Νέα «βουτιά» σημειώθηκε στις ευρωπαικές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να προσαρμόζονται στα δεδομένα της ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε μια νέα αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε τη Δευτέρα η κεντρική αμερικανική τράπεζα, ανακοινώνοντας απεριόριστο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αγορές ομολόγων χωρίς όρια (no limit) προκειμένου να στηρίξει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε πως προχωρά σε ένα «μπαράζ» προγραμμάτων, με στόχο να διασφαλιστεί μια πιο αποτελεσματική λειτουργία των αγορών.

«Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα ποσά που θα απαιτηθούν ώστε να στηριχθεί η λειτουργία των αγορών και η αποτελεσματική μετάβαση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Fed.

Αγορές

Απώλειες 2,10% κατέγραψε ο γερμανικός δείκτης DAX στις 8.741,15 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 3,32% στις 3.914 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 3,89% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 4.989 μονάδες.

Στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 υποχώρησε κατά 3,31%, ενώ με απώλειες 1,09%, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ιταλικός FTSE MIB.