Σπύρος Παπαευθυμίου (HAEE): Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται «στροφή» σε καθαρές μορφές ενέργειας

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπύρος Παπαευθυμίου (HAEE): Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται «στροφή» σε καθαρές μορφές ενέργειας
Ο Πρόεδρος της Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) μιλά στο insider.gr.

Ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα τις τελευταίες δεκαετίες είναι πλέον ξεκάθαρο ότι απαιτείται «στροφή» σε καθαρές μορφές παραγωγής ενέργειας οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτό τονίζει, μιλώντας στο insider.gr o κ. Σπύρος Παπαευθυμίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ). Μιλώντας στο insider.gr o κ. Παπαευθυμίου αναφέρεται στο ρόλο της HAEE στην τρέχουσα ενεργειακή συγκυρία, στα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα καθώς και για το Eco-Fest 2020 που συνδιοργανώνει η ΗΑΕΕ από 18 έως και 20 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία αναφορικά με τις εξελίξεις στην ενέργεια αλλά και διεθνώς. Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει μια δεξαμενή σκέψης όπως η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ);

Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, ερευνητικός και επαγγελματικός οργανισμός που λειτουργεί ως διεπιστημονικό φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ ερευνητών και επαγγελματιών στον τομέα της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Είναι ξεκάθαρη η στροφή της κυβέρνησης προς τη δημιουργία ενός ενεργειακού μείγματος με περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Η HAEE διοργανώνει συναντήσεις, συνέδρια, σεμινάρια και δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προωθεί πρωτοβουλίες κατάρτισης στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα, και παρέχει έρευνες, μελέτες και άλλες υπηρεσίες στα μέλη της. Επιπλέον, προωθεί δράσεις στα Πανεπιστήμια τη διερεύνηση και κατανόηση θεμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια, το περιβάλλον και την οικονομία και ενθαρρύνει τη συμμετοχή νέων σπουδαστών/ φοιτητών στις δραστηριότητές της, προσκαλώντας τους σε σεμινάρια και συνέδρια και δίνοντάς τους πρόσβαση στη εκτεταμένη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της για τις ακαδημαϊκές τους εργασίες.

Μέσα από όλες αυτές τις συναντήσεις, δράσεις και κοινές πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, η HAEE προσπαθεί να παρέχει ένα μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των μελών της και των αρχών που καθορίζουν την ελληνική ενεργειακή πολιτική.

Ποια είναι τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ενεργειακή ατζέντα και ποιες οι θέσεις της ΗΑΕΕ ως προς αυτά;

Μιλώντας για ενεργειακή ατζέντα αυτό που παρατηρείται πλέον είναι, ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα τις τελευταίες δεκαετίες, η αναγνώριση ότι απαιτείται «στροφή» σε καθαρές μορφές παραγωγής ενέργειας οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Φυσικά αυτό οφείλεται στα εμφανή και συνεχώς επιδεινούμενα φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Σε ότι αφορά στην ελληνική ενεργειακή ατζέντα είναι ξεκάθαρη η στροφή της κυβέρνησης προς τη δημιουργία ενός ενεργειακού μείγματος με περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η πολιτική αυτή βούληση εκφράζεται ξεκάθαρα από το υπουργείο, το οποίο όμως έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από θέματα και προϋπάρχουσες στρεβλώσεις στην Ελληνική αγορά ενέργειας.

Φλέγον ζήτημα είναι η ΔΕΗ, η οποία αποτελεί «τον ελέφαντα στο δωμάτιο» λόγω της ιδιάζουσας και δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά ενέργειας. Η νέα διοίκηση καλείται να οδηγήσει την επιχείρηση σε ένα νέο περιβάλλον ανταγωνισμού, κατέχοντας μεν μικρότερο μερίδιο στην αγορά αλλά με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Σημαντικά εφόδια σε αυτή την πορεία αποτελούν η αξιοπιστία, το brandname της εταιρείας και η δεδομένη τεχνογνωσία της, η οποία όμως πρέπει να ελαφρύνει το κόστος της για να μπορέσει κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία. Ο συνδυασμός της δεδομένης πολιτικής βούλησης για πιο ταχεία απανθρακοποίηση με ορίζοντα το 2028 και των απαραίτητων δράσεων για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, δημιουργεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοίχημα για το βιώσιμο μέλλον της επιχείρησης, του οποίου η έκβαση θα κριθεί πρωτίστως από το όραμα και τις αποφάσεις της διοίκησης αλλά και από το πόσο θα καταφέρει να πείσει τους εργαζόμενους να το στηρίξουν.

