Πώς η στερλίνα αναδεικνύεται σε απρόσμενο «νικητή» στη μάχη της Ευρώπης κατά του κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η στερλίνα αναδεικνύεται σε απρόσμενο «νικητή» στη μάχη της Ευρώπης κατά του κορονοϊού
Η στερλίνα ενισχύεται το τελευταίο διάστημα, φλερτάροντας με επίπεδα που δεν είχε δει από το 2016, όταν έλαβε χώρα το δημοψήφισμα στο οποίο υπερίσχυσε το Brexit.

Στον… απρόσμενο «νικητή» στη μάχη που δίνει, στην τρέχουσα συγκυρία, η Ευρώπη κατά του κορονοϊού, μπορεί να αναδειχθεί το βρετανικό νόμισμα.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού «πάγωσε» όπως ήταν φυσικό και το θέμα των διαπραγματεύσεων του Brexit, την ώρα που η ευρωπαϊκή ήπειρος στο σύνολό της δίνει αγώνα για να περιορίσει την οικονομική ζημιά από την «καταιγίδα» που έχει ξεσηκώσει στο πέρασμά του ο ιός.

Το Brexit φεύγει από την κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας, αφού αυτό που επείγει στην τρέχουσα συγκυρία είναι τα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ανασχέσουν τον οικονομικό «Αρμαγγεδώνα» που προκαλεί η πανδημία.

Η στερλίνα ενισχύεται το τελευταίο διάστημα στις 80 πένες ανά ευρώ, φλερτάροντας με επίπεδα που δεν είχε δει από το 2016, όταν και έλαβε χώρα το κρίσιμο δημοψήφισμα στο οποίο υπερίσχυσε το Brexit. «Η άνοδος της στερλίνας θα συνεχιστεί», προβλέπουν οι αναλυτές της Standard Bank. Όπως εξηγούν, η πανδημία βάζει «φρένο» στο Brexit, άρα καθυστερεί και τους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν για το νόμισμα.

Στον αντίποδα, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Societe Generale, καθώς η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της Ευρώπης και τα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μοιάζουν ανεπαρκή για την ανάσχεση της ζημιάς, «δεν αξίζει κανείς να στραφεί στο ευρώ». «Το οικονομικό σωσίβιο που αποφάσισε το Eurogroup δεν είναι αρκετό για την ανάσχεση της πανδημίας. Προτιμώ ξεκάθαρα τη στερλίνα έναντι του ευρώ στην τρέχουσα συγκυρία», σχολιάζει ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. «Η στερλίνα θα υπεραποδώσει έναντι του ευρώ», συναινούν και οι αναλυτές της Standard Bank.

Αλλάζει η μοίρα της στερλίνας

Εάν αυτό συμβεί και βγουν αληθινές οι προβλέψεις των αναλυτών, τότε η μοίρα του βρετανικού νομίσματος δείχνει πως αλλάζει. Ένα νόμισμα που έχει υποφέρει πολύ εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια (από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016), πιθανότατα να βλέπει πλέον «φως στην άκρη του τούνελ». Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο μήνα, η στερλίνα βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 35 ετών έναντι του δολαρίου.

«Βρυξέλλες και Λονδίνο θα καταλήξουν σε κάποιας μορφής συμφωνία, έστω και την ύστατη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα για τις προοπτικές του βρετανικού νομίσματος», εκτιμά σε έναν λιγότερο αισιόδοξο τόνο ο Thu Lan Nguyen, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

Και μπορεί η στερλίνα να έχει ανακάμψει ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο από τις αρχές του 2020, εξακολουθεί να μετρά απώλειες άνω του 3% έναντι του ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider