Τι έχει φέρει το 2019 για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι έχει φέρει το 2019 για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα
Απανωτά ρεκόρ σημειώνονται από τις αρχές του έτους στις κυριότερες αγορές του κόσμου.

Μπορεί το 2018 να αποδείχθηκε «ταραχώδες» για τις κυριότερες αγορές του κόσμου, ωστόσο η εικόνα έχει βελτιωθεί πολύ το 2019.

Ενδεικτικό – αλλά όχι μοναδικό – παράδειγμα αποτελεί ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, ο οποίος κατέρριπτε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ μέχρι τον Απρίλιο… για να κινηθεί ακόμη υψηλότερα, τελικά, τον Ιούλιο. Για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019, ο S&P 500 μετρά κέρδη 18%, ήτοι το καλύτερο οκτάμηνο, από πλευράς επιδόσεων, από το 2013.

Το δικό της ράλι έχει πραγματοποιήσει και η αγορά ομολόγων, καθώς η διεθνής αβεβαιότητα που κυριαρχεί, στρέφει τους φοβισμένους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και οι προειδοποιήσεις των κεντρικών τραπεζών, εντείνουν τους φόβους για την εμφάνιση ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες του Bloomberg, τα αμερικανικά ομόλογα έχουν μετρήσει κέρδη 9% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή «καταφύγια» έχει ωφελήσει, όπως είναι φυσικό και τον χρυσό, τα κέρδη του οποίου ξεπερνούν εκείνα των μετοχών και των ομολόγων. Από τις αρχές του 2019, το πολύτιμο μέταλλο έχει καταγράψει άνοδο 19%.

Από κοινού με τον S&P 500, κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ έχουν καταγράψει φέτος και οι έτεροι αμερικανικοί δείκτες, Dow Jones και Nasdaq.

Ωστόσο, η εικόνα εκτός ΗΠΑ μοιάζει λιγότερο ενθαρρυντική. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετρά κέρδη 12% από τις αρχές του 2019, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έχει ενισχυθεί μόλις 2%. Άνοδο μικρότερη του 5% έχουν καταγράψει την ίδια ώρα οι αναδυόμενες αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider