Κερδισμένες φαίνεται πως βγαίνουν οι αγορές και η Fed από τις «πολεμικές» τακτικές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και την ένταση που έχει δημιουργηθεί εκ νέου στη Μέση Ανατολή.

Οι θετικές αποδόσεις του τομέα warfare, της αμυντικής βιομηχανίας και της πλήρους απόδοσής της σε όρους παραγωγής κι απασχόλησης, στους οικονομικούς δείκτες των ΗΠΑ, λειτουργούν θετικά για τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και διέταξε τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σε έκθεση του CNBC, μάλιστα, προκύπτει πως από τις 19 κρίσεις της τελευταίας 30ετίας στη Μέση Ανατολή, τα έσοδα από τους τίτλους της αμυντικής και αεροδιαστημικής τεχνολογίας έχουν διπλασιαστεί εν σχέσει με τις αποδόσεις τους στον δείκτη Standard&Poor’s 500, ιδίως το τελευταίο εξάμηνο, οπότε και πυροδοτήθηκε η γεωπολιτική κρίση. Οι κυρίως ωφελημένοι ήταν οι ίδιοι: Huntington Ingalls (+15,3% το εξάμηνης απόδοσης), General Dynamics (+14%), TransDigm Group (+13,9%), Raytheon (+8,5%) e Northrop Group (+7,5%).

Με την προεκλογική εκστρατεία επί θύραις, η Wall Street ήδη αναζητεί ένα έρεισμα και οι στρατιωτικές εξελίξεις τής προσφέρουν μία εγγύηση. Ενδεικτικό είναι το πώς επέδρασε άμεσα η επίθεση κατά του Σουλεϊμανί στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών και στον χρυσό. Η αξία των μελλοντικών αποδόσεών τους αυξήθηκε κατά μία μονάδα.

Καθόλου απρόσμενη η άνοδος της Wall Street

Σύμφωνα με τους εκτιμητές,η άνοδος της Wall Street στις 6 Ιανουαρίου δεν ήταν απρόσμενη. Δεν είναι μόνο η ευφορία από τα καλά αποτελέσματα του 2019, αλλά πολύ περισσότερο η βεβαιότητα πως οι γεωπολιτικές εντάσεις θα αναθερμάνουν την αγορά «βαριών χαρτιών», ιδίως σε μία εποχή που η χρηματιστηριακή δραστηριότητα βρίσκεται ευρύτατα εκτεθειμένη στις αγοραπωλησίες ασταθών προϊόντων από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) και τις μετοχές εταιρειών χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

Η επίθεση στο Ιράκ αναπτέρωσε τις προσδοκίες της χρηματαγοράς, που ανέμενε έως τώρα μόνο τις πρωτοβουλίες της Κεντρικής Τράπεζας, Fed, για ενέσεις ρευστότητας. Ένα ζήτημα λίαν επίκαιρο, δεδομένου ότι στις τελευταίες δύο συνεδρίες στις 6 και 7 Ιανουαρίου, το ίδιο σύστημα που φαινόταν να έχει σταθεροποιηθεί, μετά τα 414 δισ. δολάρια που διοχετεύθηκαν περί τα τέλη του έτους / τριμήνου και έστειλε μηνύματα σαφούς έντασης.

Και αυτό ενώ έχουν εξαντληθεί μέσα στο ίδιο 48ωρο οι δύο «ενέσεις» περίπου 53,8 δισ. δολαρίων, ενώ εκκρεμούν και άλλα 18 δισ. δολάρια που αναμένεται να «απορροφηθούν» στις 10 Ιανουαρίου. Και όταν ταυτόχρονα φαίνεται να παραμένει αδρανής τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η όποια δραστηριότητα για μαζική επιστροφή στις εγγραφές και ζήτηση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Αυτό σημαίνει πως η Fed, προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία της Wall Street πέρα από τα 54 δισ. δολάρια θα έπρεπε να διοχετεύσει άλλα 99 δισ. δολάρια, συνεχίζοντας την τακτική που ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η επίθεση κατά του Σουλεϊμανί στο Ιράκ μάλλον διευκόλυνε τη Fed να κλείσει τους κρουνούς της βοήθειας στις αγορές, αναπτερώνοντας τον ενθουσιασμό των τελευταίων, γεγονός που αποτυπώνεται στον πίνακα των μετοχών. Για ακόμη μία φορά, μία στρατιωτική επιχείρηση αποδεικνύεται «ευλογημένη» τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.