Νευρικότητα στη Wall Street μετά την εμπορική συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στη Wall Street μετά την εμπορική συμφωνία
Τα επόμενα βήματα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών αναμένουν οι επενδυτές.

Σε μια συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η σημερινή της Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.

Τη συμφωνία πρώτης φάσης με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Κίνα την Παρασκευή, με τις υπογραφές να πέφτουν το επόμενο διάστημα όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι διαμήνυσαν πως υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε ότι αφορά την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με τους δασμούς που θα ενεργοποιούνταν το επόμενο διάστημα να ακυρώνονται.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει σκέλη της πνευματική ιδιοκτησίας, της τεχνολογίας, τα αγροτικά προϊόντα, και την επέκταση του εμπορίου. Ο Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε πως «Θα αυξήσουμε τις εισαγωγές από ΗΠΑ κι άλλου».

Όπως διευκρινίζει ο Λευκός Οίκος θα διατηρηθούν οι δασμοί 25% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών 250 δισ. δολάρια, ενώ καταργούνται οι δασμοί και θα μειώσει στο 7,5% δασμούς σε κινεζικά αγαθά 120 δισ. δολαρίων. Παράλληλα ο Τραμπ τόνισε πως η Κίνα θα ανοίξει την αγορά, κλείνοντας ένα deal αγοράς 50 δισ. αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.

Υπόθεση παραπομπής Τραμπ

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εισηγήθηκε την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας.

Όπως μετέδωσε το Marketwatch, η απόφαση ανοίγει τον δρόμο στο να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ τις επόμενες μέρες. Η Επιτροπή Δικαιοσύνης θα ψηφίσει αργότερα για το αν πρέπει να παραπεμφθεί ο Τραμπ και για την κατηγορία της παρακώλυσης δικαιοσύνης.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου έχουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, αναμένεται την Τετάρτη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκρίνει την απόφαση της Επιτροπής.

Η απόφαση έρχεται μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης και ημέρες καταθέσεων στην Επιτροπή, ως επί το πλείστον επιβαρυντικές για τον Τραμπ.

Την Παρασκευή ο Dow Jones σημειώνει οριακή ανοδο 0,01% στις 28,135.85 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 8.734.88 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,01% στις 3.168,77 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider