Πέντε κατηγορίες μοντέλων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πέντε κατηγορίες μοντέλων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλάζουν ριζικά τη σύνθεση των στόλων τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν πέντε συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων είδη υπό εξαφάνιση.

Πριν σχετικά λίγα χρόνια, κάθε οικογενειάρχης που σεβόταν τον εαυτό του ονειρευόταν ένα πολυμορφικό μοντέλο, ενώ λίγο παλαιότερα βολευόταν με ένα στέισον βάγκον. Τα τετράθυρα σεντάν αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της γκάμας των περισσοτέρων εταιρειών και τα λεγόμενα τζιπ διέθεταν απαραιτήτως τετρακίνηση και κυλιόντουσαν χωρίς πρόβλημα στις λάσπες. Σήμερα, σχεδόν όλα τα τζιποειδή είναι εμπροσθοκίνητα SUV, οι τετράπορτες «κούρσες» υποχωρούν άτακτα μπροστά στα πεντάθυρα hatchbags, τα πολυμορφικά και τα στέισον βάγκον λιγοστεύουν εξαιτίας της επέλασης των crossover και τα μικρά μοντέλα πόλης χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους, αφού γίνονται ολοένα ακριβότερα. Ετσι διαμορφώνεται ένας νέος χάρτης της αυτοκίνησης, από τον οποίο κινδυνεύουν με μεγάλη συρρίκνωση, που αγγίζει τα όρια της εξαφάνισης, οι εξής πέντε κατηγορίες οχημάτων.

Στις ΗΠΑ και στην Ασία κυριαρχούν εδώ και χρόνια τα μοντέλα με αυτόματα σαζμάν, στην Ευρώπη παραμένουμε ακόμη σε μεγάλο ποσοστό πιστοί στα μηχανικά κιβώτια, επειδή κοστίζουν αρκετά φτηνότερα. Όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον, καθώς τα αυτόματα σαζμάν δεν υστερούν πλέον σε τίποτα απέναντι στα χειροκίνητα, ενώ σχηματίζουν το ιδανικό δίδυμο με τους ηλεκτροκινητήρες, που αποδίδουν το μάξιμουμ της ροπής τους από το πρώτο πάτημα του γκαζιού. Ήδη μάλιστα, το γερμανικό Υπουργείο Συγκοινωνιών ανακοίνωσε, ότι τα επόμενα χρόνια θα αναγνωρίζεται η απόκτηση διπλώματος οδήγησης με αυτόματο όχημα κανονικά για όλους τους τύπους αυτοκινήτων, ακόμη και για μοντέλα με χειροκίνητα κιβώτια.

Αρκετά SUV είναι σε θέση να κινηθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια και εκτός δρόμου, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους αποφεύγουν κάτι τέτοιο, για να μην προκαλέσουν ζημιές στο αμάξωμα ή στις ζάντες τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν μπορούν να συγκριθούν οι χωμάτινες δυνατότητές τους με εκείνες των γνήσιων μοντέλων off road. Ετσι συρρικνώνεται συνεχώς ο αριθμός των τελευταίων και έχουν εξαφανιστεί από την αγορά μοντέλα, όπως το Nissan Patrol ή το Mitsubishi Pajero, αλλά και το σκληροτράχηλο Lada Niva. Αν εξαιρέσουμε τα Suzuki, το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει μόνον το νέο Land Rover Defender ως συνεχιστής του είδους και όποιος θέλει ένα σκληροπυρηνικό μοντέλο εκτός δρόμου, θα αναγκάζεται να στραφεί σταδιακά κυρίως προς τα Pick-up.

Λίγο μετά την αλλαγή της νέας χιλιετίας γνώρισαν τα Cabriolet μία σημαντική ζήτηση χάρη στο λανσάρισμα των μοντέλων Coupe-Cabriolet με τις σπαστές μεταλλικές οροφές. Ωστόσο, η εμπορική πορεία τους είναι πλέον πτωτική και οι επιλογές στην κατηγορία των ανοιχτών μοντέλων θα περιοριστούν δραματικά τα επόμενα χρόνια, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Τα Cabrios παραμένουν δημοφιλή στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία, όμως στις μεγάλες αγορές, όπως της Κίνας, έχουν ουσιαστικά ανύπαρκτη ζήτηση, γι αυτό δεν συμφέρει τους mainstream κατασκευαστές η εξέλιξη και η παραγωγή τέτοιων μοντέλων. Ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να εκπροσωπούνται τα Cabrios στις premium κατηγορίες πολυτελείας και στα σπορ μοντέλα υψηλών επιδόσεων, όπου οι πελάτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το ανάλογο αντίτιμο.

Τα μικρομεσαία πολυμορφικά, που είχαν κατακλύσει στο παρελθόν την αγορά, βρίσκονται την τελευταία πενταετία σε ελεύθερη πτώση. Όπως φαίνεται μάλιστα από τις φθίνουσες πανευρωπαϊκές πωλήσεις τους, πρόκειται για μία τάση που θα συνεχιστεί, καθώς τη θέση τους έχουν πάρει τα SUV και τα Crossover. Ετσι βλέπουμε μάρκες, όπως τη Ford, να βάζουν ημερομηνία λήξης στα πολυμορφικά Galaxy και S-Max και να ετοιμάζουν ένα νέο μοντέλο Crossover για αντικαταστάτη τους.