Πέραν της ΔΕΗ, κρίσιμο είναι το θέμα που αφορά στις ΑΠΕ και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης με τις προτεινόμενες αλλαγές να οδηγούν σε ένα νέο πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που όμως προσφέρει τη δυνατότητα σε υγιείς επενδυτές να εισέλθουν. Σε κάθε περίπτωση η κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο χώρος είναι σωστή αλλά πιθανώς να απαιτηθούν μικροβελτιώσεις ή προσαρμογές στην πορεία. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ θα παίξει η υλοποίηση των σχεδίων που αφορούν στις υποδομές και τα δίκτυα διαμονής και μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, με τις διασυνδέσεις να παίζουν πρωτεύον ρόλο. Άποψή μας είναι ότι η υλοποίηση των σχετικών έργων, όπως η πλήρης διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο αλλά και η πιθανή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, θα αποτελέσουν εχέγγυα για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα με ταυτόχρονη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στις υποδομές εντάσσονται και τα θέματα που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση και στην ανάγκη για πολλαπλασιασμό των υποδομών φόρτισης οι οποίες θα αρχίσουν σιγά σιγά να γίνονται απαραίτητες κυρίως εντός των πόλεων. Ο χρόνος δράσης στο συγκεκριμένο τομέα είναι ελάχιστος αν θέλουμε να μην μείνουμε πολύ πίσω ως χώρα στο συγκεκριμένο τομέα και όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει πιθανώς να συνδυαστούν με μία δέσμη κινήτρων για τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά.

Τέλος, ο ρόλος του φυσικού αερίου ως καύσιμο μετάβασης στο ενεργειακό μας μέλλον απαιτεί τη σοφή διαχείριση της ΔΕΠΑ, καθώς πλέον είναι ειλημμένη η απόφαση της ελεγχόμενης ιδιωτικοποίησής της. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η επιχείρηση να μπορεί να πρωταγωνιστεί σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και να διατηρηθεί σε δημόσιο έλεγχο ένα σημαντικό φάσμα δραστηριοτήτων της που θα εξασφαλίζουν το εθνικό συμφέρον σε ότι αφορά στην άσκηση της ενεργειακής μας πολιτικής στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Από τις 18 έως και τις 20 Ιανουαρίου συνδιοργανώνετε το Eco-Fest 2020 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τι περιλαμβάνει το φεστιβάλ και ποιος ο ρόλος της ΗΑΕΕ;

Eco-Fest-2020

Στις 18, 19 & 20 Ιανουαρίου 2020, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, σας περιμένουμε στο Eco-Fest 2020, τη γιορτή που είναι αφιερωμένη στις Πράσινες Πόλεις, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ηλεκτροκίνηση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται μία τόσο σύνθετη δράση που θα περιλαμβάνει:

1. Εκθεσιακό σκέλος "Eco-Fair", όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμα προϊόντα, νέες τεχνολογίες και πρωτοπόρες υπηρεσίες γύρω από τον τομέα της ηλεκτροκίνησης, της ενέργειας και της ανακύκλωσης και να δουν από κοντά ηλεκτρικά οχήματα (εργοστασιακά ή πρωτότυπα τύπου Formula), νέες τεχνολογίες φόρτισης οχημάτων, ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης και προτάσεις για ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον.

2. Παράλληλες δράσεις "Eco-Events", καθώς με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η διοργάνωση θα πλαισιώνεται και τις τρεις ημέρες από παράλληλες δραστηριότητες, όπως: i. Eco-Fest Basket Weekend (3x3 Tournament, Αγώνες καλαθοσφαίρισης & παιχνίδια δεξιοτεχνίας με συμμετοχή του κοινού, παλαίμαχων αγαπημένων παικτών της Εθνικής Ομάδας, της ομάδας της Βουλής, της Κιβωτού του Κόσμου καθώς και του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων, ii. Test-drive με ηλεκτρικά οχήματα, iii. «Ζωγραφήγηση» για τα παιδιά με μουσική από τη Λήδα Βαρβαρούση, iv. εκπαίδευση μικρών και μεγάλων στη σωστή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου και των ηλεκτρικών πατινιών, v. Δημιουργία εντυπωσιακού eco-graffiti σε καμβά με θέμα "Η Πράσινη & Έξυπνη Πόλη του Αύριο".

3. Φιλανθρωπικές δράσεις ιδιαίτερου χαρακτήρα: i. Ανταποδοτική Ανακύκλωση για ενίσχυση των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, ii. Καμπάνια με θέμα «Δώρισε το μπουφάν που δε χρειάζεσαι και ζέστανε μια ψυχή».

4. Συνέδρια Eco-Fest: i. Έξυπνες και Προσβάσιμες Πόλεις – Κυκλική Οικονομία – Ηλεκτροκίνηση, ii. 3ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης «Eco-Mobility Conference»

To Eco-Fest 2020 διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), το Insider.gr και το Δήμο Αθηναίων.

Ποιες άλλες δράσεις σχεδιάζετε για το 2020 και πού αποσκοπούν;

Μετά το Eco-Fest 2020, η ΗΑΕΕ θα διοργανώσει στην Αθήνα το 5ο Ετήσιο Συνέδριο, με τίτλο "Energy Transition V: Global and local perspectives", από 13-15 Μαΐου 2020. Το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας, καθώς και σε οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το Συνέδριο στοχεύει στην παροχή ενός διεθνούς φόρουμ ανταλλαγής ιδεών, αποτελεσμάτων έρευνας και εμπειριών μεταξύ ειδικών και επαγγελματιών του ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού κλάδου και της πολιτικής σκηνής, σε σχέση με την ενέργεια, το περιβάλλον και την οικονομία. Αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 100 ακαδημαϊκοί ομιλητές, με ταυτόχρονη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, διοικήσεων ενεργειακών εταιρειών και Διευθυντών διεθνών Οργανισμών, όπως DG Energy, DG Environment και IFC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider