Μαρία Συρεγγέλα: Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρία Συρεγγέλα: Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»
H Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων αποκαλύπτει στο insider.gr πως «έρχονται κι άλλες δράσεις που αφορούν στην εργαζόμενη μητέρα και τη σύγχρονη γυναίκα».

Τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα μπορούν να απευθυνθούν τόσο οι γονείς, όσο και οι υποψήφιοι φύλακες παιδιών, που ενδιαφέρονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» προαναγγέλλει, μέσω συνέντευξής της στο insider.gr, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Παράλληλα, η κυρία Συρεγγέλα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της νέας πρωτοβουλίας, τους δικαιούχους, αλλά και τον τρόπο που θα γίνεται η επιλογή των οικογενειών που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα. Μάλιστα η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων αποκαλύπτει στο insider.gr πως «έρχονται κι άλλες δράσεις που αφορούν στην εργαζόμενη μητέρα και τη σύγχρονη γυναίκα».

Διαβάστε επίσης:

Το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης της Μαρίας Συρεγγέλα στο insider.gr

- Περιγράψτε μας τη νέα πρωτοβουλία «Νταντάδες της γειτονιάς». Πώς θα λειτουργήσει;

Είναι ένα πρόγραμμα που ήδη υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνον χώρες, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία αλλά και ο Καναδάς. Αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενες μητέρες με βρέφη έως 2 περίπου ετών να επιλέξουν νταντά με ασφάλεια για τα μωράκια και να μην διακόπτουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Σκοπός μας είναι, έχοντας πάντα σημαία μας την εισήγηση των ειδικών - μία άποψη που έχει αποδείξει ότι συμμερίζεται αυτή η κυβέρνηση εν γένει - να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα όπου θα μπορούν να αποταθούν τόσο οι ενδιαφερόμενοι γονείς όσο και οι υποψήφιοι φύλακες παιδιών (νταντάδες).

- Πότε ξεκινάει η πιλοτική φάση του προγράμματος, πόσους δικαιούχους αφορά και από ποιους δήμους της χώρας;

Η πιλοτική φάση θα ξεκινήσει αρχές του 2021 και ο τρόπος εφαρμογής θα προκύψει μετά από ενδελεχή μελέτη που θα λάβει υπόψη τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τη δυναμική όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και θα θέσει τα κριτήρια και τον τρόπο πιστοποίησης των νταντάδων. Κατά την πιλοτική εφαρμογή θα θέλαμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλομορφία στους Δήμους που θα επιλεγούν προκειμένου να δούμε τα τυχόν προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε πριν τη φάση της καθολικής εφαρμογής. Στόχος μας είναι η καθολική εφαρμογή του προγράμματος στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Όλα τα υπόλοιπα θα διευκρινιστούν και θα αποσαφηνιστούν με ακρίβεια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

- Πώς θα γίνεται η επιλογή των οικογενειών που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα;

Επειδή το πρόγραμμα δεν είναι προνοιακό, αλλά έχει την έμφυλη διάσταση, σκοπός μας είναι το πρόγραμμα να «αγκαλιάσει» όσο το δυνατόν περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες. Είναι σχεδόν “υπαρξιακό” το δίλημμα που θέτουν οι γυναίκες μόλις γεννήσουν : «Πού θα αφήσω το παιδί μου όταν επιστρέψω στην εργασία;», ενώ τις ταλανίζει και η σκέψη ότι «αν είναι να δίνω 500 ευρώ σε μία νταντά, ενώ παίρνω 800 ευρώ καλύτερα να μείνω σπίτι να μεγαλώσω τα παιδιά μου». Αυτή η σκέψη από μόνη της αναγκάζει τις γυναίκες να σταματήσουν την καριέρα τους επ’ αόριστον, πολλές φορές, και να τις κρατάει μακριά από την αγορά εργασίας και την κοινωνική παραγωγή. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να εμποδίσουμε με αυτό το πρόγραμμα.