Τα μικρά μοντέλα με τιμές γύρω στις 10.000 ευρώ αποτελούσαν ανέκαθεν τα αποπαίδια των αυτοκινητοβιομηχανιών, επειδή απέδιδαν ελάχιστα κέρδη. Οι νέες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές και τα μελλοντικά στάνταρ ασφαλείας από το 2022 και μετά, θα ανεβάσουν τόσο πολύ τις τιμές τους, ώστε θα γίνουν ασύμφορα για τις εταιρείες αυτοκινήτων, που θα προτιμήσουν να τα λανσάρουν αποκλειστικά ως ηλεκτροκίνητα ή να τα αποσύρουν εντελώς από τη γκάμα τους. Κάτι τέτοιο συνέβη ήδη με τα ηλεκτρικά τρίδυμα VW E-Up, Skoda Citigo E και SEAT Mii Electric, αλλά και με το Smart Fortwo EQ, που θα συνεχίσουν μόνον ως ηλεκτροκίνητα την καριέρα τους.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:43

Ο Πούτιν σε ρόλο μεσολαβητή για αποκλιμάκωση της έντασης σε Ιράν και Μέση Ανατολή

16:33

Κομισιόν: Η Λάιεν και μέλη του σώματος των Επιτρόπων θα συμμετάσχουν στο Νταβός

16:19

Τριών Ιεραρχών 2026: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις 30 Ιανουαρίου

16:17

Έκρηξη περιστατικών βίας στις δημόσιες δομές υγείας – Ο ΙΣΑ ζητά αστυνομική παρουσία στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία

16:14

Στην Παραγουάη το Σάββατο η Λάιεν για την υπογραφή της συμφωνίας Mercosur - ΕΕ

16:09

Ζελένσκι: Συμφωνίες θα μπορούσαν να υπογραφούν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα

16:04

Μαρινάκης: Δεν τίθεται θέμα παρουσίας του κ. Ανεστίδη στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

15:57

Το TikTok θέτει σε εφαρμογή το νέο σύστημα επαλήθευσης ηλικίας στην ΕΕ

15:57

ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη

15:57

Μπούγας: Τίποτα μεμπτό δεν προέκυψε στην εισαγγελική έρευνα για την «Ομάδα Αλήθειας»

15:55

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν ενισχύει την προεκλογική του εκστρατεία κατά της Ουκρανίας

15:52

Μπρατάκος: Η αποτελεσματικότητα του πλαισίου αφερεγγυότητας κρίνεται από τη δυνατότητα διάσωσης βιώσιμων επιχειρήσεων

15:47

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ανακαινισμένο ΤΕΠ του ΓΝΑ «Ερυθρός Σταυρός»

15:45

Θεσσαλονίκη: Από ποιες χώρες προέρχονταν οι επιβάτες που ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» το 2025

15:41

Λιβάνιος: Σκεπτόμαστε την αύξηση της προκαταβολής προς τους διευθυντές των σχολείων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών

15:36

Μαρινάκης: Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν το φθηνότερο ρεύμα, συγκριτικά με άλλες χώρες στην Ευρώπη

15:34

Γιατί οι γειτονικές χώρες του Ιράν φοβούνται ενδεχόμενα πλήγματα των ΗΠΑ

15:30

Βενεζουέλα: Ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο Ροδρίγκες στο Καράκας

15:27

Κρεμλίνο: Θετική η βούληση ευρωπαϊκών χωρών να αποκαταστήσουν τον διάλογο με τη Ρωσία

15:13

Χρυσοχοΐδης: Δεν δικαιολογείται από εδώ και πέρα η συνέχιση των μπλόκων - Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται

15:11

Lidl Ελλάδας: Εγκαινίασε το μεγαλύτερό της κατάστημα στην Ελλάδα - Επένδυση 4,6 εκατ. ευρώ

15:09

Τσουκαλάς: Η ευθύνη για το αλαλούμ στο FIR Αθηνών περιορίζεται μόνο στον διοικητή που παραιτήθηκε;

14:56

Barclays: Η ισχυρή ανάπτυξη πλεονέκτημα για τα ελληνικά ομόλογα

14:56

Ποια ευρωπαϊκή πόλη αναδείχθηκε καλύτερος προορισμός για solo travellers

14:40

Η δύναμη της ισχύος και η ανάγκη για σύνεση και ρεαλιστική σοφία των ισχυρών

14:31

Allianz: Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2026

14:19

Η Ουκρανία αυξάνει τις εισαγωγές ενέργειας λόγω των ρωσικών πληγμάτων

14:09

Fraport: Άνοδος της επιβατικής κίνησης και το 2025 - Πάνω από 37 εκατ. επιβάτες

14:07

Διαβάσατε νέα την εβδομάδα που πέρασε; Κάντε το κουίζ!

13:53

FIFA: Πάνω από 350 εκατ. αιτήσεις για μόλις 7 εκατ. εισιτήρια του Μουντιάλ 2026

gazzetta
gazzetta reader insider insider