Bitcoin: Τι θα συμβεί στις 12 Μαΐου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Τι θα συμβεί στις 12 Μαΐου
Τι είναι το halving που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες. Κάθε πότε συμβαίνει και γιατί; Τι αλλάζει στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ενόψει μιας κρίσιμης - τεχνικής φύσεως - εξέλιξης για το Bitcoin που αναμένεται να λάβει χώρα στις 12 Μαΐου και δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα για την «επόμενη μέρα».

Σε λίγες ώρες από τώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το λεγόμενο Bitcoin halving, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά στην ιστορία του κρυπτονομίσματος.

Τι είναι το Bitcoin halving

Ο γνωστός για την… ανωνυμία του «εφευρέτης» του Bitcoin, με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, αποφάσισε πως μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoins θα πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά, προκειμένου η «τροφοδοσία» να γίνεται σταδιακά και να διασφαλίζεται ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση.

Βάσει των σχεδιασμών, κάθε 10 λεπτά εκδίδονται νέα Βitcoin. Κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ύπαρξης του κρυπτονομίσματος, ο αριθμός των νέων Βitcoin που εκδίδονταν κάθε 10 λεπτά ανερχόταν σε 50. Κάθε τέσσερα χρόνια, ωστόσο, αυτός ο αριθμός διαιρείται διά δύο. Ως halving χαρακτηρίζεται η μέρα – και το γεγονός – κατά τα οποία ο αριθμός των νέων Βitcoin που εκδίδονται, διαιρείται διά δύο.

Κατά το πρώτο halving, στις 28 Νοεμβρίου 2012, ο αριθμός των νέων Bitcoin που εκδίδονταν κάθε 10 λεπτά μειώθηκε από τα 50 στα 25. Το 2016, κατά το δεύτερο halving, υποχώρησε από τα 25 στα 12,5, ενώ πλέον με το τρίτο halving της 12ης Μαΐου, ο αριθμός των νέων Bitcoin που εκδίδονται κάθε 10 λεπτά, θα μειωθεί από τα 12,5 στα 6,25.

Γιατί είναι σημαντικό το halving;

Το εν λόγω φαινόμενο τείνει να προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό στους κύκλους των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Και αυτό γιατί η επενδυτική κοινότητα παρατηρεί – και γίνεται μέτοχος σε - μια διαδικασία που αφορά στον σκληρό πυρήνα του οικονομικού μοντέλου που υιοθετεί το Bitcoin και διασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία του, σε σταθερό ρυθμό.

Πόσες φορές θα συμβεί το halving;

Συνολικά στην ιστορία του Bitcoin, το halving θα λάβει χώρα 32 φορές. Μόλις ολοκληρωθεί και το 32ο halving, θα σταματήσει η έκδοση νέων Bitcoin, καθώς θα έχει επιτευχθεί ο στόχος κυκλοφορίας του μέγιστου αριθμού των 21 εκατομμυρίων Bitcoin.

Ποια είναι η επίδραση του halving στην τιμή του Bitcoin;

Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει η τιμή του Bitcoin στο «πάγωμα» των προμηθειών, ωστόσο αναλυτές και traders εκφράζουν αισιοδοξία πως το κρυπτονόμισμα θα επιδοθεί σε ράλι. Σήμερα, το Bitcoin ενισχύεται κατά 1,50% στα επίπεδα των 8.829 δολαρίων, ενώ την περασμένη Παρασκευή σκαρφάλωσε προσωρινά πάνω από τα 10.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Στις 8 Μαΐου, η συνολική κεφαλαιοποίηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε κατά 13 δισ. δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Το Bitcoin επιδόθηκε σε βίαιο sell-off στα μέσα Μαρτίου, όταν το ξέσπασμα της πανδημίας επέφερε κραχ στις αγορές διεθνώς. Τότε το Bitcoin κατρακύλησε έως τα επίπεδα των 3.867 δολαρίων, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα, η τιμή του έχει καταγράψει ράλι πάνω από 150%.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές;

«Το κλίμα για τις αγορές είναι bullish, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς κρυπτονομισμάτων», εξηγεί στο CNBC ο Vijay Ayyar της Luno.

«Τις αμέσως επόμενες ώρες, η μεταβλητότητα θα είναι αυξημένη ενόψει halving», εκτιμά, από την πλευρά του, ο Marcus Swanepoel, συνεργάτης του Vijay Ayyar της Luno.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει νέους ‘παίκτες’ να μπαίνουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς, λόγω halving, οι προοπτικές ανόδου των τιμών ενισχύονται», σχολιάζει ο Matthew Dibb, συνιδρυτής της Stack.

«Η υποχώρηση στα επίπεδα των 8.000 δολαρίων δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη», σημειώνει ο Rich Rosenblum της GSR και προσθέτει πως πιθανότατα θα διατηρηθεί η μεταβλητότητα στα κρυπτονομίσματα για ολόκληρο τον Μάιο, είτε λόγω του halving, είτε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Βραχυπρόθεσμα θα υπάρχει μεταβλητότητα, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα», προβλέπει από την πλευρά του ο Scott Freeman της JST Capital.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Ayyar, το ενδεχόμενο διόρθωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. «Το Bitcoin αυξήθηκε από τα 3.000 δολάρια στα 10.000 δολάρια σε τρεις μήνες. Σίγουρα θα υπάρξει διόρθωση», προβλέπει. Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, το Bitcoin μπορεί να υποχωρήσει έως τα 8.000 δολάρια – και μετά να αυξηθεί μέχρι τα επίπεδα των 15.000 δολαρίων – ή μπορεί ακόμη και να κατρακυλήσει πίσω στα χαμηλά των 3.000 δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.