- Το πρόγραμμα αφορά κυρίως στη φύλαξη βρεφών και μικρών παιδιών από 6 μήνες έως 2,5 ετών. Τι θα γίνει με τα μεγαλύτερα παιδιά;

To πρόγραμμα έχει επικεντρωθεί στις εργαζόμενες μαμάδες με βρέφη έως 2 περίπου ετών γιατί εκεί έχουμε δει ότι υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εκεί υπάρχει το κενό. Θέλουμε να δώσουμε την προοπτική και την ευκαιρία στις νέες μανούλες που εργάζονται να μη διακόπτουν την εργασία τους, τα όνειρά τους, την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Να ξέρουν ότι εφόσον το επιθυμούν ο δρόμος μετά τη μητρότητα δεν έχει διαζευκτικά ή διλήμματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εντάσσεται στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ή/και προσωπικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα, για την επόμενη πενταετία.

- Ο κ. Βρούτσης σε πρόσφατη δήλωσή του επεσήμανε πως θα αξιοποιηθεί η παιδαγωγική κοινότητα. Οι «νταντάδες» θα είναι εκπαιδευτικοί; Άνεργες; Πώς θα γίνει η επιλογή και η εκπαίδευσή τους, δεδομένου ότι θα πρέπει να είναι πρόσωπα υψηλής κατάρτισης (για να αναλάβουν βρέφη) και απόλυτης εμπιστοσύνης για να είναι υπεύθυνα για την φύλαξή τους τις ώρες που θα λείπουν οι γονείς από το σπίτι.

Όπως έχω ξαναπεί, το πρόγραμμα είναι διττό. Αφενός μεν στοχεύουμε στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φύλακες. Αυτό σημαίνει ότι καταρχάς θα ενθαρρύνουμε τις άνεργες γυναίκες που θέλουν και μπορούν να ασχοληθούν με τη φύλαξη βρεφών. Φυσικά και θα αξιοποιηθούν και οι άνθρωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας που πλήττονται από την ανεργία. Όμως νταντά μπορεί να είναι και μια γιαγιά, που θέλει να αυξήσει το εισόδημά της ή μιλώντας για την περιφέρεια, να είναι μια γειτόνισσα στην κωμόπολη ή στο χωριό που θα κρατάει 2 ή 3 παιδιά.

Έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικό αυτό που αναφέρετε και εσείς ότι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τη φύλαξη ενός ή περισσότερων παιδιών θα πρέπει να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης των γονιών. Και αυτό για μας είναι αδιαπραγμάτευτο. Γι’ αυτό και πρόκειται μετά από την εισήγηση των ειδικών και μέσα από τη δημιουργία μίας πλατφόρμας για την οποία σας μίλησα και πριν, να ορίσουμε τα κριτήρια εκείνα με τα οποία ο γονιός θα νιώσει ασφαλής και σίγουρος για την επιλογή του ανθρώπου που θα βρίσκεται με το παιδί του. Οι άνθρωποι εκείνοι που θα θέσουν υποψηφιότητα ως φύλακες παιδιών θα πιστοποιούνται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και θα επαναξιολογούνται/ επαναπιστοποιούνται περιοδικά.

- Θα υπάρχει δυνατότητα φύλαξης των παιδιών και εκτός οικογενειακής εστίας;

Η φύλαξη των βρεφών έως 2 περίπου ετών θα λειτουργεί με δύο τρόπους: Είτε στο χώρο του παιδιού είτε στο χώρο της «νταντάς».

- Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων τι ρόλο θα παίξει στη νέα πρωτοβουλία; Ετοιμάζετε και άλλες δράσεις που αφορούν στη στήριξη της οικογένειας;

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση του προγράμματος. Όμως κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό αν δεν συνεπικουρούσαν ιδανικά η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ κυρία Νίκη Δανδόλου και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριος Γιάννης Τσακίρης. Ετοιμάζουμε και άλλες δράσεις που αφορούν την εργαζόμενη μητέρα και τη σύγχρονη γυναίκα, ωστόσο δεν είμαι ακόμα έτοιμη να τις ανακοινώσω. Άλλωστε αυτή τη στιγμή ως Γενική Γραμματεία είμαστε επικεντρωμένοι στην επιτυχία του Προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» γιατί είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να ώστε να δώσει λύση σε όσο το δυνατό περισσότερες εργαζόμενες νέες μητέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider