Φρένο Regling στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρένο Regling στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Φρένο στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν ακόμα αυτό ανοίξει επίσημα φαίνεται ότι προσπαθεί να βάλει ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, με μία δήλωση «βόμβα» σε συνέντευξη του στην εφημερίδα South China Morning Post.

Λίγο πριν το ΔΣ του Μηχανισμού δώσει την τυπική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ και παρά την πίεση εκ μέρους του ΔΝΤ, ο κ. Regling τονίζει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο αρκεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

«Με υψηλότερη ανάπτυξη και την δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους απ' το ESM το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Regling.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Ερ. Λέτε ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πως μπορεί ρεαλιστικά να αναπτυχθεί με ρυθμό διατηρήσιμο αρκετά ώστε να μπορεί η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της και να υποστηρίξει την κοινωνική δομή που περιμένει κανείς από μία δυτική κυβέρνηση;

Απ. Είναι εφικτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Και αυτό επειδή από τη μία πλευρά οι όροι δανεισμού είναι ευνοϊκοί. Χρεώνουμε πολύ χαμηλά επιτόκια. Επίσης έχουμε πολύ μακροπρόθεσμες λήξεις. Επομένως το ίδιο το μέγεθος του χρέους δεν έχει μεγάλη σημασία όταν προσπαθούμε να εξετάσουμε το βάρος του χρέους στην Ελλάδα. Είναι πολύ χαμηλότερο απ' ότι δείχνει η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ.

Είναι κάπως συγκρίσιμο με αυτό της Ιαπωνίας όπου έχουμε χρέος προς ΑΕΠ σχεδόν 250% αλλά η Ιαπωνία δεν έχει πρόβλημα στο να το εξυπηρετεί γιατί τα επιτόκια είναι πάρα πολύ χαμηλά. Επομένως (σσ. και της Ελλάδας) κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Το άλλο σκέλος της εξίσωσης είναι “ποια μπορεί να είναι ο λογικός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας στο μέλλον”.

Είδαμε ότι η ανάπτυξη επανήλθε πέρυσι με την εφαρμογή των σωστών πολιτικών. Φέτος διεκόπη επειδή η νέα κυβέρνηση προσπάθησε μία διαφορετική προσέγγιση για 6 με 7 μήνες. Αντέστρεψαν κάποιες απ' τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα επέστρεψε στα προβλήματα.

Ωστόσο γνωρίζουμε απ' την εμπειρία της περυσινής χρονιάς και από την αξιολόγηση των Θεσμών ότι με την εφαρμογή των σωστών μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα μπορεί να έχει καλές επιδόσεις ανάπτυξης.

Ο ΟΟΣΑ έχει πει ότι με τις σωστές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει τις υψηλότερες δυνατότητες ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια ώρα λαμβάνουν όλη αυτή την ευνοϊκή δανειοδότηση από εμάς. Έτσι (σσ το χρέος) μπορεί να αυξηθεί πρόσκαιρα. Έεπιτα από λίγο όμως μπορεί να υποχωρήσει και τότε η χώρα να εξέλθει απ' τα προβλήματα της. Αυτό είναι εφικτό αλλά απαιτείται μία διάρκεια στην προσπάθεια εφαρμογής μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider