Κατάφεραν και γύρισαν θετικά οι δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα χάρις στο «ράλι» που κατέγραψε το αμερικανικό αργό. Ώθηση στη Wall έδωσε και το σχέδιο επανεκκίνησης της Νέας Υόρκης.

Τις φάσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο, ξεκινώντας με πολύ συγκεκριμένους τομείς, όπως την οικοδομή, στις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία.

Ο Κουόμο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η καραντίνα στην Πολιτεία λήγει στις 15 Μαΐου. Ο κυβερνήτης είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι περιοχές όπου έχουν καταγραφεί λίγα κρούσματα και διαθέτουν αρκετές ελεύθερες νοσοκομειακές κλίνες μπορεί να ξανανοίξουν μετά την ημερομηνία αυτήν.

Μολονότι δεν έδωσε πολλές διευκρινίσεις, το περίγραμμα που αποκάλυψε ο Κουόμο κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, είναι το πιο λεπτομερές μέχρι σήμερα για το πώς θα αρχίσουν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους. Όπως είπε, κατανοεί τα αισθήματα των διαδηλωτών που ζητούν μια πιο γρήγορη επανεκκίνηση, όμως προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον ιό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ισπανική γρίπη του 1918 ήταν πιο θανατηφόρα κατά το δεύτερο κύμα της.

Πρώτη φάση

«Μπορούμε να το κάνουμε για μια σύντομη περίοδο, όχι όμως για πάντα», είπε ο Κουόμο, αναφερόμενος στην εντολή για καραντίνα που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου. «Αλλά η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο», πρόσθεσε.

 

Στην πρώτη φάση μπορεί να ξεκινήσουν και πάλι η οικοδομή, η μεταποιητική βιομηχανία και επιλεγμένα καταστήματα λιανικής. Θα ακολουθήσουν, στη δεύτερη φάση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μεσιτικά γραφεία και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων ενώ στην τρίτη μπορεί να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, οι υπηρεσίες εστίασης γενικότερα και τα ξενοδοχεία. Στην τέταρτη και τελευταία φάση εντάσσονται οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης και τα σχολεία.

Συνεχίζει τον πόλεμο στην Κίνα ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να εξαπολύει πυρά εναντίον της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι έχει δει «ισχυρά στοιχεία» ότι ο Covid-19 προέρχεται από ένα εργαστήριο στην Ουχάν.

Τις πρηγούμενες ημέρες ερωτηθείς αν έχει δει πληροφορίες που του έδωσαν «ισχυρό βαθμό πίστης» ότι ο κορονοϊός ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Βιολογίας στην Κίνα απάντησε: «ναι έχω δει». Πιεζόμενος να εξηγήσει περαιτέρω απάντησε: «Δεν μου επιτρέπεται να σας το πω αυτό».

Ο πλανητάρχης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακόμα ερευνά την πηγή του ιού με σχόλια που εν μέρει υποσκάπτουν την πίστη του για τα στοιχεία που είδε, γράφουν οι Financial Times. «Ψάχνουμε το από πού προήλθε ακριβώς, από ποιον και πως συνέβη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν σύντομα. Επιστήμονες που μελετούν το θέμα υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο κορονοϊός προέρχεται από τις νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου-κομιστή. Δεν απέκλεισαν ένα εργαστηριακό ατύχημα αλλά πιστεύουν ότι είναι απίθανο. Η Κίνα έχει αρνηθεί ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο.

Τη Δευτέρα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% στις 23.749 μονάδες, κατά 0,42% κατέγραψε άνοδο ο S&P 500 στις 2.842 μονάδες, ενώ κέρδη 1,23% κατέγραψε ο Nasdaq στις 8.710 μονάδες.

Το συμβόλαιο πετρελαίου WTI Μαϊου κατέγραψε άνοδο 7,38% στα 21,24 δολάρια το βαρέλι.