Ευθύνη όλων μας η Κοινή Λογική!

Βενετία Κουσία
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευθύνη όλων μας η Κοινή Λογική!
Η ευθύνη των πολιτών αρχίζει από την «ευλαβική» τήρηση του #ΜένουμεΣπίτι και επεκτείνεται με το προσωπικό μας παράδειγμα να διατηρήσουμε υψηλό το ηθικό – το δικό μας και των άλλων – ανακαλύπτοντας ή ξεθάβοντας την κοινή λογική.

Ακούμε νυχθημερόν νουθεσίες και οδηγίες, παρακολουθούμε ανόητες (ευτυχώς όλο και λιγότερες) συμπεριφορές, ενημερωνόμαστε για δωρεές και άλλες κοινωνικά υπεύθυνες δράσεις.

Κάποιοι από εμάς παραμένουμε θεατές και καθημερινά γεμίζουμε με μεγαλύτερη αβεβαιότητα και λιγότερα μετρητά. Κάποιοι άλλοι είμαστε υπεύθυνοι και για τις ζωές των άλλων, γιατί είμαστε γονείς, παιδιά ηλικιωμένων, προϊστάμενοι, επιχειρηματίες, πρόεδροι ΔΣ σε εταιρείες, εργοδοτικά σωματεία και οργανισμούς, κλπ.

Η ευθύνη των περισσοτέρων δεν περιορίζεται στην προστασία της ζωής, όπως είναι κυρίως η ευθύνη των ιατρικών λειτουργών. Η ευθύνη των πολιτών αρχίζει από την «ευλαβική» τήρηση του #ΜένουμεΣπίτι και επεκτείνεται με το προσωπικό μας παράδειγμα να διατηρήσουμε υψηλό το ηθικό – το δικό μας και των άλλων – ανακαλύπτοντας ή ξεθάβοντας την κοινή λογική. Την ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα που μας είχε στερήσει τόσα χρόνια η εστίαση στα πρόσκαιρα και τα φανταχτερά.

Απασχολώ προσωπικό και μέχρι χθες αναζητούσα τρόπους να το κάνω περισσότερο αφοσιωμένο; Ε, σήμερα είναι η ώρα να ενισχύσω τη δημιουργικότητα και όχι την αβεβαιότητά του. Σήμερα, προσπαθώ να καλλιεργήσω τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Κι αν μου μειώνεται η ρευστότητα προσπαθώ να πείσω το κυβερνητικό επιτελείο, μέσα από τις σωστές συλλογικότητες, το οποίο φαίνεται ότι ακούει. Σήμερα, είναι η ώρα να εκπαιδεύσω στις ψηφιακές και ηγετικές δεξιότητες που ήδη χρειάζομαι για να αυξήσω την παραγωγικότητά μου. Σήμερα, ανακαλύπτω την ουσία του ρόλου μου. Σήμερα (ξανα)θυμάμαι την ουσία της ίδρυσης της εταιρείας μου. Κι αν δεν μπορώ να το βρω εύκολα (γιατί κι εγώ άνθρωπος είμαι) παίρνω το χρόνο μου και δεν κάνω τίποτε άλλο μέχρι να βρω το «γιατί;».

Η μεγαλύτερη ευθύνη του καθενός από εμάς, όχι μόνο πολιτικού ή επιχειρηματικού ηγέτη, αλλά και του κάθε πολίτη ή εργαζόμενου, είναι να γνωρίζουμε την ουσία των πραγμάτων. Και να διάγουμε τον βίο μας με βάση την κοινή λογική.

Η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε, δια του αρχηγού της και των μελών που έχει επιλέξει να συνεργάζεται, ότι σε μεγάλο βαθμό έχει ανακαλύψει την ουσία των πραγμάτων ακολουθώντας την κοινή λογική που φαίνεται μέσα από τις πράξεις. Και μπράβο τους.

Εμείς ως πολίτες ας είμαστε προσεκτικότεροι με το τι επιλέγουμε να προσέξουμε γιατί έχουμε την υποχρέωση όχι μόνο να μην μεταδώσουμε τον ιό αλλά και να μην είμαστε τοξικοί με τις συμπεριφορές μας. Ευτυχώς με την κοινωνική αποστασιοποίηση έχουμε την τεράστια ευκαιρία να έρθουμε κοντύτερα με τον εαυτό μας. Αν βέβαια δεν μπορούμε να τα βρούμε μαζί του τότε δεν θα τα βρούμε με κανέναν.

Γνωρίζουμε ότι η μικρή μας οικονομία θα πληγεί πολύ περισσότερο από άλλες που έχουν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των κλάδων της οικονομίας, όταν το 24% του ΑΕΠ της βασίζεται στον τουρισμό. Και γι αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα μας χρειάζεται όλους υγιείς – σε σώμα, πνεύμα και ψυχή – για την επόμενη φάση της υγειονομικής μας περιπέτειας. Γιατί η εποχή που διανύουμε εξακολουθεί να είναι του Ανθρώπου. Αρκεί να δώσουμε επί τέλους σημασία στα ουσιαστικά και όχι στα κραυγαλέα και στα πρόσκαιρα. Από εμάς εξαρτάται η συνέχεια, γιατί όσον αφορά στη φύση είναι γνωστό ότι «κανείς δεν μπορεί να καταργήσει την άνοιξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider