία

15:10

Μεγάλου (Πειραιώς): Σήμα για ισχυρή πιστωτική επέκταση το 2026, καθησυχάζει για δάνεια ν. Κατσέλη

15:02

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

15:02

Υπέρ των απελάσεων αλλά κατά των τακτικών Τραμπ η πλειοψηφία των Αμερικανών

14:59

«Η Μόσχα δεν έχει θέσει καμία προθεσμία για να βάλει τέλος στον πόλεμο», λέει ο Λαβρόφ

14:58

Τι προβλέπει το νέο συνταξιοδοτικό και φορολογικό νομοσχέδιο

14:52

Τσάπαλος: Ισχυροποίηση ΕΕΕΠ - Aυτόματα θα κατεβάζει ιστοσελίδες παράνομου στοιχηματισμού

14:50

Σχεδόν 1 εκατ. νέοι Βρετανοί εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης

14:45

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος κατέθεσε αίτηση για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου

14:39

Προκαταρκτική έρευνα για την κοπής καλωδίων τηλεδιοίκησης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

14:33

Δικαστήριο ΕΕ: Η Ουγγαρία παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού

14:27

Νεμπής (ΟΤΕ): Επενδύσεις 600 εκατ. για το 2026 - Νέα πολιτική αμοιβών των μετόχων

14:27

Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η Φρεντέρικσεν

14:22

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για διαφήμιση παράνομου τζόγου από influencers - Ποινές μέχρι 10 έτη

14:14

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη μηνιγγίτιδα - Οι ειδικοί συμβουλεύουν

14:12

Παραιτήθηκε ο CEO του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μετά την έρευνα για σχέσεις με τον Έπστιν

14:08

Ρεκόρ κερδοφορίας για Allianz στο 2025 με άλμα 8,4% στα 17,4 δισ. ευρώ

14:02

Διαθέσιμα ψηφιακά μέσω gov.gr 12.375 πτυχία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

13:59

Πεσκόφ: Προτεραιότητα οι κοινωνικοοικονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες στην Κούβα

13:56

Ντεμπούτο στο ΧΑ για το ομόλογο της Capital Clean Energy Carriers

13:49

Η Palladian Communication Specialists ανανεώνει τη συνεργασία με την Imperial Brands Hellas

13:49

Αποφασίζει η Κομισιόν για πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς αμβλώσεις

13:46

Δύο ελληνικά νησιά στους 20 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για το 2026

13:42

Eurobank Equities: Αντίστοιχα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα του ΟΤΕ

13:42

ΕΔΕΥΕΠ: Εκδόθηκε η άδεια αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

13:42

Τσίπρας για Predator: «Οι πραγματικοί υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στoν λαό και στη δικαιοσύνη»

13:40

Εκτοξεύτηκαν τα λουκέτα των επιχειρήσεων το 2025 - Άνοδος 83,2% σε έναν χρόνο

13:39

ΤτΕ: Στα €22 δισ. αυξήθηκε η αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider