ΜακΝτάουελ (EIB): Η Αναπτυξιακή Τράπεζα να μείνει μακριά από πολιτικές πιέσεις (vid)

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΜακΝτάουελ (EIB): Η Αναπτυξιακή Τράπεζα να μείνει μακριά από πολιτικές πιέσεις (vid)
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το 2019 αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, μιλώντας στο insider.gr και μας μεταφέρει την εμπειρία του από την Ιρλανδία.

Την εμπειρία του από την Ιρλανδία μεταφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Άντριου ΜακΝτάουελ, ενόψει της σύστασης της Αναπτυξιακής Τράπεζας και αποκαλύπτει τα σχέδια της EIB για το 2019.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το κορυφαίο στέλεχος της EIB -που είναι υπεύθυνος για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα- υπογράμμισε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και το «κλειδί» για την επιτυχία της Αναπτυξιακής Τράπεζας που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση είναι «να διατηρηθεί πράγματι ανεξάρτητη από τις πρόσκαιρες πολιτικές πιέσεις και να εστιάζει πραγματικά στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της οικονομίας».

«Χρειάζεται ανεξάρτητη και επαγγελματική διακυβέρνηση ώστε να στοχεύει στους καλύτερους κλάδους, τις καλύτερες εταιρείες και τα πραγματικά κενά της αγοράς. Αυτή είναι η πρόκληση σε κάθε χώρα», υπογράμμισε ο κ. ΜακΝτάουελ και αποκάλυψε ότι η EIB βρίσκεται ήδη σε άτυπες συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης, ενόψει της λειτουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας τους επόμενους μήνες. Τόνισε, πάντως, ότι θα πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη δράση των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, όπως η ΕΙΒ και η EBRD. «Δεν έχει νόημα να αντιγράψει ή να ανταγωνιστεί αυτό που κάνουμε ήδη -ας μην επανευφεύρουμε τον τροχό», είπε χαρακτηριστικά.

Μεγαλύτερος αποδέκτης κεφαλαίων της EIB η Ελλάδα

Χρηματοδοτήσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ έλαβε η Ελλάδα από την τράπεζας της ΕΕ, οι οποίες πυροδότησαν συνολικές επενδύσεις 6 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι, από τη δεκαετία του 1960 που ξεκίνησε τη δράση της στη χώρα, η EIB έχει παράσχει χρηματοδοτήσεις 36 δισ. ευρώ σε σύνολο 360 έργων.

Όσον αφορά στους κλάδους όπου επικεντρώνεται, αυτοί περιλαμβάνουν την Ενέργεια, τα έργα υποδομής, τα οδικά έργα και τα έργα υποδομών. Η «μερίδα του λέοντος», πάντως, έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται και περισσότερο από τις δυσχερείς συνθήκες χρηματοδότησης που επικρατούν στη χώρα λόγω του υψηλού όγκου των «κόκκινων» δανείων. Στόχος της ΕΙΒ είναι, επίσης, οι απευθείας χρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, πέραν της παροχής εγγυήσεων για χρηματοδοτήσεις μέσω των εμπορικών τραπεζών.

Μεγαλύτερο «αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

Ερωτηθείς για το ποια είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που απαιτείται, ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι επενδύσεις στη χώρα, ο κ. ΜακΝτάουελ επισήμανε την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από τα NPEs. «Είναι απαραίτητο βήμα για κάθε χώρα που βιώνει μια αντίστοιχη κρίση, όπως συνέβη και στην Ιρλανδία. Κάθε χώρα υιοθετεί τις δικές της προσεγγίσεις αλλά, εντέλει, οι τράπεζες πρέπει να επαναλειτουργήσουν και να είναι σε θέση να αναλάβουν νέο ρίσκο προσφέροντας πίστωση στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στα επίπεδα του 14% του ΑΕΠ, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ανέρχεται στα επίπεδα του 23-25%, σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει όλες αυτές τις επενδύσεις, συνεπώς, χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας για μια τέτοια επιτάχυνση των επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider