Τα χρόνια νοσήματα και η ασφάλιση

Ιωάννης Αδαμόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα χρόνια νοσήματα και η ασφάλιση

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, ένας στους δύο ενήλικες θα έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος στη ζωή του με κάποιο Χρόνιο Νόσημα. Παράλληλα, αυτές οι ασθένειες αποτελούν πλέον την πρώτη αιτία θανάτου, αντικαθιστώντας τις επιδημίες, τις λοιμώξεις και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής του παρελθόντος.

Ως Χρόνια Νοσήματα έχουν οριστεί ασθένειες που είναι παρατεταμένης διάρκειας (πλέον των τριών μηνών). Είναι όλες οι χρόνιες καταστάσεις εκτροπής του οργανισμού, από τη φυσιολογική του λειτουργία με σημαντική επιβάρυνση της συνολικής υγείας του ατόμου. Στα χρόνια νοσήματα περιλαμβάνονται σύνδρομα, φυσικές βλάβες, ανεπάρκειες, αναπηρίες καθώς και όλες εκείνες οι παθολογικές καταστάσεις, που τελικά οδηγούν σε ασθένειες και έκπτωση των φυσιολογικών σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), για τα έτη 2015-2016, οι 4 κύριοι τύποι – κατηγορίες Χρόνιων Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων, είναι:

  • Οι Καρδιαγγειακές Παθήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Νοσήματα, οι Καρδιακές Ανεπάρκειες, οι Ισχαιμικές Καρδιοπάθειες κ.ά.
  • Οι Καρκίνοι – Κακοήθεις Νεοπλασίες
  • Οι Χρόνιες Πνευμονοπάθειες, όπως το Βρογχικό Άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.)
  • Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου-2

Τα κυριότερα Χρόνια Νοσήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος (πνεύμονα, παχέος εντέρου, μαστού, τραχήλου της μήτρας και προστάτη), οι χρόνιες παθήσεις πνευμόνων (άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις, η οστεοπόρωση και οι χρόνιες νευρολογικές διαταραχές (Alzheimer και Parkinson).

Περίπου 4 στους 10 Έλληνες πάσχουν από κάποιο Χρόνιο Νόσημα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του 2017, στο γενικό πληθυσμό σε δείγμα 6.569 ατόμων, το ποσοστό των ατόμων το οποίο δήλωσε ότι έπασχε από κάποιο χρόνιο νόσημα ήταν 38%. Ωστόσο, το ποσοστό των Χρονίως Πασχόντων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνει το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών.

Οι ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Νοσήματα έχουν εύθραυστη κατάσταση υγείας καθημερινά. Βλέπουν τα προβλήματά τους σταδιακά να πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα μειώνεται η ποιότητα ζωής τους. Ταυτόχρονα, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, οι ασθενείς αυτοί, πέρα από το πρόβλημα της υγείας τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την προβληματική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Ο ασθενής με Χρόνιο Νόσημα, ανάμεσα σε άλλα, θέλει ποιοτικές και γρήγορες ιατρικές υπηρεσίες.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας. Όμως οι Χρόνια Πάσχοντες είναι αποκλεισμένοι από την Ιδιωτική Ασφάλιση.

Μέχρι πρότινος!

Για πρώτη φορά στην ασφαλιστική αγορά, για όσους πάσχουν από κάποιο Χρόνιο Νόσημα, έχει σχεδιαστεί το κατάλληλο πρόγραμμα για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Πλέον κανείς δεν μένει αποκλεισμένος από την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ μέσα από μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας οι Πάσχοντες Χρόνιων Νοσημάτων μπορούν να απολαύσουν το προνόμια της, άμεσα, ποιοτικά και ανθρώπινα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider